CULTURE

Η Λεβέντειος Πινακοθήκη διοργανώνει το μεγαλύτερο αφιέρωμα στην Αφροδίτη

Γαβριέλα Αγησιλάου


... με μια έκθεση ορόσημο, σε συνεργασία με 19 μουσεία και πινακοθήκες από όλο τον κόσμο.

Η Λεβέντειος Πινακοθήκη διοργανώνει το μεγαλύτερο αφιέρωμα στην Αφροδίτη με μια έκθεση ορόσημο, σε συνεργασία με 19 μουσεία και πινακοθήκες από όλο τον κόσμο.
    
Ένα πρωτότυπο πάρτι διοργάνωσε η Λεβέντειος Πινακοθήκη για τους εκπροσώπους των μέσων μαζικής ενημέρωσης και τους συνεργάτες της, με την ευκαιρία της νέας προσωρινής έκθεσης Παράδοξη Αφροδίτη, που θα φιλοξενηθεί στην αίθουσα Προσωρινών Εκθέσεων της Πινακοθήκης.

Το πάρτι με τίτλο «Go for the top, nothing less» πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου στο roof garden του A. G. Leventis Tower, όπου οι προσκεκλημένοι ενημερώθηκαν για τη σημαντική συνεργασία της Πινακοθήκης με 19 μουσεία, πινακοθήκες και ιδιωτικές συλλογές από την Ευρώπη και την Αμερική, δανείζοντας τα έργα για τις ανάγκες της έκθεσης. Ανάμεσά τους, το Metropolitan Museum of Art στη Νέα Υόρκη, η National Gallery στο Λονδίνο, το Musée du Louvre στο Παρίσι, το British Museum στο Λονδίνο και το Rijksmuseum στο Άμστερνταμ.

Η έκθεση, που θα ανοίξει την αυλαία της για το κοινό στις 28 Σεπτεμβρίου 2017 και θα διαρκέσει έως και τις 15 Ιανουαρίου 2018, ζωντανεύει την Κύπριδα των θεών και των ανθρώπων μέσα από τον χρωστήρα μεγάλων δημιουργών από την Αναγέννηση και το Μπαρόκ, στον Ρεαλισμό και στον Ιμπρεσιονισμό. Η Παράδοξη Αφροδίτη αποκαλύπτει την Αφροδίτη μάνα, τη γητεύτρα και την ερωμένη –ανάμεσα στον έρωτα, στη ζωή και στον θάνατο– μέσα από ιστορίες πάθους, ζήλειας, έριδας και πλάνης.

Ένας ύμνος στην απόλυτη θεά της Κύπρου, με αφιερώματα στη λογοτεχνία, στον χορό, στο θέατρο, αλλά και στη σύγχρονη κυπριακή εικαστική δημιουργία.

Παράλληλα με τη μεγάλη εικαστική έκθεση θα εγκαινιαστεί επίσης και η έκθεση Παράδοξη Αφροδίτη – Σύγχρονο Εικαστικό Βλέμμα. Πέντε σύγχρονοι Κύπριοι εικαστικοί παρουσιάζουν έργα τους και εικαστικά δρώμενα στους χώρους της Πινακοθήκης: ο Θεόδουλος Γρηγορίου, ο Νίκος Κουρούσιης, η Κυριακή Κώστα, η Λία Λαπίθη και ο Σάββας Χριστοδουλίδης.

Το πρόγραμμα της Λεβεντείου Πινακοθήκης από τον Οκτώβριο 2017 έως και τον Ιανουάριο 2018 διαμορφώνεται ανάλογα και όλες οι εκδηλώσεις επικεντρώνονται ή αναφέρονται στην Αφροδίτη. Εκπαιδευτικά προγράμματα για μικρούς και μεγάλους, ειδικές ξεναγήσεις, θεατρικές παραστάσεις και πολλές άλλες εκδηλώσεις θα ανακοινώνονται ειδικά. Οι Διαλέξεις της Τετάρτης θα φιλοξενήσουν διακεκριμένους ιστορικούς τέχνης και προσωπικότητες που θα αναπτύξουν το θέμα «Αφροδίτη» μέσα από τη δυτική ιστορία της τέχνης – και όχι μόνο…

Λίγα λόγια για την έκθεση
Χάρη στην παράδοση που τη θέλει να αναδύθηκε από τους αφρούς της θάλασσας στα παράκτια της Πάφου, συνδέοντας στο διηνεκές την Αφροδίτη με τη μοίρα της Κύπρου, η θεά του έρωτα αποτελεί ίσως το πιο προβεβλημένο μυθολογικό στερεότυπο του νησιού. Με τον τίτλο Παράδοξη Αφροδίτη, τόσο η έκθεση αυτή όσο και ο τόμος που εκδόθηκε με την αφορμή της, φιλοδοξούν να υπερβούν αυτήν την κοινοτοπία και να εγκύψουν στην πιο εμβληματική μυθολογική φιγούρα της Κύπρου, με τρόπο που θα καταστήσει ανοίκεια την οικεία της μορφή. Στο επίκεντρο δεν βρίσκεται η αρχαία Αφροδίτη –η πρόσληψη, δηλαδή, της θεάς μέσα από εκείνη την έκφανσή της που την καθιστά πανταχού παρούσα, μα και πλέον αναγνωρίσιμη στην Κύπρο–, αλλά η Αφροδίτη της δυτικής παράδοσης και οι «μεταλλάξεις» της θεάς του έρωτα μέσα από τις διαφορετικές εκφράσεις της δυτικοευρωπαϊκής τέχνης, την επιφανή θέση της στην ευρύτερη καλλιτεχνική παραγωγή του δυτικού κόσμου, καθώς και μέσα από τη μεταβαλλόμενη όψη της – την πολύπλευρη και πολυδιάστατη εικόνα της Αφροδίτης όπως αυτή απεικονίζεται στη δυτική ζωγραφική από τον 15ο αιώνα έως τον 20ό. Αυτό που ανακύπτει είναι μια εικόνα που, συχνά απηχώντας τις αρχαίες παραδόσεις για τη θεά, μεταβάλλεται στο πέρασμα των αιώνων, προσλαμβάνοντας νέες αποχρώσεις. Μια πρόσληψη της θεάς –από ζωγράφους, συγγραφείς, αλλά και το κοινό– που προσδίδει στη μορφή της αλλεπάλληλες, πολλές φορές αντιθετικές προσεγγίσεις και γνωρίσματα, καθιστώντας την, εν πολλοίς, ενσάρκωση εννοιών που εκτείνονται πολύ πιο πέρα από την απλουστευμένη αντίληψη της θεάς του έρωτα. Μια εικόνα, ενίοτε αμφιλεγόμενη, συχνά παράδοξη, πάντα σαγηνευτική και ποτέ τόσο ξεκάθαρη όσο θα αναμέναμε από την παράδοση που περιβάλλει την Αφροδίτη – και ακριβώς για τους λόγους αυτούς γίνεται ακόμη πιο συναρπαστική ως αντικείμενο έρευνας και μελέτης. Η έκθεση ξεκινά με την ίδια παράδοξη εικόνα της Κύπριδας Αφροδίτης, που ταλαντεύεται ανάμεσα στον ρόλο της θνητής γυναίκας και της αθάνατης θεάς, και, όπως υπογραμμίζουν οι στίχοι του Pierre de Ronsard, μπορεί η Αφροδίτη να θεωρείται το πιο διαδεδομένο στερεότυπο της Κύπρου, μα, καθώς αποτυπώνεται στη «Δέηση στην Αφροδίτη», είναι πάντοτε επίκαιρη, πάντοτε απρόβλεπτη, πάντοτε πολυπρόσωπη, παράδοξη.

Η έκθεση αποτελεί προσφορά της Λεβεντείου Πινακοθήκης και του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη στο πλαίσιο του θεσμού Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης Πάφος2017


Tags: Λεβέντειος Πινακοθήκη, μεγαλύτερο αφιέρωμα στην Αφροδίτη

Σχόλια

(Πρέπει να συνδεθείτε για να μπορέσετε να σχολιάσετε αυτο το Άρθρο)