ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Μαρία Αριστείδου: Κουβέντα με τον καφέ

Νάκης Αντωνίου


  • ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Rinis13 Photography

    ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Rinis13 Photography

Κάπου στο 2015 ένα «κύμα» καφέ χύθηκε πάνω στο σχεδόν τελειωμένο της σχέδιο με ακουαρέλα και η Μαρία Αριστείδου παρασύρθηκε αυτόματα στο νέο υλικό σαν υποψήφια νέα τεχνική. Δεν πανικοβλήθηκε, αντιθέτως άρχισε να πειραματίζεται μέχρι να βρει την «πινελιά» της. Έτσι ξεκίνησε η ιδιαίτερη ζωγραφική τους σχέση. Είναι όντως κάτι πρωτόγνωρο να βλέπεις μια μορφή να ζωντανεύει με τη βοήθεια υγρού καφέ. Ως έμπνευση αναγνωρίζει οτιδήποτε της κινεί το ενδιαφέρον και την προκαλεί να το ζωγραφίσει. Περισσότερη έμφαση δίνει στις προσωπογραφίες γιατί, όπως λέει η ίδια, «το παραμικρό λάθος μπορεί να κάνει ένα γνωστό πρόσωπο να παύει να είναι αναγνωρίσιμο» κι αυτό αποδεικνύει ξανά πως της αρέσουν οι προκλήσεις. Η ιδέα τού να ζωγραφίζεις με τον καφέ, όμως, είναι από μόνο του πρόκληση. Μέσα σε λίγα χρόνια η νέα αυτή τεχνική άρχισε να διαδίδεται όλο και περισσότερο και όχι, δεν είναι όσο δύσκολο φαντάζεστε. «Ο βαθμός δυσκολίας είναι σχετικός και εξαρτάται πάντα από τη θεματολογία - τα πορτρέτα συνήθως είναι τα πιο δύσκολα να αποτυπωθούν ώστε το αποτέλεσμα να είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα. Όλοι μπορούν να πειραματιστούν, αλλά θέλει αρκετή εξάσκηση, επιμονή και πολλές ώρες δουλειάς». Επιπλέον δεν είναι καθόλου διαφορετικό, σαν τεχνική, από το να ζωγραφίζεις για παράδειγμα με νερομπογιές, όπως έκανε και η ίδια παλιά. «Χρησιμοποιώ τα ίδια πινέλα και τακτική όπως και στις νερομπογιές. Η διαφορά του καφέ ως υλικού όσον αφορά στην τεχνική εστιάζεται κυρίως στις στρώσεις (layers) ούτως ώστε η απόχρωση και οι σκιές να είναι οι επιθυμητές και να αποτυπωθεί το αποτέλεσμα που θέλω να πετύχω».

Τώρα η καλλιτέχνις έχει περάσει ήδη στο επόμενό της βήμα. Η δημιουργική ομάδα προώθησης των προϊόντων του Καφέ του Λαϊκού ανακάλυψε τη δουλειά της μέσω των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, και της ζήτησε να γίνει η πρέσβειρα τους. Με τη βοήθεια του Καφέ του Λαϊκού συνεχίζει να δημιουργεί έργα, και στο εγκύς μέλλον πρόκειται να τα εκθέσουν σε μια εξίσου ενδιαφέρουσα έκθεση, όπου το κοινό θα μπορεί να πειραματιστεί ζωγραφίζοντας με το υλικό αυτό. Σε προσωπικό επίπεδο, έχοντας πλέον τον δικό της χώρο στη Λάρνακα, ετοιμάζει μια νέα σειρά από πίνακες, φτιαγμένος από λάδι αλλά και καφέ σε μια καινούργια τεχνοτροπία που προσπαθεί να τελειοποιήσει. Παράλληλα έχει δημιουργήσει πανέμορφα και πρωτότυπα «κουτιά», σαν πίνακες, με χάρτινες πεταλούδες που γεμίζουν χρώμα και ζωντάνια όποιο χώρο κι αν στολίσουν. 

Το μόνο σίγουρο είναι πως ως καλλιτέχνις δεν επαναπαύεται και ωθεί τον εαυτό της συνεχώς σε νέες εικαστικές περιπέτειες. «Ένα πράγμα είναι πιθανόν, δεν θα σταματήσω ποτέ να δοκιμάζω τον εαυτό μου και τις ικανότητές μου».

INFO
Facebook: Maria A. Aristidou Studio
Instagram: @ma_aris