NΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Not the stencil artist

Νάκης Αντωνίου


Not the stencil artist

Είναι καλλιτέχνης ετών 24. Έχει παρουσιάσει πίνακές του σε εκθέσεις όλου του κόσμου - στην Αυστραλία προκάλεσε και μίνι χαμό εξαιτίας ενός πίνακα -, έχει διακρηθεί και έχει σπάσει ρεκόρ. Ο Χρίστος Κακουλλή είναι ο Κύπριος καλλιτέχνης που πρέπει να γνωρίζεις. 

Κατ’ αρχάς, wait, έχεις ζωγραφίσει στον μικρότερο καμβά στον κόσμο! Μίλησε μου λίγο γι’ αυτό.
To κίνητρο μου για να κατασκευάσω αυτό τον πίνακα ήτα τα δύο δυνατά συναισθήματα, της χαράς και της λύπης. Της χαράς γιατί ο Θησέας κατάφερε να κερδίσει τον Μινώταυρο και της λύπης διότι ξέχασε να αλλάξει τα μαύρα πανιά με αποτέλεσμα να χάσει τον πατέρα του με αυτοκτονία. Δυστυχώς αυτά τα συναισθήματα τα βιώνει ο κάθε άνθρωπος στην καθημερινότητα του. Είναι νόμος της ζωής, η χαρά να εναλλάσσεται την λύπη. Είναι ένα μήνυμα ελπίδας ότι μετά από κάτι τραγικό θα συμβεί και κάτι ευχάριστο. Η σοφία των αρχαίων Ελλήνων είναι αναντικατάστατη. Με αυτό τον μικρό πίνακα (0,48 cm²) που έχω δημιουργήσει θέλω να δώσω το μήνυμα ότι κάτι που είναι μικρό μπορεί ταυτόχρονα να είναι και μεγάλο.

Αλήθεια, πόση υπομονή χρειάζεται για να κάνεις κάτι τέτοιο;
Έχω την πεποίθηση ότι δεν χρειάζεται υπομονή, εκείνο που χρειάζεται είναι η αγάπη. Αγάπη για την δημιουργία ενός έργου το οποίο θα έχει θετική επίδραση στον κόσμο.

Μπήκες στο Guinness γι’ αυτό;
Αρχικά επικοινώνησα με το ρεκόρ Guinness προκειμένου να καταχωρηθώ και να διεκδικήσω τον τίτλο του παγκόσμιου ρεκόρ. Ωστόσο οι υπεύθυνοι μου απάντησαν ότι δεν υπάρχει κατηγορία μικρότερος πίνακας του κόσμου καθώς κανείς άλλος δεν επιχείρησε κάτι τέτοιο κατά το παρελθόν. Έτσι λοιπόν με προέτρεψαν να θέσω το ρεκόρ μου ενώπιων του Record Setter. Έκανα την αίτηση και μετά από 2 σχεδόν μήνες ενημερώθηκα ότι το ρεκόρ μου έχει εγκριθεί.

Ποια είναι η δική σου τεχνική;
Η δική μου τεχνική είναι η αγάπη για την τέχνη. Το μοντέλο που επέλεξα να δουλέψω, δηλαδή το Stencil Art ήταν κάτι που είναι άγνωστο σε πολλούς ανθρώπους στην Κύπρο και ήθελα να δημιουργήσω έργα σε αυτή την τεχνική.

Γιατί την επέλεξες;
Μέσω αυτή της τεχνικής πιστεύω ότι μπορούσα να στείλω σωστά μηνύματα στην κοινωνία.

Πότε αποφάσισες να ασχοληθείς με αυτή την τέχνη;
Ξεκίνησα την τέχνη του graffiti ακριβώς πριν 10 χρόνια. Συγκεκριμένα με το stencil art ασχολούμαι τα τελευταία 3 χρόνια.

Με ποια θέματα καταπιάνεσαι στους πίνακες σου;
Οτιδήποτε συνταράσσει τον άνθρωπο, οτιδήποτε αλλοιώνει την ζωή του, οτιδήποτε προκαλεί και όχι επιλύει προβλήματα για μένα είναι θέμα.

Έχεις κερδίσει και το πρώτο βραβείο σε Παγκόσμιο Διαγωνισμό στη Αμερική;
Το 2015 μου έχει απονεμηθεί το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό της Ακαδημίας Τεχνών στην Αμερική. Πρόκειται για ένα πίνακα τον οποίο ζωγράφισα με μολύβι σε καμβά και χρειάστηκε 3 μήνες για να ολοκληρωθεί. Έχω την τιμή να είμαι ο πρώτος Κύπριος καλλιτέχνης που κερδίζει τον εν λόγω διαγωνισμό.

Πόσο «εύκολη» ήταν η διαδρομή από τα πρώτα σου βήματα μέχρι τις παγκόσμιες διακρίσεις;
Όλοι γνωρίζεται ότι οι καλλιτέχνες αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα πριν από κάποια διάκριση. Το κόστος της δημιουργίας, η αναμονή της αναγνώρισης, για να μην αναφερθώ σε πολύ μεγάλους καλλιτέχνες των οποίων τα έργα τους εκτιμήθηκαν μεταθάνατων. Επομένως, είμαι διπλά ευτυχείς διότι τα έργα μου εκτιμήθηκαν τώρα.

Έχω αγαπήσει ιδιαίτερα τον πίνακα με το κοριτσάκι στην κούνια με τα συρματοπλέγματα. Θέλεις να μου πεις λίγο την ιδέα πίσω απ αυτό τον πίνακα;
Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο πίνακα τον οποίο αποκάλεσα « Η ζωή ενός πρόσφυγα.». Είναι η αγονία του πρόσφυγα, ταυτόχρονα όμως είναι και η αγονία του κάθε απλού ανθρώπου για επιβίωση.

Τώρα που σε βρήκα, τι ακριβώς έγινε με τον πίνακα σου του Donald Trump στην Αυστραλία;
Πρίν λίγες μέρες ενημερωθηκα πως εξαιτίας ενός πίνακα που ζωγράφισα για τις 100 μέρες προεδρίας του Donald Trump, έκλεισε ολόκληρη η έκθεση με παρεμβαση τις αστυνομίας. Ο πίνακας έδειχνε τον Trump να ουρεί πάνω στην Αμερικανική σημαία. Δυστυχώς οι Αρχές της χώρας και κάποιοι άνθρωποι δεν κατάλαβαν το μήνυμα που ηθελα να στείλω μέσω του πινακα μου.  

Τι απαντάς εσύ σε όλο αυτό;
Ο πίνακας που δημιούργησα, σε καμία περίπτωση δεν είχε ως στόχο να προσβάλει το εθνικό σύμβολο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Εκείνο που ήθελα να μεταδώσω είναι ότι η πολιτική του Donald Trump, οι τρόποι έκφρασης και ο τρόπος που χειρίζεται τοπικά και διεθνή ζητήματα, θα έχει καταστροφικές συνέπειες όχι μόνο για τις ΗΠΑ, αλλά και για ολόκληρη την ανθρωπότητα. Φαίνεται πως κάποιοι δεν αντιλήφθηκαν σωστά το μήνυμα που ήθελα να στείλω. 

Είναι οι τέχνες ένας τομέας που ευνοείται στην Κύπρο;
Η τέχνη δεν είναι κάτι που ευνοείτε όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και παγκοσμίως, Όπως είπα και προηγουμένως τα έργα των μεγαλύτερων καλλιτεχνών αναγνωρίστηκαν μεταθάνατων . Ευτυχώς τα τελευταία χρόνια βλέπουμε καλλιτέχνες να απολαμβάνουν την αναγνώριση της δημιουργίας τους.

Πέρσι παρουσίασες την πρώτη σου ατομική έκθεση στην Κύπρο. Πες μας λίγα λόγια γι’ αυτή.
Ήταν μια έκθεση η οποία αγγαλιάστηκε από όλα τα στρώματα της κοινωνίας και είμαι ιδιαίτερα ευτυχείς για αυτό. Μ ε αυτή την καλλιτεχνική δημιουργία ήθελα πρωτίστως να προβάλω τα κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας και όχι μόνο.

Οκ, με τόσες διακρίσεις και τόσα βραβεία, υπάρχει κάτι που δεν έχεις καταφέρει ακόμα;
Δεν πιστεύω ότι έχω καταφέρει και πολλά, αυτή η κοινωνία για να αλλάξει χρειάζεται την αγάπη και την συνοχή πάρα πολλών παραγόντων. Εγώ είμαι απλά ένα μικρό λιθαράκι.

Κλισέ αλλά, τι είναι τέχνη για σένα;
Η προσφορά, η δημιουργία, η αγάπη για να αλλάξει έστω και λίγο η κοινωνία μας.

Ποιο θα είναι το επόμενο σου βήμα;
Το επόμενο μου βήμα θα το καθορίσουν οι τοπικές και παγκόσμιες εξελίξεις. 

Find him:
Facebook: Christos Kakoulli / Gallery 37 
Instagram: @crs.24 

Find me: 
Facebook: Nakis Antoniou 
Instagram: @nakis_nakis


Tags: p.in, χρίστος κακουλλή, person of interest, pinoftheweek