ΣΧΕΣΕΙΣ

Πότε ένας άνδρας γίνεται ''άτιμος'';

Γαβριέλα Αγησιλάου


  • Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Evolution and Human Behavior τον Φεβρουάριο του 2017.

    Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Evolution and Human Behavior τον Φεβρουάριο του 2017.

Η μοιραία γυναίκα, το απόλυτο θηλυκό που τυλίγει αθώους άνδρες στον ιστό της και τους παρασύρει να κάνουν για χάρη της εγκλήματα, αποτελεί το σενάριο πολλών ταινιών και μυθιστορημάτων. Ενδεχομένως να πιστεύουμε πως πρόκειται απλά για σενάρια, για την υπερβολική φαντασία των συγγραφέων. Η εξελικτική ψυχολογία και έρευνες όμως δείχνουν πως αυτές οι «ιστορίες» δεν απέχουν και πολύ από την πραγματικότητα. Οι άνδρες «παρασύρονται» μέσα από την ανάγκη να προσαρμοστούν στα θέλω μιας γυναίκας που τους ελκύει, γεγονός που τους κάνει πιο επιρρεπής στο «παραστράτημα» και την παρανομία.

Οι έρευνες έχουν δείξει πως η θέαση ερεθισμάτων που προκαλούν σκέψεις ή επιθυμίες για ζευγάρωμα, κάνουν τους άνδρες πιο επιρρεπής στην παρορμητικότητα και μειώνουν τον αυτοέλεγχο. Παράλληλα, φαίνεται πως υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στον αυτοέλεγχο και την ηθική συμπεριφορά, ότι δηλαδή ο χαμηλός αυτοέλεγχος συνδέεται με αυξημένη «ατιμία». Αν κανείς το δει από εξελικτικής πλευράς, όταν υπάρχει σεξουαλικό κίνητρο, οι άνδρες συμπεριφέρονται με δόλο προβάλλοντας χαρακτηριστικά που θα ελκύσουν τη γυναίκα και θα αυξήσουν την σεξουαλική τους ελκυστικότητα. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως οι γυναίκες δεν έλκονται μόνο από την εξωτερική εμφάνιση ενός άνδρα αλλά και από την κοινωνική και οικονομική του θέση, δηλαδή την ικανότητά του να της προσφέρει ασφάλεια και σταθερότητα.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ταιβάν θέλησαν να εξετάσουν την πιθανότητα πως όταν οι άνδρες εκτεθούν σε φωτογραφίες σεξουαλικά ελκυστικών γυναικών, ο παραπάνω μηχανισμός θα ενεργοποιηθεί, οδηγώντας τους σε παρορμητικές και δόλιες συμπεριφορές. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως πράγματι παρατηρήθηκε μειωμένος αυτοέλεγχος στους άνδρες που είδαν φωτογραφίες σέξι γυναικών, αλλά όχι στους άνδρες που είδαν φωτογραφίες γυναικών που δεν έβρισκαν σέξι, ούτε στις γυναίκες που είδαν φωτογραφίες ανδρών. Συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου, οι άνδρες που είδαν τις σέξι φωτογραφίες ήταν λιγότερο πιθανόν να επιστρέψουν περίσσευμα χρημάτων που έλαβαν «κατά λάθος» για την συμμετοχή τους στην έρευνα και περισσότερο πιθανό να κάνουν «ζαβολιά» για να ολοκληρώσουν τους στόχους που δόθηκαν από τους ερευνητές για οικονομικό αντάλλαγμα.

Ο επικεφαλής της έρευνας Wen-Bin Chiou, υποστηρίζει πως τα σεξουαλικά ερεθίσματα που συναντά κανείς παντού στην καθημερινότητά του, μπορεί να συνδέονται περισσότερο με τις ηθικά αμφίβολες συμπεριφορές των ανδρών, από όσο πιστεύουμε. Για τους άνδρες των οποίων το κίνητρο για ζευγάρωμα εντείνεται μέσω της έκθεσης σε σεξουαλικά ερεθίσματα, η ατιμία φαίνεται να είναι μια τακτική που προβάλλει τα χαρακτηριστικά που προτιμούν οι γυναίκες – για παράδειγμα οικονομικοί πόροι.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Evolution and Human Behavior τον Φεβρουάριο του 2017

 Δρ. Θάνος Ε. Ασκητής Νευρολόγος - Θέκλα Βασιλείου

Ιατρικό Κέντρο Σεξουαλικής Υγείας Θάνου Ασκητή
Αθαλάσσας 62, Στρόβολος, Λευκωσία
Τηλ.: 22459555
www.askitis-cy.com
Δωρεάν Συμβουλευτική Γραμμή Σεξουαλικής Υγείας
Δευτέρα-Παρασκευή 12.00-16.00
Τηλέφωνο 77.77.28.77


Tags: σχέσεις, άνδρας, γυναίκα, άτιμος, ομορφιά

Σχόλια

(Πρέπει να συνδεθείτε για να μπορέσετε να σχολιάσετε αυτο το Άρθρο)