ΤΑΞΙΔΙ

Μυστράς: Σπάνια μυσταγωγία


ΚΕΙΜΕΝΟ: ΟΛΓΑ ΧΑΡΑΜΗ, KEIMENO ΠΑΣΧΛΙΝΑ ΕΘΙΜΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΡΥΣΑΦΗΣ

Θα πάτε για:

Περίπατο στην ανθισμένη Καστροπολιτεία. Στο κάστρο του Μυστρά οι θερμοκρασίες της εποχής κάνουν την κοπιαστική ανάβαση πιο εύκολη. Περπατήστε στα μονοπάτια μέσα στα αγριολούλουδα και στην πλούσια βλάστηση, χαζέψτε τη θέα στην κοιλάδα του Ευρώτα, παρατηρήστε ένα ένα τα σπουδαία μνημεία της και αφουγκραστείτε τους βυζαντινούς απόηχους της πρωτεύουσας του δεσποτάτου του Μορέως. Οι πύλες είναι δύο και προσεγγίζουν την Κάτω και Πάνω Χώρα αντίστοιχα. Στην Κάτω βρίσκονται οι μοναδικής αρχιτεκτονικής και τέχνης ναοί και στην Πάνω τα παλάτια των Παλαιολόγων, η Αγία Σοφία και το φρούριο.

Τα χωριά του Ταϋγέτου. Μια οδική διαδρομή στις πλαγιές του εντυπωσιακού βουνού αξίζει με το παραπάνω. Ξεκινήστε από την Τρύπη κοντά στην οποία βρίσκεται το σπηλαιοβάραθρο του Καιάδα και το αναρριχητικό πεδίο της Λαγκάδας και αναζητήστε το σπηλαιώδες εκκλησάκι της Ζωοδόχου Πηγής. Στον ίδιο τον Μυστρά δείτε το Μουσείο Φωτογραφικών Μηχανών και στο διπλανό Παρόρι περπατήστε στο 15λεπτο μονοπάτι εντός του φαραγγιού της Λαγκάδας, για να δείτε το ωραίο εκκλησάκι της Λαγκαδιώτισσας. Ανηφορίστε για την Ταϋγέτη και την Αναβρυτή μέσα από μια συγκλονιστική διαδρομή που κόβει την ανάσα. Μακρύτερα αξίζει να επισκεφτείτε το Ξηροκάμπι με το πανέμορφο γεφύρι της ελληνιστικής εποχής και να ανηφορίσετε στο βουνό για να δείτε τη Μονή Γόλας, το ερειπωμένο εκκλησάκι του Αη Λια στην ομώνυμη κορυφή, τη Μονή Ζερμπίτσας και το χωριό Κουμουστά με το συγκλονιστικό φαράγγι Ανακώλου.

Τα μουσεία της Σπάρτης. Το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη με το αρχείο του Λάκωνα ποιητή Νικηφόρου Βρεττάκου, η Κουμαντάρειος Βιβλιοθήκη, το εντυπωσιακό Μουσείο της Νεότερης Σπάρτης μαρτυρούν την ταυτότητα και την εξέλιξη της σπουδαίας πόλης. Παρότι δεν ανταποκρίνεται στη φήμη της αρχαίας Σπάρτης, ο αρχαιολογικός της χώρος, όπου σώζεται το ρωμαϊκό θέατρο, αξίζει την επίσκεψή σας.

Το Πάσχα στον Μυστρά

Την κατανυκτική περιφορά του Επιταφίου στα σοκάκια του χωριού Μυστράς με αναμμένους πυρσούς και φόντο το φωτισμένο κάστρο. Αν δεν σας φοβίζουν τα... χιλιόμετρα, τη δεύτερη ημέρα του Πάσχα μπορείτε να επιλέξετε όποιο χωριό της Λακωνικής Μάνης επιθυμείτε για να παρακολουθήσετε τη «Λιτανεία», παλαιό τοπικό έθιμο περιφοράς εικόνων από όλα τα σπίτια που καταλήγει στο κοιμητήριο, τιμώντας και τους προσφιλείς νεκρούς. Θυμηθείτε επίσης ότι στις 29 Μαΐου γίνονται εντός της Καστροπολιτείας τα Παλαιολόγεια, η λειτουργία δηλαδή στη μητρόπολη του Αγίου Δημητρίου, όπου στέφθηκε αυτοκράτορας ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος.

 

Διαβάστε περισσότερα εδώ


Σχόλια

(Πρέπει να συνδεθείτε για να μπορέσετε να σχολιάσετε αυτο το Άρθρο)