ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Χ. Τορναρίτης: «Ξέρω τι σημαίνει να μην έχεις τίποτα»

Έλενα Αποστόλου


  • Ο Χριστόφορος Τορναρίτης σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη και φωτογράφιση με τα παιδιά του στο «Beautiful People»

    Ο Χριστόφορος Τορναρίτης σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη και φωτογράφιση με τα παιδιά του στο «Beautiful People»

Θέλει να πιστεύει ότι είναι ένας απλός άνθρωπος που ζει μια κανονική ζωή. Αλλά είναι πολύ περισσότερα! Ο γνωστός επιχειρηματίας που φωτογραφίζεται για πρώτη φορά με τα παιδιά του στο περιοδικό Beautiful People, στο Moon Cocktail Bar & Tapas, μιλάει για το τραγούδι, τα πάθη του, την σύζυγό του Ραμόνα Φίλιπ, τον γάμο τους, τον σκοπό της ζωής του που πλέον είναι μια «βόλτα» που επιτέλους μπορεί και απολαμβάνει βοηθώντας όπως μπορεί κόσμο.

συνέντευξη στην Έλενα Αποστόλου

Έχεις ταράξει πάλι τα νερά με το τραγούδι σου, ‘Μόνο εσένα έχεις’ στα social media έχει ξεπεράσει τα 2.000.000 views… Τι ελπίζεις από αυτό;
Δεν ελπίζω το τραγούδι μας να σας αρέσει φωνητικά, αλλά παρακαλώ και προσεύχομαι στο Θεό να σας φωτίσει να αντιληφθείτε το νόημα και να το εμπεδώσετε στη ζωή σας!

Τι θέλεις να δείξεις μέσα από το τραγούδι σου;
Έχω την πεποίθηση ότι είμαστε όλοι εδώ σε αυτή την ζωή για να συνεισφέρουμε κάτι μοναδικό. Κάθε ένας από εμάς έχει ένα ταλέντο, ένα χάρισμα, ένα κομμάτι ιδιοφυΐας, που περιμένει να αξιοποιηθεί. Θα μπορούσε να είναι ταλέντο στο ποδόσφαιρο, στο τραγούδι... Θα μπορούσε να είναι ο τρόπος που μιλάει ή ακόμα που αγαπάει. Θα μπορούσε, ακόμα, να είναι ιδιοφυία στις πωλήσεις, στην πολιτική , στο να παράγει λεφτά, στο να είναι ηγέτης. Όλοι έχουμε κρυφά ταλέντα, χαρίσματα που «κοιμούνται» μέσα μας. Ο Θεός δεν κάνει διακρίσεις, όλοι είμαστε άνθρωποι, όλοι γεννηθήκαμε μοναδικοί, με τις ίδιες ευκαιρίες να αξιοποιήσουμε την ζωή μας στο έπακρο.

Ποια ανάγκη σε οδήγησε στο να γράψεις και να τραγουδήσεις;
Έχω δηλώσει επανειλημμένα πως «όταν κάποια μέρα φύγω από αυτόν τον κόσμο, θέλω τα παιδιά μου να με θυμούνται για τις πράξεις μου κι όχι για τα λεφτά μου»... Δεν το έκανα για κάποια ανάγκη. Όλα ξεκίνησαν σαν ένα ξεχωριστό παιχνίδι, σαν ένα μάθημα ζωής για τη νεολαία μας, αλλά κυρίως για τα παιδιά μου, τα οποία ήταν και οι πρωταγωνιστές.

Ποιο μήνυμα θες να περάσεις με τα τραγούδια σου;
Πολλά μηνύματα, μηνύματα ζωής και ελπίδας, βασισμένα σε πραγματικά γεγονότα, με πρωταγωνιστή ή ακόμα και θύμα τον ίδιο μου τον εαυτό. Μέσα από την ταπείνωσή μου, μέσα από τις πολυσυζητημένες πράξεις μου, μέσα από τα πάθη και τα λάθη μου, θέλω να μεταδώσω τη σοφία, όπως την έχω εκλάβει και ζήσει και να την αφήσω «παρακαταθήκη» για τα παιδιά μου και τα παιδιά όλου του κόσμου. Αφού όλοι είμαστε ίσοι στα μάτια του Θεού. Δεν υπάρχουν πλούσιοι και φτωχοί, δυνατοί και αδύνατοι, έξυπνοι και βλάκες. Διότι
ένας από τους βασικούς κανόνες της ζωής είναι αυτός: «Όσα περισσότερα δίνεις, τόσα περισσότερα παίρνεις!».Αν θέλεις να κερδίσεις το παιχνίδι που λέγεται «ζωή» θα πρέπει να σεβαστείς έναν κανόνα: Μην κοροϊδεύεις τον εαυτό σου! Και ναι, αν πιστέψεις μέσα σου πως πραγματικά κάτι μπορεί να γίνει, θα γίνει... Εμείς οι άνθρωποι έχουμε τεράστια χαρίσματα, δυνάμεις και αρετές κρυμμένα στα βάθη της ψυχής μας. Το σίγουρο στην περίπτωση τη δική μου είναι πως δεν έχω φωνή για να γίνω τραγουδιστής και το γνωρίζω, αλλά σίγουρα έχω την ψυχή για να κάνω στη ζωή μου αυτό που με φοβίζει περισσότερο. Αν θέλεις να αποβάλεις τον φόβο από μέσα σου, θα πρέπει να κάνεις αυτό που σε φοβίζει περισσότερο. Βρες το θάρρος να ζητήσεις συγγνώμη από το παρελθόν σου. Αγάπησέ το και μην παραδοθείς ποτέ για τίποτε και σε κανένα. Αν τα κατάφερα, λοιπόν, να τραγουδήσω, εσύ μπορείς να κάνεις ό,τι θέλεις στη ζωή σου, απλά προσπάθησε. Θα χάσεις μόνο αν σταματήσεις να ελπίζεις.

Ποιος είναι ο πιο μεγάλος ανταγωνιστής σου;
Η ζωή μου με δίδαξε πως οι πραγματικά σοφοί και έξυπνοι άνθρωποι δεν πρέπει ποτέ να επιδιώκουν να μοιάσουν με κάποιον άλλο. Αυτό που πρέπει να επιδιώκουν είναι να είναι ανώτεροι από τον προηγούμενο τους εαυτό. Γι' αυτό το λόγο, μην ανταγωνίζεσαι τους άλλους. Να ανταγωνίζεσαι μόνο τον ίδιο σου τον εαυτό.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο μάθημα της ζωής σου;
Μετά από μισό αιώνα ζωής, το μεγαλύτερο μάθημα που πήρα είναι ένα: Δεν ξέρω τίποτα. Όσο ζω μαθαίνω.

Πότε μπορεί να καταλάβει κανείς αν έχει ξεμείνει από δυνάμεις;
Ποτέ δεν θα ξέρει κανείς πόσο δυνατός είναι εκτός αν φτάσει η στιγμή που η δύναμή του θα είναι η τελευταία του επιλογή.

Ηχογραφείς και δεύτερο τραγούδι. Να υποθέσω ότι θα βγάλεις ολοκληρωμένο άλμπουμ;
Ποτέ δεν προγραμματίζω τι πρόκειται να κάνω στη ζωή μου. Τα παιδιά μου είναι μικρά και έχουμε πολλά να κάνουμε μαζί και αφού το κάνω για αυτά, όλα τα σενάρια είναι πιθανά.

Έχω μάθει ότι ετοιμάζεις μια διάλεξη στις επόμενες ημέρες. Περί τίνος πρόκειται;
Η ζωή μου είναι μια καθημερινή και ακατάπαυστη διάλεξη.

Ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή της ζωής σου;
Όσον αφορά σε πραγματικά γεγόνοτα, ο χωρισμός των γονιών μου και ο ξεριζωμός από την Αμμόχωστο, γεγονότα τα οποία συνόδευε η ταπείνωση, η φτώχια, τα βάσανα και η προσφυγιά. Στη, δε, συναισθηματική πτυχή της ζωής μου, όταν με προδίδουν αυτοί που αγάπησα.

Ποιο το μεγαλύτερο λάθος σου;
Αυτό που δεν έχω κάνει ακόμη. Ξέρεις, τα θαύματα που συμβαίνουν πολλές φορές στη ζωή σου, δεν τα βλέπεις ή δεν τα αναγνωρίζεις. Σου έρχονται σφραγισμένα σε ένα πακέτο, σαν ένα μεγάλο λάθος. Είμαστε φτιαγμένοι για να κάνουμε λάθη. Δεν σημαίνει πως θα πρέπει να πληρώνουμε γι' αυτά σε όλη μας τη ζωή... Κάποτε, ένας καλός άνθρωπος κάνει κακές επιλογές. Δεν σημαίνει ότι είναι κακός.

Και το μεγαλύτερό σου κατόρθωμα;
Σε πραγματικά γεγονότα, τα δύο αγγελάκια που έφερα στον κόσμο. Στον συναισθηματικό τομέα, να καταφέρω να ξεκινήσω όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για να φύγω μακριά από τον κόσμο της «ντροπής» που ζούσα.

Κατά καιρούς προβαίνεις σε μια σπουδαία κοινωνική πράξη, όπως για παράδειγμα η μεσολάβηση για αποφυλακίσεις. Ποια ανάγκη σε οδηγεί σ' αυτές τις πράξεις;
Στερήθηκα πολλά, κυρίως στα παιδικά μου χρόνια, αφού γνώρισα από κοντά τη φτώχια, τη μοναξιά, την εγκατάλειψη, το φόβο, την ντροπή, τον πόνο. Αν δεν τα ζήσει κάποιος αυτά, δεν μπορεί να τα κατανοήσει. Δεν υπάρχει, για μένα, μεγαλύτερη ανακούφιση όταν βλέπω το χαμόγελο στο πρόσωπο αυτών που βοήθησα.

Βοηθάς αρκετό κόσμο, όπως μαθαίνω, καθημερινά και χωρίς τυμπανοκρουσίες. Πώς νιώθεις;
Έμαθα να δίνω, όχι γιατί έχω πολλά, αλλά γιατί ξέρω ακριβώς τι σημαίνει να μην έχεις τίποτα. Αφού η συνέντευξη μου σχετίζεται με το τραγούδι μου, σας λέω κατηγορηματικά πως κανένα τραγούδι στον κόσμο δεν μπορεί να αποδώσει τόσο καλή μουσική, όσο το γέλιο στο πρόσωπο των παιδιών που βοήθησες.

Είσαι ιδιαίτερα δημοφιλής και αγαπητός στον κόσμο. Σκέφτηκες ποτέ να πολιτευτείς;
Μήπως σκέφτηκα ποτέ πως θα είχα εργοστάσιο γάλακτος; Μήπως σκέφτηκα ποτέ πως θα πουλούσα τσιγάρα ή θα έγραφα τραγούδια;

Τι σκέψεις κάνεις για τα παιδιά σου; Τι θέλεις να τους διδάξεις;
Θέλω να τους δώσω να καταλάβουν πως την ευτυχία δεν την συναντάς ποτέ στα υλικά αγαθά. Δεν μπορείς να την σκεφτείς, αλλά ούτε μπορείς να την αγοράσεις από το μπακάλη. Την ευτυχία μπορείς μόνο να τη ζήσεις και για να τα καταφέρεις θα πρέπει να αγαπάς και να σέβεσαι όλο τον κόσμο, αλλά κυρίως τον εαυτό σου.

Η καρδιά σου κτυπά ακόμη για τον Τακτακαλά;
Είχα δώσει τα πάντα γι' αυτή την ομάδα, αφιερώνοντας πέντε από τα καλύτερα χρόνια της ζωής μου. Αγάπησα, αγαπήθηκα, έζησα αξέχαστες στιγμές, που είναι αποτυπωμένες στην καρδιά μου, αλλά και ως παρακαταθήκη στην ιστορία αυτού του τόσο δοξασμένου σωματείου. Φέτος, βοηθώ τον Ολυμπιακό, αφού το «Moon» είναι και ο σπόνσορας στης φανέλες της ομάδας και πιστεύω πως με λίγη σοβαρότητα, του χρόνου ο Ολυμπιακός θα αγωνίζεται στην πρώτη κατηγορία.

Έχεις έντονη προσωπικότητα και λόγω αυτής, πολλές φορές κατακρίθηκες. Τι απαντάς στους επικριτές σου;
Όταν δεν ταιριάζω με κάποιους φεύγω μακριά, συνεχίζοντας να τους αγαπώ διακριτικά και να τους νοιάζομαι. Έμαθα να μη γυρεύω κανενός το κακό, αλλά απλά να προσπερνώ όποιον με πλήγωσε.Έμαθα να είμαι διακριτικός άνθρωπος. Έμαθα να μην επιβάλλω την παρουσία μου, όταν καταλαβαίνω ότι είναι ανεπιθύμητη. Έμαθα να σέβομαι τους πάντες, ακόμα και όταν αυτοί δεν με σέβονται. Έμαθα να ξέρω πότε είναι η ώρα να φύγω όταν δεν με σηκώνει ένα μέρος. Έμαθα να διαβάζω τα συναισθήματα των γύρω μου. Έμαθα να κλαίω σιωπηλά μέσα στον ήχο της σιωπής μου. Έμαθα, μέσα από όλα αυτά που βίωσα, βιώνω και θα βιώνω, να μην κάνω ό,τι δεν θέλω να μου κάνουν. Έμαθα να αγαπώ, να συγχωρώ, μα πάνω από όλα έμαθα να είμαι άνθρωπος.

Ποιο ρόλο παίζουν τα λεφτά στη ζωή σου;
Αυτόν: «Θεέ μου στείλε μου όσα λεφτά χρειάζομαι, για να βοηθώ τον κόσμο, να μεγαλώσω τα παιδιά μου και να κερνώ τούς φίλους μου». Όλα τα άλλα είναι περιττά.

Ποια η σχέση σου με το Θεό;
Από τα παιδικά μου χρόνια ήμουν πάντα καλός χριστιανός Πριν περίπου 8 χρόνια, όταν άρχισα να διαβάζω βιβλία για τη ζωή και την εξέλιξη του ανθρώπου, κάπου παραστράτησα και πήγα να απαρνηθώ το Θεό. Σήμερα, σας λεω πως η πίστη μου επανήλθε, αφού κανένα βιβλίο ή επιστήμονας δεν μου έδωσε την απάντηση στο ερώτημα «τι είναι συνειδητότητα;».Αυτό το ξεχωριστό κομμάτι στο μέτωπο του καθενός, το οποίο μας κάνει να διαφέρουμε από όλα τα άλλα ζώα στον πλανήτη. Πολλές φορες προσεύχομαι και αντλώ δύναμη μέσα από την προσευχή. Και πάντα λέω δυνατά και καθαρά «Σε ευχαριστώ, Θεέ μου, για όσα μου δίνεις».

Δεν πήγαινε καλά το «Sabai» και το άλλαξες, κάνοντάς το «Μoon», είπαν κάποιοι. Ποια η απάντησή σου;
Ο άνθρωπος και η ζωή εξελίσσεται. Το«Sabai» πήγε πάρα πολύ καλά και το«Μoon» ακόμα καλύτερα . Δεν με απασχολεί καθόλου η άποψη του καθενός, φτάνει αυτό που κάνω να το νιώθω βαθιά στην καρδιά και στη ψυχή μου. Ο κόσμος αγάπησε το «Μoon» και τους ευχαριστώ απότα βάθη της καρδιάς μου.

Έφυγες από τη βιομηχανία τσιγάρων;
Ναι, σιγά - σιγά φεύγω από τη βιομηχανία τσιγάρων και μαζί μου, δυστυχώς, πολλοί συμπατριώτες μας έχασαν τη δουλειά τους, αφού πριν 5 χρόνια είχαμε εκατοντάδες άτομα προσωπικό, ενώ σήμερα έμειναν 17, αν δεν κάνω λάθος.

Εσύ καπνίζεις;
Θέλω να σας εκμηστηρευτώ πως για το μόνο πράγμα που μετάνιωσα στη ζωή μου είναι το γεγονός ότι κάπνιζα από τα 30 μου χρόνια μέχρι τα 44. Αυτό είναι το μοναδικό από τα πάθη μου, από το οποίο δεν έχω κερδίσει τίποτα. Πλέον, είμαι αντικαπνιστής και έχω βοηθήσει, τα τελευταία 5 χρόνια, πολύ κόσμο να σταματήσει να καπνίζει, με 45 λεπτά προσωπικής συζήτησης.

Ποιο ρόλο έχει η Ραμόνα στη ζωή σου;
Η Ραμόνα είναι η γυναίκα μου, η μάνα των παιδιών μου, η κόρη μου, το βάσανο μου, η χαρά και η λύπη μου. Ένα από τα μότο της ζωής μου είναι πως «για να κερδίσεις, θα πρέπει να χάσεις». Η Ραμόνα έχει παίξει σημαντικότατο ρόλο στην εξέλιξη και στη ζωή μου.
Έχεις δηλώσει ότι η μεγαλύτερη ανατροπή στη ζωή σου είναι που δεν χώρισες τη Ραμόνα. Έχεις μετανιώσει για το γάμο σου;
Πώς να μετανιώσω, όταν μέσα από αυτόν απέκτησα δύο πανέμορφα παιδιά, για τα οποία ζω και αναπνέω. Πράγματι, έκανα τεράστια ανατροπή, αφου το 2009 θα μπορούσε να χωρίσουν οι δρόμοι μας με τη Ραμόνα. Αν θεωρήσω σωστό, αφού είναι και το μόθο της ζωής μου πως «όλα γίνονται για κάποιο λόγο», ας περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί.

Το BEAUTIFUL PEOPLE κυκλοφορεί την Τετάρτη στα περίπτερα


Tags: Χριστόφορος Τορναρίτης, συνέντευξη, παιδιά, Beautiful People

Σχόλια

(Πρέπει να συνδεθείτε για να μπορέσετε να σχολιάσετε αυτο το Άρθρο)