ΤΑΞΙΔΙ

Last minute γιορτές σε ορεινά χωριά

newsroom must


 • Φέτος κάντε τα πιο όμορφα Χριστούγεννα!

  Φέτος κάντε τα πιο όμορφα Χριστούγεννα!

 • Καλοπαναγιώτης

  Καλοπαναγιώτης

 • Λόφου

  Λόφου

 • Όμοδος

  Όμοδος

Αναζητάτε ιδέες για αποδράσεις της τελευταίας στιγμής; Από την κοιλάδα της Μαραθάσας και τα κρασοχώρια μέχρι την Λαόνα, όπου και όπως ονειρεύεστε τις χριστουγεννιάτικες διακοπές σας, σκανάραμε τη μεγαλόνησο και συγκεντρώσαμε προτάσεις στο βουνό για κάθε στυλ, για να βρείτε το δικό σας!


ΚΑΛΟΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Ένα από τα πιο γραφικά χωριά, στην Κοιλάδα της Μαραθάσας, διάσημο για τις ιαματικές πηγές του. Ορεινό θέρετρο από τα παλιά χρόνια,  στη σύγχρονη εποχή από τη δεκαετία του '60. Απέχει 70 χλμ από τη Λευκωσία και τη Λεμεσό και προσφέρεται για ολιγοήμερες αποδράσεις. Βρίσκεται πάνω σε βουνοπλαγιά σε δύο διαφορετικά επίπεδα με πανοραμική θέα, αλλά και φράχτη  που προσφέρεται για ψάρεμα.

Τα διώροφα στη πλειοψηφία του σπίτια είναι αμφιθεατρικά κτισμένα και τα στενά δρομάκια του είναι ό,τι πρέπει για βόλτες. Τα τελευταία χρόνια απέκτησε και τελεφερίκ που ξεκινά από το ψηλότερο επίπεδο του χωριού και καταλήγει δίπλα από το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Λαμπαδιστή. Το μοναστήρι, που αποτελεί πόλο έλξης των επισκεπτών, χρονολογείται από τον 11ο αιώνα και βρίσκεται από το 1985 υπό την προστασία της UNESCO ως μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα βυζαντινά μνημεία του νησιού, με καλοδιατηρημένες τοιχογραφίες, ανεκτίμητης αξίας εικονίσματα, ξυλόγλυπτες πόρτες και μοναδικής τεχνοτροπίας ξύλινο τέμπλο του 13ου αιώνα, το αρχαιότερο σωζόμενο τέμπλο που υπάρχει στην Κύπρο. Το μοναστήρι στεγάζει το Μουσείο Λαυρεντίου με φωτογραφίες και κείμενα από τη ζωή του Εθνομάρτυρα Μητροπολίτη Κυρηνείας Λαυρεντίου που έζησε στον Καλοπαναγιώτη μέχρι τα δεκαέξι του χρόνια. Διαθέτει επίσης ένα εκπληκτικό Εικονοφυλάκιο όπου φιλοξενείται μια εξαιρετική συλλογή εικόνων που προέρχονται από την Μονή αλλά και από διάφορους ναούς της περιοχής, καλύπτοντας την εξέλιξη της βυζαντινής τέχνης από τον 12ο μέχρι και το 19ο αιώνα.

Ο Νερόμυλος του Κύκκου είναι, επίσης, ένα σημαντικό, επιβλητικό αξιοθέατο στη περιοχή, το οποίο έχει κηρυχθεί σε αρχαίο μνημείο, έχει αποκατασταθεί από το Τμήμα Αρχαιοτήτων και αποτελεί σημαντικό δείγμα της προβιομηχανικής τεχνολογίας στη μεγαλόνησο. Πολύ κοντά στο μοναστήρι είναι και ένα καλοδιατηρημένο ενετικό γεφύρι, όπου  κάθε χρόνο ανήμερα των Θεοφανείων γίνεται η βάπτιση του Σταυρού.

Διανομή
Το χωριό διαθέτει αρκετά καταλύματα, όπως το ξενοδοχείο Καστάλια (22952455), το Αρχοντικό Η Μισιρλού (70009131), το Σπίτι της Αναστούς (99823009), το Atratsa Mountain Apartments - Suites(99464664), το σπίτι της Πολυξένης (22497509), το Χάνι Χρυσομήλου (99530540) και βεβαίως το κομψό, παραδοσιακό ξενοδοχειακό συγκρότημα Casale Panayiotis (22 952444) με όλες τις σύγχρονες ανέσεις.

Φαγητό
Στα εστιατόρια του Casale Panayiotis, Βυζαντινό και το πρόσφατο Λουτράκι, και στη ταβέρνα Παλιό Σινεμά στον κεντρικό δρόμο θα βρείτε παραδοσιακή κυπριακή κουζίνα με έμφαση στις πρώτες ύλες, ενώ στο κατάστημα Πραματούθκια μπορείτε να ψωνίσετε προϊόντα των παραγωγών της περιοχής σε ωραίες συσκευασίες.


ΛΟΦΟΥ
Η Λόφου γοητεύει τους επισκέπτες με τη φυσική ομορφιά της. Κτισμένη αμφιθεατρικά πάνω σε λόφους και σε υψόμετρο 780 μέτρων, έχει ιδιαίτερη αρχιτεκτονική με πέτρινα σπίτια και λιθόστρωτα δρομάκια. Εντύπωση προκαλούν οι παραδοσιακές στέρνες που σώζονται, όπου παλαιότερα οι κάτοικοι αποθήκευαν το νερό τον χειμώνα για να έχουν το καλοκαίρι. Πολύ όμορφο είναι και το παλιό δημοτικό σχολείο στην άκρη του χωριού, ένα επιβλητικό λιθόκτιστο οικοδόμημα όπου δεχόταν μαθητές μέχρι το 1973.

Η εκκλησία της Λόφου, αφιερωμένη στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, αναγέρθηκε τον 19ο  αιώνα και διαθέτει εξαιρετικές τοιχογραφίες, επιβλητικό τέμπλο και ξυλόγλυπτο προσκυνητάρι.  Το Αγροτικό Μουσείο Λόφου στεγάζεται στο χώρο όπου βρισκόταν ο παλαιός ελιόμυλος του χωριού.  Στον ίδιο χώρο, ο επισκέπτης μπορεί να δει τον παραδοσιακό αλευρόμυλο και το καζάνι παρασκευής της ζιβανίας, που  έχουν μεταφερθεί στο χώρο για να δημιουργηθεί ολοκληρωμένη η εικόνα των αγροτικών εργασιών με τις οποίες ασχολούνταν παλιότερα οι κάτοικοι του χωριού. 

Διαμονή
Στα δύο boutique hotels, το Agrovino Lofou (25470202) σε πετρόκτιστο κτήριο του 1794 και το Απόκρυφο (25813777), αλλά και το Xenios Cottages (99426204) σε ανακαινισμένο πέτρινο κτήριο του 1880, το Oinoessa Traditional Houses (99373371) με έξι πετρόκτιστα στούντιο και διαμερίσματα καθώς και το Constantias Stone Houses (99464679).

Φαγητό
Στις παραδοσιακές ταβέρνες Καμάρες και Λόφου, με κλασική κυπριακή κουζίνα καθώς και το εστιατόριο Αγρινό του ξενοδοχείου Agrovino. 

 

ΟΜΟΔΟΣ
Το δημοφιλές κρασοχώρι βρίσκεται ανάμεσα σε αναρίθμητους αμπελώνες και είναι περιτριγυρισμένο από βουνά. Διαθέτει παραδοσιακά πετρόκτιστα σπίτια πάνω από 100 χρόνων, υπέροχα στενά σοκάκια και μεγάλη, επιβλητική πλατεία μπροστά στο μεγαλόπρεπο μοναστήρι του Τιμίου Σταυρού, που προσδίδουν στο χωριό μια ιδιαίτερη ομορφιά και γοητεία. Η Μονή του Τιμίου Σταυρού, από τα παλαιότερες και πιο ιστορικές, αποτελεί μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς της  μεγαλονήσου και μονοπωλεί το ενδιαφέρον των τουριστών. Διαθέτει πανέμορφο τέμπλο, σημαντικές εικόνες και ξυλόγλυπτους μεγάλους σταυρούς με παραστάσεις από τη ζωή του Ιησού και πολύτιμους λίθους, αλλά και ένα ιδιαίτερο μικρό σταυρό που σύμφωνα με την παράδοση βρέθηκε εκεί και έγινε αιτία να κτιστεί το μοναστήρι. 
 
Στις αίθουσες του Μοναστηριού στεγάζονται το Μουσείο Αγώνος, το Μουσείο Βυζαντινών Εικόνων, το Εικονοσκευοφυλάκιο, το Λαογραφικό Μουσείο, η Πινακοθήκη, το Φωτογραφικό Μουσείο και το Κέντρο Διάσωσης Δαντέλλας, όλα με πλούσια γκάμα εκθεμάτων και αντικείμενα με ενδιαφέρουσα ιστορία. Στην πλατεία θα βρείτε και πολλά μικρά καταστήματα με τοπικά προϊόντα όπως τα ξακουστά αρκατένα κουλούρια και την περίφημη παραδοσιακή πιπίλλα, που φτιάχνεται με βελόνι.  

Κοντά στην εκκλησία βρίσκεται και ο Ληνός, το πατητήρι σταφυλιών που χρησιμοποιούσαν οι παλιοί κάτοικοι, καθώς και το κρησφύγετο της ΕΟΚΑ που κατασκευάστηκε το 1956, με οδηγίες του αγωνιστή Γρηγόρη Αυξεντίου. Τα πέτρινα αιωνόβια σπίτια του Ομόδους συγκεντρώνουν, επίσης, αρκετό ενδιαφέρον για τις κεραμιδένιες στέγες τους, τα δώματα, τα ανώγια, τις πλακόστρωτες αυλές με τα πιθάρια, τις ξύλινες πόρτες και τα ξωπόρτια τους με τις ποικίλες διακοσμήσεις.

Βρισκόμαστε στην περιοχή των κρασοχωρίων, επομένως έχετε την ευκαιρία να βρεθείτε σε  αρκετά οινοποιεία όπως η Κάβα Ποτού Οίνου Γης (99311768), τα Olympus Wineries (25573391), το οινοποιείο Marion (25422296), το Κτήμα Η. Ηροδότου (99479547) και το οινοποιείο Προφήτης Ηλίας (99696031).

Διαμονή
Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να μείνει σε αρκετά αναπαλαιωμένα παραδοσιακά σπίτια και ξενώνες. Προτείνουμε Στου Κυρ-Γιάννη (25422100) και στο  Κατώι (99587842, 99425192), Omodos Village Houses (99749065)
και Themistokli's Guest House.

Φαγητό
Στο χωριό υπάρχουν αρκετά εστιατόρια  και ταβέρνες. Πάντα αξιόπιστες είναι στου Κυρ-Γιάννηκαι στο Κατώι, και οι δύο με παραδοσιακή κυπριακή κουζίνα.


ΚΑΤΩ ΔΡΥΣ
Ιδιαίτερο χωριό με ωραία αναπαλαιωμένα σπίτια, πολύχρωμα παράθυρα και στενά δρομάκια, ακούστηκε περισσότερο τα τελευταία χρόνια από το μουσικό φεστιβάλ Feggaros που διεξάγεται κάθε καλοκαίρι. Η φύση που το περιβάλλει είναι υπέροχη και προσφέρεται για περπάτημα και ποδηλασία. 
Στο χωριό ο επισκέπτης θα συναντήσει δύο εκκλησίες, τρία ξωκκλήσια ανάμεσά τους και ο Άγιος Νεόφυτος, προς τιμή του αγίου που γεννήθηκε στον Κάτω Δρυ το 1134. Λίγο έξω από το χωριό βρίσκεται κι η πετρόκτιστη Μονή του Αγίου Μηνά του 15ου αιώνα, όπου στην αυλή του θα βρείτε ποικιλία γλυκών, φρούτων και μυρωδικών για να αγοράσετε.

Στο χωριό στεγάζεται σε ένα πετρόκτιστο σπίτι του 19ου αιώνα το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης, που με τα εκθέματά του δίνει την εικόνα ενός παραδοσιακού αγροτικού νοικοκυριού. Επίσης στο Μουσείο Μέλισσας και στο Μουσείο Κεντήματος, τα οποία αποτελούν μέρος του αγροτουριστικού πανδοχείου Garden Kamara, ο επισκέπτης βλέπει τον τρόπο ζωής και τις ασχολίες των κατοίκων τα παλιότερα χρόνια. Η ιστορία του λευκαρίτικου κεντήματος, της μελισσοκομίας και της οινοποιίας, ο αργαλειός, τα γεωργικά εργαλεία και τα οικοκυρικά σκεύη παρουσιάζονται μέσα από εκατοντάδες εκθέματα. 
 
Στο δρόμο προς τη Μονή του Αγίου Μηνά βρίσκεται και το Κτήμα Χριστούδια (99034828), ένα επισκέψιμο οινοποιείο όπου μπορείτε να προμηθευτείτε κόκκινο, ροζέ και λευκό κρασί. 

Διαμονή
Στα Palatakia Village Houses (99676210, 99934807) ο επισκέπτης συναντά αρμονικά το παραδοσιακό με το πολυτελές, ενώ πολύ καλές επιλογές είναι το Gabriel House (99451250) και τοGarden Kamara (99419491, 24620999). 

Φαγητό
Για εξαιρετικό, χωριάτικο brunch στην Έλλη (96476265) σε ένα παραδοσιακό καφενείο, με πίτες, ψωμάκια και βουτήματα και 25 σπιτικές μαρμελάδας σε υπέροχους συνδυασμούς γεύσεων. Η μοναδική ταβέρνα του χωριού βρίσκεται στην είσοδό του, ο Πλάτανος, κάτω από την σκιά ενός αιωνόβιου πλατάνου με κυπριακούς μεζέδες και μαγειρευτά ημέρας.


ΚΑΘΗΚΑΣ
Το γνωστό χωριό στο οροπέδιο της Λαόνας, 22 χλμ. βόρεια της Πάφου, προσφέρεται για ξεκούραση και διακοπές. Σε υψόμετρο 700 μ. διαθέτει εξαιρετικό κλίμα, δροσερό χωρίς υγρασία το καλοκαίρι και ψυχρό το χειμώνα.

Η θέα από τα περισσότερα μέρη του είναι καταπληκτική. Εύκολα βλέπεις την θάλασσα του Κόλπου των Κοραλλίων και του Ακάμα, καθώς και την οροσειρά του Τροόδους και το δάσος της Πάφου. Αν αγαπάτε τη φύση μπορείτε να περπατήσετε το μονοπάτι της φύσης δύο χλμ. μέσα στο Φαράγγι των Κορονιών, ενώ από το χωριό υπάρχει και άμεση πρόσβαση προς τον Ακάμα.  Κάποια σπίτια του χρονολογούνται πάνω από έναν αιώνα και αποτελούν χαρακτηριστικά δείγματα της λαϊκής αρχιτεκτονικής. Εδώ θα βρείτε επίσης πολλές παλιές και ενδιαφέρουσες εκκλησίες, με εξέχουσα την κεντρική του χωριού την Παναγία την Ευαγγελίστρια, κτισμένη από το 1870.
 
Ο Κάθηκας είναι ευρύτερα γνωστός για τους πολλούς αμπελώνες και τα κρασιά του, ενώ θεωρείτε μια από τις καλύτερες περιοχές για την γηγενή ποικιλία σταφυλιού Ξυνιστέρι. Στην περιοχή υπάρχουν δύο οινοποιεία, το Κ. & Κ. Βασιλικόν (99647004) και το Στέρνα (99699082) και τα δύο επισκέψιμα. 

Διαμονή
Ο επισκέπτης μπορεί να βρει παραδοσιακούς ξενώνες διαμονής, όπως τα Ανώγεια του Μιχάλη(22340071), τη  Villa Ευτυχία, το πανδοχείο Loxandra Inn (70005554) και το Σπίτι της Ελένης.

Φαγητό
Ο Κάθηκας διαθέτει παραδοσιακές ταβέρνες με  καλό φαγητό, όπως το Imogen's inn, η ταβέρνα του Γιάννη και το Πετραδάκι.

Πηγή: cyprus wiz guide


Tags: χωριό, Χριστούγεννα, διακοπές, χειμώνας, Λόφου, Καλοπαναγιώτης, ταξίδι

Σχόλια

(Πρέπει να συνδεθείτε για να μπορέσετε να σχολιάσετε αυτο το Άρθρο)