#PINOFTHEWEEK

Techno talk

Νάκης Αντωνίου


Techno talk

Αυτή την εβδομάδα μπήκα σε έναν κόσμο που δεν γνώριζα ιδιαίτερα. Αν δεν το ήξερες, η techno στην Κύπρο ζει και βασιλεύει. Ο BillyD δεν είναι απλά ένας από τους πρεσβευτές της αλλά έχει καταφέρει σημαντικά πράγματα στον χώρο της techno της Κύπρου, και είναι μόλις 24.  

Οκ, παρόλο που δεν είναι το επίσημο καλλιτεχνικό σου όνομα, εξήγα μου το όνομα που έχεις στα social media, το Minimood.
Όταν ξεκίνησα να ασχολούμαι με techno, την πρώτη φορά που πήγα klubd έπαιζε ένας καλλιτέχνης από τη δισκογραφική Minimood. Αλλά τότε ήταν λίγες οι γνώσεις μου, δεν ήξερα πως δεν μπορούσα να το χρησιμοποιήσω. Μου άρεσε όμως το Minimood, Minimal Mood. Δεν μπορώ να το χρησιμοποιήσω όμως. Το artist name μου είναι BillyD.

A, να σε λέω BillyD;
Ναι. Είναι πιο ωραίο το Billy Minimood αλλά δεν μπορώ να το χρησιμοποιώ.

Γιατί techno;
Το σκεφτόμουν από πριν που με ρώτησες. Techno γιατί από την πλευρά της παραγωγής της μουσικής είναι unlimited. Εκτός απ’ αυτό, σου δίνει την ελευθερία να πειραματιστείς, να δοκιμάσεις νέα πράγματα, να αψηφήσεις μουσικούς κανόνες. Είναι κάτι εναλλακτικό. Η techno είναι για να χορεύεις, να κάνεις πάρτι, να περνά καλά ο κόσμος. Τώρα με την τεχνολογία μπορεί κάποιος να πειραματιστεί εύκολα.
Ντάξει, όχι εύκολα…

Πόσο εύκολο είναι, αλήθεια;
Δεν είναι εύκολο, είναι πιο προσβάσιμο, ειδικά τώρα με την τεχνολογία. Η παραγωγή που γίνεται, γίνεται για παιχτεί από τους DJs, δεν μπορεί να παιχτεί εύκολα στο ραδιόφωνο ένα κομμάτι 15 λεπτών. Είναι για να παίζονται από DJs και να δημιουργείται μια ιστορία.

Στην Κύπρο πόση απήχηση έχει η techno;
Εξαρτάται από τον κύκλο σου. Αν πριν δέκα χρόνια η techno στην Κύπρο ήταν 5%, τώρα είναι στο 50%. Έγινε ένα μεγάλο μπαμ, αλλά δεν βγήκε προς τα έξω. Ήταν ένα μπαμ που έγινε στα μπαρ, στο club που έχουμε…

Υπάρχουν clubs μόνο για techno;
Ναι, το klubd που είναι αποκλειστικά και μόνο αυτό το είδος μουσικής. Είναι και το Echo και το Square που παίζουν techno αλλά είναι μπαρ.

Έπαιξες και στην Αγγλία;
Ναι σε κάποια clubs στο Manchester, στο Wolverhampton, στο Birmingham…

Πώς έγινε αυτό;
Το κυνηγησα. Αν δεν το κυνηγήσεις δεν γίνεται κάτι, επειδή δεν είναι η μουσική που θέλουν συνήθως, πρέπει να το κυνηγήσεις μόνος σου.

Πώς συγκρίνεται το κοινό της techno της Αγγλίας και της Κύπρου;
Ο κόσμος της Κύπρου είναι πιο επιλεκτικός. Μπορώ να πω πως, μπορεί το κοινό της techno στην Κύπρο να μην είναι τόσο μεγάλο αλλά εκείνοι που ακούν είναι πολύ ψαγμένοι. Γι’ αυτό ευθύνονται κατά ένα μεγάλο μέρος, οι DJs. Αυτοί είναι που διαδίδουν τα κομμάτια και σου λένε τι να ακούσεις.

Από πού αντλείς επιρροές;
Πιο πολύ με επηρεάζει ένας Κύπριος καλλιτέχνης που αυτή τη στιγμή βρίσκεται Βερολίνο, ο Alex Tomb. Ήταν ο DJ που με έβαλε στην techno. Αλλά γενικά επιρροές αντλώ από παντού. Μπορεί να πάρω επιρροές από pop τραγούδια, από R&B τραγούδια, από techno, από house ή και από Ελληνικά τραγούδια.

Όταν λες Ελληνικά τραγούδια;
Μεγάλωσα με Ελληνικά τραγούδια, τα ακούω παντού. Ένα τραγούδι που με επηρέασε πολύ είναι το Kayıkçı του Lemos, που έγινε επιτυχία. Είναι ένα τραγούδι παλιό ρεμπέτικο σε techno διασκευή και είναι από τα αγαπημένα μου και αρέσει στον κόσμο της Κύπρου. Όταν σε ένα σετ που πάει πέντε ώρες ακούσεις Ελληνικά φωνητικά σ’ αρέσει, πιστεύω.

Πήρες πρόσφατα πτυχίο σωστά;
Πριν δύο μήνες ναι, πήρα πτυχίο στο Music Technology. Γενικά ασχολείται με τον ήχο και τη μουσική από τεχνολογική πλευρά, όχι νότες και κλίμακες, στο πώς να κάνω record και release αυτόν που ξέρει να παίζει όργανα, πώς να στήσω μια συναυλία.

Άρα σχετίζεται άμεσα μ’ αυτό που κάνεις.
Ναι. Κοίτα δεν μπορώ να πω πως αν δεν σπούδαζα δεν θα μπορούσα να κάνω techno μουσική, απλά βοήθησε στο να μπω πιο βαθιά.

Τι μουσική ακούς εσύ;
Ακούω techno. Το ενδιαφέρον μου για τη μουσική ξεκίνησε μόλις σταμάτησα να ασχολούμαι με το ποδόσφαιρο. Σταμάτησα να ασχολούμαι με ποδόσφαιρο και άρχισα να παίζω ντραμς. Από εκεί μπήκα στη rock μουσική, μετά στη metal, στην punk και έπαιζα κιόλας σαν DJ.

Πώς πέρασες από τη rock στην techno;
Ε, μπήκα στο rock, στη metal, στην punk μετά στη reggae, λίγη trance, λίγο dub και καταλήξαμε στην minimal techno.

A πέρασες από όλα τα μουσικά είδη.
Ναι, ακόμα και τώρα ακούω jazz και γενικά διάφορα είδη.

Παρόλο που δεν ακούω techno, άκουσα το δικό σου, το «Motorik» και πραγματικά μου άρεσε. Για πες γι’ αυτό.
Ήρθες διαβασμένος! Το «Motorik» ήταν το dissertation μου, το τελικό project μου για το πανεπιστήμιο και κυκλοφόρησε από την Honest Electronics το καλοκαίρι. Είναι ένα μείγμα από ambient, techno και field recordings, δηλαδή πουλιά, θάλασσες, αέρας, μαζί με το motoric feeling της techno, δηλαδή τα 4/4 beat. Νομίζω άρεσε, κυκλοφόρησε σαν free download, είχε μεγάλη ανταπόκριση από τον κόσμο.

Είχε, εδώ σου λέω άρεσε σε μένα.
Αυτό είναι καλό, thank you.

Θέλω να μου πεις για τον δίσκο σου.
Ο δίσκος μου ήταν ένα side project της Honest Electronics. H Honest Electronics είναι μια νέα δισκογραφική της Κύπρου και έχει ένα sub-label, τη Dishonest. Στη Dishonest είμαστε εγώ και ο Nico Serphou, στον δίσκο είμαστε στη μια πλευρά εγώ στην άλλη ο Νίκος . Κυκλοφόρησε με πολύ περιορισμένο αριθμό αντιτύπων, βγήκαν π.χ. δέκα αντίτυπα που πωλούνται στα πάρτι που κάνουμε. Ήταν η πρώτη electronic κυκλοφορία σε βινύλιο στην Κύπρο 

Σοβαρά; Καλά αυτό δεν έπρεπε να ακουστεί περισσότερο;
Από μας δεν ακούστηκε. Ποιος θα έρθει να αγοράσει έναν δίσκο techno;

Τι εννοείς; Εσύ είπες πως το κοινό της techno στην Κύπρο μεγαλώνει.
Ίσως στο μέλλον να μεγαλώσει η προώθηση. Θεωρώ ότι ο κόσμος έχει ακόμα προκαταλήψεις γι’ αυτό το είδος μουσικής.

Το Weedo_it τι είναι;
Ήταν και είναι αφιερωμένο στο να προωθεί Κύπριους DJs, που γράφουν μουσική, με mixtapes, κάνουμε live broadcast, events και προωθούμε γενικά τη σκηνή της ηλεκτρονικής μουσικής στην Κύπρο.

Έλειπε αυτό.
Ναι, ήμασταν από τους πρώτους που το κάναμε

Έχεις σχέδια για ένα CD, με κανονική retail κυκλοφορία;
Θα ήθελα ναι, αλλά όχι με δική μου δισκογραφική. Θέλω να γράψω κομμάτια που να είναι τόσο καλά ώστε να αρέσει και να κυκλοφορήσει από μια δισκογραφική που είναι ήδη ψηλά. Όταν γράψω εκείνη τη μουσική που θα την αποδεχτεί μια τέτοια δισκογραφική εταιρεία, ναι θα ήθελα να κυκλοφορήσω album.

Πες μου ένα τραγούδι που δεν θα περίμενα να σ’ αρέσει.
Καλά θα σου πω ένα που σίγουρα δεν το περιμένεις. Λοιπόν, μου αρέσει πολύ το «Jolene».

Dolly Parton;!
Ναι, μ’ αρέσει πολύ το συγκεκριμένο.

Website: weedoitlive.com 
Facebook: BillyD 

Soundcloud: BillyD 
Beatport: beatport.com/release/xerography


Tags: p.in, person of interest, pinoftheweek