ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Αλεξάνδρα Χατζήκυριακου: The knit girl

Σταύρη Φράγκου


  • Η blogger Susie Bubble με House of Had και σύνολο από την A/W 15

    Η blogger Susie Bubble με House of Had και σύνολο από την A/W 15

  •  A/W 16

    A/W 16

  • Μαθαίνουμε πώς άρχισαν όλα αλλά και ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια της κάνοντάς της 17 ερωτήσεις.

    Μαθαίνουμε πώς άρχισαν όλα αλλά και ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια της κάνοντάς της 17 ερωτήσεις.

Το πλέξιμο για την Αλεξάνδρα είναι σαν γλυπτική, μέσα από αυτό μπορεί να εκφραστεί και να δημιουργήσει κάτι καινούριο. Μαθαίνουμε πώς άρχισαν όλα αλλά και ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια της κάνοντάς της 16 ερωτήσεις.

Πες μας λίγο για το background σου, πώς ξεκίνησαν όλα;
Μεγάλωσα στην Κύπρο και τις περισσότερες ώρες βρισκόμουν στο κατάστημα της μητέρας μου, το «Thesis». Μου άρεσε να περνώ χρόνο στο δωμάτιο με τα υφάσματα, να βλέπω τη συλλογή της με τα πλεκτά Ινδικά υφάσματα, να τα κόβω να δημιουργώ κάτι καινούριο -πιστεύω ότι από εκεί «γεννήθηκε» και το πάθος μου για το textiles design. Επίσης, o πατέρας μου με έβαζε να μελετήσω διάφορα θέματα από τις εγκυκλοπαίδειες και να του κάνω το ανάλογο report. Πιστεύω ότι όλες οι εμπνεύσεις για τη δουλειά μου έχουν δημιουργηθεί από την παιδική μου ηλικία και υποσυνείδητα αυτό με οδήγησε στο να σπουδάσω Fashion Textiles με ειδίκευση στο Knitwear στο Central Saint Martins όπου και αποφοίτησα το 2012. Το 2013, μετά την απόκτηση εμπειρίας σε οίκους μόδας όπως Preen και Tom Ford ήρθα πίσω στην Κύπρο για να δημιουργήσω τη δική μου συλλογή. Βρήκα ένα εργοστάσιο που πλέκει κασκόλ ποδοσφαίρου και στολές της αστυνομίας και «χρησιμοποίησα» το DNA αυτών για τη δημιουργία αυτής της συλλογής και έτσι δημιουργήθηκε το House of Had.

Πώς γεννήθηκε το όνομα House of HAD και η ιδέα των knitted;
Το House of Had αντιπροσωπεύει το House of Hadjikyriacou Alexandra Designs. Ξεκίνησα το knitting όταν ήμουν στις σπουδές μου, καθώς ήταν κάτι που με ενδιέφερε πραγματικά, η αφθονία των υλικών που μπορείς να χρησιμοποιήσεις και οι τεχνικές που έμαθα, «δημιούργησαν» πολλές ιδέες για μένα. Το knitting είναι σαν γλυπτική και μέσα από αυτό μπορούσα να δημιουργήσω τα δικά μου υφάσματα.

Ποια είναι η φιλοσοφία του brand και τι σε ενέπνευσε εξ αρχής στο να το δημιουργήσεις;
Η φιλοσοφία του House of Had πηγάζει μέσα από την ανατροφή μου όπως είπα και πριν. Γεννημένη σε μια χώρα όπως η Κύπρος, όπου πολιτισμοί είναι τόσο συνυφασμένοι με την ιστορία του νησιού νιώθω ότι η ταυτότητα μου είναι ένα μείγμα διαφορετικών πολιτισμών και αυτό έρχεται μέσα από τη δουλειά μου. Επίσης μου αρέσει να παίζω με την ιδέα της αυτοεκτίμησης μιας γυναίκας που αναδεικνύει τον χαρακτήρα της μέσα από αυτό που φοράει.

Πώς θα προσδιόριζες την αισθητική της δουλειάς σου;
Επειδή σχεδιάζω, προγραμματίζω, δημιουργώ τα δικά μου υφάσματα με 100% φυσικά νήματα, εστιάζω στη δημιουργία πολυτελούς αισθητικής για το brand μου.

Που θα κατευθυνθείς για έμπνευση στα designs ή όταν χρειάζεσαι μια δημιουργική ώθηση;
Λατρεύω να πηγαίνω σε μουσεία και να βλέπω έργα τέχνης από όλο τον κόσμο, να βλέπω πως έχουν γίνει όλα στο χέρι και να εμπνέομαι στο να δημιουργήσω κάτι διαχρονικό.

Ποιο είναι το αγαπημένο σου μέρος για να δουλεύεις;
Το στούντιό μου, γιατί έχω ότι χρειάζομαι γύρω μου και δεν έχω κάτι που να μου αποσπά την προσοχή.

Πιστεύεις ότι ο χώρος εργασίας αντανακλά την προσωπικότητά σου;
Ναι αλλά επίσης πιστεύω ότι αν είσαι παθιασμένος με κάτι δεν έχει σημασία πού βρίσκεσαι, θα βρεις τρόπο να το κάνεις.

Ποιο προτιμάς, τη διαδικασία ή το αποτέλεσμα;
Απολαμβάνω τη δημιουργία της συλλογής από την αρχή μέχρι το τέλος. Χρειάζονται πολλά για αυτό, αλλά μου αρέσει πάρα πολύ.

Πώς είναι μια τυπική μέρα στο στούντιο σου;
Δουλειά μέσω e-mail, «μετάφραση» των πατρόν σε knitting πατρόν, οργάνωση, κατασκευή των κομματιών και έρευνα υλικών.

Έχεις κάποια βασικά στοιχεία για να δημιουργήσεις;
Πρόγραμμα, mood boards, τραπέζι pattern cutting, μηχανές knitting, ραπτομηχανές, βασικά όλα όσα πραγματικά χρειάζομαι.

Τι υπάρχει στην γκαρνταρόμπα σου για τις μέρες εργασίας ;
Συνήθως όταν δουλεύω για μια νέα συλλογή φοράω «στολή», ένα τοπ και παντελόνι. Μου αρέσει να φοράω αντρικά κομμάτια γιατί είναι πιο άνετα και δεν χρειάζεται να σκέφτομαι τι να φοράω κάθε μέρα. Τις υπόλοιπες μέρες ντύνομαι λίγο διαφορετικά.

Έχεις κάποια μελλοντικά σχέδια που μπορείς να μοιραστείς μαζί μας;
Για το μέλλον θα ήθελα να εστιάσω στην τελειοποίηση του brand αλλά και την βελτίωση της ποιότητας των πλεκτών μου.

Πες μου περισσότερα για την τελευταία συλλογή σου.
Η τελευταία συλλογή A/W16 ήταν μια μετατόπιση για το brand. Η μισή συλλογή έγινε στο χέρι με domestic μηχανές πλεξίματος και η υπόλοιπη έγινε με βιομηχανικές. Ήθελα να επικεντρωθώ στο συνδυασμό των δυο αντιθέσεων, βιομηχανικό και χειροποίητο, το οποίο ονομάζω «Machinehand made knitwear».

Έχεις αγαπημένη σου δημιουργία;
Το tie dress από την S/S 15 συλλογή, είναι το κομμάτι το οποίο πουλήθηκε περισσότερο. Είναι πολύ κολακευτικό, έχει ψηλά ανοίγματα, είναι round neck, μπορεί να φορεθεί σαν τοπ ή φόρεμα και είναι αυτό που αντιπροσωπεύει 100% το brand.

Μέχρι στιγμής τι έχεις μάθει μέσα από τη δουλειά σου;
Ο μόνος τρόπος για να γίνουμε καλύτεροι σε αυτό που κάνουμε είναι από τα λάθη μας. Πρέπει να αγκαλιάσουμε τα λάθη μας, και να μάθουμε μέσα από αυτά, αυτό θα μας κάνει καλύτερους.

Ποιος είναι ο μεγαλύτερός σου στόχος;
Η μεγαλύτερη φιλοδοξία μου είναι με ένα τρόπο να αυξήσω τη συνείδηση μέσα από τη δουλειά μου για το πόσο σπάταλο και επιβλαβείς είναι η “γρήγορη” βιομηχανία μόδας. Δεν είναι φυσιολογικό να αγοράζουμε κομμάτια τα οποία δεν είναι σύγχρονα είναι φτηνιάρικα αλλά η δημιουργία τους κάνει και κακό στο περιβάλλον.
Πες μου μια συμβουλή για τους Κύπριους που θέλουν να ακολουθήσουν τον κόσμο της μόδας.
Μάθετε πώς να φτιάξετε τα δικά σας ρούχα, γιατί διαφορετικά δεν θα είστε σε θέση να δημιουργήσετε κάτι πιο προσωπικό, γιατί η μόδα είναι πολύ προσωπική. Η βιομηχανία της μόδας κινείται πολύ γρήγορα, θα πρέπει να αναπτύξετε «thick skin», να είστε σε θέση να δουλέψετε κάτω υπό πίεση και να έχετε αρκετή υπομονή.

INFO:
κατάστημα Thesis
Λευκωσία 22676659 και Λεμεσό 25369479


Tags: πλέξιμο, γλυπτική, τέχνη , μόδα, ομορφιά, συνένετευξη, Αλεξάνδρα Χατζήκυριακου

Σχόλια

(Πρέπει να συνδεθείτε για να μπορέσετε να σχολιάσετε αυτο το Άρθρο)