NΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Η δύναμη του Ashtanga Yoga

Νάκης Αντωνίου


Η δύναμη του Ashtanga Yoga

Αν είσαι στρεσαρισμένος ή απλά αν θέλεις να ηρεμήσεις, προτίνουμε Ashtanga Yoga. H Άντρη Αντωνίου το ξεκίνησε, έκανε στη ζωή της στροφή 180 μοιρών και πλέον διδάσκει, για να βοηθήσει κι άλλο κόσμο. Τί είναι όμως το Ashtanga Yoga; Αυτό και όοολα όσα μπορεί να θέλεις να μάθεις γι' αυτό, μας τα λέει εδώ. 

Έχω καιρό να σε δω η αλήθεια. Πότε έγινες yoga instructor;
Έχει καιρό ναι! Φέτος τον Ιούνη ταξίδεψα στο Manchester για teacher training, με ένα από τους καλύτερους δασκάλους της Ashtanga στον κόσμο, τον David Swenson. Εκεί πήρα το δίπλωμά μου και ερχόμενη πίσω ξεκίνησα και επίσημα να διδάσκω.

Τι σε τράβηξε στο yoga;
Είχα δοκιμάσει πρώτη φορά εντελώς τυχαία μετά από παρότρυνση κάποιου φίλου. Στο μεταξύ λίγους μήνες πριν, είχα κάποιο ατύχημα, που περιόρισε τις κινήσεις μου αρκετά και για φυσικούς, αλλά κυρίως για ψυχολογικούς λόγους. Με το που ξεκίνησα όμως, έφυγαν όλα! Και άγχος και δυσκολία στην κίνηση! Σαν κάποιος να ξεκλείδωσε το σώμα και το μυαλό μου, έτσι κόλλησα!

Πώς αποφάσισες να γίνεις instructor;
Πάλι τυχαία! Απλά όταν ξεκίνησα να κάνω την πρακτική μου μόνη μου, διότι είχα πλέον μάθει τις asanas(=πόζες) και τη σειρά τους, πρότεινα στους φίλους μου να κάνουμε μαζί για παρέα! Έτσι ξεκίνησα να δείχνω σε φίλους, μετά φίλους φίλων κτλ…! Τα χαμόγελα τους όταν τελειώναμε και οι λαμπερές τους φατσούλες, ήταν αυτό που με έπεισε… Νιώθω ότι κάνω τους ανθρώπους χαρούμενους, ότι ελευθερώνω τα συναισθήματά τους και βγάζω από μέσα τους ότι πιο όμορφο έχουν να παρουσιάσουν!

Τι διαδικασία έχει, αλήθεια;
Είναι σίγουρα καλό να είσαι χρόνια practitioner πριν αποφασίσεις να διδάξεις. Εκτός από την εμπειρία όμως, θεωρώ ότι είναι απαραίτητο και το teacher training. Εκεί θα μάθεις πώς να διδάσκεις σωστά, πώς να μοιραστείς δηλαδή την πρακτική σου με άλλους ανθρώπους. Πρέπει τα σώματα των μαθητών και να προστατεύονται και να τυγχάνουν σεβασμού από τον instructor. Για αυτό ο δάσκαλος πρέπει πάντα να είναι και μαθητής! Να ταξιδεύει, να γνωρίζει και να εξελίσσεται για να δίνει ότι καλύτερο μπορεί!

Ποια είναι η ιστορία του Ashtanga Yoga;
Όλα ξεκίνησαν το 1927 όταν δηλαδή ο «πατέρας» της Ashtanga, Shri K Pattabhi Jois, ξεκινά την πρακτική του με τον «πατέρα» της σύγχρονης yoga, Tirumalai Krishnamacharya στο Mysore της Ινδίας. Μαζί αναπτύσσουν την πρακτική της Ashtanga και της δίνουν τη μορφή που έχει σήμερα, βασιζόμενοι στο βιβλίο του Vamana Rishi, Yoga Korunta. Η παραδοσιακή αυτή πρακτική ξεκίνησε να διαδίδεται και εκτός Ινδίας από τους πρώτους μαθητές που επισκέφτηκαν το Mysore και επιστρέφοντας στις πατρίδες τους ξεκίνησαν να την διδάσκουν. Το πρώτο όμως ταξίδι του ίδιου του Pattabhi Jois στην Δύση γίνεται το 1974 στις ΗΠΑ. Από τότε ακολούθησαν κι άλλα ταξίδια του Guruji (Pattabhi Jois) στη Δύση, με πιο εμβληματικό εκείνο στη Νέα Υόρκη το 2001, ακριβώς μετά την 11η Σεπτεμβρίου. Ο Guruji σε ηλικία 86 ετών κατάφερε να συγκεντρώσει practitioners από όλο τον κόσμο για μια συγκλονιστική πρακτική που επιδίωκε μέσα στο χάος των γεγονότων να μεταδώσει ένα μήνυμα αγάπης και ειρήνης των λαών. Στο μεταξύ η πρακτική είχε ήδη κερδίσει το ενδιαφέρον και διαφόρων celebrities όπως η Madonna, ο Sting, ο Willem Daffoe και η Gwyneth Paltrow κι έτσι γίνεται όλο και πιο δημοφιλής. Από τότε και μέχρι σήμερα, χιλιάδες practitioners ανά τον κόσμο επισκέπτονται το Ashtanga Yoga Research Institute που ίδρυσε ο Guruji στο Mysore. Είναι δηλαδή κάτι σαν τη Μέκκα των Ashtangis!

Τι διαφορές έχει από τα άλλα είδη;
Η κύρια διαφορά της Ashtanga με τα υπόλοιπα είδη yoga θα έλεγα ότι είναι δυναμική παρά στατική. Ενσωματώνει το σύστημα των Vinyasas των συγχρονισμένων κινήσεων και αναπνοών δηλαδή, κάτι που κάνει το σώμα να ζεσταίνεται και που αποτελεί πολύ καλή αερόβια άσκηση. Εξού και θεωρείται από πολλούς η πιο «σκληρή» μορφή yoga. Εγώ διαφωνώ! Θεωρώ τις vinyasas απαραίτητες αφού με τη θερμότητα που προκαλούν στο σώμα, το προστατεύουν από τραυματισμούς τον μυών και φυσικά το γυμνάζουν πιο ολοκληρωτικά.
Άλλη διαφορά είναι ότι διαθέτει μια σταθερή σειρά. Πρόκειται για σειρά από asanas οι οποίες επαναλαμβάνονται σε κάθε πρακτική. Υπάρχουν 6 σειρές αλλά οι μαθητές διδάσκονται κυρίως την Πρώτη, την επονομαζόμενη Yoga Chikitsa, που σημαίνει Θεραπευτική Yoga.

Υπάρχουν περιορισμοί ως προς το ποιοι μπορούν να το κάνουν;
Κανένας απολύτως. Όλοι μπορούν να κάνουν πρακτική και αν εξ αιτίας κάποιας ιδιαιτερότητας χρειαστεί να γίνει κάποια τροποποίηση, απλά θα γίνει.

Τι ωφελήματα έχει;
Η Ashtanga με τη δυναμική μορφή της, έχει το προτέρημα, όχι μόνο να βοηθά στην ευλυγισία, τη δύναμη και την ισορροπία, αλλά και να προσφέρει μια έντονη αερόβια άσκηση. Δίνει δηλαδή όλα τα εφόδια που χρειάζεται ένα σώμα για να γίνει υγιές και γυμνασμένο. Επίσης πνευματικά ωφελήματα που μπορεί να προσφέρει είναι βέβαια η ηρεμία, η καταπολέμηση του άγχους, των ψυχικών τραυμάτων και της κατάθλιψης. Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερα σχολεία, νοσοκομεία, φυλακές, γηροκομεία και άλλα κέντρα αποκατάστασης, εντάσσουν τη yoga στο πρόγραμμά τους. Στο εξωτερικό δηλαδή… Στην Κύπρο δυστυχώς έχουμε ακόμα δρόμο μπροστά μας!

Πώς άλλαξε τη ζωή σου;
Νάκη μου από πού να αρχίσω;! Άλλαξαν τα πάντα. Χωρίς να νιώθω ούτε ότι καταπιέζομαι, ούτε ότι υποχρεώνομαι από κάτι, απλά άλλαξα τρόπο ζωής. Συνήθειες, διατροφή… Η αλλαγή γίνεται πρώτα στο σώμα, αλλά με τα χρόνια αυτό που γίνεται με το πνεύμα δεν έχω λόγια να το περιγράψω. Είναι αυτό που σου είπα και πριν, νομίζω ότι η yoga σου αναδεικνύει τον πιο καλό σου εαυτό. Ο David Swenson λέει χαρακτηριστικά "A yogi is one that leaves the place, just a little nicer than when he/she arrived".

Υπάρχει λόγος που γίνονται στη φύση οι τάξεις;
Η yoga αφορά τη σύνδεση του ανθρώπου με τη φύση. Με το που πατάμε πάνω στο χαλάκι μας θέτουμε γερά θεμέλια με τη Γη. Την ευχαριστούμε που μας υποστηρίζει και που μας δίνει όλα της τα καλά. Όταν ξεκινούμε την πρακτική μας έχουμε 10 Surya Namaskaras(Χαιρετισμούς στον Ήλιο), ενώ σχεδόν όλες οι πόζες έχουν ονόματα δέντρων και ζώων. Η Yoga είναι ένας ύμνος στη φύση. Είναι επόμενο λοιπόν, αν οι συνθήκες το επιτρέπουν, μια πρακτική σε φυσικό περιβάλλον να μας ηρεμεί και εμπνέει πολύ περισσότερο από ένα studio.

Χρειάζεται κάποια προετοιμασία πριν ξεκινήσει κάποιος yoga;
Όχι καμιά. Όπως έλεγε και ο Guruji “Do your practice and all is coming”!

Υπάρχει ανταπόκριση από τον κόσμο;
Ναι τα τελευταία χρόνια γίνεται όλο και πιο δημοφιλής στο νησί μας. Υπάρχουν πολλά studios και πολλοί καλοί, αφοσιωμένοι και ακούραστοι yogis που κάνουν προσπάθειες να προωθήσουν την πρακτική. Δεν σου κρύβω ότι άκουσα και διάφορα αρνητικά, και συνήθως ανυπόστατα, σχόλια αλλά ποτέ δεν με επηρέασαν. Σε τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να απαντάς με τη δουλειά σου. Ο κόσμος που έρχεται και δοκιμάζει φεύγει πάντα ικανοποιημένος και ήρεμος. Αυτό για μένα είναι επιτυχία.

Μπορώ να ξεκινήσω όποτε θέλω;
Φυσικά! Θα σε περιμένω!


Webpage: andrieashtanga.wixsite.com
Facebook: Andrie Antoniou – Ashtanga Vinyasa Yoga
Τηλέφωνο.: 99292110
Email: andrie.ashtanga@gmail.com


Tags: p.in, person of interest, pinoftheweek