ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

No Tobacco Day: Αν το σταματήσεις, δεν σε σταματάει τίποτα

Κάλια Ελευθερίου


Ναι. έκοψα το κάπνισμα! Ούτε εγώ δεν το πίστευα ότι θα τα καταφέρω. Έλεγα ότι θα είμαι από τις γυναίκες που θα καπνίζουν έστω αυτό το ένα τσιγάρο που «δικαιούνται» κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Κάπνιζα ακόμα και με 39 πυρετό στο κρεβάτι, με βήχα και γρίπη. Και όμως. Έκοψα το κάπνισμα εδώ και 2 χρόνια και από τότε άλλαξε η ζωή μου.

Το σλόγκαν «αν το σταματήσεις, δεν σε σταματάει τίποτα»  ισχύει και με εκφράζει απόλυτα.

Κατ’ αρχήν αφού περάσεις τις πρώτες δύο βδομάδες (που είναι οι πιο δύσκολες λένε) παίρνεις τα «πάνω σου» και συνειδητοποιείς ότι δεν ήταν τόσο δύσκολο όσο το είχες στο μυαλό σου. Μετά αρχίζεις να αισθάνεσαι τη διαφορά στο σώμα σου, στις αισθήσεις σου, στην αντοχή σου, στη διάθεση σου, στην τσέπη σου. Εκείνη είναι η στιγμή που καταλαβαίνεις ότι η ικανοποίηση της μιας τζούρας είναι ελάχιστη μπροστά στην ικανοποίηση της καθαρής αναπνοής. Εκείνη είναι η στιγμή που καταλαβαίνεις ότι αν θέλεις μπορείς όντως να αλλάξεις τη ζωή σου.

Και το περίεργο; Αν δοκιμάσετε να κόψετε το κάπνισμα, δεν θα το προσέξει κανείς.  Και σας προκαλώ να το δοκιμάσετε. Ακόμα και οι πιο στενοί σας άνθρωποι δεν θα το καταλάβουν.  Στη δική μου περίπτωση, πέρασε 1 βδομάδα και 3 μέρες να το αντιληφθούν τα δικά μου άτομα και ίσως το προκάλεσα κιόλας λίγο με το ύφος μου. Η αλήθεια είναι όμως ότι βοήθησε που το έζησα έστω για λίγο μόνη μου. Ήταν το μυστικό μου. Δεν είχα το στρες ότι υποσχέθηκα σε κάποιον ή ότι μου το απαγόρευσε κάποιος γιατρός, ούτε αναγκάστηκα να το κάνω.  Απλά είπα θα δοκιμάσω και αν δεν τα καταφέρω, ούτε γάτα ούτε ζημιά αφού έτσι κι αλλιώς κανείς δεν το ήξερε. Γι’ αυτό κάθε μέρα που περνούσε αντί να μετρώ τις ώρες που δεν κάπνισα, μετρούσα τις ώρες που είμαι καθαρή και ένιωθα περήφανη.

Δύσκολο πράγμα να αποχωριστείς μια συνήθεια λένε.. Μπα! Μια απόφαση είναι. Όλα παιχνίδια του νου. Και αν καταφέρεις μια φορά να παίξεις σωστά τότε η αυτοπεποίθηση σου θα σε πάει στην επόμενη νίκη. Μεγάλο πράμα να έχεις τον έλεγχο σου. Nα μπορείς να ξεχωρίσεις την πραγματική σου ανάγκη από την συνήθεια, τη νευρικότητα, την ανασφάλεια. Ναι.. Το κάπνισμα δεν είναι δύσκολο να το κόψεις. Το θέμα είναι να θέλεις να δοκιμάσεις τη δύναμη σου. It’s you against you! Αναπνέω, αντέχω, γεύομαι, μυρίζομαι... Ω ναι.. Η μυρωδιά! Αν ήξερα πόσο ωραία μυρίζουν οι φίλες μου, η οικογένεια μου, το σπίτι μου, το κρεβάτι μου... Θα έκοβα το κάπνισμα προ πολλού! 

Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος. Ίσως κάποιοι να θεωρείτε ότι αυτή η μέρα ορίστηκε για  να ενημερωθεί ο κόσμος για όλα τα κακά που προκαλεί το κάπνισμα και να προωθηθεί το no smoking. Όχι. Ο σκοπός αυτής της μέρας είναι άλλος. Σήμερα γιορτάζουν όλοι οι πρώην καπνιστές από ολόκληρη την Ευρώπη. Οπότε και εγώ σαν πρώην καπνίστρια γιορτάζω το World No Tobacco Day και είμαι περήφανη!


Tags: press release, κάπνισμα, εκστρατεία