NΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Design, art etc.

Νάκης Αντωνίου


Design, art etc.

Με γνώσεις στην αρχιτεκτονική, στο interior design και γενικά σε όλες τις παραπλήσιες τέχνες, αποδεικνύεται ο go-to άνθρωπος αν θέλεις κάτι σ’ αυτούς τους τομείς. Έχοντας στο ενεργητικό της αξιοπρόσεκτα βίντεο αλλά και δουλειές στον τομέα της σκηνογραφίας, η Σταύρη Παπαδοπούλου είναι απ’ αυτές τις ήσυχες δυνάμεις που πρέπει οπωσδήποτε να ξέρεις. Γι’ αυτό τη συνάντησα, για να τη γνωρίσω και εγώ και εσείς καλύτερα.

Κατ’ αρχάς τι κάνεις, είσαι καλά;
Καλά εσύ;

Καλά. Θέλω να μου πεις, για αρχή, τις πηγές έμπνευσης σου.
Λοιπόν, λατρεύω το θέατρο και το σινεμά, γι’ αυτό και αναπόφευκτα αποτελούν πηγές έμπνευσης μου. Εμπνέομαι επίσης από δίαφορους χώρους που συναντώ στην καθημερινότητα μου. Ακόμη, μια μεγάλη πηγή έμπνευσης για μένα είναι μια σειρά από φωτογραφίες του Gregory Crewdson ο οποίος δημιουργούσε από το μηδέν χώρους-σκηνικά.

Τι στιλ ήταν δηλαδή;
Οι φωτογραφίες του περιγράφουν καθημερινές προσωπικές στιγμές. Δίνουν ένα αίσθημα οικείο αλλά παράλληλα “ξένο”, το οποίο ταίριαξε απόλυτα με το θέμα του δικού μου project, το «In Search of the Uncanny».

Το δικό σου στιλ στη διακόσμηση εσωτερικού χώρου ποιο είναι;
Μinimal με vintage στοιχεία. Ένας συνδυασμός των δύο. Αλλά μ’ αρέσει και το industrial, το παιχνίδι με το ξύλο το τούβλο και τους λευκούς τοίχους.

Εκτός από interior design όμως ασχολείσαι με αρχιτεκτονική και σκηνογραφία.
Το πρώτο μου πτυχίο ήταν αρχιτεκτονική αλλά ένιωθα πως δεν ήταν το μονοπάτι που ήθελα να ακολουθήσω γι’ αυτό και το μεταπτυχιακό μου ήταν στην εσωτερική διακόσμηση και από εκεί προέκυψε η σκηνογραφία.

Ήσουν μέρος μιας όπερας, την «Cavalleria Rusticana», πώς ήταν αυτή η εμπειρία;
Όταν έψαχνα να ασχοληθώ βαθύτερα με τη σκηνογραφία, ήρθα σε επαφή με τη σκηνογράφο Μαρίνα Χατζηλουκά η οποία μου μίλησε για την όπερα αυτή. Ήταν μια καταπληκτική εμπειρία η οποία με δίδαξε αρκετά. Βρισκόμουν στα παρασκήνια κατα την διάρκεια των παραστάσεων, με ανάμεικτα συναισθήματα αγωνίας και ενθουσιασμού…

Είχες πει ότι προτιμάς τη σκηνογραφία. Τι είναι αυτό που σε τραβά σ’ αυτή;
Μ’ αρέσει η σκηνογραφία γιατί έχει την δυνατότητα να καταφέρει να προσφέρει κάτι το διαφορετικό στον θεατή. Κάτι ονειρικό, που να μπορεί να σε ταξιδέψει σε μέρη, σε χώρους, σε στιγμές, να σε προβληματίσει, ακόμη και να σου ξυπνά αναμνήσεις. Μου αρέσει που στο θέατρο μπορώ να αφεθώ, να φύγω από το «τώρα». Χωρίς την βοήθεια των σκηνικών δεν νομίζω ότι μπορεί να γίνει εφικτό αυτό. Όνειρο μου είναι μια μέρα μέσα από τα σκηνικά μου να προσφέρω και εγώ όμορφα νοερά ταξίδια στον θεατή. Και να τον εμπνέω!

Επίσης είχες δουλέψει και σε μια τηλεοπτική σειρά.
Ναι, από τον Ιούλιο μέχρι τον Νοέμβριο του 2015 εργάστηκα ως βοηθός ενδυματολόγου στην τηλεοπτική σειρά «Καταιγίδα».

Άρα είσαι και ενδυματολόγος;
Στο θέατρο συνήθως ο σκηνογράφος είναι και ενδυματολόγος, επιβάλετε λοιπόν να έχω γνώσεις και για τα δύο. Μου αρέσει να μελετώ τη μόδα...πώς ήταν παλιά, πώς είναι τώρα..

Πες μου λίγα πράγματα για τα βίντεο που είχες κάνει.
Το πρώτο προέκυψε σαν μέρος των σπουδών μου. Στο βίντεο αυτό προσπαθεί κανείς να αντιληφθεί το χώρο και την πλοκή βλέποντας μόνο σκιές. Μετά, ήρθε το «Happy Larnaca», μια αφθόρμητη συνεργασία με την συμφοιτήτριά μου Mira Abad που φιλοξενούσα στην Κύπρο. Δυστυχώς μέχρι τώρα δημοσιεύσαμε μόνο το teaser αλλά μέσω αυτού μαθεύτηκε η δουλειά μου και κατέληξα να κάνω διάφορα άλλα βίντεο. Ένα απο αυτά ήταν για το «Φουσκόπολις» των Urban Gorillas που προέκυψε μέσα από ένα workshop που είχα πάει. Επίσης μέσα στα πλαίσια ενός event για το «Movember» που έγινε στην Κύπρο από την ομάδα Animi, της οποίας είμαι και συνιδρυτής, κάναμε μια ταινία μικρού μήκους για να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο.

Περίμενε, όταν λες «έκανες» τι εννοείς;
Shooting, παραγωγή, λίγο styling, editing, λίγο απ’ όλα. Με τις δυνατότητες μου μέχρι στιγμής φυσικά.

Τι προοπτικές εργασίες έχεις στην Κύπρο;
Ακόμα προσπαθώ να εντοπίσω τις προοπτικές που έχουμε ως νέοι καλλιτέχνες στη Κύπρο. Έχω πλέον ξεκαθαρίσει μέσα μου ότι στόχος μου είναι η σκηνογραφία. Γι’ αυτό το λόγο θέλω να επιστρέψω Αγγλία για μάστερ στο Τheater Design. Ίσως έπειτα όταν νιώσω άνετα και έτοιμη να γυρίσω πίσω Κύπρο, να δημιουργήσω κάτι μόνη μου, κάτι εντελώς δικο μου. Προς το παρών η Αγγλία με καλεί να συνεχίσω τις καλλιτεχνικές μου αναζητήσεις και να με μυήσει στο κόσμο της σκηνογραφίας. Για πιο μετά, θα δούμε.

Website: stavripapa.com 
Photoshoot: nakis. photography


Tags: p.in, person of interest, pinoftheweek