NEWS

Η ατζέντα του Σαββατοκυρίακου

Γαβριέλα Αγησιλάου


  • Να σου δώσουμε μερικές ιδέες για το σαββατοκύριακο;

    Να σου δώσουμε μερικές ιδέες για το σαββατοκύριακο;

Αν αγάπάς το κρασί

«Οίνος - Άρωμα Κύπρου» στο Μεσαιωνικό Κάστρο Λεμεσού
Ο Όμιλος Οινοφίλων Κύπρου, με τη στήριξη του Δήμου Λεμεσού, διοργανώνει την εκδήλωση «Οίνος - Άρωμα Κύπρου», στην Πλατεία του Μεσαιωνικού Κάστρου της Λεμεσού. Πέραν των 25 Κυπριακών Οινοποιείων, θα φιλοξενήσουν τους φίλους του κρασιού και τους επαγγελματίες του κλάδου, για να τους ταξιδέψουν σ' ένα μεθυστικό ταξίδι γευσιγνωσίας, όπου θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον κυπριακό αμπελώνα και να δοκιμάσουν, με μοναδικό κόστος την αγορά αναμνηστικού ποτηριού, δωρεάν τα κρασιά τους.
Σάββατο 16 Απριλίου 2016. Πλατεία  Μεσαιωνικού Κάστρου, Λεμεσός. Ώρα: 18.00-22.00

Ευαισθητοποιήσου ενάντια στο καρκίνο

41η Πορεία Χριστοδούλας 2016
Ο Αντικαρκινικός Σύνδεσμος Κύπρου και η Τράπεζα Κύπρου διοργανώνουν την 41η Πορεία Χριστοδούλας, ενάντια στον καρκίνο, στη μεγαλύτερη εκδήλωση έκφρασης συμπαράστασης της κυπριακής κοινωνίας, προς τους καρκινοπαθείς και τις οικογένειές τους. Τα Κέντρα Ανακουφιστικής Φροντίδας «Αροδαφνούσα» και «Ευαγόρειο», οι Υπηρεσίες Κατ’ οίκον φροντίδας, Ψυχοκοινωνικής στήριξης, Μεταφοράς Ασθενών και όλες οι υπόλοιπες υποστηρικτές υπηρεσίες θα συνεχίσουν να προσφέρονται εντελώς δωρεάν στους καρκινοπαθείς με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής σε όλα τα στάδια της ασθένειας τους. Όλοι μαζί σαν μια γροθιά, ριχνόμαστε «ΣΤΗ ΜΑΧΗ» ενάντια στον καρκίνο.
Κυριακή 17 Απριλίου 2016. Πορείες σε όλες τις πόλεις της Κύπρου

Αν σου αρέσει το κυνήγι θησαυρού

Φιλανθρωπικό Κυνήγι Θησαυρού

O Παγκύπριος Αντιλευχαιμικός Σύνδεσμος «Ζωή» διοργανώνει Φιλανθρωπικό Κυνήγι Θησαυρού στη Λευκωσία. Κυριακή 17 Απριλίου 2016. Σημείο αφετηρίας  τάφρος Ντ' Αβίλα, στις 11.00. Λεωφόρος Στασίνου. 1 άτομο € 7. Ομάδες 3 άτομα € 15/ 4 άτομα € 20/ 5 άτομα € 25/ 6 άτομα € 30. Δηλώσεις συμμετοχής στο 22342080 (μέχρι την Πέμπτη 14/4/2016)

Αν θες παραδοσιακή γιορτή

Ο Άρτος της Γιορτής - Τα τελετουργικά ζυμώματα της Πάφου
Στο πλαίσιο του προγράμματος «Ο Κήπος των Γεύσεων», η δράση «Ο Άρτος της Γιορτής» αναδεικνύει τον πλούτο που η Πάφος έχει να επιδείξει σε εορταστικά ζυμώματα τα οποία συνδέονται με τον τόπο, το φυσικό περιβάλλον και τον πολιτισμό. Ανάμεσα σε παραδοσιακές μουσικές, θα διοργανωθεί διαγωνισμός στολίσματος παννυχίδας από γυναίκες κοινοτήτων της Πάφου καθώς και ζυμώματα μικρών παραγωγών, τα οποία οι παρευρισκόμενοι θα μπορούν να δοκιμάσουν.
Κυριακή 17 Απριλίου 2016. Μουσείο Λαϊκής Τέχνης, Γεροσκήπου, στις 16.00. Είσοδος ελεύθερη. Πληροφορίες 26932017

Αν αγαπάς το Hip Hop

Hip Hop Summit 2016
Τον μεγαλύτερο διαγωνισμό χορού Streetdance & Breakdance στην Κύπρο «Hip Hop Summit 2016» διοργανώνει για 4η συνεχή χρονιά το Σωματείο Χορού Motion Blue, στην αίθουσα Τρακασόλ (Μαρίνα Λεμεσού). Οι καλύτεροι χορευτές της hip hop από όλη την Κύπρο θα αναμετρηθούν στα πλαίσια ενός υγιούς ανταγωνισμού, για τον τίτλο του Παγκύπριου Πρωταθλητή! Κριτές της διοργάνωσης θα είναι οι χορευτές παγκόσμιας εμβέλειας, Bboy Marcio και Gemini από Γαλλία και οι Marco Gentile και Salvatore Capasso από Ιταλία.

Κυριακή 17 Απριλίου 2016, Τρακασόλ στις 16.00. Μαρίνα Λεμεσού, Λεμεσός. Πληροφορίες 25732700

Αν αγαπάς τη μουσική
Στέφανος Κορκολής & Σοφία Μανουσάκη στη Διαχρονική
Μετά την τεράστια επιτυχία που γνώρισε στην Ελλάδα, το «Φάσμα Ασμάτων» ο Στέφανος Κορκολής έρχεται και στην Κύπρο. Μουσικές δοσμένες με τον πιο λιτό τρόπο, αλλά και με μία διάθεση αναδημιουργίας, όπως άλλωστε οφείλει ο μουσικός, που υπηρετεί την μουσική, να πράττει. Θα ακούσουμε επίσης καινούργια τραγούδια του, που ερμηνεύει η εξαιρετική ερμηνεύτρια Σοφία Μανουσάκη. Στο πιάνο ο Στέφανος Κορκολής. Στην ερμηνεία τραγουδιών η Σοφία Μανουσάκη και ο Στέφανος Κορκολής
Σάββατο 16 Απριλίου 2016, Διαχρονική Μουσική Σκηνή, 22.30. Γιάννη Κωρομία 2, Καϊμακλί, Λευκωσία. Τηλ. 99783455
Γιώργος Σαμπάνης στο Downtown Live

Αν σου αρέσει ο ήχος του βιολιού
Μιχάλης Κουλουμής στο Παλιό Ξυδάδικο
Ο διεθνούς φήμης βιολιστής Μιχάλης Κουλουμής, μετά την επιτυχημένη παρουσίαση του πρώτου άλμπουμ “Soil - Πρώτες Ύλες”, έρχεται ξανά στην Κύπρο για να παρουσιάσει το πιο πρόσφατο project του για σόλο βιολί που τιτλοφορείται “Displaced dreams”. Επηρεασμένος από τον πρόσφατο ξεριζωμό εκατομμυρίων ανθρώπων από τη γη τους, ο καλλιτέχνης αφουγκράζεται τον ανθρώπινο πόνο, την ανάγκη του ανθρώπου για αποδοχή, συνύπαρξη και δημιουργικότητα καθώς και την αναζήτηση μιας πατρίδας που θα χωρέσει τα όνειρά μας. Το Displaced Dreams (σε ελεύθερη μετάφραση “Όνειρα χωρίς πατρίδα”) είναι ένας μουσικός μονόλογος. Με ένα βιολί, ο Μιχάλης Κουλουμής ακροβατεί καλλιτεχνικά και δημιουργεί ένα πολυποίκιλτο ηχοτοπίο αντλώντας στοιχεία από ηπειρώτικα μοιρολόγια, πολυφωνία Μπαρόκ, τροπικούς αυτοσχεδιασμούς από την κλασική μουσική της Κωνσταντινούπολης καθώς και από τις δικές του συνθέσεις.
Σάββατο 16 Απριλίου 2016. Παλιό Ξυδάδικο, 21.00. Γενεθλίου Μιτέλλα 34, Λεμεσός. Είσοδος €8. Εισιτήρια, κρατήσεις 99327187

Αν αγαπάς την jazz
Ιωάννα Τρουλλίδου στο Windcraft Loud
Το τζαζ πρότζεκτ της Ιωάννας Τρουλλίδου, “The Gershwin Project”, παρουσιάζει το Windcraft Loud. Πρόκειται για μια συλλογή από αγαπημένα τραγούδια του πιανίστα και σύνθετη George Gershwin, μερικά σε διασκευές του συνθέτη και σαξοφωνίστα Chris Byars με μία πιο μοντέρνα αλλά ταυτόχρονα κλασική προσέγγιση, και άλλα με την έντεχνη μορφή που θα αποδώσουν με την ερμηνεία τους οι μουσικοί:
Σάββατο 16 Απριλίου 2016. Windcraft Music Centre, 21.00. Ξάνθης Ξενιέρου 27, Λευκωσίa. Είσοδος €10. Κρατήσεις 22377748. www.windcraftmusic.com

Αν αγαπάς το σινεμά
Κινηματογραφικές Μέρες - Κύπρος 2016
Το μεγαλύτερο κινηματογραφικό γεγονός της Κύπρου επανέρχεται στο Θέατρο Ριάλτο στη Λεμεσό και τον Κινηματογράφο Ζήνα Πάλας στη Λευκωσία, με διοργανωτές τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και το Θέατρο Ριάλτο και ανανεωμένο λογότυπο βασισμένο στο ειδώλιο του νεολιθικού οικισμού της Χοιροκιτίας. Στόχος του Φεστιβάλ παραμένει η προώθηση του παγκόσμιου και κυπριακού κινηματογράφου και η προβολή του έργου ανερχόμενων αλλά και γνωστών δημιουργών της έβδομης τέχνης, ενώ όπως κάθε χρόνο διοργανώνει επαγγελματικά, εκπαιδευτικά σεμινάρια για το σινεμά. Τα δύο βασικά προγράμματα είναι και φέτος το Glocal Images (Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα) και το Viewfinder (Ματιές στον Σύγχρονο Διεθνή Κινηματογράφο), με ταινίες που προβάλλονται για πρώτη φορά στην Κύπρο. Oι Κινηματογραφικές Μέρες τιμούν τη γυναίκα σκηνοθέτη που φέτος έχει έντονη  παρουσία.

Κινηματογραφικές Μέρες για Παιδιά και Νέους
Στο πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιλαμβάνονται ειδικά αφιερώματα, εργαστήρια και μουσικές εκδηλώσεις, ενώ συνεχίζει ο θεσμός Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες για Παιδιά και Νέους, επικεντρωμένο σε ταινίες για τις νεότερες γενιές. Θα προβληθούν βραβευμένες ταινίες για παιδιά από διαφορετικές χώρες, ταινίες μικρού μήκους που έγιναν από παιδιά της Κύπρου και της Ελλάδας, καθώς και μια σειρά εργαστηρίων για παιδιά, σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Παιδικού Κινηματογράφου «International Children’s Film Festival of Cyprus».

Μεταμεσονύχτιες προβολές «Αυστηρώς Ακατάλληλον»
Οι προβολές του Φεστιβάλ επεκτείνονται φέτος στις μεταμεσονύχτιες ώρες, με ταινίες - έκπληξη για ενήλικο κοινό, στους χώρους Tritos Pantheon Gallery, στη Λευκωσία και Oro Club στη Λεμεσό. Το αναλυτικό πρόγραμμα του  Φεστιβάλ είναι διαθέσιμο στη επίσημη ιστοσελίδα του www.cyprusfilmdays.com και στη σελίδα του Φεστιβάλ στο facebook.  Όλες οι ταινίες θα προβάλλονται στους αυθεντικούς τους διαλόγους με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους.
Παρασκευή 15 - Κυριακή 24 Απριλίου 2016. Θέατρο Ριάλτο. Πλατεία Ηρώων, Λεμεσός. Ζήνα Πάλας, Θεοφάνη Θεοδότου 18, Λευκωσία. Είσοδος. €6 Εισιτήριο Ημέρας.  €25 Κάρτα Φεστιβάλ (για όλες τις προβολές του Φεστιβάλ). Δωρεάν για φοιτητές με την παρουσίαση της φοιτητικής κάρτας. Δωρεάν για μαθητές και για κατόχους κάρτας ΑμεΑ

Criminal (νέα ταινία)
Ο πράκτορας της CIA Μπιλ Πόουπ τραυματίζεται θανάσιμα σε μια μυστική αποστολή, παίρνοντας μαζί του πολύτιμες πληροφορίες για έναν επικίνδυνο χάκερ. Ένας εκκεντρικός νευροχειρούργος, όμως, αναλαμβάνει να μεταφέρει τις μνήμες του σε έναν επικίνδυνο κακοποιό, τελευταία ελπίδα των μυστικών υπηρεσιών να προλάβουν ένα τρομοκρατικό χτύπημα. All-star cast κατασκοπική περιπέτεια με εντελώς αναληθοφανές σενάριο και μέτρια στάνταρντς παραγωγής. Χωρίς το πρωτοκλασάτο πρωταγωνιστικό επιτελείο της, απ’ το οποίο παλεύει φιλότιμα μόνον ο Κέβιν Κόστνερ, δεν θα έβλεπε ποτέ το… σκοτάδι της κινηματογραφικής αίθουσας.
Σκηνοθέτης: Ariel Vromen . Πρωταγωνιστούν: Kevin Costner, Ryan Reynolds, Gal Gadot. K Cineplex 4 (The Mall of Cyprus) 19.45, 22.15. K Cineplex 4 (Λευκωσία) 19.45, 22.15. K Cineplex 4 (Λεμεσός) 19.45, 22.15 . K Cineplex 4 (Λάρνακα) 19.45, 22.15. K Cineplex 3 (Kings Avenue - Πάφος) 19.45, 22.15. RIO 3 19.45, 22.00

Heidi (νέα ταινία)
Η μικρή ορφανή Χάιντι ζει ευτυχισμένη με τον παππού της σε μια καλύβα ψηλά στις Άλπεις. Όλα αλλάζουν όμως όταν η θεία της την παίρνει στη Φρανκφούρτη, για να ζήσει στο σπίτι μιας πλούσιας οικογένειας. Μεταφορά των περιπετειών της διάσημης παιδικής ηρωίδας, εν πολλοίς πιστή στο νοσταλγικό, οικολογικό και ξένοιαστο πνεύμα τους. Λίγη κωμωδία, λίγο δράμα και υπερβολικά καλή διάθεση συνθέτουν ένα φωτογενές και ανώδυνα συμπαθητικό οικογενειακό θέαμα, το οποίο στα καθ’ ημάς προβάλλεται μεταγλωττισμένο στα αγγλικά.
Σκηνοθέτης: Alain Gsponer. Πρωταγωνιστούν: Anuk Steffen, Bruno Ganz, Isabelle Ottmann. Κ Cineplex 3 (The Mall of Cyprus) 17.30, σαββατοκύριακο επίσης 11.00, 13.10, 15.15. K Cineplex 3 (Λευκωσία) 17.30, 19.45, σαββατοκύριακο επίσης  15.15 . K Cineplex 3 (Λεμεσός) 17.30, σαββατοκύριακο επίσης 15.15 . K Cineplex 3 (Λάρνακα) 17.30, 19.45, σαββατοκύριακο επίσης 15.15. K Cineplex 2 (Kings Avenue - Πάφος) 17.30, 19.45, σαββατοκύριακο επίσης 11.00, 13.10, 15.15. RIO 4 μόνο σαββατοκύριακο 15.30, 17.30

Dirty Grandpa (νέα ταινία)
Παραμονές του γάμου του με την κόρη του αφεντικού του, ο νεαρός δικηγόρος Τζέισον αναλαμβάνει να μεταφέρει οδικώς τον παππού του μέχρι τη Φλόριντα. Ασυγκράτητα άτακτος, ο τελευταίος θα φέρει τα πάνω-κάτω στη ζωή του εγγονού του. «Ακατάλληλο για ανηλίκους» buddy movie, με διαφορά η χειρότερη στιγμή της φιλμογραφίας του Ρόμπερτ Ντε Νίρο. Σπρωγμένη πέρα από τα όρια του χυδαίου, η ταινία του Νταν Μέιζερ, συνεργάτη του Σάσα Μπάρον Κοέν, απλά συσσωρεύει ξενέρωτα προκλητικές ατάκες και χοντροκομμένες φάρσες, όλες τους σεξιστικές, ανεγκέφαλες και –το χειρότερο απ’ όλα– καθόλου αστείες. Μπροστά τους, εκείνες της «Πρακτοράτζας» μοιάζουν με χιουμοριστικές ψιλοβελονιές…
K Cineplex 2 (The Mall of Cyprus) 19.50, 22.10. K Cineplex 2 (Λευκωσία) 17.30, 19.50, 22.10, σαββατοκύριακο επίσης 15.20. K Cineplex 2 (Λεμεσός) 19.50, 22.10. K Cineplex 2 (Λάρνακα) 17.30, 19.50, 22.10, σαββατοκύριακο επίσης 15.20. K Cineplex 1 (Kings Avenue - Πάφος) 17.30, 19.50, 22.10, σαββατοκύριακο επίσης 11.00, 13.10, 15.20. RIO 1 19.45, 22.00, σαββατοκύριακο επίσης 15.30, 17.30

Πολυαγαπημένες Μέρες
Το 1970 οι κάτοικοι του μικρού χωριού Κάρμι στην Κύπρο, ζουν μια πρωτόγνωρη εμπειρία: τα γυρίσματα της ταινίας «Πολυαγαπημένη», με συνεργείο και ηθοποιούς του Hollywood. Το ντοκιμαντέρ «Πολυαγαπημένες μέρες» (Beloved Days) του Κωνσταντίνου Πατσαλίδη, σαν καλειδοσκόπιο  μεταφέρει εικόνες της κοινωνικής πραγματικότητας της τότε εποχής αλλά και των τραυματικών αλλαγών που βίωσαν οι κάτοικοι μετά την τουρκική εισβολή. Σαράντα χρόνια μετά, επισκέπτονται με νοσταλγία τις πολυαγαπημένες εκείνες μέρες. Με αφορμή την ταινία «Πολυαγαπημένη» του 1970, επιδίωξη του σκηνοθέτη ήταν να μεταφέρει εικόνες της κοινωνικής πραγματικότητας της τότε εποχής και παράλληλα να προσεγγίσει δημιουργικά την πολλά υποσχόμενη πορεία του νησιού ως κινηματογραφικού προορισμού: μια πορεία, που σταμάτησε γρήγορα και άδοξα μετά την Τουρκική εισβολή του 1974. Ωστόσο, αναπόσπαστη προέκταση αυτής της προσέγγισης αποτελούν οι αναμνήσεις και τα συναισθήματα όσων βίωσαν αυτά τα δυο σημαντικά γεγονότα, και οι αλλαγές που επέφεραν στη ζωή και την ψυχοσύνθεσή τους.
Σκηνοθέτης: Κωνσταντίνος Πατσαλίδης   
Σενάριο: Γιώργος Αβραάμ. K Cineplex 3 (The Mall of Cyprus) 20.15. K Cineplex 5 (Λευκωσία) 20.15. K Cineplex 3 (Λεμεσός) 20.15. K Cineplex 5 (Λάρνακα) 20.15. K Cineplex 4 (Kings Avenue - Πάφος) 20.15

Αν αγαπάς το θέατρο
«Τι απέδειξε ο κύριος Φάυνμαν» στο Θέατρο Παλλάς
Το Πανεπιστήμιο Kύπρου, με τη στήριξη του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και με συνδιοργανωτή την Ένωση Φυσικών Κύπρου, φέρνει κοντά στο κοινό τον κ. Φάυνμαν σε μία μοναδική συνάντηση της Τέχνης με την Επιστήμη. Πρόκειται για μία από τις πιο συζητημένες θεατρικές στιγμές της τελευταίας δεκαετίας: η ‘αναμέτρηση΄ του ηθοποιού Γιώργου Κοτανίδη με το Νομπελίστα φυσικό Ρίτσαρντ Φάυνμαν, στο έργο του Peter Parnell «QED» ή «Τι απέδειξε ο κύριος Φάυνμαν». Ο Γιώργος Κοτανίδης ‘συναντιέται’ ξανά με το ρόλο που χαρακτηρίστηκε από τους κριτικούς ως ο καλύτερος και πιο σύνθετος της καριέρας του.
Σαββάτο 16 - Κυριακή 17 Απριλίου 2016. Θέατρο Παλλάς, 20.00. Ρηγαίνης και Αρσινόης, Πύλη Πάφου, Παλαιά Λευκωσία. Κρατήσεις 22894356

«Ο Έβρος απέναντι» από την ομάδα Όλβος
To θεατρικό έργο «Ο Έβρος απέναντι» των Μιχάλη Ρέππα - Θανάση Παπαθανασίου, παρουσιάζεται από την ομάδα Όλβος. Το έργο διαπραγματεύεται πως και γιατί τέσσερις διαφορετικοί άνθρωποι συντονίζονται και συμπλέουν με το υπόγειο ρεύμα του ρατσισμού. Τέσσερις άνεργοι Έλληνες κατοικούν στις παρυφές της «ευμάρειας». Θεατές και παρείσακτοι της Ευρωπαϊκής βιτρίνας. Τέσσερις ευρωπαίοι δεύτερης ταχύτητας. Και ξαφνικά στο περιβάλλον τους εισβάλλει ένας Κούρδος πρόσφυγας. Ένας απροστάτευτος. Ένας πολίτης τέταρτης κατηγορίας…
Κυριακή 17 Απριλίου 2016. Αίθουσα Μελίνα Μερκούρη, 20.30, Λεωφ. Αθηνας, παλιά Λευκωσία. Κρατήσεις  99558181, 96538837. Εισιτήριο €10

«Ρεβέκκα» στη Λευκωσία
Η Ρεβέκκα είναι μία παράσταση που φαντάζεται και επινοεί τα χρόνια μοναξιάς του ομώνυμου χαρακτήρα του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες. Όταν πεθαίνει ο άντρας της και απομένει μοναδική επιζώσα της ζωής της, η Ρεβέκκα αποφασίζει να μην ξαναβγεί από το σπίτι της. Τα γεγονότα του παρελθόντος επαναλαμβάνονται καθημερινά, ο λόγος, το σώμα, ο χρόνος της πλάθονται όπως η μοναξιά επιθυμεί.
Κυριακή 17 - Τρίτη 19 Απριλίου  2016. MERES multifunctional space στις 20.30. Πενταδακτύλου 33, Λευκωσία. Πληροφορίες-κρατήσεις: 96302747, 99746430
Είσοδος €10

«Η Εξαίρεση και ο Κανόνας» από την ΕΘΑΛ
Με αφορμή τα 60 χρόνια από το θάνατο, το 1956, του Μπέρτολτ Μπρεχτ, η ΕΘΑΛ  παρουσιάζει το δημοφιλέστερο διδακτικό έργο του Μπρεχτ, «Η Εξαίρεση και ο Κανόνας» σε καινούργια μετάφραση του Γιώργου Νεοφύτου και σε σκηνοθεσία του Μηνά Τίγκιλη. Την διετία 1929-1930 ο Μπρεχτ απογοητευμένος από την αντιμετώπιση που είχαν τα έργα του από το επαγγελματικό, εμπορικό θεατρικό κατεστημένο της Γερμανίας, ανακαλύπτει στα εκατοντάδες, εργατικά σωματεία και τις χορωδίες της εποχής, τη δυνατότητα ενός παράλληλου θεατρικού κυκλώματος. Εγκαταλείπει, λοιπόν το αστικό θέατρο και γράφει τα αποκαλούμενα διδακτικά του έργα. Στη παράστασή της, η ΕΘΑΛ «μεταφέρει» τη δράση στην Άγρια Δύση, το Φαρ Ουέστ, όπως αποτυπώνεται στις κινηματογραφικές ταινίες των 70s και των 80s.

Το έργο
O Μπρεχτ περιγράφει ένα ταξίδι, ένα θάνατο και μια σκηνή δικαστηρίου. Ένας τυχοδιώκτης διασχίζει με απαράμιλλη ταχύτητα μιαν ερημική περιοχή προκειμένου να φτάσει πρώτος στη γη της επαγγελίας, εκεί που έχει βρεθεί …χρυσάφι! Τον συνοδεύουν ένας οδηγός, ένας ερυθρόδερμος συμφιλιωμένος με τη παρουσία των λευκών και ένας πιστολέρο, ένοπλος σωματοφύλακας, που έχει ξανακάνει τη διαδρομή στο αφιλόξενο τοπίο, το γεμάτο κινδύνους, για τη περίπτωση που θα συναντήσουν ληστές ή άγριους, ινδιάνους. Στη διάρκεια της πορείας αυτής πολλά θα συμβούν, με αποκορύφωμα τη δολοφονία εν ψυχρώ του οδηγού από τον εργοδότη του. Στη τελευταία σκηνή του έργου, το δικαστήριο καλείται να αποφασίσει εάν και κατά πόσον ο εργοδότης που πυροβόλησε τον υπάλληλο του, βρισκόταν σε αυτοάμυνα ή όχι.
Σάββατο 16 - Κυριακή 17 Απριλίου. Τεχνοχώρος της ΕΘΑΛ. Λεωφ. Φραγκλίνου Ρούσβελτ 76, Λεμεσός. Κρατήσεις 25877827. Παραστάσεις Σάββατο στις 20.30 και Κυριακή στις 18.30

«Η Τελετή» στο Wherehaus 612
Τη βραβευμένη κωμωδία του Παύλου Μάτεσι, « Η Τελετή», παρουσιάζουν οι Θεατρικές Ομάδες Point To Contemporary  Theater και Θέατρο Κράμα, σε σκηνοθεσία, Σπύρου Αντωνέλλου. Μια ξεκαρδιστική, μαύρη κωμωδία, που με αφορμή μία κηδεία - «Τελετή» και μέσα από την υπερβολή, τη σάτιρα, το γκροτέσκο, το μαύρο χιούμορ και την ανατροπή, ο συγγραφέας βάζει στο στόχαστρο τον καθωσπρεπισμό, το μικροαστισμό, το «είναι» και το «φαίνεσθαι», το νεοπλουτισμό, τα προσχήματα και ό,τι αυτά συνεπάγονται. Η μαύρη κωμωδία του Μάτεσι έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός εξαιρετικού έργου που κρατάει το θεατή καθηλωμένο από την αρχή ως το τέλος.
Σάββατο 16 - Κυριακή 17 Απριλίου 2016. Wherehaus 612, στις 20.30. Μιχαήλ Κουσουλίδη, 5, Λευκωσία  (βιομ. Παλλουριώτισσας). Κρατήσεις 99 122552.

Για όλη την οικογένεια
«153 πουλιά - Μια μέρα αφιερωμένη στα πουλιά»
Θέλετε να γνωρίσετε τον μαγικό κόσμο των πουλιών και το θαύμα της αποδημίας; Γνωρίζετε το Χελιδόνι, τον Μελισσοφάγο, τον Πουπούξιο και το Αηδόνι; Στην Τάφρο της Πύλης Αμμοχώστου οργανώνεται η εκδήλωση με τίτλο «153 πουλιά» αφιερωμένη στα πουλιά, με ζωγραφική και φτερωτά παραμύθια και τραγούδια. Μια ευκαιρία για μικρούς και μεγάλους να γνωρίσουν κάποια από τα πολλά και εντυπωσιακά είδη πουλιών που συναντούμε στην Κύπρο. Το έργο χρηματοδοτείται από τον Αγώνα Πτηνοπαρατήρησης Champions of the Flyway που διοργανώνεται από το BirdLife International και το SPNI (BirdLife στο Ισραήλ). Διοργάνωση Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου. Στηρίζει η Zedem Media. Χορηγός Επικοινωνίας ΡΙΚ
Κυριακή 17 Απριλίου 2016. Τάφρος Πύλης Αμμοχώστου, 11.00-14.00, Λευκωσία. Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με τον Πτηνολογικό Σύνδεσμο Κύπρου στο 22455072.

Πασχαλινό Εργαστήρι Δημιουργίας Cartoons
Οικογενειακό Ανοιξιάτικο – Πασχαλινό Εργαστήρι Δημιουργίας Cartoons οργανώνει το Τεχνόπολις 20 στην Πάφο. Στόχος του να ενθαρρύνει τα παιδιά να ζωγραφίζουν με εύκολο και διασκεδαστικό τρόπο ανοιξιάτικα και πασχαλινά σχέδια - cartoons. Το εργαστήριο συντονίζει η Παναγιώτα Μιχαήλ με σπουδές στην Εικονογράφηση και Κινούμενα Σχέδια, ένας κλάδος, που όπως λέει η ίδια, την έμαθε να ζωντανεύει τα ίδια της τα σχέδια και να τους δίνει υπόσταση για να μπορούν να επικοινωνούν μέσα από χρώματα, γραμμές και να μεταφέρουν τα πιο όμορφα συναισθήματα στο κοινό.
Σάββατο 16 Απριλίου 2016. Τεχνόπολις 20, στις 15.30. Λεωφ. Νικόλα Νικολαϊδη 18, Πάφος. Κόστος συμμετοχής  €5, συμπεριλαμβανομένου των υλικών. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχών στο 70002420

ΓΙΟΡΤΑΣΕ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΕΧΝΗΣ
Εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Μέρα Τέχνης
Η Τέχνη είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ίδιας της ζωής. Μέρος της ανθρώπινης φύσης, καταγράφει την ψυχική υπόσταση του ανθρώπου από την εποχή τον σπηλαίων μέχρι σήμερα. H Παγκόσμια Ημέρα Τέχνης (World Art Day) καθιερώθηκε το 2012 από τον Διεθνή Οργανισμό Τέχνης (IAA) Έκτοτε, γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Απριλίου, ημερομηνία γέννησης του Λεονάρντο Ντα Βίντσι.

Ομαδική  Έκθεση  Νέων  Μελών
Η εναρκτήρια εκδήλωση των εορτασμών για την Διεθνή Ημέρα Τέχνης  πραγματοποιείται στο οίκημα του ΕΚΑΤΕ, στη Λευκωσία. Η  έκθεση που πρόκειται  να καθιερωθεί ως θεσμός, είναι ένα κάλεσμα-καλωσόρισμα  προς τα νεοεισερχόμενα μέλη του Επιμελητηρίου κατά την περσινή και φετινή χρονιά (2015-16).Την έκθεση επιμελείται η Κάτια Σαββίδου.
Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και τις  15 Μαΐου 2016.

Open Studios
Τα Open Studios είναι μια εκδήλωση τέχνης που πραγματοποιείται πρώτη φορά στην πόλη της Λεμεσού, με επιμελητές τον Έυη Μιχαηλίδη και την Έλενα Κοτασβήλι. Στα Open Studios συμμετέχουν πέρα των 30 καλλιτεχνών, οι οποίοι ζουν και εργάζονται στη παλία πόλη της Λεμεσού. Η εκδήλωση επιχειρεί να διερευνήσει τις υποδομές της πόλης μέσω της καλλιτεχνικής δημιουργίας και κάλει τόσο τους καλλιτέχνες όσο και το κοινό σε ένα καλλιτεχνικό διάλογο.
Τα Open Studios θα διαρκέσoυν από τις 15 εως 17 Απριλίου 2016 στο Παλιό Ξυδάδικο, στο Beat Παζαρ και στον Μόλο Λεμεσού

Love (IN) [dis]order
Το Beat Παζάρ παρουσιάζει το love (IN) [dis]order, μια επταήμερη εκδήλωση τέχνης την οποία επιμελείται η Σύλια Παναγιωτίδου. Η Χριστίνα Γεωργίου, η Χριστίνα Παπακυριακού, ο Λούκας Ιωάννου, ο Μαρίνος Χούτρης και η Ρία Αλεξάνδρου καλούνται ουσιαστικά να δημιουργούν μέσα στον ίδιο χώρο (Beat Παζάρ) για τέσσερις μέρες ξεκινώντας από τις 11 Απριλίου, και το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθεί και να έχει άμεση επαφή μαζί τους ενώ δουλεύουν. Η έκθεση με τα τελικά έργα θα ανοίξει για το κοινό το βράδυ της 15ης Απριλίου, και θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 17 του μηνός.

Video Art Exhibition
To Video Art Exhibition θα πραγματοποιηθεί στο Παλιό ξυδάδικο, στο κέντρο της Λεμεσού, με επιμελήτρια την Κατίνα Κώστα. Οι καλλιτέχνες που έχουν επιλεχθεί θα παρουσιάσουν τα Video Installation τους σε μια μονοήμερη έκθεση στις 15 Απριλίου 2016.

Surprise
Το Surprise είναι μία εικαστική εγκατάσταση της Έλενας Κοτασβήλι σε συνεργασία με την Φωτεινή Περδικάκη, η οποία παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην 16η Πλατφόρμα Συγχρονού Χόρου Λεμεσού στο θέατρο Ριάλτο Η εγκατάσταση θα εκτεθεί στο Μόλο Λεμεσού, από τις 15 εώς τις 17 Απριλίου 2016.
Παρασκευή 15 - Κυριακή 17 Απριλίου 2016. ΕΚΑΤΕ, Λευκωσία. Open Studios Παλιό Ξυδάδικο, στο Beat Παζαρ και στον Μόλο Λεμεσού

Aν πας σε φωτογραφική έκθεση
«Μονοπάτια της Αφροδίτης» στο Kέντρο Φωτογραφίας 6x6
Η Φλώρα Μαυρομμάτη εκθέτει τις φωτογραφίες της με τίτλο «Μονοπάτια της Αφροδίτης» στο Kέντρο Φωτογραφίας 6x6, στη Λεμεσό. Τα Μονοπάτια της  Αφροδίτης είναι μια σειρά φωτογραφικών έργων με αφετηρία το 2012, εμπνευσμένων από ανασκαφές στo δάσος Ραντίδι. Οι εικόνες αυτές προέρχονται από μονοπάτια της φύσης στην Κύπρο, κατά μήκος των οποίων σύμφωνα με τον θρύλο γεννήθηκε η Αφροδίτη, περπατούσε, έκανε τα λουτρά της, συναντούσε τους εραστές της, και λατρευόταν σε σπηλιές, πηγές και καταρράκτες. Οργανικά υλικά, όπως κλαδιά, φυτά και πετρώματα που βρέθηκαν επί τόπου, συνθέτονται αυτόματα.
Εγκαίνια Σάββατο 16 Απριλίου 2016, 19:00. Kέντρο Φωτογραφίας 6x6. Ηπείρου 19, Λεμεσός. Τηλ. 25354810. Διάρκεια Έκθεσης μέχρι 23 Απριλίου 2016

Αν σου αρέσει να περπατάς στη φύση  
Οι Cyprus Strollers στην κοιλάδα της Μαραθάσας
Οι Cyprus Strollers πραγματοποιούν τη μοναδική τους επίσκεψη στην κοιλάδα της Μαραθάσας. Πάμε πρώτα στις Γερακιές, για μια κυκλική πορεία ανάμεσα στα αμπέλια, από τα οποία το χωριό παράγει τον σουτζιούκο. Μετά θα πεζοπορήσουν το νέο μονοπάτι του διπλανού χωριού Μουτουλλά, και τους οπωρόκηπους του. Η εκδρομή ολοκληρώνεται με πικ-νικ στον εκδρομικό χώρο Ξεραργάκας. Οι Cyprus Strollers διοργανώνουν μία εξόρμηση την εβδομάδα μέχρι και τον Μάιο. Οι πεζοπορίες γίνονται Σάββατο ή Κυριακή, εκ περιτροπής. Οι πεζοπορίες ξεκινούν το πρωί και ολοκληρώνονται με γεύμα (προαιρετικό) σε ταβέρνα ή συνδυάζονται με πικνίκ, όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν.
Κυριακή 17 Απριλίου 2016. Αναχώρηση από Λευκωσία 9.45 πμ.. Διάρκεια 2 1/2 ώρες περίπου. Βαθμός δυσκολίας 2 (μέτρια). Δωρεάν Λεπτομερείς οδηγίες στο http://cyprus-strollers.org.


Tags: ατζέντα, άποψη, προτάσεις, θέατρο, προτάσεις, κοσμικά, χορός

Σχόλια

(Πρέπει να συνδεθείτε για να μπορέσετε να σχολιάσετε αυτο το Άρθρο)