ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Φωτεινή Δάρρα: ''Τη μάχη τη δίνεις μόνος''

Έλενα Αποστόλου


  • ''Όταν θίγεται ό,τι ιερότερο έχεις, τότε δεν μπορείς παρά να το προφυλάξεις''

    ''Όταν θίγεται ό,τι ιερότερο έχεις, τότε δεν μπορείς παρά να το προφυλάξεις''

Συνέντευξη στην Έλενα Αποστόλου
Φωτογραφία Ντάινα Κάπρου
 
Πρόσφατα επισκεφτήκατε την Κύπρο για τα Τράπεζα Κύπρου Man of The Year 2016. Πώς ήταν αυτή σας η εμπειρία;
Πρώτη φορά συμμετείχα τραγουδιστικά στα βραβεία και ομολογώ πως διαπίστωσα ότι πρόκειται για έναν θεσμό με κύρος, που βραβεύει άνδρες που ξεχωρίζουν με τα επιτεύγματά τους. Ένας θεσμός που επιβραβεύει το αριστεύειν. Δέχτηκα την πρόσκληση από τον εξαίρετο δημοσιογράφο Τάσο Τρύφωνος, ο οποίος οργάνωσε και παρουσίασε αυτή την ξεχωριστή βραδιά. Η φιλοξενία ήταν άψογη, πάνω από κάθε προσδοκία.

Κανείς στην εκδήλωση δεν μπορούσε να πάρει τα μάτια του από πάνω σας. Ποιο είναι το μυστικό σας;
Πιστεύω πως οι άνθρωποι διαισθάνονται την ειλικρίνεια μιας καλλιτεχνικής πράξης. Η πρώτη εντύπωση μιας ωραίας εικόνας, αν και εντυπωσιάζει αρχικά, μπορεί να γίνει γρήγορα βαρετή. Ο συνδυασμός της, όμως, με την ψυχική ευγένεια και το ταμπεραμέντο είναι αυτά που οι άνθρωποι αγαπάμε. Αυτό εισπράττει εν τέλει το κοινό ως ομορφιά και πάλι, αλλά μεστή αλήθειας και περιεχομένου.
Έχετε γίνει γνωστή για την αισθαντική σας φωνή. Το γεγονός ότι σας χαρακτηρίζουν «ντίβα», πώς σας κάνει να νιώθετε; Ο όρος αυτός είναι ένας τίτλος που αισθάνομαι ότι δεν μου ανήκει. Χαίρομαι για την αγάπη του κόσμου όταν εκφράζεται ακόμα και με τρόπους που με ξαφνιάζουν.

Στα βραβεία λέχθηκε πως πίσω από έναν άντρα, κρύβεται μια σπουδαία γυναίκα. Πίσω από τη Φωτεινή Δάρρα και τη λαμπρή καριέρα που κάνει;
Κάθε άνθρωπος έχει ανάγκη την υποστήριξη των ανθρώπων που τον αγαπούν για να πιστέψει στον εαυτό του και να ξεκινήσει. Θα συμπληρώναμε τη ρήση αυτή του 18ου αιώνα με μιαν άλλη. Οι άνθρωποι που κατάφεραν να ξεχωρίσουν ανά τους αιώνες δημιουργήθηκαν και στηρίχθηκε το έργο τους από πολλούς άλλους σημαντικούς ανθρώπους, σε διαφορετικούς βαθμούς, αλλά και από το ίδιο το κοινό. Έχετε προσέξει ότι όλοι ευχαριστούν κάποιον όταν βραβεύονται; Όμως τα μεγέθη απαιτούν από τους νέους τον πόνο και το μόχθο και την κοινωνική μάχη που και τα ίδια έκαναν για να γίνουν μεγέθη. Σε εμπνέουν, σε διδάσκουν και σε παρηγορούν. Όμως τη μάχη τη δίνεις μόνος σου. Ου παντός πλείν ες Κόρινθον. Παπαδημητρίου, Μαμαγκάκης, Κακογιάννης, Θεοδωράκης με είδαν πρώτοι. Μοσχολιού, Βάνου με πίστεψαν και με δίδαξαν. Τους άφησα να με διαμορφώσουν.

Είσαι από τις σπουδαιότερες φωνές στην Ελλάδα και με πετυχημένη πορεία στο εξωτερικό… Έχεις σκεφτεί να μείνεις μόνιμα έξω για διεθνή καριέρα;
Υπήρξαν φορές που το έκανα για ένα χρονικό διάστημα. Νομίζω ότι όταν βγαίνεις από τα όρια της χώρας σου τότε είσαι σε θέση να την αγαπήσεις ακόμα περισσότερο. Ταξίδεψα και δούλεψα στη Γαλλία, την Αμερική, την Αγγλία, την Ιαπωνία, την Αίγυπτο, την Ιταλία κ.λπ. Ελπίζω η Ελλάδα στα επόμενα χρόνια να μπορέσει να κρατήσει τους νέους καλλιτέχνες, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να παράγουν πολιτισμό. Αλλά ακόμα και όταν ταξιδεύουν, πάντα να έχουν στο μυαλό τους να λειτουργούν ως «πρεσβευτές» του πολιτισμού τους.

Πώς νιώθετε για το μεγάλο και πλούσιο βιογραφικό σας, με σπουδαίες συνεργασίες από την Ελλάδα και το εξωτερικό;
Αισθάνομαι, στ’ αλήθεια, ευλογία για τις δουλειές που έχω κάνει και τις συνεργασίες μου. Μερικές φορές πραγματικά είναι σαν όνειρο κάποιες στιγμές που έχω ζήσει μέχρι τώρα: η συνεργασία μου με τον Μίκη Θεοδωράκη, η συμμετοχή μου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, η συναυλία στον ΟΗΕ, στα εγκαίνια της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας κ.ά. Εύχομαι να ξαναζήσουμε όλοι μας τέτοιες στιγμές.

Σας αρέσουν οι προκλήσεις. Αυτό φάνηκε και επειδή ανεβάσατε και παιδική παράσταση. Tι άλλο να περιμένουμε από σας;
Δεν ξέρω... Για μένα ήταν αληθινή πρόκληση να απευθυνθώ σε παιδιά με τον «Πλούτο» του Αριστοφάνη, μια παράσταση φτιαγμένη για μεγάλους και μικρούς θεατές ταυτόχρονα. Οι μικροί αγάπησαν τη μουσικοθεατρική αυτή διασκευή και οι μεγάλοι όταν έβγαιναν από το θέατρο μιλούσαν για μια παράσταση που απευθυνόταν το ίδιο και σε αυτούς. Οι κριτικές που γράφτηκαν ήταν πραγματικά συγκινητικές.

Δεν θα σας ρωτήσω πολλά για την προσωπική σας ζωή, γιατί ξέρω ότι δεν σας αρέσει να μιλάμε για αυτήν. Τι είναι αυτό που σας ενοχλεί περισσότερο; Το κουτσομπολιό ή ότι μπαίνει σε δεύτερη μοίρα η καριέρα σας;
Επέλεξα από την αρχή της πορείας μου να μείνω μακριά από όλο αυτό. Δεν με αντιπροσωπεύει.

Πόσο σας ενόχλησαν οι αναφορές του Γιώργου Λιάγκα και του πάνελ της πρωινής εκπομπής για την προσωπική σας ζωή, ώστε να μπείτε στη διαδικασία αγωγών;
Όταν θίγεται ό,τι ιερότερο έχεις, τότε δεν μπορείς παρά να το προφυλάξεις.

Με τον ερχομό της κόρης σας πριν από τρία χρόνια, βλέπετε πλέον τα πράγματα με άλλο μάτι ; Έχετε αποκτήσει ίσως περισσότερες ευαισθησίες που παλιότερα δεν είχατε;
Όλα τα όμορφα συναισθήματα και οι ευαισθησίες έγιναν εντονότερα. Άρχισα να απολαμβάνω ακόμα περισσότερο τις μικρές χαρές της καθημερινότητας που πολλές φορές, όλοι μας, αφήνουμε να περνάνε χωρίς να τις καταγράφουμε. Απέκτησα μεγαλύτερο αίσθημα ευθύνης, μιας και τώρα έχω κάποιον να προσέχω, για πάντα.

Τραγουδάτε για τον έρωτα. Τι θέση έχει στη δική σας ζωή;
Είναι η αρχή της δημιουργίας. Η συνέχεια είναι η αγάπη.

Ποιο είναι το μότο σας;
Αγάπη και πίστη.


Tags: Φωτεινή Δάρρα, συνεντεύξεις

Σχόλια

(Πρέπει να συνδεθείτε για να μπορέσετε να σχολιάσετε αυτο το Άρθρο)