NΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Ο ταλαντούχος Κυριάκος Χριστοδουλίδης

Νάκης Αντωνίου


Ο ταλαντούχος Κυριάκος Χριστοδουλίδης

Είναι φωτογράφος, είναι μουσικός, στιχουργός, ποιητής και απόφοιτος Δημοσιογραφίας και όλα αυτά με την ίδια επιτυχία. Ο Κυριάκος Χριστοδουλίδης καταπιάνεται με πολλές μορφές τέχνης και τα καταφέρνει το ίδιο καλά σε όλα. Επίσης είναι μόλις 24 (σχεδόν 25).

Σπούδασες δημοσιογραφία…
Ναι, στο πανεπιστήμιο Frederick. Από την πρώτη μέρα εκεί ήξερα πως θέλω να ασχοληθώ με το πολιτιστικό ρεπορτάζ.

…αλλά ασχολείσαι και με τη φωτογραφία..
Ναι εδώ και πέντε χρόνια. Πρωτοσυνάντησα τη φωτογραφία σε μάθημα του πανεπιστημίου και δεν χρειάστηκε πολύς καιρός για να με κερδίσει. Συνέχισα να ασχολούμαι και μετά το πανεπιστήμιο και να παρακολουθώ σεμινάρια όποτε έχω δυνατότητα. Σιγά-σιγά κατάφερα να ασχοληθώ πιο επαγγελματικά. Πλέον έχω δικό μου studio, επαγγελματικό εξοπλισμό κλπ.

…και με τη μουσική…
Ναι, είμαι στις Πυξίδες εδώ και 9 χρόνια. Κυκλοφορήσαμε δύο δίσκους αλλά τώρα είμαστε σε διάλειμμα. Είμαι και στις Κρόκες. Ήμουν fan για 7-8 χρόνια πριν ενταχθώ και εγώ στο συγκρότημα, πριν δύο χρόνια. Επίσης είμαι σε ένα νέο band που θα παίζει trip-hop, rock και blues και με το οποίο θα τραγουδάμε δικά μας τραγούδια.

…και με τη συγγραφή…
Ναι, το 2010 κυκλοφόρησα το πρώτο μου βιβλίο, με τίτλο «Το Μονοπάτι της Ζωής – 20 Χρόνια Ταξίδι», και στοχεύω μέχρι το 2017 να κυκλοφορήσω το δεύτερο. Ξεκίνησα να γράφω στίχους για τις Πυξίδες το 2007. Δεν διαβάζω ιδιαίτερα ποίηση, ούτε είμαι κολλημένος σε κανόνες. Γενικά στις τέχνες συμφωνώ στο ότι πρέπει να μάθεις τους κανόνες και μετά απλά σπάσε τους όπου μπορείς.

Εργάζεσαι παράλληλα.
Εργάζομαι ως λειτουργός αρχείου στο τμήμα της μουσικής του ΡΙΚ.

Πάμε ξανά από την αρχή. Γιατί δημοσιογραφία;
Επέλεξα τη δημοσιογραφία γιατί από τα 16 μου χρόνια γράφω ποίηση και στίχους. Έτσι, ήθελα να βελτιώσω την πένα μου και να μάθω καλύτερα την ελληνική γλώσσα γενικότερα.

Έχεις μια ιδιαίτερη σχέση με τις τέχνες.
Οτιδήποτε έχει να κάνει με τέχνη με εξιτάρει. Αυτός είναι ένας άλλος λόγος που επέλεξα Δημοσιογραφία και θέλω να ασχοληθώ με το πολιτιστικό ρεπορτάζ. Τώρα βρίσκομαι στη μια πλευρά των τεχνών. Ήθελα να περάσω και στην άλλη. Να έχω δηλαδή την ευκαιρία να παρουσιάσω τη δουλειά Κύπριων καλλιτεχνών, να στηρίξουμε όσο γίνεται την προσπάθεια των ατόμων της τέχνης αλλά και να δώσουμε γενικά περισσότερη σημασία στον πολιτισμό της χώρας μας. Μέχρι να βρω κάτι κοντά σ’ αυτό, θα ήθελα να ασχοληθώ με το ραδιόφωνο και συγκεκριμένα με μια βραδινή μουσική εκπομπή.

Ποιοι είναι οι στόχοι σου στη φωτογραφία;
Επόμενος μου στόχος είναι να πραγματοποιήσω την πρώτη μου προσωπική έκθεση, με τίτλο «Γδύμνια», μετά το καλοκαίρι. Ήδη παρουσίασα ένα δείγμα της δουλειάς μου σε μια ομαδική έκθεση. Στο δεύτερο μέρος θα παρουσιαστεί ολόκληρο το αποτέλεσμα. Μέσα απ’ αυτή την έκθεση θέλω να δείξω πως κάθε γυναίκα μπορεί να είναι ερωτική, όπως αυτή θέλει να παρουσιαστεί, με βάση του πώς η ίδια ερμηνεύει τον ερωτισμό. Να σπάσουμε κάποια πρότυπα ομορφιάς και να κάνουμε πιο έντονη αυτή τη λεπτή γραμμή που διαχωρίζει το αισθησιακό / ερωτικό από το πρόστυχο / αισχρό.

Γιατί γυμνό;
Αυτή η έκθεση είναι μια υπενθύμιση πως το γυμνό είναι μια μορφή τέχνης. Γενικά κάθε θέμα με το οποίο καταπιάνομαι θέλω να έχει ένα μήνυμα, κάτι να πει. Μελέτησα το γυμνό και τον ερωτισμό σαν δημοσιογράφος στη πτυχιακή μου εργασία και χαίρομαι που έχω την ευκαιρία να το μελετώ και από μια άλλη οπτική.  

Για ξεκινά να μιλάς και για τη μουσική σου πορεία.
Λοιπόν, οι Πυξίδες είναι το μεγαλύτερο κεφάλαιο μέχρι στιγμής. Είναι ένα συγκρότημα που ξεκίνησε από το 0 και με τα χρόνια όλοι μαζί εκπληρώσαμε πολλά από τα όνειρά μας. Τώρα ο καθένας τράβηξε το δικό του δρόμο χωρίς να σημαίνει πως το θέμα έκλεισε. Εδώ και δύο χρόνια περίπου έχω την τιμή και τη χαρά να είμαι μέλος σε ένα από τα ιστορικότερα ελληνόφωνα συγκρότημα της Κύπρου, τις Κρόκες. Ήμουν μεγάλος φαν για χρόνια, τους θεωρώ σαν πρότυπο του τι εστί αυθεντικότητα και αλήθεια. Χαίρομαι που μέσα στα χρόνια παραμένει ακόμα πιστό στα πιστεύω και τον χαρακτήρα του. Παράλληλα, όπως σου είπα και πριν, ετοιμάζεται και κάτι πολλά υποσχόμενο, σε ρυθμούς blues rock / trip hop που δεν θα είναι ακόμα ένα cover band. Έχει περισσότερες φιλοδοξίες. 

Πες και για τα κείμενα σου.
Πιστεύω πως τα κείμενα μου μιλούν απευθείας στον κάθε αναγνώστη. Του επιτρέπουν να ταυτιστεί εύκολα. Στόχος μου είναι να δημιουργώ εικόνες μέσα από κάθε στίχο. Το 2017 θέλω να κυκλοφορήσω τη δεύτερη ποιητική συλλογή μου με τίτλο «Αυτοσχέδιος Κουμπαράς». Ήδη είμαι στο στάδιο της επιλογής των ποιημάτων που θα περιλαμβάνει.

Τη σχέση έχεις με τα blues;
Κάθε μουσικός περνά από μια φάση που είναι κολλημένος με τα blues. Εγώ φαίνεται πως κόλλησα για τα καλά τα τελευταία χρόνια. Μελετώ σχεδόν καθημερινά αυτό το είδος. Και επειδή στη Λευκωσία δεν οργανώνονται συχνά blues nights, είπα να πάρω εγώ αυτή την πρωτοβουλία. Προσπαθώ με όποιο τρόπο μπορώ να «εξαπλώσω» τη μουσική αυτή και να μαζέψω έναν αριθμό ατόμων που αγαπούν αυτό το είδος μουσικής όπως εγώ.

Facebook:  Kyriakos Xristodoulides Photography / ΚΡΟΚΕΣ / Out of the BlueS
Youtube: Kyriakos Xristodoulides


Tags: p.in, person of interest, pinoftheweek

Σχόλια

(Πρέπει να συνδεθείτε για να μπορέσετε να σχολιάσετε αυτο το Άρθρο)