ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Efi-Eri: Twins in black

Σταύρη Φράγκου


Συνέντευξη στη Σταύρη Φράγκου / Φωτογραφίες: Άντρος Ευσταθίου

Αρκετοί σας γνωρίζουν αλλά ίσως δεν ξέρουν από πού ξεκινήσατε. Μιλήστε μας λίγο για το background σας.
Από πολύ μικρές δείξαμε μεγάλο ενδιαφέρον για τη ζωγραφική και ιδιαίτερα τον σχεδιασμό γυναικείων φιγούρων. Στην ηλικία των δώδεκα χρονών περίπου συνειδητοποιήσαμε πως όλο αυτό ήταν κάτι περισσότερο από ένα απλό χόμπι. Τότε ξεκινήσαμε να το ψάχνουμε περισσότερο και να παρακολουθούμε μαθήματα τέχνης και σχεδιασμού για να το ακολουθήσουμε αργότερα επαγγελματικά.

Πότε δημιουργήσατε το δικό σας brand;
Μετά τις σπουδές μας στο Ηνωμένο Βασίλειο είχαμε να επιλέξουμε μεταξύ του αν θα μέναμε εκεί και να δουλεύαμε σε κάποιον οίκο ή αν θα ερχόμασταν Κύπρο και να δοκιμάζαμε να ξεκινήσουμε κάτι δικό μας. Επιλέξαμε το δεύτερο παρ’ όλες τις δυσκολίες και τις προκλήσεις που ξέραμε πως θα αντιμετωπίσουμε λόγω των κακών οικονομικών συνθηκών που περνούσε και περνά ακόμα η χώρα μας.

Πώς θα προσδιορίζατε την αισθητική του brand σας Efi-Eri; Ποιο είναι το σήμα κατατεθέν σας;
Ανέκαθεν μας επηρέαζαν και μας ενέπνεαν τα dark κινήματα. Ο μινιμαλισμός επίσης, όμως ήταν κάτι που σταδιακά εξελίχθηκε μέσα από τα σχέδιά μας μιας και αρχικά δεν χαρακτήριζε τη δουλειά μας. Γενικά, η αισθητική μας χαρακτηρίζεται πάντα από καθαρές γραμμές, γεωμετρικά σχήματα και ιδιαίτερη προσοχή στις λεπτομέρειες. Το σήμα κατατεθέν μας πιστεύουμε ότι είναι η χρήση του μαύρου στην πλειοψηφία των ρούχων μας και γενικότερα η όλη αισθητική μας.

Τι αντιπροσωπεύει το brand σας με τρεις λέξεις;
Αντιθέσεις, μυστήριο και ένταση.

Υπάρχει κάτι ιδιαίτερο που σας εμπνέει για κάθε καινούργια συλλογή;
Συχνά επηρεαζόμαστε από εξωτικές παραδοσιακές κουλτούρες, αν και η έμπνευση μπορεί να πηγάζει από οτιδήποτε δεις, ακούσεις ή διαβάσεις.

Πόσο δύσκολο είναι το γεγονός ότι είστε δυο; Υπάρχουν διαφωνίες ή συμφωνείτε τις περισσότερες φορές;
Δεν είναι κάτι περίεργο ή δύσκολο. Μετά από κοινή συμβίωση 25 χρόνων, το να συνυπάρχουμε και στην επαγγελματική μας ζωή είναι για μας απόλυτα φυσιολογικό. Φυσικά μπορεί να υπάρξουν διαφωνίες τις οποίες συζητούμε μέχρι να βρούμε μια χρυσή τομή που να ικανοποιεί και τις δυο μας.

Ποιο είναι το αγαπημένο σας στάδιο όσον αφορά στη δημιουργία;
Ο σχεδιασμός της κάθε συλλογής.

Αν και ίσως φανεί δύσκολη η ερώτηση, μέχρι τώρα ποια είναι η αγαπημένη σας δημιουργία;
Δύσκολη ερώτηση όντως. Αγαπάμε όλες τις δημιουργίες μας γιατί όλες περιλαμβάνουν ένα κομμάτι του εαυτού μας. Αν όμως έπρεπε να επιλέξουμε, θα ξεχωρίζαμε την τελευταία μας A/W ’15 collection.

Ποιος είναι ο μεγαλύτερος στόχος σας; Τα μελλοντικά σας σχέδια;
Οι στόχοι μας είναι η συνεχής ανέλιξη του brand μας και η επέκτασή του εντός και εκτός Κύπρου. Μεγαλύτερος στόχος δεν υπάρχει γιατί ένας δημιουργός δεν πρέπει να εφησυχάζει πότε, πάντα υπάρχουν περιθώρια εξέλιξης και βελτίωσης.

Τελευταία παρουσιάσατε την τελευταία σας συλλογή. Ποιο concept κρύβεται πίσω της και τι στοιχεία περιλαμβάνει;
Η τελευταία μας συλλογή μπορούμε να πούμε πως διαφέρει λίγο από τις προηγούμενες. Επηρεαστήκαμε από την ανατολική παράδοση και σε συνδυασμό με τη δική μας αισθητική και ταυτότητα δημιουργήσαμε κομμάτια που να ταιριάζουν στο mood της σεζόν Φθινόπωρο/Χειμώνα 2015-’16. Όσον αφορά στα υλικά, η συλλογή περιλαμβάνει πολλών ειδών μάλλινα υφάσματα, βελούδο, καστόρι, δέρμα, βαμβάκι και scuba. Χρωματικά, ήταν η πρώτη φορά που πειραματιστήκαμε με πιο έντονα χρώματα όπως το μπορντό και το χρυσό, αλλά φυσικά το κυρίαρχο χρώμα είναι και πάλι το μαύρο.

Μέχρι στιγμής τι μάθατε μέσα από τη δουλειά σας;
Το πιο σημαντικό πράγμα είναι η υπομονή, κάτι που παλαιότερα δεν μας χαρακτήριζε ιδιαίτερα. Επίσης, η επιμονή είναι απαραίτητη στον χώρο όπου δουλεύουμε όπως και η αγάπη γι’ αυτό που κάνεις.

Θέλετε να προσεγγίζετε συγκεκριμένο κοινό για το brand σας; Υπάρχουν περιορισμοί στις δημιουργίες σας;
Το κοινό που μας ενδιαφέρει δεν χαρακτηρίζεται από ηλικία, φύλο ή τόπο καταγωγής. Το ιδανικό για εμάς κοινό είναι αυτό που εκτιμά και καταλαβαίνει τα κομμάτια αλλά και την αισθητική μας. Προσπαθούμε να μην βάζουμε περιορισμούς στις δημιουργίες μας αλλά συχνά έχουμε την τάση να ξεφεύγουμε σε πιο θεατρικά designs, έτσι αναγκαστικά πρέπει να κάνουμε κάποια απλοποίηση.

Με βάση το δικό σας στυλ τι δεν πρέπει να λείπει από την ντουλάπα κάθε γυναίκας;
Η κάθε γυναίκα πρέπει να ψάξει και να βρει τι την αντιπροσωπεύει ως προσωπικότητα και τι την κολακεύει ως σωματότυπο, γιατί δεν υπάρχουν βασικά κομμάτια που είναι σταθερά για όλες. Προσωπικά τα must αντικείμενα που προτείνουμε σαν safe επιλογές είναι ένα ζευγάρι μαύρες γόβες, ένα άνετο τζιν, δερμάτινο σακάκι, ένα κομψό κλασικό παλτό και φυσικά ένα μαύρο απλό φόρεμα.

Efi’s world
Απαραίτητα αντικείμενα στην καθημερινότητά σου Το ημερολόγιό μου με το πρόγραμμα της ημέρας, το κινητό μου και τα tools της δουλειάς μου.
«Στολή» για τις ώρες εργασίας Συνήθως φορώ τα ρούχα του γυμναστηρίου για να μην χάνω χρόνο.
Ο εαυτός σου με τρεις λέξεις Δυναμική, τελειομανής, ευαίσθητη.
Kάτι που δεν αποχωρίζεσαι Τους φίλους μου, τους γάτους μου και την αδερφή μου.
Καλύτερη αγορά Τα δερμάτινα σακάκια μου και τα Dr. Martens μου.
Αντικείμενο πόθου Ένα box jellyfish. Ακραία φιλόζωες όπως καταλαβαίνετε.
Αγαπημένη δεκαετία ’90s φυσικά!
Style icons Ulyana Sergeenko, Lily Gatins, Judy Chou.
Place to be Όπου υπάρχει αγάπη!

Eri’s world
Απαραίτητα αντικείμενα στην καθημερινότητά σου Η ραπτομηχανή μου, το αυτοκίνητό μου και, δυστυχώς, το κινητό μου.
«Στολή» για τις ώρες εργασίας Μαύρο κολάν, tank top και trainers.
Ο εαυτός σου με τρεις λέξεις Δυναμική, συναισθηματική και ανυπόμονη.
Kάτι που δεν αποχωρίζεσαι Τα ζώα μου, τους φίλους μου και την οικογένειά μου.
Καλύτερη αγορά Οι ραπτομηχανές μου.
Αντικείμενο πόθου Sphynx cat, παρόλο που δεν είναι αντικείμενο.
Αγαπημένη δεκαετία ’90s.
Style icons Lily Gatins και Michel Lamy.
Place to be Οπουδήποτε σου δίνει ευτυχία!


Tags: Efi-Eri, Έφη, Έρη, fashion, μόδα, συνεντεύξεις

Σχόλια

(Πρέπει να συνδεθείτε για να μπορέσετε να σχολιάσετε αυτο το Άρθρο)