ΠΛΑΣΤΙΚΟΣ

Τέλος η κατάθλιψη με το botox;

Σταύρη Φράγκου


  • Πώς δημιουργούνται οι ρυτίδες, πώς να τις εξαφανίσετε και ποια είναι η σχέση του botox με την κατάθλιψη;

    Πώς δημιουργούνται οι ρυτίδες, πώς να τις εξαφανίσετε και ποια είναι η σχέση του botox με την κατάθλιψη;

Το botox αποτελεί την δημοφιλέστερη θεραπεία αντιγήρανσης για την εξάλειψη των ρυτίδων έκφρασης του προσώπου. Ο Δρ. Ανδρέας Ιωαννίδης μας εξηγεί πώς δημιουργούνται οι ρυτίδες, πώς να τις εξαφανίσετε και ποια είναι η σχέση του botox με την κατάθλιψη.

Τί είναι ακριβώς το botox;
Πρόκειται για μια πρωτεΐνη που παράγεται από το μικρόβιο Clostridium botulinum. Είναι γνωστό ως βοτουλινική τοξίνη τύπου Α ή αλλαντική τοξίνη. Μέσω της αναστολής της απελευθέρωσης της ακετυλοχολίνης διακόπτει τη μεταφορά των νευρικών ερεθισμάτων στους μυς και προκαλεί χαλάρωση και μείωση της κινητικότητας σε αυτούς.

Τι αποτελέσματα έχει;
Εξαφανίζει τις ρυτίδες, δίνοντας μια συνολική ανανέωση στο πρόσωπο. Μειώνει τις συσπάσεις των μυών με αποτέλεσμα αυτοί να χαλαρώνουν, να μην μπορούν να συσπαστούν έντονα και άρα να μην μπορούν να δημιουργήσουν ρυτίδες. Στην περίπτωση που οι στατικές ρυτίδες έχουν ήδη σχηματιστεί η δράση του botox οδηγεί στη σταδιακή λείανση και μείωση του βάθους αυτών.

Πως δημιουργούνται οι ρυτίδες στο πρόσωπο;
Οι καθημερινές εκφράσεις του προσώπου ως απάντηση στα διάφορα συναισθήματα, όπως είναι ο θυμός- συνοφρύωση-, η χαρά -ρυτίδωση περιοφθαλμικά-, η λύπη -πτώση γωνίας στόματος, η έκπληξη -ρυτίδωση μετώπου έχουν σαν αποτέλεσμα την σταδιακή εμφάνιση ρυτίδων εξαιτίας της υπερβολικής χρήσης των υποκείμενων μυών. Με την πάροδο του χρόνου οι ρυτίδες αυτές μετατρέπονται σε στατικές, με αποτέλεσμα την μόνιμα λυπημένη έκφραση, την γερασμένη και κουρασμένη όψη του προσώπου.

Ποια είναι η σχέση του botox με την κατάθλιψη;
Ο Νόρμαν Ρόζενταλ, έγκριτος ψυχίατρος του Πανεπιστημίου του Τζόρτζταουν στις ΗΠΑ ανέλαβε να διερευνήσει το θέμα όταν ενημερώθηκε από έναν δερματολόγο, τον Έρικ Φίνζi, ότι ορισμένοι καταθλιπτικοί πελάτες του που υποβλήθηκαν σε ενέσεις Botox άρχισαν να αισθάνονται καλύτερα. Η μελέτη του Ρόζενταλ, η οποία δημοσιεύεται στο Journal of Psychiatric Research και ανακοινώθηκε στο 72ο συνέδριο της Αμερικάνικης Δερματολογικής Ακαδημίας τον Μάιο του 2014, έδειξε ότι οι ενέσεις Botox οδήγησαν σε μείωση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων κατά 50% στον κατά Hamilton score πίνακα κατάθλιψης, σε 17 από τους 33 εθελοντές της διπλής τυφλής μελέτης. Μάλιστα το 27% των εθελοντών είδε την κατάθλιψη να εξαφανίζεται.

Τι είναι η κατάθλιψη;
Στην καθημερινή ζωή με τον όρο κατάθλιψη εννοούμε μια κατάσταση θλίψης και μελαγχολίας, αυτό συνήθως είναι παροδικό και μάλλον οφείλεται σε κάτι σχετικά ασήμαντο και επουσιώδες. Η κατάθλιψη διαφέρει από την Κλινική Κατάθλιψη η οποία χαρακτηρίζεται από συμπτώματα που διαρκούν πάνω από δύο εβδομάδες και είναι τόσο σοβαρά ώστε να επεμβαίνουν στην καθημερινότητα ενός ατόμου.

Ποιά τα αίτια της κατάθλιψης;
Η κατάθλιψη μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες που ενεργούν μόνοι τους ή και συντονισμένα. Αντίδραση σε καταστάσεις, όπως η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου ή η μετακόμιση από ένα σπίτι σε ένα άλλο. Τα μονότονα περιβάλλοντα μπορεί να είναι καταθλιπτικά. Όταν κάποιος δεν μπορεί να ελέγξει το περιβάλλον του, η κατάσταση αυτή μπορεί να φέρει αισθήματα ανημποριάς. Οικογενειακές
διαφωνίες ή οικονομικές δυσκολίες μπορεί να επιφέρουν κατάθλιψη. Άλλα αίτια κατάθλιψης είναι οι κλιματικές συνθήκες, όπως η βροχή ή η συννεφιά, η μοναξιά και το αίσθημα ότι οι άλλοι άνθρωποι δεν νοιάζονται για εμάς.

Πώς εξηγούν οι επιστήμονες αυτή την επίδραση του φαρμάκου;
Ο ερευνητής, καθηγητής Tillmann Kruger, δήλωσε ότι τα συναισθήματά μας εκφράζονται από τους μυς του προσώπου, αλλά αυτοί με τη σειρά τους μεταφέρουν σινιάλα μέσω των νεύρων του προσώπου πίσω στον εγκέφαλο ώστε να ενισχύσουν αυτά τα συναισθήματα. Έτσι οι κινήσεις του προσώπου επηρεάζουν τη διάθεση μας.
Το χαμόγελο μας κάνει πιο ευτυχισμένους και το συνοφρύωμα πιο θλιμμένους.
Όπως έχει αποδειχθεί κ μέσω MRI εγκεφάλου, όταν μειώνονται οι εκφράσεις θυμού και συνοφρυώματος του προσώπου, μειώνεται και η μεταφορά μηνυμάτων στο αντίστοιχο κέντρο του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για την έκκληση συναισθημάτων stress, φόβου και τραύματος.
Εκτός από την επιστημονική εξήγηση της αντικαταθλιπτικής δράσης του botox είναι γεγονός ότι η όμορφη εικόνα του προσώπου μας χωρίς έντονες ρυτίδες θυμού και άρνησης επιδρά θετικά στην διάθεση μας, ανεβάζει την αυτοπεποίθηση μας και άρα βελτιώνει την κοινωνικότητα μας. Τα οφέλη λοιπόν από μια συνεδρία για εφαρμογή botox είναι πολλαπλά επιδρώντας ευεργετικά τόσο στην εμφάνιση όσο και στον ψυχισμό μας.

 


Tags: botox, plastic, πλαστικός, κατάθλιψη. πρόσωπο, γυναίκα, ομορφιά

Σχόλια

(Πρέπει να συνδεθείτε για να μπορέσετε να σχολιάσετε αυτο το Άρθρο)