NΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Welcome to Nwaina's party

Νάκης Αντωνίου


Welcome to Nwaina's party

Ιδού... ένα από τα πιο φρέσκα πρόσωπα που πρέπει να προσέξεις. H Nwaina υπάρχει μέσα από ένα οπτικοακουστικό project που σίγουρα δεν περνά απαρατήρητο. Τη συνάντησα σε ένα παράξενο ''πάρτι'' (της φωτογράφισης μας) και μου απέδειξε πως όντως όταν η ''τρέλα'' και η δημιουργικότητα και το ταλέντο συγκρουστούν, το αποτέλεσμα είναι φαντασμαγορικό.

Πώς γεννήθηκε η Nwaina;
Γεννήθηκε στα έγκατα του Άδη.

Μακάβριο.
Μια βροχερή νύχτα του 2007, στα πλαίσια ενός σκοτεινού project με θέμα τις αναμνήσεις, για μια γκαλερί του Brighton, έκανα το πρώτο performance art κομμάτι μου και αυτοβαφτίστηκα Nwaina.

Τι αντιπροσωπεύει το «Nwaina»;
Ολόκληρο το όνομά μου είναι «by Nwaina». Κάθε project μου έχει, εκτός από διαφορετική θεματολογία, και διαφορετική αισθητική. Χρησιμοποιώ διαφορετικά genres μουσικής και διαφορετικά mediums, όπως multimedia, ή στοιχεία σωματικού θεάτρου, σκηνογραφίας κλπ. Άρα δεν θέλω να ταυτίζω τη δουλειά μου με ένα όνομα, ούτε ο κόσμος θέλω να ταυτίζει το όνομα Nwaina με ενα συγκεκριμένο είδος μουσικής, όπως λέμε «rock», «έντεχνος», «κλασικός» κλπ. Κάθε project έχει αρχή και τέλος με διαφορετικό χαρακτήρα. Βρίσκω πιο σωστό το «by Nwaina», πιο αντιπροσωπευτικό μάλλον - απόφθεγματα τις Nwaina.

Το να «βαφτιστεί» ξανά κάποιος δείχνει ότι ζητά μια νέα ελευθερία, μια νέα καλλιτεχνική αρχή.
Δεν θα έλεγα πως ήταν μια νέα καλλιτεχνική αρχή. Ήταν η καλλιτεχνική μου αρχή. Πιο πριν έκανα πιο αφηρημένη δουλειά, είτε σαν τραγουδίστρια, είτε σαν εικαστικός, είτε σαν ηθοποιός. Κάποια στιγμή όλα έδεσαν, σαν αποτέλεσμα ωρίμανσης σε ένα πρώτο στάδιο.

Έχεις ένα στυλ πολύ διαφορετικό από τους καλλιτέχνες που βλέπουμε συνήθως από Κύπρο.
Νομίζω το στυλ μου είναι ότι δεν έχω συγκεκριμένο στυλ. Ανέκαθεν πειραματόζομουν με το γούστο και την εμφάνιση μου. Τώρα αν δημιουργείται ταυτότητα λόγω αισθητικής συνοχής -όπως και στα βιντεοκλίπ μου- είναι αναμενόμενο, αλλά δεν το επιδιώκω. Αντιθέτως, προσπαθώ να μην με βάλω σε καλούπι για κανένα λόγο. Παρόλο που μπορεί να είχα περιοριστικη αντιμετώπιση από συγκεκριμένη δισκογραφικη εταιρία στο πρώτα μου βήματα, που ήθελε να μου βάλει ταμπέλα για λόγους targeting και διαφήμισης και γι' αυτο δεν υπέγραψα ποτέ συμβόλαιο μαζί της. I am a «pop spacious storyteller», και ο νοών νοείτω.

Σε ποια δισκογραφίκη εταιρία αναφέρεσε;
Σε ελληνική εταιρία αλλά θα προτιμούσα να μην αναφέρω όνομα. Στην Αγγλία οι δισκογραφικές εταιρίες είναι πιο ευέλικτες. Παρόλο που οι περισσότεροι καλλιτέχνες πλέον προτιμούν να λειτουργούν ανεξάρτητα. Έτσι έβγαλα και εγώ το πρώτο μου EP πέρσι το καλοκαίρι, ανεξάρτητα, σε συνεργασία με εξαιρετικούς καλλιτέχνες στην παραγωγή και στα illustrations του CD.

Νομίζω είσαι η πιο ικανή να γίνεις μια Lady Gaga των δικών μας δεδομένων. Είναι μία από τις επιρροές σου η Gaga;
Γιατί το λες αυτό; Μισώ τις συγκρίσεις. Την λατρεύω, αλλά θεωρώ ότι μουσικά δεν έχω καμία σχέση. Ούτε θέλω να αντιγράψω την Gaga για να την πλασάρω σε Κύπρο και Ελλάδα που δεν υπάρχει κάτι ανάλογο.

Δεν εννοούσα μουσικά. Στην περσόνα που δημιουργείς, έχεις αυτή την τρέλα και την αποφασιστικότητα για ελευθερία.
Η αποφασιστικότητα για ελευθερία έκφρασης είναι κάτι που προσπαθώ να εφαρμόσω πλήρως στη ζωή μου. Όπως είναι φυσικό όμως βρίσκω συχνά αντιστάση από άνθρωπους και κάποτε ειναι επώδυνο αλλά θεωρώ καθηκον μου να εμμένω στην αλήθεια και οποίος γουστάρει ακολουθεί. Αλλιώς καληνύχτα. Οι άνθρωποι φοβούνται, τον εαυτό τους κυρίως, φοβούνται αυτά που νιώθουν, αυτοεγκλωβίζονται. Την επιτυχία φοβούνται περισσότερο παρά την αποτυχία. Ο συμβιβασμός ειναι ζεστός και προστατευτικός αλλα σε τρώει σιγά σιγά και ύπουλα απο μέσα. Τι σημαίνει επιτυχία και εξέλιξη για τον καθένα ειναι πολύ προσωπική υπόθεση, προφανώς δεν εννοώ απαραίτητα καριέρα η χρήμα. Με ενοχλεί ο φόβος, μακάρι να μπορούσα να τον σβήσω από παντού και για τα Χριστούγεννα να δίνω ρίσκα στους ανθρώπους.

Για να πάμε πίσω στην «by Nwaina», βρίσκει θέση ένας τέτοιος καλλιτέχνης στην Κύπρο ή στην Ελλάδα;
Ίσως σε πιο μικρό scale αλλά κανένας δεν έχει βρει την απήχηση που έχουν καλλιτέχνες όπως π.χ η Βίσση, ή ο Ρουβάς.

So, what’s next;
Χμ… Εξέλιξη, χτίσιμο, never giving up on life. Θέλω να βοηθήσω ανθρώπους να δουν τους εαυτούς τους μέσα από τα μάτια μου. Ετοιμάζω νέο video clip και δυνατό comeback σε όλους τους τομεις. Θα επιστρέψω στο Λονδίνο για να συνεχίσω από εκεί που έμεινα, με μια στάση στην Αθήνα για ένα project. Μέχρι τότε, κάνω διάφορα gigs στην Κύπρο και δουλεύω πάνω σε projects που θα συμβάλουν στο comeback.

To «Lady in Pink» ήταν το πρώτο single σου;
Το πρώτο μου επίσημο EP ήταν το «Lady(s) Present(s)», στο οποίο συμπεριλαμβάνεται το «Lady in Pink» και το οποίο κυκλοφόρησε σε physical μορφή, iTunes κλπ. Περιείχε τρία τραγούδια και ένα remix.

Δισκογραφικά τι ετοιμάζεις;
Τρία τραγούδια, για τρία διαφορετικά πρόσωπα που πέρασαν από τη ζωή μου. Ονομάζεται «Μελισσόσπιτο». To κάθε τραγούδι έχει πολύ διαφορετικό ηχόχρωμα, ανάλογα με τον άνθρωπο που αντιπροσωπεύει. Καυστική και αυτοβιογραφίκη δουλειά, θίγει θέματα γύρω απο την ηθική και την προδωσια. Θα σηκώσει πολλά και διάφορα φρυδια!

Στα Ελληνικα;
Ελληνικά, Αγγλικά και κάποια Κυπριακά.

Τι έχει να δώσει η by Nwaina στη μουσική;
Δεν ξέρω αν στη μουσική συγκεκριμένα έχω να δώσω. Εξιστορώ με διάφορους τρόπους, ο ένας είναι η μουσική. Έμπνευση μου πάντα το ζώο 'ανθρωπος' και οι σκοτεινοτερες πλευρές της ανθρώπινης φύσης -που καθόλου σκοτεινές δεν ειναι μόλις ριξεις απάνω τους φως- με στοιχεία παραμυθιού. Το «Lady in Pink» λέει για μια γιαγιά που βρήκε το εληξίριο της αιωνιότητας αλλά είναι γριά και άσχημη. Το «Bow You Young Lady» αποκρυπτογράφημενο μιλά για βιασμό, το «Finger in my Ring» για ταμπού περί γάμου και σεξουαλική ελευθερία. Θέλω ο ακροατής να βρει στο συναίσθημα του μικρές δικές του αλήθειες.

Υπήρξαν φορές που σκέφτηκες να τα αφήσεις όλα και να πας πίσω στα «normal»;
What’s normal;

I like you.
I like you too.

Facebook: By Nwaina
YouTubeAnima Nwaina 
SoundCloud: by NWAINA
Photoshoot: nakis.photography 
Styling: Ιωάννα Θεοδώρου / MYWAY


Tags: pinoftheweek, person of interest, pin

Σχόλια

(Πρέπει να συνδεθείτε για να μπορέσετε να σχολιάσετε αυτο το Άρθρο)