ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Τζοάννα Κασουλίδου: Ο νέος της εαυτός

newsroom must


Πώς είναι να μεγαλώνει ένα παιδί με γονείς τον Ιωάννη και την Έμη Κασουλίδη;
Δύσκολη υπόθεση! Το να είσαι παιδί επώνυμης οικογένειας και να κουβαλάς στους ώμους σου ένα όνομα τόσο σεβαστό από όλους, έχεις υποχρέωση να μην το αλλοιώσεις και να μην δώσεις σε κανένα δικαιώματα να το πειράξει. Κατά τ’ άλλα μεγάλωσα όπως τα περισσότερα παιδιά, με αρχές, μακριά από τα φωτά της δημοσιότητας μιας και από μικρή είχα έναν πάτερα βαθιά στην πολιτική. Μεγάλωσα κυρίως με τη μαμά μου. Ο μπαμπάς απουσίαζε στο κόμμα, νωρίς εκλέγηκε βουλευτής και ακολούθως διορίστηκε υπουργός. Από τον καιρό δηλαδή που ήμουν στο δημοτικό μέχρι τις σπουδές μου. Μετά εκλέγηκε ευρωβουλευτής και διορίστηκε ξανά υπουργός. Αν και δεν τον έβλεπα συχνά είχαμε μια αγαπησιάρικη σχέση.

Έχεις ξεπεράσει κάποια όρια που πιθανόν σου έβαζαν οι γονείς σου;
Όχι. Ήμουν το καλό παιδί, ήρεμη και πειθαρχημένη, γιατί απλά οι γονείς μου είναι open minded και δεν έκανα ποτέ κάτι πίσω από την πλάτη τους. Για παράδειγμα, θα έβγαινα αν είχα διαβάσει και σε συγκεκριμένη ώρα που συμφωνούσαμε μαζί θα γύριζα στο σπίτι. Υπήρχε κατανόηση και από τις δύο πλευρές σε όλα. Και προπαντός εμπιστοσύνη.

Κρατάς κάποια συμβουλή τους ως φυλακτό;
Οι γονείς μου ανέκαθεν μου τόνιζαν «είσαι ίση με όλους, δεν υπάρχει κάποιος πιο κάτω ή πιο πάνω από σένα». Αυτό το έχω πάντα στο μυαλό μου. Διότι είναι πολύ εύκολο η κόρη του υπουργού να καβαλήσει το καλάμι και να το παίζει σνομπ και δήθεν, κάτι που δεν έχει συμβεί με μένα. Μην σου πω πως πολλές φορές είναι και το αντίθετο.

Έχεις νιώσει ποτέ ότι το όνομά σου στάθηκε «εμπόδιο» σε κάποια επιλογή σου;
Δεν ένιωσα ποτέ ότι ήθελα να κάνω κάτι και δεν το έκανα, γιατί είναι πατέρας μου ο Κασουλίδης. Όπως σου είπα και πιο πριν, η ζωή μου είναι πολύ χαμηλών τόνων και αποφεύγω τις κοσμικές εξόδους και τα σόου. Ωστόσο, «τιμωρούμαι» σε κάποια θέματα. Για παράδειγμα, ο πατέρας μου δεν ήθελε ποτέ να εργοδοτηθώ σε τράπεζα ή στο δημόσιο για να μην πει ο κόσμος ότι μπήκα απ’ το παράθυρο, όπως πολλοί άλλοι. Παρόλο που και σπουδασμένη είμαι και τα διπλώματα μου τα έχω, άνετα θα μπορούσα να καθίσω εξετάσεις και να περάσω με την αξία μου. Άντε να το αποδείξεις όμως πως δεν μπήκες με μέσο. Γι’ αυτό και ποτέ δεν το επιδίωξα. Έξαλλου, είμαι πολύ ευχαριστημένη και ερωτευμένη με τη δουλειά μου, που μάλλον δεν με πειράζει. Το άλλο «αρνητικό» είναι ότι πρέπει να είσαι πολύ επιφυλακτικός στις σχέσεις σου με τον κόσμο, να ξεχωρίζεις ποιος είναι κοντά σου στ’ αλήθεια, ποιος είναι για να σε εκμεταλλευτεί για το όνομα ή γιατί του αρέσει να κάνει παρέα με «επώνυμους» κ.λπ.

Σου έχει τύχει να σε κάνει κάποιος παρέα μόνο για το όνομά σου;
Πολλές φορές. Έμαθα όμως. Κάποιες στιγμές άργησα να το καταλάβω και στο τέλος πληγώθηκα. Υπήρξαν άτομα που εκμεταλλεύτηκαν το όνομά μου για να κάνουν κάτι και να φτάσουν κάπου χωρίς να το ξέρω.

Έχεις στοχοποιηθεί ποτέ γιατί είσαι η κόρη του Κασουλίδη;
Φυσικά, συνεχώς. Αρκεί να σου αναφέρω ένα περιστατικό όταν ήμουν φοιτήτρια στο Λονδίνο. Είχαμε τις εκλογές της ΕΦΕΚ και στεκόμουν στη σειρά να ψηφίσω. Αγουροξυπνημένη, άβαφη με ένα τζιν και το jumper του πανεπιστημίου. Μπροστά μου ήταν δύο κοπέλες και έλεγε η μία στην άλλη: «Είδες την κόρη του Κασουλίδη; Ήταν με τις γούνες, την έφερε οδηγός και έμαθα ότι μένει στο Παρίσι και πηγαινοέρχεται με δικό της τζετ και είναι ντυμένη σαν να βγήκε από την πασαρέλα». «Συγγνώμη για ποια μιλάτε;», τους είπα. «Για την κόρη του Κασουλίδη», μου απάντησαν και επανέλαβαν αυτά που έλεγαν. Τότε τους είπα πολύ ευγενικά «Παιθκιά εγώ είμαι και δέστε με πώς είμαι και εδώ ήρθα με
το λεωφορείο».

Επαγγελματικά πού δραστηριοποιείσαι;
Είμαι στο διαφημιστικό γραφείο DeLeMa Group εδώ και έντεκα χρόνια, διευθύντρια τώρα στο τμήμα δημοσίων σχέσεων. Είναι ένας πάρα πολύ ενδιαφέρων χώρος η διαφήμιση, που σε αφήνει να είσαι δημιουργικός μιας και το κάθε πρότζεκτ που καλείσαι να κάνεις πρέπει να είναι διαφορετικό και μοναδικό.

Αυτός ο κλάδος ήταν στα ενδιαφέροντά σου από παιδί;
Ναι. Ένα καλοκαίρι, στα χρόνια του γυμνασίου, ο πατέρας μου δεν άντεχε να με βλέπει να τεμπελιάζω κι αυτό ήταν η αφορμή να γνωρίσω την DeLeMa, που είναι και ένα από τα μεγαλύτερα διαφημιστικά στη Κύπρο, και ομολογώ ότι τρελάθηκα με τον τομέα αυτό. Ήταν love at first sight! Έτσι, αποφάσισα να σπουδάσω διαφήμιση, μάρκετινγκ, επικοινωνία και ακολούθως πήρα και charter δίπλωμα στις δημόσιες σχέσεις.

Με παππού γυναικολόγο, μητέρα αναισθησιολόγο και πατέρα γεροντολόγο, πώς και δεν κατευθύνθηκες στην ιατρική;
Οι γονείς μου ποτέ δεν με πίεσαν στο τι θα σπούδαζα. Από παιδί είχα στενή επαφή με την ιατρική, διότι μιας και ο πατέρας μου έλειπε συχνά στις διάφορες υποχρεώσεις του στο κόμμα και σαν βουλευτής, η μητέρα μου, όταν είχε επείγουσες επεμβάσεις τα βράδια, με έπαιρνε μαζί της. Έχω παρακολουθήσει όλες τις επεμβάσεις, από σκωληκοειδίτιδα, γέννα κ.λπ. Ενημερώνομαι για ιατρικά θέματα αλλά είναι ένας κλάδος που δεν ήθελα να σπουδάσω, γιατί δεν ήθελα να δουλεύω τόσες πολλές ώρες όπως δουλεύουν οι γιατροί. Κανείς όμως δεν μου είπε ότι και οι διαφημιστές δουλεύουν τόσες πολλές ώρες (γέλια).

Έχεις σκεφτεί ν’ ασχοληθείς με την πολιτική;
Με τα κοινά ναι, με την πολιτική όχι. Η πολιτική είναι ένα άσχημο παιχνίδι, ίσως το πιο άσχημο που υπάρχει. Δίνεις και δεν παίρνεις τίποτα. Έχω ζήσει την πολιτική από την κούνια και την ξέρω μέσα από τις εμπειρίες του Κασουλίδη, και από τη καλή και από την ανάποδη. Σε ψηφίζει ο λαός, του είσαι υπόλογος και έχεις υποχρέωση να είσαι σωστός απέναντί τους, από όλες τις απόψεις. Όσοι πολιτικοί δεν το αισθάνονται αυτό θα έπρεπε να φεύγουν από το αξίωμά τους. Κάθεσαι σ’ ένα καφέ και σε πλησιάζει ένας απογοητευμένος νέος, κάνετε μια συζήτηση και σου λέει «ως κόρη υπουργού μιλάς εκ του ασφαλούς».

Τι θα του απαντούσες;
Αυτό μου έχει τύχει πολλές φορές. Θα προσπαθούσα να εντοπίσω το πρόβλημά του και θα βοηθούσα, αν μπορούσα. Δεν θα τον βοηθούσα να βρει δουλειά μέσω του πατέρα μου γιατί είναι κάθετος σε τέτοιες ενέργειες και στα ρουσφέτια γενικότερα. Ίσως να τον βοηθούσα οικονομικά. Η οικογένειά μου βοηθά πολύ κόσμο. Μου έτυχε να βοηθήσω άτομα με θέματα υγείας, με τις διαδικασίες που απαιτούν τα νοσοκομεία μας. Μετά και την περιπέτεια της μητέρας μου μπορώ ν’ αντιληφθώ τη δυσκολία μιας οικογένειας που περνάει μία σοβαρή ασθένεια. Ο καθένας που με γνωρίζει, στην πορεία, καταλαβαίνει πως η Τζοάννα Κασουλίδου δεν έχει καμία διαφορά από την Τζοάννα που θα μπορούσε να ήταν οποιαδήποτε άλλη κοπέλα της ηλικίας μου.

Πώς είναι η μητέρα σου τώρα;
Πάλεψε δύο φορές με τον καρκίνο, αλλά είναι δυνατή. Η πρώτη φορά ήταν όταν ο πατέρας μου ήταν ευρωβουλευτής και απουσίαζε. Το γεγονός ότι και οι δυο ήταν γιατροί έκανε την υπόθεση του καρκίνου πιο δύσκολη, διότι γνώριζαν το κάθε στάδιο και τα επακόλουθα κάθε θεραπείας, όπως και τα ρίσκα. Προσπαθούσα να είμαι η θετική της παρέας και να σκέφτομαι συνεχώς πως ήταν κάτι περαστικό και πως θα τον νικούσαμε. Ήταν όμως πολύ δύσκολο να βλέπεις τον βράχο του σπιτιού να καταρρέει. Και η μητέρα μου είναι μια γυναίκα γεμάτη ενέργεια, που, για να καταλάβεις, ακόμα και κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας αρνιόταν να εγκαταλείψει έστω και μια μέρα τη δουλειά της, παρά την αδυναμία που είχε μετά τις θεραπείες. Η δουλειά της τής έδινε δύναμη. Δεν ήθελε να νιώθει άρρωστη. Μετά από ενάμιση χρόνο ο καρκίνος εμφανίστηκε ξανά. Είχα χάσει τη γη κάτω από τα πόδια μου. Έπρεπε να μαζέψω όλες μου τις δυνάμεις. Με πείραξαν όμως όσα ειπώθηκαν δημόσια τότε που είχε γίνει το Eurogroup. Ο πατέρας μου αμέσως μετά τις συνεδρίες πήγε με τη μητέρα μου στην Αγγλία για δύο ημέρες, όπου ήταν απαραίτητο να γίνουν κάποιες θεραπείες. Και τότε ακούσαμε διάφορα, του τύπου ότι η αρρώστια ήταν ψεύτικη και τον καλούσαν να παραιτηθεί επειδή αφιέρωσε δύο μέρες στη σύζυγό του, σε μια τόσο δύσκολη φάση της υγείας της. Είχα θυμώσει πάρα πολύ. Όχι τόσο για τον πατέρα μου, διότι από τη στιγμή που επέλεξε να είναι πολιτικός ας εισέπραττε όλη την κριτική του κόσμου. Η Έμη όμως δεν πείραξε κανέναν, να την άφηναν στην ησυχία της χωρίς τα κακεντρεχή σχόλια.

Έκτοτε έχεις αλλάξει προτεραιότητες;
Ναι, γιατί σήμερα είμαστε αύριο δεν είμαστε. Τη ζωή πρέπει να την χαιρόμαστε κάθε μέρα με ό,τι μας φέρνει. Οι μάρκες, το ακριβό αυτοκίνητο ή αν θα κάνεις πιο ακριβές διακοπές από τη τάδε γνωστή σου δεν έχουν καμία σημασία. Η ουσία είναι να ζούμε με τους ανθρώπους που αγαπάμε και να χαιρόμαστε την κάθε στιγμή.

Σε ποια φάση της ζωής σου σε πετυχαίνουμε;
Διανύω μία πολύ καλή και ήρεμη φάση. Η δουλειά μου πάει πολύ καλά, είμαι καλά ψυχολογικά, ξεπεράσαμε τις δυσκολίες. Νιώθω ευτυχισμένη.

Φαίνεσαι πολύ ανανεωμένη. Χρωστούσες στον εαυτό σου αυτή την αλλαγή;
Μετά την περιπέτεια της μητέρας μου όπου η Τζοάννα ήταν σε δεύτερη μοίρα, είχα πει ότι θα έπρεπε ν’ ασχοληθώ περισσότερο με τον εαυτό μου. Άλλαξα! Και τα τελευταία τρία χρόνια ανανεώθηκα. Έχω χάσει κιλά, όχι όμως με πλαστικές επεμβάσεις και με μαγικές δίαιτες όπως λένε πολλοί. Σταθερά, σίγα-σιγά, με σωστή διατροφή και μέτρο.

Μία τέτοια διαδικασία δεν σου επέβαλε πολλές στερήσεις;
Μα δεν έγινε με μαγικό τρόπο αλλά μέσα σε τρία χρόνια, χωρίς να στερούμαι. Απλώς είχα μπει σ’ ένα ισορροπημένο πρόγραμμα καθημερινής γυμναστικής και σωστής διατροφής. Με βοήθησε πολύ και η καλή ψυχολογία μου. Κατάφερα να
σταθεροποιήσω τον μεταβολισμό μου, παρόλο που παλαιότερα πέρασα και φάσεις ανορεξίας. Γι’ αυτό και δεν πρέπει ν’ αφήνουμε το άγχος ή τη δουλειά μας να είναι πάνω από την υγεία μας.

Η εικόνα μετρά. Θα έκανες μία θυσία για την εικόνα σου; Μία πλαστική για παράδειγμα;
Ναι, θα έκανα. Είμαι υπέρ των πλαστικών και πιστεύω πως αν κάποιος θα νιώσει καλά κάνοντας μια πλαστική, ας την κάνει, με μέτρο όμως, διότι πολλές ξεφεύγουν.

Ένας άντρας θα σε συγκινήσει όταν…
Με κάνει να τον θαυμάζω. Με μικρά και απλά πράγματα. Θα με συγκινήσει πιο πολύ κάποιος που δούλεψε σκληρά και έφτασε ψηλά, παρά κάποιος που ζει με την πιστωτική του μπαμπά του και δεν κάνει τίποτα στη ζωή του. Μ’ αρέσει επίσης ο άντρας να έχει χιούμορ, αυτοπεποίθηση και να μην μου το παίζει έξυπνος.

Έχεις ζήσει μεγάλο έρωτα;
Έχω ζήσει μεγάλο έρωτα και νιώθω τυχερή.

Ποια η σχέση σου με τη μόδα;
Δεν μπορώ να πω πως έχουμε και πολύ στενή σχέση. Με ενδιαφέρει και ενημερώνομαι, έχω όμως το δικό μου στυλ, φορώ ό,τι μου ταιριάζει, ό,τι με εκφράζει και με κάνει να νιώθω άνετα. Παρακολουθώ τη μόδα, μέσα από περιοδικά και blogs. Δεν θα με δεις ποτέ να κάνω υπερβολές και ν’ αγοράζω ακριβά ρούχα. Το βρίσκω γελοίο ν’ αγοράσω μια μπλούζα που αξίζει περισσότερα απ’ τον μισθό μου.

Με το χρήμα;
Μακριά και αγαπημένοι. Είμαι σπάταλη, τ’ ομολογώ. Δεν καταφέρνω ποτέ να φυλάξω. Τον μισθό μου, που δεν είναι μεγάλος, τον ξοδεύω σε βασικά πράγματα. Και μέχρι να γίνουν τα βασικά, φεύγει.

Έχεις ανασφάλειες;
Δεν θα το έλεγα. Ίσως μια «ανασφάλειά» μου έχει να κάνει με το όνομά μου. Δηλαδή, όταν γνωρίσω ένα νέο άτομο και έρθει η στιγμή να πω ποια είμαι, δεν ξέρω πώς θ’ αντιδράσει. Κάπου εδώ μπαίνω σε αυτοάμυνα και σκέφτομαι «αυτός θα μείνει για μένα, για το όνομά μου, ή θα φύγει;».

Σου έχει τύχει να φύγει κάποιο άτομο από τη ζωή σου γιατί είσαι η κόρη του Κασουλίδη;
Μου έτυχε να χάσω σημαντικό άτομο λόγω της επωνυμίας. Και αν και το σεβάστηκα, επειδή καταλαβαίνω ότι το φορτίο της επωνυμίας είναι βαρύ, έμαθα και είμαι πολύ επιφυλακτική πια.

Όταν έχεις χρόνο με ποιους τον μοιράζεσαι;
Με τους ανθρώπους που αγαπώ, τους φίλους μου και όσο απομένει με τη γάτα μου, την Πέρλα, που είναι η βασίλισσα του σπιτιού μου.

Με τι νευριάζεις;
Με το κουτσομπολιό. Αν κουτσομπολέψουν εμένα γελώ, αν κουτσομπολέψουν δικούς μου ανθρώπους νευριάζω πολύ.

Ένα κουτσομπολιό που σ’ έκανε να γελάσεις;
Ακούω εξωφρενικά πράγματα, αλήθεια! Ο κόσμος κάποτε ψάχνει κάτι για να κάνει τη ζωή του πιο ενδιαφέρουσα και πλάθει παραμύθια με τις ζωές των άλλων. Χαλάλι όμως. Αν θέλουν να ασχολούνται με τη ζωή σου για να γίνεται η δική τους πιο ενδιαφέρουσα.

Δύο ισχυρά στοιχεία του χαρακτήρα σου;
Είμαι δυναμική και πολύ καλή στην επικοινωνία με τον κόσμο.

Ένα αρνητικό;
Είμαι ευαίσθητη και δεν βάζω όρια στα πράγματα που κάνω για τους άλλους

Κλείνοντας, έχεις αποκρυσταλλώσει το δικό σου μότο ζωής;
Η ζωή είναι ωραία και πρέπει να την ζούμε ουσιαστικά χωρίς υπερβολές. Να ζούμε την κάθε στιγμή, το κάθε συναίσθημα στην ολότητά του, είτε αρνητικό είτε θετικό, και να κρατάμε μόνο ό,τι και όσους αξίζουν να ζουν σ’ αυτή την πορεία.


Tags: Τζοάννα Κασουλίδου, must, συνέντευξη