NEWS

Τα νέα ''Όχι'' και τα ''Ναι'' της showbiz για το δημοψήφισμα (Μέρος Β')

Κώστας Κωνσταντίνου


  • Τα νέα ποστ των καλλιτεχνών.

    Τα νέα ποστ των καλλιτεχνών.

Όσο πλησιάζουν οι… ώρες (έχουν απομείνει λιγότερο από 48) το σκηνικό στην Ελλάδα με το Ναι και το Όχι δυναμώνει. Η μισή showbiz θέλει να στείλει ένα βροντερό Ναι και η άλλη μισή Όχι. για το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου.

Δείτε τα νέα πρόσωπα της showbiz και τις δημόσιες πλέον απόψεις τους για το φλέγον θέμα των ημερών..

Νίκος Κούνδουρος (σκηνοθέτης)
 «Η Δημοκρατία είναι μία και για σας και για μας. Ο αγώνας είναι ένας και για σας και για μας. Το «ΟΧΙ» είναι ένα και για σας και για μας. ΟΧΙ στον εκβιασμό, ΟΧΙ στην εξάρτηση, ΝΑΙ στον αγώνα. Αδέλφια Έλληνες, αδέλφια όλου του κόσμου, ενωμένοι θα νικήσουμε» είπε χαρακτηριστικά στο left.

Κώστας Γαβράς  (Σκηνοθέτης)
«Μη με κάνετε να πω πράγματα που δεν έχω πει. Αυτό που λέω είναι ότι όλοι λένε στους Ελληνες να ψηφίσουν ναι. Ο κ. Γιούνκερ και οι άλλοι. Την ίδια στιγμή ο κ. Γιούνκερ φιλοξενεί σπίτι του τους Ελληνες μεγαλοεπιχειρηματίες στις Βρυξέλλες για να μην πληρώνουν φόρους. Εχω εμπιστοσύνη στον Τσίπρα, αλλά μένω στη Γαλλία και ψηφίζω στη Γαλλία και δεν θέλω να πω στους Ελληνες ψηφίστε το ένα ή ψηφίστε το άλλο».

Σάκης Ρουβάς (Τραγουδιστής)

«Γιατί πρέπει να είμαστε διχασμένοι; Γιατί πρέπει να αποφασίσω με ένα ναι ή με ένα όχι σε ένα ερώτημα που πια δεν ισχύει; Και αν η άποψή μου είναι ναι στην Ευρώπη και όχι στα σκληρά μέτρα; Τι επιλέγω; Γιατί πρέπει να υφίσταμαι bullying κάθε φορά που θέλω ελεύθερα να λέω την άποψή μου; Γιατί πρέπει να είμαστε πολωμένοι τη στιγμή που πρέπει να είμαστε ενωμένοι για το καλό της χώρας μας;

Οι Έλληνες πρέπει να αποφασίσουμε τι θέλουμε όχι για το σήμερα αλλά για το μέλλον μας! Έχουμε θυμό, απογοήτευση, απελπισία γιατί έχουμε υποφέρει πολύ τα τελευταία πέντε χρόνια με θυσίες που δεν απέδωσαν. Γιατί παρά τις στερήσεις βρεθήκαμε σήμερα στο χειρότερο σημείο αυτής της κρίσης.

Η Ευρώπη έχει μεγάλη ευθύνη. Έχουμε όμως και εμείς ευθύνη για τις επιλογές μας. Με το όχι στην Ευρώπη χάνουμε τους φυσικούς μας συμμάχους, τους μόνους στην ευρύτερη περιοχή με τους οποίους μοιραζόμαστε κοινές ιδέες και αξίες για την ανθρωπότητα.

Σήμερα έχοντας αποκτήσει τρία παιδιά, μη σκεπτόμενος απλά και μόνο τον εαυτό μου και με το βλέμμα μου στραμμένο στο μέλλον, έχοντας βαθιά ριζωμένο μέσα μου το ελληνικό πνεύμα, πιστεύω ότι πρέπει να μείνουμε Ευρωπαίοι.

Γιατί μέσα στην Ευρώπη θα μπορέσουμε να διεκδικήσουμε την δικαιοσύνη και την αλληλεγγύη των λαών που όλοι οραματιζόμαστε. Μέσα από τη συνεργασία θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε. Δεν πρέπει να μείνουμε απομονωμένοι και εξοργισμένοι. Κανείς δεν μπορεί να αναλογιστεί τις δραματικές συνέπειες μιας Ελλάδας μόνης, ειδικά με τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα.

Η Ελλάδα πρέπει και μπορεί να είναι πιο δυνατή στην Ευρώπη. Στην Ευρώπη που είναι απόρροια του ελληνικού πνεύματος, του ελληνικού πολιτισμού, της ελληνικής δημοκρατίας. Η Ευρώπη είναι λέξη ελληνική. Εμείς ναι είμαστε η Ευρώπη. Το θέμα δεν είναι να συνεχίσει η συγκεκριμένη κυβέρνηση μέχρι να μας αποδείξει ότι δεν ήταν λάθος επιλογή! Τον λαό δεν τον αφορούν τα πρόσωπα αλλά τα αποτελέσματα! Το θέμα δεν είναι προσωπικό είναι εθνικό! Αφορά όλους τους Έλληνες»

Νάνα Μούσχουρη (Ερμηνεύτρια)

«Ήθελα να γράψω δυο λόγια σε κάποιον που δεν θα μου πεί «ναι, ωραία τα λες εσύ που ζεις στο εξωτερικό, ενώ εδώ ο κόσμος υποφέρει».
Όμως το ότι ο κόσμος στη χώρα μου υποφέρει το βλέπω και το ζω μαζί του. Το μόνο προνόμιο που έχει κάποιος που ζει μακριά από την πατρίδα του είναι ότι η απόσταση του επιτρέπει να την εξιδανικεύει. Και όταν βλέπει με υπερηφάνεια, το θαυμασμό, την εκτίμηση και την αγάπη των ξένων προς τη χώρα του, αισθάνεται τη μεγάλη ευθύνη να προσέχει με τις πράξεις του μην την βλάψει.

Ανήκω στη γενιά του πολέμου και της κατοχής. Μια γενιά που έζησε πείνα και ντροπή. Μια γενιά που είδε τον πόλεμο με τους ξένους να τον ακολουθεί ένας εμφύλιος πόλεμος, ακόμα πιο σκληρός. Είδα ανθρώπους να μισιούνται για ιδέες … για τη δημοκρατία, την ισότητα, για αξίες που πρέπει να μας ενώνουν και όχι να μας χωρίζουν.
Και σκέφτομαι ότι από πολέμους, δικτατορίες και διχασμούς η χώρα μας έχει υποφέρει πολύ και δεν χρειάζεται άλλους.
Είχα την τύχη να βγω στο εξωτερικό με τα τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι και τους στίχους του Νίκου Γκάτσου. Μουσική ελληνική και ποίηση γεμάτη από σοφία της ελληνικής καρδιάς και αξιοπρέπειας. Και πιστεύω ότι η δική μας πολιτιστική ταυτότητα είναι κομμάτι της ευρωπαϊκής. Εδώ και σχεδόν 60 χρόνια βιώνω την ταυτότητα της Ελληνίδας-Ευρωπαίας. Και δεν ένιωσα ούτε μια στιγμή ότι η μία πολεμά την άλλη.

Οι σημερινοί ηγέτες της Ευρώπης, έχουν μεγαλώσει από την εποχή του ’60, με την μουσική μας. Σέβονται τον πολιτισμό και την ιστορία μας.
Αυτή η Ευρώπη μας χρειάζεται. Και εμείς την έχουμε ανάγκη. Ανήκουμε στην Ευρώπη και θα κινδυνεύσουμε χωρίς αυτήν.
Η χώρα μας δεν έχει ανάγκη από εχθρούς, ούτε χρειάζεται να τους φτιάξουμε.

Ο κόσμος στη χώρα μας αυτή τη στιγμή υποφέρει, αλλά πάνω από όλα υποφέρει από έλλειψη αγάπης και ανθρωπιάς για τον πλησίον του, από έλλειψη σεβασμού στη γνώμη του άλλου. Αν αυτά επικρατήσουν, αν μας μείνει μόνο η μισαλλοδοξία και ο διχόνοια, τότε θα έχουμε χάσει την ουσία του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής παιδείας, αυτής που διδάσκεται στα σχολεία της Ευρώπης και όλου του κόσμου.

Περισσότερο από κάθε άλλη φορά, θα πρέπει να κοιτάξουμε προς την ελπίδα που δίνει στην Ελλάδα η ένωση με την Ευρώπη, αυτή που αποτελεί τη φυσική οικογένειά μας. Και πρέπει να γυρίσουμε την πλάτη μας στον διχασμό που οδηγεί σε απομόνωση και μεγαλύτερες αδικίες.
Όπως μας δίδαξε και Νίκος Γκάτσος, με την Ενδεκάτη Εντολή, ο καθένας έχει την τύχη του στα χέρια του. Και δεν πρέπει να το ξεχνά.

Νάνα Μούσχουρη
2/7/2015»

Βάνα Μπάρμπα (Ηθοποιός)

Ξέρω ότι διαπραγματεύτηκαν μήνες και το έκαναν με σθένος. Δεν νοείται, όμως, να είμαστε πέντε μήνες σε διαπραγματεύσεις και να πηγαίνουν το μαχαίρι εκεί που δεν πάει. Είμαστε στο χείλος του γκρεμού. ''Ναι''. Ψήφισα Τσίπρα γιατί ήμουν προδομένη... Τώρα προδόθηκα διπλά.. Η Ελλάδα έχει βουλιάξει''.

Πάνος Κατσιμίχας (τραγουδοποιός)
«Δεν πρέπει να φοβηθούμε!!
Πρέπει να στηριχτούμε στις δυνάμεις μας και να μην περιμένουμε τίποτα από κανέναν.
Στηρίζω το ΌΧΙ.
Όχι στο κουρέλιασμα της αξιοπρέπειας και της εθνικής μας ανεξαρτησίας.
Πάνος Κατσιμίχας»

Χαρούλα Αλεξίου (ερμηνεύτρια)
 «Χωρίς πολλά λόγια ΟΧΙ!»

Γλυκερία (ερμηνεύτρια)
«Ψηφίζω ΟΧΙ αυτή την Κυριακή. Για ένα καλύτερο αύριο στην Ελλάδα, στην Ευρώπη, σε όλο τον κόσμο
Εκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη πεθαίνουν από την πείνα ενώ η ΓΗ μπορεί να θρέψει υπέρ πενταπλάσιο αριθμό.
Τα συστήματα που εφαρμόζονται και μας επιβλήθηκαν μάλλον εσκεμμένα είναι λάθος, εξυπηρετούν λίγους, και δείχνουν να καταρρέουν.
Η Ελλάδα, το λίκνο της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ και του ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ οφείλει να είναι πρωτοπόρος στις αλλαγές που ούτως ή άλλως θα συμβούν.
Τα τέρατα της υφαρπαγής ακόμα και της συνείδησής μας βρυχώνται δυνατά μήπως και τρομάξουμε
Όμως εμείς θα σταθούμε όρθιοι με καθαρό μυαλό, γεμάτη αισθήματα καρδιά και πίστη στον άνθρωπο.
ΥΓ. Αγάπη σε όλους, και του ΟΧΙ και του ΝΑΙ
Επαναλαμβάνω, εγώ ΟΧΙ Γλυκερία».

Σεμίνα Διγενή (Δημοσιογράφος)
 «Ήθελα να ήξερα όλα αυτά τα θλιβερά παπαγαλάκια των καναλιών όταν γυρίζουν σπίτι τους, δεν έχουν ένα γιο, μια κόρη, συζύγους, γονείς να τους φτύσουν; Είναι οικογενειακώς ξεπουλημένοι;»

Ντέπυ Γκολεμά (Δημοσιογράφος - τηλεκριτικός)
«Στο δημοψήφισμα ψηφίζω ΟΧΙ, τιμώντας όλους αυτούς που πέντε χρόνια εξαθλιώθηκαν, είδαν τα παιδιά τους μετανάστες, έψαξαν σε σκουπίδια και είδαν κόπους ζωής να εξαφανίζονται από ανίκανους πολιτικούς που έσκυψαν με υποτέλεια το κεφάλι σε στυγνούς εγκληματίες μιας Ευρώπης που δεν με εκφράζει. Λέω όχι γιατί θέλω κάποτε, σε κοντινό και εύλογο διάστημα η χωρά μου να βγει από αυτή την περιπέτεια. Δεν θέλω το πιο ακριβό οικόπεδο της γης που έδωσε ο Θεός στο κόσμο, την Ελλάδα, να τη χαρίσω σε κανέναν που τη βλέπει ξεροκούκουμο παρά στους Έλληνες, εκεί οπού ανήκει.. Είμαι περήφανη που είμαι ελληνίδα και δεν μου αρέσει που θέλουν να υποτάξουν στα άθλια συμφέροντα τους. Λέω ΟΧΙ για μένα αλλά κυρίως για τις επόμενες γενιές. Οι λαοί με ΟΧΙ πήγανε μπροστά, με ΝΑΙ σκύψαν κεφάλια. Δυνατό και βροντερό ΟΧΙ.....»

Μαρία Μπακοδήμου (Παρουσιάστρια)
«Ο από μηχανής θεός είναι δικός μας. H φωτογραφία αυτή τραβήχτηκε στο μετρό του Συντάγματος. (Είναι σίγουρο ότι όσα χρόνια κι αν περάσουν -αυτή η βιαστικά τραβηγμένη από το κινητό μου φωτο- θα είναι ένας διακόπτης που θα ξεκλειδώνει την συγκίνηση και θα μου φέρνει στο λαιμό ένα ποτάμι δάκρυα. Δεν έχει σημασία αν οι άνθρωποι αυτοί κατέβηκαν στο Σύνταγμα για το ΝΑΙ ή για το ΟΧΙ. Όλοι Έλληνες είμαστε κι όλοι ζητάμε μια πόρτα για τη λύτρωση από το δράμα.

Μην φαγωθούμε μεταξύ μας. Την έχουν ζήσει αυτή την ιστορία όλων μας οι οικογένειες. Ο πατέρας μου ήταν 12 χρονών όταν ένα βράδυ κουκουλοφόροι χτύπησαν την πόρτα του πατρικού του 3 κουκουλοφόροι και απήγαγαν τον πατέρα του. Μετά από δυό μέρες η γιαγιά μου, ο πατέρας μου, ο 11χρονος αδελφός του κι η θεία μου που ήταν μωρό ειδοποιήθηκαν ότι τον βρήκαν πυροβολημένο στο ποτάμι. Έτσι γνώρισε το φόβο ο πατέρας μου. Όταν βιαστικά φόρτωσαν σε ένα γαιδούρι ότι πιο πολύτιμο είχαν. Πρώτο από όλα τις φωτογραφίες της οικογένειας κι έφυγαν από το όμορφο χωριό Σταμνά. Ο πατέρας μου δεν πήγε γυμνάσιο γιατί έπρεπε να δουλέψει για να ζήσει την τετραμελή οικογένεια που είχε εγκατασταθεί όπως όπως στο Μεσολόγγι. Έζησε πάντα με αυτό το τραύμα. Αυτό το τραύμα του, ένιωσα κι εγώ από πολύ μικρή, κι αυτό το τραύμα τώρα ματώνει. Τώρα που μυρίζει ο αέρας διχασμό.
Ο καθένας μας μπορεί να έχει άλλη γνώμη για το πώς θα βγούμε από το δράμα αυτό. ΕΧΟΥΜΕ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. Μην πετροβολάμε όσους δεν έχουν την ίδια γνώμη με μας. Ας ενωθούμε κάποτε. Όπως κάνουν άλλοι λαοί και θαυμάζουμε την αλληλουποστήριξη τους.
Όλα γύρω είναι πραγματικά τραγικά. Ας ελπίσουμε ότι θα κάνει το θαύμα του ο Ευριπίδης. Θα εμφανιστεί και στη δική μας τραγωδία ο από μηχανής θεός, που παρεμβαίνει όταν το έργο έχει φτάσει σε αδιέξοδο, και δίνει λύση.
Κάποτε θα έρθει. Όλες οι τραγωδίες έχουν τέλος.
Μέχρι τότε πρέπει να έχουμε σεβασμό ο ένας στον άλλο. Εμείς είμαστε Έλληνες. Είμαστε όλοι Έλληνες.».

Διαβάστε επίσης: 
Τα ''Ναι'' και τα ''Όχι'' της ελληνικής showbiz για το δημοψήφισμα (Μέρος Α)


Tags: ποστ, Facebook, Ναι, Όχι, κρίση, δημοψήφισμα, Ευρώπη, καλλιτέχνες, επώνυμοι, showbiz

Σχόλια

(Πρέπει να συνδεθείτε για να μπορέσετε να σχολιάσετε αυτο το Άρθρο)