ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Μάρα Κωνσταντίνου: ''Δεν μου αρέσει το βόλεμα''

newsroom must


Το Ledra Music Soloists με πρωτοβουλία δική σου παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Κύπρο το βραβευμένο θεατρικό έργο της Lucy Maurice ''Indian Summer'', ένα έργο που ακροβατεί ανάμεσα στην απελπισία και το χιούμορ. Πόσο κοντά στην πραγματικότητα το νιώθεις αυτό;
Πόσες φορές στη ζωή μας ήρθαμε αντιμέτωποι με το μαύρο και το άσπρο, ανάμεσα σε διλήμματα αν θα κάνουμε αυτό ή το άλλο, αν θα τα καταφέρουμε ή όχι; Αν θα μετακινηθούμε από αυτό που ξέρουμε στο καινούργιο, το διαφορετικό, στην αλλαγή. Όλα αυτά μόνο αν τα τολμήσουμε, μόνο αν πάμε εκεί που δεν ξέρουμε, θα μάθουμε. Και οι 12 χαρακτήρες του έργου που καλούμαστε να ενσαρκώσουμε, εγώ και η Βασιλική, αυτό διαπραγματεύονται, όλοι αυτή την πάλη μέσα τους, να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους και να αλλάξουν αυτό που δεν τους αρέσει.

Τι κάνει την παράσταση να ξεχωρίζει;
Η παράσταση είναι κάτω από τη δική μου καλλιτεχνική επιμέλεια και σε συνεργασία με το Ledra Music Soloists χωρίς να είναι μιούζικαλ έχουμε ζωντανή μουσική επί σκηνής, τον σαξοφωνίστα Ιάκωβο Πάρπα. Είναι ένα έργο που ήθελα από καιρό. Ο δρόμος μέχρι την επίτευξή του ήταν φυσικά μεγάλος και παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια που συνάντησα απλά προχώρησα και το ανέβασα όπως έκανα και με τη μουσικοθεατρική παράσταση ''ΜΟΝΑ... τραγούδια μιας ζωής''.

Πώς σε κάνει να νιώθεις το γεγονός ότι πέτυχες τον στόχο σου;
Αν κάτι μπορείς να το ονειρευτείς, μπορείς και να το κάνεις. Τίποτα δεν εξασφαλίζει περισσότερο αυτοσεβασμό και αυτοπεποίθηση από την επίτευξη ενός στόχου που θέτεις για τον εαυτό σου.

Νιώθω πως είσαι στην πιο ώριμή σου φάση. Τι μεσολάβησε όλα αυτά τα χρόνια;
Δεν θα έλεγα ότι μεσολάβησε κάτι συγκεκριμένο, απλώς πάντα έχω στο μυαλό μου γιατί διάλεξα τον δύσκολο δρόμο του ηθοποιού και ποια είναι η ευθύνη μου απέναντι στο αντικείμενό μου. Ο χώρος μας έχει πολλές δυσκολίες, αλλά οι δυσκολίες είναι για να τις προσπερνάμε και όχι για να μας σταματούν. Το σίγουρο είναι, ό,τι και αν συμβαίνει, πως δεν θα σταματήσω να επικοινωνώ με τον κόσμο μέσω της τέχνης μου και πάντα θα έχω στο μυαλό μου τη συμβουλή που μου έδωσε η γιαγιά μου ''Μάρα μου, ό,τι κάνεις με αγάπη δεν χάνεται, απλώς να προσέχεις''.

Νιώθω πως είσαι άτομο που δεν επαναπαύεται. Ισχύει αυτό;
Ναι, έτσι ακριβώς είναι. Δεν μου αρέσει το βόλεμα, δεν μπορώ την ρουτίνα, βαριέμαι γρήγορα, θέλω να έχω πάντα κάτι να ασχολούμαι, δεν μου αρέσουν τα εύκολα και πάντα θέλω να ξεπερνώ τα όριά μου και να είμαι πάντα έτοιμη για το καινούργιο και το διαφορετικό που θα έρθει στην ζωή μου.

Σε κακές συναισθηματικές περιόδους κλείνεσαι στο σπίτι ή σηκώνεις τα μανίκια και λες τώρα θα δεις;
Κλείνομαι στον εαυτό μου του δίνω τον χρόνο που χρειάζεται και συνεχίζω ακάθεκτη σε ό,τι θέλω να κάνω με τα μανίκια σηκωμένα!

Έχεις δεχθεί πισώπλατα μαχαιρώματα στον χώρο; Πώς απαντάς;
Δεν ασχολούμαι με αυτές της μικρότητες, γιατί όλα αυτά μπλοκάρουν την ενέργεια και τη δημιουργικότητά μου. Ο καθένας ακολουθεί τον δρόμο που διαλέγει και εγώ διαλέγω τον δρόμο του καλλιτέχνη.

Και στην αρνητική κριτική;
Καταρχάς είναι νόμος, δεν μπορούμε να αρέσουμε σε όλους, δεν θα κάναμε τίποτα αν περιμέναμε μέχρι να μπορέσουμε να κάνουμε κάτι τόσο καλά, ώστε κανείς να μην μπορεί να βρει ελαττώματα. Η κριτική είναι μέρος της δουλειάς μας για να προχωράμε και να γινόμαστε καλύτεροι.

Τι δεν αντέχεις στους ανθρώπους;
Την υποκρισία, το ψέμα, την αχαριστία και την εκμετάλλευση.

Έχεις βιώσει την οικονομική κρίση;
Όλοι λίγο πολύ την έχουμε βιώσει. Εμένα η κρίση μου έβγαλε πολύ τη δημιουργικότητά μου και την ανάγκη μου να κάνω πράγματα και να είμαι σε καλλιτεχνική εγρήγορση.

Αν χρειαστεί ποτέ θα εγκατέλειπες τον χώρο της υποκριτικής;
Όχι! Αν κάνω κάτι τέτοιο είναι σαν να εγκαταλείπω τον ίδιο μου τον εαυτό.

Είσαι μόνη αυτό τον καιρό;
Αυτό τον καιρό είμαι σε μια πολύ όμορφη φάση.

Είναι δύσκολες οι σχέσεις σε μια τέτοια εποχή;
Πιστεύω ότι τις δυσκολίες στη ζωή μας ή στις σχέσεις μας οι κύριοι υπεύθυνοι είμαστε εμείς και μόνο εμείς.

Τι θέση έχει ο έρωτας στη ζωή σου; Και τι μπορεί να σε χαλάσει σε μια σχέση;
Ο έρωτας κρατά ένα σημαντικό κομμάτι στη ζωή μου. Αυτό που με χαλάει είναι όταν τα λόγια μείνουνε λόγια. Πιστεύω απόλυτα στις πράξεις, γιατί αυτές προσδιορίζουν και καθορίζουν τον άνθρωπο. Είμαστε αυτό που κάνουμε και όχι αυτό που λέμε ή σκεφτόμαστε ή αισθανόμαστε, οι πράξεις καθρεφτίζουν τι και ποιοι είμαστε!

Γιατί δεν σε βλέπουμε στην τηλεόραση;
Καθαρά από επιλογή. Οι προτάσεις που είχα, στη μία περίπτωση δεν μου ταίριαζε ηλικιακά ο ρόλος και στην άλλη δεν συμφωνήσαμε στα οικονομικά. Δεν θέλω να κάνω τηλεόραση απλώς για να κάνω, προσπαθώ όσο μπορώ να προστατεύσω την εικόνα μου.

Ένιωσες ποτέ αδικημένη;
Είμαι στον χώρο του θεάτρου και της τηλεόρασης 15 χρόνια. Ναι, ένιωσα αρκετές φορές αδικημένη, αυτό είναι μέσα στο παιχνίδι. Τίποτα, ωστόσο, δεν με πτοεί.


Tags: Μάρα Κωνσταντίνου, συνέντευξη

Σχόλια

(Πρέπει να συνδεθείτε για να μπορέσετε να σχολιάσετε αυτο το Άρθρο)