ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Εν όψη κρίσης... Προπόνηση στο γυμναστήριο ή ένας καφές;

Κρίστη Παναγιώτου


 Διαβάστε το Βιογραφικό της Κρίστης Παναγιώτου

Θα κάνω μια μικρή σύγκριση ενόψει κρίσης... Τελικά είναι ακριβά τα γυμναστήρια; Είναι αυτό που λέμε «περιττό έξοδο;» «πολυτέλειες για μας..» και άλλες πολλές δικαιολογίες που βρίσκουμε για να δικαιολογήσουμε την αποχή μας από το γυμναστήριο... και όμως... περνώντας από τις καφετέριες τις γειτονιάς μας έχω προσέξει ότι είναι ασφυχτικά γεμάτες και μάλιστα οι περισσότεροι κάθονται με τις ώρες... και με κάνει να αναρωτιέμαι αν είναι πιο φτηνή η επίσκεψη σε μια καφετερία ή σε ένα γυμναστήριο.

Από όσο ξέρω ο πιο φτηνός καφές είναι 2.00 ευρώ και ο πιο ακριβός φτάνει και ξεπερνά τα 5,00 ευρώ. Αν πιάσουμε λοιπόν τον μέσο όρο ισούται με 3,50 ευρώ τη μέρα για την καφετέρια. Τι γίνεται όμως με την ημερήσια επίσκεψη στα γυμναστήρια.. ο μέσος όρος που αναλογεί στον καθένα ανάλογα με τον τρόπο εγγραφής του ανέρχεται στα 40-45 ευρώ το μήνα. Δηλαδή στον μέσο όρο αναλογεί 1,40 ευρώ τη μέρα η επίσκεψη στο γυμναστήριο. Οπότε στατιστικά η δικαιολογία της «οικονομίας» δεν ισχύει. Ας πάμε τώρα να δούμε μελλοντικά από τι «μπελάδες» και έξοδα μας γλυτώνει το γυμναστήριο στο μέλλον και σε τι μας βάλει η καθιστική ζωή και η αγυμνασία.

Η άσκηση εκτός από το γυμνασμένο και σφριγηλό σώμα που σας προσφέρει, έχει σημαντικά οφέλη και στην υγεία μας. Γεγονός το οποίο θα μας βοηθήσει να αποφύγουμε στο μέλλον πιθανά προβλήματα που πρόκειται να παρουσιαστούν λόγω καθιστικής ζωής, ή και παχυσαρκίας. Απο την εμπειρία μου στο χώρο 7 στους 10 που έρχονται στο γυμναστήριο με προβλήματα στη μέση, σπόνδυλο, αυχένα με ποιό τίμημα; Επισκέψεις σε γιατρούς, φυσιοθεραπευτές, φαρμακευτική αγωγή και στο τέλος καταλήγουμε στο γυμναστήριο σαν η λύση που μας πρότινε τελικά ο γιατρός! Περίπου το 80% των ανθρώπων υποφέρουν από πόνους της πλάτης και ο καλύτερος τρόπος για να τους αντιμετωπίσετε είναι να κινηθείτε- η ακινησία θα το κάνει χειρότερο.

Ας δούμε όμως σε γενικές γραμμές απο τι μπορεί να σας «γλιτώσει» η άσκηση γενικότερα.

Μειώνει τις πιθανότητες καρκίνου
Τελευταίες αμερικάνικες έρευνες αναφέρουν ότι η συχνή και συστηματική άσκηση μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες για καρκίνο του μαστού έως και 22%. Αυτό συμβαίνει γιατί η άσκηση συμβάλλει στη μείωση των οιστρογόνων στις φυσιολογικές τιμές, τα υψηλά επίπεδα των οποίων έχουν συνδεθεί με την εμφάνιση καρκίνου. Μάλιστα, σύμφωνα με το Word Cancer Research Fund (WCRF) σχεδόν οι μισοί από τους εμφανιζόμενους καρκίνους του μαστού θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί αν οι γυναίκες έβαζαν σε υψηλότερη θέση την άσκηση, περιόριζαν την κατανάλωση αλκοόλ και διατηρούσαν ένα σταθερό και υγιές βάρος.

Σας κάνει χαρούμενους
Η άσκηση, ακόμα και η ήπιας ή η μέτριας έντασης, απελευθερώνει στον εγκέφαλό μας τις γνωστές ενδορφίνες, τις ορμόνες της ευτυχίας. Σήμερα, οι ψυχολόγοι προτείνουν τη γυμναστική σαν θεραπεία στην κατάθλιψη, 4 φορές περισσότερο απ’ ότι πριν από 3 χρόνια.

Ενισχύει το μυαλό
Σύμφωνα με έρευνες του Πανεπιστημίου του Ιλινόις των Η.Π.Α. , η ήπια άσκηση μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία του εγκεφάλου έως και 15%. Αυτό συμβαίνει γιατί η άσκηση βοηθά να γεννηθούν νέα κύτταρα στην περιοχή του εγκεφάλου, τα οποία συμβάλλουν στην καλύτερη μνήμη. Για το λόγο αυτό η γυμναστική μπορεί να βοηθήσει να απομακρύνετε τον κίνδυνο του Alzheimer.

Συμβάλλει στην υγεία της καρδιάς
Τελευταίες έρευνες έχουν δείξει ότι η γυμναστική μπορεί να μειώσει έως και 50% τον κίνδυνο για καρδιακή νόσο, αφού βοηθά στην ενδυνάμωση των μυών της καρδιάς καθώς και στην ελαστικότητα των φλεβών. Σύμφωνα με το Βρετανικό Ίδρυμα για την υγεία της Καρδιάς περίπου 10,000 θάνατοι που προέρχονται από καρδιακή προσβολή θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν οι άνθρωποι προσπαθούσαν να γυμνάζονται.

Αυξάνει την ικανότητα των πνευμόνων
Η κανονική αεροβική άσκηση δυναμώνει το καρδιαγγειακό σύστημα, επιτρέποντας στους πνεύμονές σας να λειτουργούν πιο αποτελεσματικά ώστε να προσφέρουν μεγαλύτερες ποσότητες οξυγόνου, όποτε είναι αναγκαίες. Το αποτέλεσμα είναι ότι ασκείστε περισσότερο και με λιγότερη προσπάθεια.

Προστατεύει τις αρθρώσεις
Σύμφωνα με το National Osteoporosis Society 15 λεπτά ελαφρύ τζόκινγκ 3 φορές την εβδομάδα μειώνει τον κίνδυνο να υποφέρετε από οστεοπόρωση σε μεγαλύτερη ηλικία έως και 40%!

Βοηθά στην πέψη
Η σωματική άσκηση βοηθά στο να μειωθεί ο χρόνος που χρειάζεται το φαγητό για να φτάσει στο παχύ έντερο. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγετε το φούσκωμα, ενώ ταυτόχρονα προστατεύεστε και από τον καρκίνο του εντέρου.

Αφήστε λοιπόν τις δικαιολογίες περι κρίσης και οικονομίας ασκηθείτε τώρα για σας, την υγείας, το σώμα σας, την ψυχολογία σας!!! Κάντε το για σας! Επένδυση στον εαυτό σας!!!!


Tags: γυμναστήριο, καφές, Κρίστη Παναγιώτου, fitness

Σχόλια

(Πρέπει να συνδεθείτε για να μπορέσετε να σχολιάσετε αυτο το Άρθρο)