ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: Φούξια σατέν πουκάμισο, denim φούστα και sneakers
 

Υπάρχει κίνδυνος από την υπερβολική χρήση αντισηπτικών;

Δεν ξέρω για εσάς αλλά μετά τον κορωνοϊό το αντισηπτικό μου έχει γίνει μια συνήθεια και το χρησιμοποιώ συνεχώς.

To δεύτερο κύμα του κορωνοϊού για το οποίο τόσο καιρό μας προειδοποιούσαν φαίνεται να έχει φτάσει και σύμμαχοί μας για άλλη μια φορά είναι οι μάσκες, η κοινωνική αποστασιοποίηση και τα αντισηπτικά.

Δεν ξέρω για εσάς αλλά μετά τον κορωνοϊό το αντισηπτικό μου έχει γίνει μια συνήθεια και το χρησιμοποιώ συνεχώς. Υπάρχει όμως κίνδυνος από την υπερβολική χρήση αντισηπτικών;

Αρχικά οι υγειονομικές Αρχές συστήνουν τα αντισηπτικά που χρησιμοποιούμε να έχουν περιεκτικότητα τουλάχιστον 60% αλκοόλης για να μπορέσουν να σκοτώσουν τα μικρόβια. Σύμφωνα με δηλώσεις του δερματολόγου και διευθυντής της Δερματολογικής Kλινικής του Metropolitan, Κώστα Μηλεούνη στο iefimerida έχει παρατηρηθεί αύξηση στις δερματίτιδες.

«Τους τελευταίους μήνες έχουμε παρατηρήσει μια εκτόξευση των δερματίτιδων άκρων χειρών που αποδίδεται στη χρήση αντισηπτικών διαλυμάτων και στο συχνό πλύσιμο των χεριών για την προφύλαξη από τον κορωνοϊό. Με τον όρο δερματίτιδα εννοούμε τον ερεθισμό του δέρματος από κάποιον παράγοντα και την αντίδραση του δέρματος στον ερεθισμό. Τα αντισηπτικά διαλύματα περιέχουν μεγάλη συγκέντρωση αλκοόλης, τουλάχιστον 60%-70%, που είναι ένα συχνό αίτιο δερματίτιδας. Στην αρχή το δέρμα γίνεται ξηρό και έχει όψη αφυδατωμένη. Αν δεν λάβουμε τα μέτρα μας, στη συνέχεια μπορεί να κοκκινίσει και να έχουμε και κνησμό».

Και είναι αλήθεια ότι κατά την περίοδο του lockdown και της καραντίνας από το έντονο πλύσιμο των χεριών και την υπερβολική χρήση αντισηπτικών είχα και εγώ παρατηρήσει τα χέρια μου να μοιάζουν αφυδατωμένα. Τι πρέπει να κάνουμε λοιπόν για να αποφύγουμε αυτή την κατάσταση;

Όπως δήλωσε ο κ. Μηλεούνη στο iefimerida «Πρέπει να έχουμε υπόψη ότι δεν χρησιμοποιούμε αντισηπτικά διαλύματα για την απομάκρυνση ρύπων από τα χέρια μας. Σε αυτή την περίπτωση πλένουμε τα χέρια με σαπούνι και νερό. Είναι καλό να χρησιμοποιούμε μια ενυδατική κρέμα που αυξάνει την ανθεκτικότητα του δέρματος. Ο πληθυσμός πρέπει επίσης να γνωρίζει ότι επανειλημμένη χρήση ενώ παραμένουμε στο σπίτι μας είναι άνευ αξίας. Η πρόληψη συνίσταται στην αποφυγή άσκοπης χρήσης αντισηπτικών και χρήση ενυδατικών κρεμών μετά το πλύσιμο των άκρων χειρών. Όταν υπάρχει ερύθημα και κνησμός, προσθέτουμε μια κορτιζονούχο τοπική αγωγή για περιορισμένο χρονικό διάστημα, παραδείγματος χάριν για μία εβδομάδα».

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση