ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: Λινό παντελόνι, λινό πουκάμισο και kitten heels
 

Χρίστος Χριστόφιας: «Η τιμιότητά σου ήταν αγκάθι για πολλούς»

Πλήθος κόσμου συνεχίζει να αποχαιρετά τον τέως Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια στον Ιερό Ναό της Αγίας Σοφίας.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού αποχαιρέτησε τον Δημήτρη Χριστόφια, εκθειάζοντας την προσφορά του στην πατρίδα και την αριστερά.

«Είναι αναντίρρητη αλήθεια ότι ο Δημήτρης Χριστόφιας δίδαξε σε όλους μας να ξεπερνάμε τους εαυτούς μας». Αυτό είναι και το απόσταγμα του επικήδειου λόγου που εκφώνησε ο Άντρος Κυπριανού προς τιμή του τεθνεώτος Δημήτρη Χριστόφια. Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ προέβη σε μια λεπτομερή καταγραφή της πορείας του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας από τα δύσκολα πρώτα χρόνια στο Δίκωμο, μέχρι και την εκλογή του στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα της Κύπρου.

Ο Α. Κυπριανού, δεν παρέλειψε να επισημάνει μέσω ενός χαρακτηριστικού παραδείγματος την ιδιαίτερη αγάπη που έτρεφε ο Δ. Χριστόφιας για τα κατεχόμενα εδάφη. «Όλοι θυμόμαστε ότι για χρόνια ολόκληρα, στο Κόμμα, στη Βουλή, στο Προεδρικό κουβαλούσε πάντα μαζί του τον πίνακα που ήταν γι΄αυτόν η υπογραφή του. Το λιμανάκι της Κερύνειας. Το λίκνο που τον γέννησε, ο σταθμός στον οποίο ήθελε να καταλήξει, ο πόθος μιας ολόκληρης ζωής».

Κατά τον κ. Κυπριανού, η Κύπρος και η αριστερά, σήμερα θρηνούν μια τεράστια απώλεια. Η πολεμική με την οποία αντιμετωπίστηκε ο προωθούμενος προοδευτισμός του δεν είχαν προηγούμενο. Παρόλα αυτά, όπως ανέφερε ο κ. Κυπριανού «τον έχει ήδη δικαιώσει το δάκρυ με το οποίο τον αποχαιρετούν σήμερα αυτοί στους οποίους αφιέρωσε όλο του το είναι: οι απλοί άνθρωποι, οι απόμαχοι της ζωής, οι εργάτες του μυαλού, της πένας, των χεριών.»

Με έντονη το στοιχείο της ψυχολογικής φόρτισης, αποχαιρέτησε τον τέως Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο γιός του Χρίστος.
«Μας έμαθες να δίνουμε, όχι να αρπάζουμε. Μας έμαθες να αγαπούμε, όχι να χρησιμοποιούμε. Μας έμαθες να κοιτάζουμε τίμια κατευθείαν στα μάτια τους ανθρώπους, ούτε ψηλά, ούτε χαμηλά. Μας έμαθες να είμαστε αγωνιστές μέσα στη ζωή.»

Ο αποχαιρετιστήριος λόγος του Χρίστου Χριστόφια ήταν επικεντρωμένος τόσο στην πατρική ιδιότητα του Δημήτρη Χριστόφια, όσο και την πολιτική του σταδιοδρομία. Ο μοναχογιός του τέως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, επικεντρώθηκε στις αρετές του ανδρός, τα γνωρίσματα αυτά που κατά τον ίδιο, κατατάσσουν τον αποθανόντα στο πάνθεον την κυπριακής πολιτικής ιστορίας ως ένα ηγέτη από τον λαό, για τον ίδιο το λαό.

Αναγνωρίζοντας παράλληλα πως η ασθένεια, λύγιζε σωματικά τον Δημήτρη Χριστόφια, το πνεύμα του παρέμενε ανήσυχο μέχρι τέλους. Άσβεστος πόθος η επιθυμία και η προσμονή για επιστροφή στο αγαπημένο του Δίκωμο. «Το Δίκωμο ήταν η αφετηρία σου και εμείς ξέρουμε πόσο έκαιγε τα σωθικά σου ο πόθος της επανένωσης, ο πόθος το Δίκωμο να γίνει ξανά ο προορισμός σου».

Για τον Χρίστο Χριστόφια, η μόνη πλέον επιλογή, είναι η αφοσίωση στο βίο και την πολιτεία του αποθανόντος, αποχαιρετώντας καταληκτικά τον πατέρα του, με τους στίχους του Δημήτρη Μητροπάνου, στίχοι οι οποίοι αποτέλεσαν και προσωπική επιλογή του Δημήτρη Χριστόφια για εξώφυλλο του βιβλίου του. «Εμείς θα μιλούμε πάντα περήφανα για το πώς η ανάγκη έγινε η Ιστορία. Και δεν θα αφήσουμε την Ιστορία να γίνει σιωπή.»

ΠΗΓΗ: kathimerini.com.cy

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση