ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Denim jumpsuit και μπαλαρίνες
 

Χρίστος Χριστοδούλου: Ο Κύπριος σεφ μας ''ξεναγεί'' στην καρπασίτικη κουζίνα

Τα συναισθήματα παράξενα και φορτισμένα, η συνάντηση του πρώτου καφέ στο κέντρο του Ριζοκαρπάσου και οι εμπειρίες μιας άλλης εποχής που δεν... σκούριασαν στον χρόνο. Ιδιες αυθεντικές, γευσάτες, ήρεμες και άκρως φιλόξενες.

Το ανοιξιάτικο τοπίο του Ριζοκαρπάσου, οι μυρωδιές από κρεμμύδι και φρέσκο ψάρι στιφάδο, το «καουρτιστό» αρνίσιο συκώτι τηγανιά, που αναμέναμε να «πιει» το ζουμί του για να το φωτογραφήσουμε με την Ντάινα και οι έντονες, γλυκές ευωδιές του κιτρόμηλου μας ταξιδεύουν στην άγνωστη εκείνη κουζίνα της χερσονήσου της Καρπασίας.

Ο κύπριος σεφ Χρίστος Χριστοδούλου μιλάει στο must.com.cy για την αξέχαστη αυτή εμπειρία που έζησε στο Ριζοκάρπασο αλλά και για τους καταπληκτικούς ήρωες - εγκλωβισμένους μας Ζαχαρία και Σοφίας Κτωρή, που με το μεράκι τους παρουσιάζουν στην έκδοση του περιοδικού Καυτές Πιπεριές με την Καθημερινή αυτής της Κυριακής, μοναδικές Καρπασιάτικες συνταγές.

Κύριε Χρίστο, πως βιώσατε όλο αυτό το... ταξίδι παρουσιάζοντας μας την καρπασίτικη κουζίνα μέσα από μια οικογένεια εγκλωβισμένων από το Ριζοκάρπασο;

Είναι γεγονός πως όταν περνάς το οδόφραγμα για να πας μέχρι εκεί νιώθεις πολύ διαφορετικά. Όταν όμως πρέπει να συναντήσεις κάποιους ανθρώπους που ζούσαν και ζουν ακόμα εκεί τα συναισθήματα είναι έντονα, παράξενα και φορτισμένα. Οι συγκεκριμένοι όμως, ο κύριος Ζαχαρίας και η κυρία Σοφία Κτωρή, δύο άνθρωποι κάτοικοι του Ριζοκάρπασου που ζουν εκεί πριν από το 1974 και που σπάνια επισκέπτονται τις ελεύθερες περιοχές όταν μου διηγήθηκαν την ιστορία τους, την ζωή τους όλη.

Αλήθεια, πως σας υποδέχτηκαν, που έγινε η συνάντηση σας και τι σας κέρασαν πριν προχωρήσετε στο να φτιάξετε την καρπασίτικη κουζίνα;

Η συνάντηση έγινε εκεί στην εκκλησία, στο κέντρο του χωριού. Ήπιαμε το καφεδάκι μας εκεί στο καφενείο, όπου για κάποιο λόγο καθόντουσαν αρκετοί Έλληνες την στιγμή εκείνη. Μετά το καφεδάκι, όταν πήγαμε στο σπίτι, η κυρία Σοφία και η οικογένεια της μας κέρασε ένα δεύτερο καφεδάκι, δοκιμάσαμε παραδοσιακές πίτες με το μέλι, τυροπιτάκια, χαλλουμοπιτάκια και γενικά το τραπέζι της υποδοχής ήταν πλούσιο και γεμάτο. Ζούσαμε μία άκρως παραδοσιακή και φιλόξενη κατάσταση ενός χωριού που σε περιμένει με ανοιχτές αγκάλες λες και ο χρόνος ήταν σταματημένος πριν το 1974. Τόσο ήρεμα, τόσο όμορφα, τόσο παραδοσιακά. Μας έκανε απίστευτη εντύπωση όλη αυτή η γαλήνη.

Και τι μαγειρέψατε εκεί στο χωριό του Ριζοκάρπασου;

 Ο κύριος Δημητράκης, ο γαμπρός της οικογένειας, είχε πάει στην θάλασσα και φτιάξαμε φρέσκο ψάρι στιφάδο. Σαν ορεκτικό έφερε πεταλίνες. Επειδή το σπίτι τους είναι στην άκρη του χωριού προς τη θάλασσα μάζεψαν αγριόχορτα από εκεί κοντά ενώ πρέπει να τονίσω πως καλλιεργούν και οι ίδιοι αρκετά πράγματα στον κήπο τους, στο χωράφι τους. Οτιδήποτε κηπευτικό αλλά και κολοκάσι μαγειρεμένο διαφορετικά από δικιά τους παραγωγή δημιουργήσαμε ένα πολύ καλό μενού φιλοξενίας.
 

Ποιο απ όλα αυτά τα "διαφορετικά"φαγητά πραγματικά σας εντυπωσίασε;

To ψάρι στιφάδο ήταν νοστιμότατο ειλικρινά και σωστά μαγειρεμένο. Να πω όμως, ότι υπήρχαν κι άλλα πράγματα απλά δεν είχαμε τον χρόνο να τα φτιάξουμε. Δεν προλαβαίναμε. Περιοριστήκαμε σε αυτά που εκείνοι μαγειρεύουν πιο εύκολα, πιο καθημερινά. Αυτά που συνήθως τρώνε τις καθημερινές. Έχω γυρίσει πολλά μέρη, έχω κάνει αμέτρητες συνταγές γνωστές και άγνωστες. Η συγκεκριμένη εμπειρία θα μου μείνει αξέχαστη. Αυτή είναι η καρπασίτικη κουζίνα. Μία αυθεντική, πεντανόστιμη συνταγή.

Αυτή την Κυριακή μαζί με την εφημερίδα Η Καθημερινή μην χάσετε την έκδοση του περιοδικού Καυτές Πιπεριές, με συνταγές του Χρίστου Χριστοδούλου από την καρπασίτικη κουζίνα, ιδανικές για το πασχαλινό τραπέζι.

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

X