ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: Λινό παντελόνι, λινό πουκάμισο και kitten heels
 

Πώς επηρεάζει το ''ζάχαρο'' την ακοή;

H 14η Νοεμβρίου καθιερώθηκε ως η Παγκόσμια Ημέρα για το Διαβήτη με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού για την ύπουλη αυτή ασθένεια και να κινητοποιήσει όλους μας στην πραγματοποίηση προληπτικών εξετάσεων. Ο διαβήτης είναι μία αρκετά διαδεδομένη νόσος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, εκτιμάται ότι περισσότερα από 422 εκατομμύρια ενήλικες πάσχουν από διαβήτη. Υπολογίζεται ότι το 8.5% του συνολικού πληθυσμού σε όλο τον κόσμο πάσχει από διαβήτη, ενώ στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου το ποσοστό φτάνει το 13.7%. Στην Κύπρο, υπολογίζεται το ποσοστό αυτό να αγγίζει το 10,5%, δηλαδή περίπου 111,000 άτομα, εκ των οποίων περίπου το 1/3 των ατόμων δεν το γνωρίζουν.

Ο διαβήτης είναι μια χρόνια νόσος, η οποία με την πάροδο του χρόνου οδηγεί σε αρκετές επιπλοκές και άλλες δυσάρεστες συνέπειες που έχουν επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής, όπως νεφροπάθεια, ισχαιμική καρδιοπάθεια, περιφερική αγγειοπάθεια, νευροπάθεια, απώλεια όρασης κ.α. Σ’ αυτή τη μεγάλη λίστα προστίθεται τώρα και η βαρηκοΐα. Κατά καιρούς έχουν δημοσιευθεί αρκετές έρευνες που καταδεικνύουν τη σχέση και τη σύνδεση του διαβήτη με τη βαρηκοΐα. Μελέτη του Διεθνούς Ινστιτούτου Υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (NIH) συνδέει άρρηκτα το διαβήτη με τη μειωμένη ακοή. Στα πλαίσια της μελέτης, περισσότεροι από 5000 ενήλικες εργαζόμενοι υποβλήθηκαν σε έλεγχο ακοής και διαπιστώθηκε ότι οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη είχαν διπλάσιες πιθανότητες να παρουσιάσουν απώλεια ακοής απ’ ότι οι μη διαβητικοί.

Ερευνητές από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Tsukuba Medical Center Mito, της Ιαπωνίας μελετώντας τα αποτελέσματα 13 ερευνών που διενεργήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, στις οποίες συμμετείχαν περίπου 32,500 άτομα διαπίστωσαν ότι οι πιθανότητες να χάσει
κάποιος  την ακοή του υπερδιπλασιάζονται όταν πάσχει από διαβήτη και ιδιαίτερα τα ηλικιακά νεότερα άτομα. Αν και δεν έχουν εξακριβωθεί οι λόγοι για τους οποίους η βαρηκοΐα παρουσιάζεται πιο συχνά στους διαβητικούς ασθενείς, μελέτες καταδεικνύουν ότι η συσχέτιση αυτή προκαλείται από νευροπάθεια (βλάβη των νεύρων), η οποία είναι μια συχνή επιπλοκή του διαβήτη Τύπου 1 και 2.

Τα παρατεταμένα επίπεδα γλυκόζης επηρεάζουν την παροχή αίματος ή οξυγόνου στα μικροσκοπικά νεύρα και τα αιμοφόρα αγγεία του εσωτερικού αυτιού. Με την πάροδο του χρόνου, προκαλείται βλάβη στο νεύρο του εσωτερικού αυτιού και στα μικρά τριχοειδή αγγεία του κοχλία με αποτέλεσμα να μειώνεται η ακουστική ικανότητα του ατόμου.

Η βαρηκοΐα αυτή ονομάζεται νευροαισθητήρια βαρηκοΐα, η οποία είναι μόνιμη και μη ανατρέψιμη. Σε αυτή την περίπτωση συνίσταται η χρήση ακουστικών βοηθημάτων.

Οι κυριότερες ενδείξεις της βαρηκοΐας είναι:

  • Δυσκολία κατανόησης της ομιλίας, ειδικά σε θορυβώδες περιβάλλον και ζητά επανάληψη ή να μιλούν οι άλλοι πιο δυνατά
  • Αύξηση της έντασης της τηλεόρασης ή του ραδιοφώνου
  • Υπάρχει η αίσθηση ότι οι άλλοι μιλούν μπερδεμένα ή ψιθυριστά
  • Αίσθηση βουητού ή σφυρίγματος στα αυτιά
  • Αποφυγή κοινωνικών δραστηριοτήτων και απόσυρση από συζητήσεις

Ο τακτικός έλεγχος της ακοής είναι σημαντικός και άκρως αναγκαίος για τους διαβητικούς. Όσο σημαντικός είναι ο έλεγχος της όρασης, άλλο τόσο σημαντικός είναι και ο έλεγχος της ακοής. Oι διαβητικοί ασθενείς πρέπει να ελέγχουν την ακοή τους ανά τακτά χρονικά διαστήματα, έτσι ώστε εάν προκύψει απώλεια ακοής να διαγνωστεί έγκαιρα και να αντιμετωπιστεί κατάλληλα.

Η απώλεια ακοής δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αγνοηθεί, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να οδηγήσει σε άλλες δυσάρεστες καταστάσεις, όπως πονοκέφαλο, άγχος, στρες, νευρικότητα, απομόνωση ακόμα και κατάθλιψη.

ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΈΡΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΒΗΤΗ ΔΩΡΕΑΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΑΚΟΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΝΑ ΝΟΈΜΒΡΙΟ ΚΑΛΈΣΤΈ ΤΩΡΑ ΣΤΟ 77 77 65 00

ΝΟΤΕ: Ο Δρ Γιώργος Παναγιώτου, Au.D., CCC-A, FAAA, είναι κάτοχος διδακτορικού τίτλου στην Κλινική Ακουολογία από το East Tennessee State University των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Είναι κάτοχος διπλώματος επαγγελματικής αρτιότητας από την Αμερικανική Εταιρεία Λόγου, Ομιλίας και Ακοής (ASHA). Επίσης, είναι μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Ακουολογίας (ΑΑΑ) και του Βασιλικού Συλλόγου Δημόσιας Υγείας (RSPH) της Μεγάλης Βρετανίας. Κατέχει διπλώματα αρτιότητας από αμερικανικές και ευρωπαϊκές εταιρείες ακουστικών βοηθημάτων. Ο Δρ Παναγιώτου εκπαιδεύτηκε και εργάστηκε στο Presbyterian Ear Institute, στην Νευροωτολογική Κλινική Ear Associates, στο Νοσοκομείο των Βετεράνων Mountain Home και στις Κλινικές Ωτορινολαρυγγολογίας Watauga ENT και Greenville ENT των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.  

ΠΗΓΗ: ΤΗΛΕΩΡΕΣ

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση