ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Denim jumpsuit και μπαλαρίνες
 

To animation video για τον σεξισμό που είναι must see

Ένα βίντεο που όλοι πρέπει να δούμε με αφορμή τα όσα ακούμε τις τελευταίες μέρες

Δέσποινα Άσπρου

«Η βάση του σεξισμού, της σεξιστικής επίθεσης, της σεξουαλικής παρενόχλησης της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών είναι ακριβώς η ίδια και οφείλεται κυρίως στις ιστορικά άνισες σχέσεις εξουσίας μεταξύ ανδρών και γυναικών. Αυστηρά ομιλώντας στην έννοια του σεξισμού περιλαμβάνεται και η σεξουαλική παρενόχληση αφού σύμφωνα με την σύσταση του Συμβουλίου της Ευρώπης ο σεξισμός συνιστά συνεχές βία (continuum of violence) δημιουργώντας ένα κλίμα εκφοβισμού, φόβου, διακρίσεων, αποκλεισμό, ανασφάλεια στη βάση του φύλου ενός άτομου και κυρίως κατά των γυναικών και των κοριτσιών. Η σεξουαλική παρενόχληση όπως εξάλλου και ο σεξισμός αφορά την οποιαδήποτε ανεπιθύμητη συμπεριφορά (δυσάρεστη και προσβλητική) που σχετίζεται με το φύλο ενός προσώπου και η οποία είναι σεξουαλικής φύσεως και εκφράζεται με λόγια ή πράξεις και έχει ως σκοπό ή αποτέλεσμα την προσβολή της αξιοπρέπειας ενός προσώπου δημιουργώντας ένα εχθρικό, εκφοβιστικό , εξευτελιστικό ή ταπεινωτικό, επιθετικό περιβάλλον. Πού σταματάει, όμως το φλερτ και πού ξεκινάει η σεξουαλική παρενόχληση; Το φλερτ σταματάει εκεί που το περιβάλλον που δημιουργείται είναι εχθρικό, εκφοβιστικό , εξευτελιστικό ή ταπεινωτικό, επιθετικό. Εκεί που μια γυναίκα όταν λέει όχι εννοεί όχι έστω και εάν έχει αρχίσει με ένα ναι. Εκεί που ο θύτης γνωρίζει πολύ καλά ότι έχει την εξουσία και πως η σχέση δεν θα είναι ίση», τονίζει σε δηλώσεις της στο must η εμπειρογνώμονας σε θέματα Ισότητας Φύλων και Σύμβουλο του Υπουργού Εξωτερικών, κ. Τζόζη Χριστοδούλου και μάς κάνει να αντιληφθούμε πολλά. 

Με αφορμή τις αποκαλύψεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας της τελευταίες μέρες και τις συγκλονιστικές εξομολογήσεις επώνυμων γυναικών που έχουν βιώσει σεξουαλική παρενόχληση και διάφορες μορφές βίας στον εργασιακό τους χώρο, αποφασίσαμε να κάνουμε ένα throwback και να θυμιθούμε ένα βίντεο που αυτή την στιγμή, είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. 

Στο σημείο αυτό, αξίζει να αναφέρουμε πως ο σεξισμός αντιμετωπίζεται κυρίως με την σωστή εκπαίδευση και την πρόληψη. Πρέπει να τον δούμε, να τον κατονομάσουμε και να τον αντιμετωπίσουμε. Τα κλειστά στόματα και η ντροπή δεν πρόκειται να βοηθήσουν πουθενά. Το εν λόγω φαινόμενο, που υπάρχει εδώ και χρόνια, αφορά και τα δύο φύλα και το κυριότερο ζήτημα αυτή την στιγμή, είναι  να χτίσουμε μια κοινωνία πιο ανοιχτή που δεν φοβάται να μιλήσει, να αφήσει πίσω της όλα τα στερεότυπα και ταυτόχρονα, να πιστέψει στην ισότητα. 

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

X