ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: midi στενό φόρεμα και μποτάκια
 

Θα ισχύσει ο υποχρεωτικός εμβολιασμός στην Κύπρο?

Η τάση που επικρατεί στην υπόλοιπη Ευρώπη

Η Καθημερινή

kathimerini.com.cy

Του Ανδρέα Κόκκινου

Κλειδί για την έξοδο από την πανδημία αποτελεί -σύμφωνα με όλους τους αρμόδιους- η αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης.

Οι μεταλλάξεις καθώς και το μεγαλύτερο δείγμα δεδομένων που βρίσκεται ενώπιον των επιστημόνων 20 περίπου μήνες μετά την έναρξη της πανδημίας, έχουν διαφοροποιήσει σε μεγάλο βαθμό τις αρχικές προβλέψεις και εκτιμήσεις ιδιαίτερα σε ότι αφορά τον εμβολιασμό.

Το 65% που είχε τεθεί ως αρχικός στόχος της εμβολιαστικής κάλυψης αποδεικνύεται πως δεν ήταν αρκετό για να θέσει την κατάσταση υπό έλεγχο, ενώ πλέον έχει επιβεβαιωθεί πως τόσο η μεταδοτικότητα όσο και η συμπτωματολογία εμφανίζονται κατά κόρον και σε νεαρότερες ηλικίες. Μάλιστα το βάρος πέφτει ηλικιακά στους νεαρότερους αφού σε μεγάλο βαθμό φαίνεται να έχουν θωρακιστεί οι ευάλωτες ομάδες (ανοσοκατεσταλμένοι, άτομα τρίτης ηλικίας, άτομα που φέρουν χρόνιες παθήσεις, κλειστές δομές).

Πού βρισκόμαστε στην Κύπρο; - Η γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα το κλειδί

Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός είναι από μόνο του -ακόμα και σαν απλό θέμα συζήτησης- ζήτημα με τεράστιες προεκτάσεις και δεκάδες πτυχές. Είναι φυσικό και επόμενο με τα όσα συμβαίνουν, με την πανδημία να συνεχίζει να ταλαιπωρεί τον πλανήτη για σχεδόν δύο χρόνια και σε τακτά διαστήματα να παρουσιάζονται επιθετικές μεταλλάξεις, εξάρσεις και νέα κύματα, οι ιθύνοντες να προσπαθήσουν να βρουν πιο ριζοσπαστικές λύσεις.

Στο φάσμα του αντίκτυπου που μπορεί να επιφέρει μια τέτοια απόφαση, το Υπουργείο Υγείας απευθύνθηκε στον Γενικό Εισαγγελέα και αναμένει γνωμάτευση σε σχέση με τη συνταγματικότητα ενός τέτοιου ενδεχομένου. Αν και οι συζητήσεις βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο και με πληροφορίες που απορρέουν από την ΣΕΕ δεν μπορεί ακόμη να υπάρξει χρονοδιάγραμμα ή και στόχευση για το σε ποιους θα απευθύνεται. Οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο για σύσταση ισχύς της απόφασης αρχικά για πρόσωπα που εργάζονται στον τομέα της Υγείας (ιατροί, νοσηλευτές) καθώς και σε σώματα ασφαλείας.

Παίρνει δυναμική ο υποχρεωτικός εμβολιασμός στην Ευρώπη

Εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι το μοντέλο που φαίνεται να ακολουθείται σε διάφορες άλλες χώρες της Ευρωπαικής Ένωσης. Πιο πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η Αυστρία που ανακοίνωσε μόλις σήμερα (Δευτέρα 6/12) ότι καθιστά υποχρεωτικό τον εμβολιασμό όλων ανεξαιρέτως των πολιτών της άνω των 14 ετών, αρχής γενομένης από τον Φεβρουάριο του 2022. Μάλιστα τυχόν ακύρωση ραντεβού εμβολιασμού ή ανυπακοή μπορεί να επιφέρει εξώδικο μέχρι και 3.600 ευρώ ανά δόση. 

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Γερμανία αφού όπως ανέφεραν Μέρκελ και Σολτς μετά από συνομιλίες τους με τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων δήλωσαν την πεποίθηση τους για να γίνει ο εμβολιασμός υποχρεωτικός ίσως και από τον Φεβρουάριο. Οι αναφορές πάντως των Γερμανικών ΜΜΕ κάνουν λόγο για έναρξη από τους υγειονομικούς υπαλλήλους, αλλά από Μάρτιο. Στη γειτονική Ελλάδα θεσπίστηκε το ηλικιακό όριο των 60 ετών -τουλάχιστον σε πρώτη φάση- και τυχόν ανυπακοή ενδέχεται να επιφέρει και χρηματικό πρόστιμο. Αξίζει να σημειώσουμε πως το ζήτημα του υποχρεωτικού εμβολιασμού φαίνεται να παρουσιάζει αυξημένη δυναμική αφού θα τεθεί επί τάπητος στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ (16-17/12) έχοντας περίοπτη θέση στην ατζέντα.

 

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση