ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Denim jumpsuit και μπαλαρίνες
 

Τελικά είναι επικίνδυνο το δίκτυο νέας γενιάς 5G που έρχεται στην Κύπρο;

Τα δίκτυα 5G αποτελούν την επόμενη γενιά δικτύων κινητής τηλεφωνίας που θα παρέχουν μεγαλύτερες ταχύτητες από τα δίκτυα 4G και αυτό όλοι το γνωρίζουμε. Την ίδια στιγμή όλοι ξέρουμε πως το 5G υπάρχει σε 41 εμπορικά δίκτυα στην Ευρώπη, ενώ μέχρι το 2025 εκτιμάται ότι θα καλύπτει το 65% παγκοσμίως. Στις 4 Ιουλίου μάλιστα, η Cyta λάνσαρε το πιλοτικό πρόγραμμα του 5G τους. Από τότε οι εργασίες συνεχίζονται σε πιλοτικό στάδιο, μέχρι την εμπορική χρήση του δικτύου, το οποίο αναμένεται να γίνει για πρώτη φορά στην κυπριακή αγορά εντός του 2020. Αυτό ανέφερε ο γενικός διευθυντής της Cyta, Ανδρέας Νεοκλέους στο πλαίσιο της παρουσίασης του στο συνέδριο Digital Agenda Cyprus Summit το οποίο διοργανώνει ο όμιλος SPP MEDIA η εφημερίδα «Η Καθημερινή». Μέχρι εδώ βέβαια όλα θετικά και αισιόδοξα. Το πρόβλημα ξεκίνησε να υπάρχει όταν άρχισαν να διατυπώνονται οι πρώτες ανησυχίες για το δίκτυο της νέας γενιάς.

Τι σημαίνει ωστόσο ο ερχομός του δικτύου 5G για την καθημερινότητα των πολιτών και πώς διαφοροποιείται αυτό που προσφέρει το νέο δίκτυο σε σχέση με τα προηγούμενα; Τι συμβαίνει λοιπόν με τις νέες κεραίες που είναι απαραίτητες για την λειτουργία του δικτύου 5G; Ποιοι είναι οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν από την χρήση του νέου δικτύου; Τα ερωτήματα λοιπόν πολλά και η συζήτηση τις τελευταίες εβδομάδες είναι σε εξέλιξη στην Βουλή.

Οι ανησυχίες φυσικά δεν περιορίζονται εντός του κοινοβουλίου, ούτε και αφορά μόνο την κυπριακή κοινωνία. Η σκοτεινή πλευρά του νέου δικτύου, αποτελεί το επίκεντρο των συζητήσεων και σε ευρωπαϊκό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο, ενώ το διαδίκτυο και συγκεκριμένα το You Tube κατακλύζεται με βίντεο τα οποία καταπιάνονται με την επικινδυνότητα που φέρνει μαζί του το 5G.

Στην παρουσίαση του ο κ. Νεοκλέους επιχείρησε να απαντήσει γιατί ότι όλα τα παραπάνω δεν αποτελούν τίποτα περισσότερο από κινδυνολογίες. Εξήγησε ότι οι ταχύτητες στις οποίες θα εκπέμπει το 5G στην Κύπρο δεν ανήκουν στην επικίνδυνη ομάδα ακτινοβολίας για την ανθρώπινη υγεία. Αντίθετα, δεν εκπέμπει υπεριώδη ακτινοβολία και δεν επηρεάζει αρνητικά το ανθρώπινο DNA. Ούτε ακόμα και η συχνότητα του 26 MHz, για την οποία υπάρχει η μεγαλύτερη ανησυχία, πλησιάζει στην κατηγορία της επικίνδυνης ακτινοβολίας, όπως εξήγησε. Τόνισε δε ότι είναι πιο επικίνδυνο για τον άνθρωπο η επαφή του με τις συσκευές των κινητών τηλεφώνων περισσότερο από την ακτινοβολία των κεραιών των εταιρειών τηλεπικοινωνιών.

Σε αντίθεση με τις ανησυχίες της κοινωνίας, οι νέες κεραίες για το δίκτυο νέας γενιάς, θα είναι μικρότερες, χαμηλότερης ισχύος και λιγότερης ακτινοβολίας, σημείωσε ο κ. Νεοκλέους, προσθέτοντας ότι αυτό θα μειώσει και τις αρνητικές επιπτώσεις στον άνθρωπο από την συνεχή χρήση των κινητών τηλεφώνων.

Οπότε σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν στο Digital Agenda Cyprus Summit το νέο δίκτυο δεν είναι επικίνδυνο – όπως αρκετοί ισχυρίζονται.

Το Digital Agenda Cyprus Summit έγινε πραγματικότητα χάρη στη μεγάλη στήριξη της Cyta. Ευχαριστούμε επίσης την Τράπεζα Κύπρου, την Deloitte και τη Logicom. Σε αυτό συμμετέχουν τα σημαντικότερα εκπαιδευτικά/ ερευνητικά ιδρύματα της χώρας: Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο, Πανεπιστήμιο Κύπρου, Ινστιτούτο Γενετικής, Πανεπιστήμιο Φρέντερικ και RISE.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Όσα έγιναν την δεύτερη ημέρα του Digital Agenda Cyprus Summit

Influencing the influencers: Η συζήτηση του Digital Agenda που έγινε viral

Όσα έγιναν την πρώτη ημέρα του Digital Agenda Cyprus Summit

Η Τόνια Σωτηροπούλου μάς αποκάλυψε ποια ήταν η πιο επιδραστική της ανάρτηση ever

5 tips για τα post μας στο Instagram από την Έβελυν Καζαντζόγλου

 Με πληροφορίες από την Kathimerini.com.cy

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Κύπρος  |  κεραίες  |  δίκτυο  |  5g  |  ανησυχία  |  internet  |  cyta  | 

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

X