ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Denim jumpsuit και μπαλαρίνες
 

Τα μεσάνυxτα της Τρίτης «Χριστός Ανέστη» στους ναούς

Η Απόδοση μεγάλων εορτών είναι παλαιά συνήθεια της Εκκλησίας και σημαίνει ολοκλήρωση μιας περίοδου

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Ο εορτασμός του Πάσχα από την Ορθόδοξη Εκκλησία εορτάστηκε κανονικώς στις 19 Απριλίου 2020, αφού δεν ήταν πρακτικά εύκολο να μετατεθεί η ημερομηνία εορτασμού του. Σήμερα το βράδυ εορτάζεται η Απόδοση της μεγάλης γιορτής των χριστιανών. Το Πάσχα της Ορθόδοξης Εκκλησία που δεν εορτάστηκε πάνδημα στις 19 Απριλίου, εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων και των κυβερνητικών διαταγμάτων για διασφάλιση της δημόσιας υγείας,ελέω κορωνοϊού.

Ωστόσο, όσοι πιστοί θελήσουν να εορτάσουν πανηγυρικά, περιπτυξόμενοι αλλήλους, τη μεγάλη αυτή εορτή της Χριστιανοσύνης θα έχουν την ευκαιρία να τo κάνουν απόψε το βράδυ, οπότε και κατά την Εκκλησία εορτάζεται η Απόδοσις του Αγίου Πάσχα.

Η λεγόμεμη Απόδοση στην εκκλησιαστική γλώσσα είναι παλαιά συνήθεια της Εκκλησίας, που χρονολογείται ήδη από τον 4ο μ. Χ. αιώνα τόσο στην Ανατολή όσο και στη Δύση και λαμβάνει χώρα στους ναούς μερικές ημέρες μετά την κυριώνυμη ημέρα, συνήθως έπειτα από οκτώ ημέρες, μετά την επίσημη ημερομηνία εορτασμού ή ακόμα και αυθημερόν. Η ολοκλήρωση της εορτής του Πάσχα, που διαρκεί συνολικά 39 ημέρες μετά την Ανάσταση, τιμάται από την Ορθόδοξη Εκκλησία την παραμονή της Αναλήψεως, ήτοι την Τετάρτη μετά την Κυριακή του Τυφλού, δηλαδή για το 2020 στις 26-27 Μαΐου. Κατά την Απόδοση του Πάσχα είναι και η τελευταία ημέρα που ψάλλεται το αναστάσιμο τροπάριο «Χριστός Ανέστη».

Τι είναι η Απόδοση

Στη λειτουργική γλώσσα της Εκκλησίας Απόδοση σημαίνει την ολοκλήρωση της εορτής. Μία συνήθεια που η χριστιανική Εκκλησία κληρονόμησε από τις μεγάλες εβραϊκές εορτές, και όπως αναφέρεται στη Παλαιά Διαθήκη αυτές διαρκούσαν έως οκτώ ημέρες, π.χ. στο «Λευϊτικό» κεφ.23, στ.36-39, διαβάζουμε: «ἑπτὰ ἡμέρας προσάξετε ὁλοκαυτώματα τῷ Κυρίῳ, καὶ ἡ ἡμέρα ἡ ὀγδόη κλητὴ ἁγία ἔσται ὑμῖν, καὶ προσάξετε ὁλοκαυτώματα Κυρίῳ· ἐξόδιόν ἐστι, πᾶν ἔργον λατρευτὸν οὐ ποιήσετε», δηλαδή «Για επτά ημέρες θα προσφέρετε ‘ολοκαυτώματα’ δηλαδή αναίμακτες θυσίες στον Κύριο. Και η όγδοη ημέρα θα είναι αγία. Θα προσφέρετε ‘ολοκαυτώματα’ προς τον Κύριο. Είναι η τελευταία εόρτιος ημέρα και κατ' αυτήν δεν θα κάνετε κανένα έργο. Στους «Αριθμούς», 29,35 επίσης διαβάζουμε: «καὶ τῇ ἡμέρᾳ τῇ ὀγδόῃ ἐξόδιον ἔσται ὑμῖν, πᾶν ἔργον λατρευτὸν οὐ ποιήσετε ἐν αὐτῇ», δηλαδή «Η δε ογδόη ημέρα θα είναι η τελευταία της εορτής. Κανένα έργο δεν θα κάνετε κατά τη διάρκειά της».

Λειτουργικά Απόδοσης

Λειτουργικά κατά την Απόδοση του Πάσχα στις εκκλησίες ψάλλεται η Αναστάσιμη απόλυση και τελείται εσπερινός ομοίως του Πάσχα και αναγιγνώσκονται τα στιχηρά αναστάσιμα. Στον Μεσονυκτικό και στον Όρθρο ψάλλονται τα όμοια του Πάσχα. Στη Θεία Λειτουργία ψάλλονται αρκετά μέρη του Πάσχα. 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

X