ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: midi στενό φόρεμα και μποτάκια
 

Συγκατοίκηση στην φοιτητική ζωή: Εφιάλτης ή όνειρο;

Δέσποινα Άσπρου

Για να βρίσκεσαι αυτή την στιγμή εδώ υποθέτω ότι είσαι νέα φοιτήτρια και άρχισες ήδη να σκέφτεσαι το ενδεχόμενο της συγκατοίκησης… ή είσαι «παλιά» και επίσης σκέφτεσαι την περίπτωση να συγκατοικήσεις. 
 
Δεν είσαι όμως σίγουρη γι’ αυτό, έτσι δεν είναι; Να συγκατοικεί λοιπόν κανείς ή να μη συγκατοικεί; Ιδού η σεξπηρική απορία των περισσότερων φοιτητών… οπότε ναι, μην ανησυχείς, δεν είσαι  η μόνη που έχεις αυτή την απορία. Όλοι έχουμε περάσει από την σκέψη αυτή!
 
 
 
Πριν πάρεις την τελική απόφαση, αυτό που σου προτείνω να κάνεις είναι να ζυγίσεις τα υπέρ και τα κατά της συγκατοίκησης και βρεις την χρυσή τομή, ώστε να αποφύγεις τα σύννεφα πάνω από το καινούριο φοιτητικό σου σπίτι.
 
Για να σε βοηθήσω λιγάκι να βγεις από τον λαβύρινθο που βρίσκεσαι αυτή την στιγμή σου παρουσιάζω στην συνέχεια τα «συν» και τα «πλην» της συγκατοίκησης. Είσαι έτοιμη να τα δούμε;
 
 
 
 
Καταρχήν, ας δούμε τα υπέρ. Ακόμη κι αν δεν είστε οι πιο στενοί φίλοι με το άτομο που θα συγκατοικείς, όταν θα χρειαστείς κάποιον άμεσα για μια συμβουλή, όταν θα θελήσεις να δεις με παρέα μια καλή ταινία ή όταν θα πλήξεις θανάσιμα στο δωμάτιό σου, κάποιος θα βρίσκεται σχεδόν πάντα εκεί για να σπάσετε την ανία. Θα «τσακωθείτε», θα γελάσετε, μπορεί και να κλάψετε… μαζί πάντα. Και όλο αυτό είναι πολύ γλυκό –εκ των υστέρων- believe me!
 
Την ίδια στιγμή, τα έξοδα μοιράζονται. Το μαγείρεμα για δύο (αν βέβαια θυμάστε προς τα πού πέφτει η φοιτητική σας κουζίνα) είναι επίσης οικονομικότερο. 
 
Θες κι’ άλλα; Θα υπάρχουν πάντα δεύτερα κλειδιά, όταν τα ξεχάσεις εντός σπιτιού – εκτός βέβαια και αν την ώρα του «εγκλήματος» είστε μαζί. Σε περίπτωση μάλιστα που η συγκατοίκηση είναι θηλυκή υπόθεση, στα υπέρ προσθέστε τον διπλασιασμό της γκαρνταρόμπας και των αξεσουάρ που θα μπορείτε να δανείζεστε, εν γνώσει πάντα της συγκατοίκου.
 
 
Αναμφίβολα αυτά δεν είναι τα μόνα υπέρ της συγκατοίκησης, ωστόσο τα θεωρώ αρκετά ώστε να μπορέσεις να πάρεις μια γεύση. Ας δούμε τώρα τα αρνητικά.
 
Ως φοιτήτρια, ετοιμάζεσαι να ζήσεις την ξέγνοιαστη ζωή που όλοι αναφέρουν ως την καλύτερη και πιο fun φάση της ζωής τους. Η συγκατοίκηση ωστόσο, πρέπει να ξέρεις ότι περικλείει τους έρωτες και τις νυχτερινές επισκέψεις φίλων στο σπίτι. Είναι γεγονός ότι η παρουσία ενός συγκατοίκου απαιτεί λίγο νερό στο κρασί της ελευθερίας σου, καθώς πρέπει να συμβιβαστείς με την ιδέα πως θα πρέπει να ενημερώνεις για τις κινήσεις σου.
 
Ρίσκο επίσης υπάρχει και στις οικονομικές υποχρεώσεις του διαμερίσματος, καθώς μπορεί ο συγκάτοικος να αποδειχθεί υπέρ του δέοντος σπάταλος! 
 
Άλλο ένα πρόβλημα στην συγκατοίκηση είναι η απομυθοποίηση της προσωπικότητας ενός φίλου και οι αναπόφευκτες αλλαγές στο ρου της φιλίας σας. Φυσικά, αυτό δεν αποτελεί κανόνα.
 
 
Και ενώ σίγουρα υπάρχουν και πολλά άλλα αρνητικά, ας πάρω το ζήτημα πιο εμπειρικά. Φοιτήτρια και ‘γω στην Αθήνα, για λίγο χρονικό διάστημα έμενα μόνη  και έπειτα πήρα την απόφαση να συγκατοικήσω. Ποιο είναι το καλύτερο; Αν τα βρεις με το πρόσωπο που θα συγκατοικήσεις - και αυτό στην πραγματικότητα είναι το ρίσκο- τότε με χίλια η συγκατοίκηση είναι καλύτερη!
 
Υπάρχουν τόσες γλυκές αναμνήσεις και ιστορίες που μπορώ να σου διηγηθώ από εκείνη την περίοδο της ζωής μου. Θες μερικά παραδείγματα; ΟΚ! Αυτό που μου έρχεται τώρα στο μυαλό είναι ότι κάπου ανάμεσα στο διάβασμα για την εξεταστική, γύρω στις 4:00 π.μ. με έπιασε λιγούρα. Βγήκα από το δωμάτιο και τσακ… η συγκάτοικος στο ψυγείο, καθώς και εκείνη πεινούσε… Λίγα λεπτά μετά αποδείχτηκε ότι στο ψυγείο δεν είχε τίποτα «καλό» για εκείνη την ώρα. Αποτέλεσμα; Η εναγώνια και πολύωρη αναζήτηση πιτσαρίας τα χαράματα! Και αν θες να ξέρεις βρήκαμε… στην Αθήνα είμασταν! Τι άλλο; Στιγμές express καθαρίσματος! Όταν ενημερωνόμασταν ότι θα έχουμε επισκέψεις… από χάος το σπίτι γινόταν παλατάκι – σε μόλις 10 λεπτά! Δεν ήθελες βέβαια την προκείμενη στιγμή να ανοίξεις την πόρτα του υπνοδωμάτιού! Ταινίες, ψώνια, απόπειρες μαγειρέματος, clubbing, πλάκες, τσακωμοί, οικονομικές ελλείψεις και μπλα μπλα. Ας σταματήσω γιατί σε κούρασα!
 
 
Να συγκατοικήσεις λοιπόν ή όχι; Η συγκατοίκηση είναι όνειρο ή εφιάλτης; Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει σωστή και λάθος απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα. Η συγκατοίκηση αποτελεί μια προσωπική απόφαση, την οποία θα πάρετε ακολουθώντας τις προσταγές του χαρακτήρα σας. In case που το κάνεις απλώς φρόντισε από την αρχή να υπάρξουν όροι. Από εκεί και πέρα, αν όλα πάνε καλά… μετά από λίγα χρόνια, μόνο τα καλά θα έχεις να θυμάσαι!

 

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση