ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Denim jumpsuit και μπαλαρίνες
 

Στην Αθήνα η Άγκελα Μέρκελ

Στην Αθήνα βρίσκεται από τις 5.15 το απόγευμα η γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, η οποία πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στη χώρα μας. Θα ακολουθήσει στις 18:10 συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η συμφωνία των Πρεσπών θα είναι το αναπόφευκτο κάδρο που πλαισιώνει τη σημερινή επίσκεψη της καγκελαρίου της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ στην Αθήνα και τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Ωστόσο, η ατζέντα των συνομιλιών της καγκελαρίου στην Αθήνα δεν περιορίζεται σε αυτή. Από το Βερολίνο ήδη γίνεται σαφές ότι η συμφωνία των Πρεσπών δεν συνδέεται με καμία παραχώρηση εκ μέρους της Γερμανίας σε πιθανή δημοσιονομική «χαλάρωση» ή εγκρίσεις μέτρων όπως η αναστολή περικοπής των συντάξεων το 2019. Το προσφυγικό αναμένεται, επίσης, να τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων που θα έχει ο κ. Τσίπρας με την κ. Μέρκελ, αλλά και ζητήματα ευρύτερης σημασίας. Οπως ο ρόλος της Ελλάδας στην περιοχή, στα Βαλκάνια αλλά και στην Aνατολική Μεσόγειο, υπό το φως και των εξελίξεων που καταγράφονται στην Τουρκία.

Παρ’ όλα αυτά, στο Βερολίνο φαίνεται ότι υπάρχει ανησυχία για την πορεία των μεταρρυθμίσεων. Σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters, η κ. Μέρκελ αναμένεται να υπογραμμίσει προς τον κ. Τσίπρα την ανάγκη προώθησης των δύσκολων μεταρρυθμίσεων και διατήρησης της δημοσιονομικής πειθαρχίας που επιτεύχθηκε τα προηγούμενα χρόνια. Ως προς το ζήτημα της συμφωνίας των Πρεσπών, ήδη από χθες η γερμανική κυβέρνηση, διά στόματος του εκπροσώπου της Στέφεν Ζάιμπερτ, σημείωσε ότι το Βερολίνο τη στηρίζει.

Μάλιστα ο κ. Ζάιμπερτ απέρριψε οποιαδήποτε σύνδεση με ζητήματα δημοσιονομικής χαλάρωσης. «Δεν επιθυμώ να εκφραστώ για εσωτερικές κομματικές διαδικασίες στην Ελλάδα. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι η κυβέρνηση, η καγκελάριος, ο υπουργός Εξωτερικών χαιρετίζουν ως ιστορική ευκαιρία την πιθανή διευθέτηση της διαμάχης για το όνομα μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, η οποία έχει καταστεί δυνατή μέσω της συμφωνίας των Πρεσπών, διότι δημιουργεί στην περιοχή δυνατότητες οι οποίες χωρίς τη διευθέτηση αυτής της διαμάχης για την ονομασία δεν θα δημιουργούνταν για πολλά χρόνια ακόμη». Και προσέθεσε ότι «δεν μπορώ να επιβεβαιώσω μια διασύνδεση με άλλα, θεματικά, εντελώς ξένα, πολιτικά ζητήματα».

ΠΗΓΗ: kathimerini.com.cy

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

X