ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: Λινό παντελόνι, λινό πουκάμισο και kitten heels
 

Star Wars: Επιστροφή σε έναν πολύ μακρινό γαλαξία...

Μια φορά και έναν καιρό, το 1977, ξεκίνησε μια «επική διαστημική όπερα», ένα franchise επικεντρωμένο σε μια σειρά ταινιών από τον George Lucas και παρουσίαζε τις περιπέτειες διάφορων χαρακτήρων «πριν πολύ καιρό, σε έναν πολύ μακρινό γαλαξία».

Η πρώτη τριλογία
Όλα ξεκίνησαν τότε, με την ταινία «Star Wars», που στην πορεία απέκτησε τον υπότιτλο «Episode IV:  A New Hope» και εξελίχθηκε σε παγκόσμιο pop culture φαινόμενο. Το καστ συμπεριλάμβανε τους Mark Hamill, Harrison Ford, Carrie Fisher κ.ά. Ακολούθησαν δύο ακόμα ταινίες και οι τρεις μαζί αποτελούν το θρυλικό και αξεπέραστο για πολλούς «Original Trilogy». Όσο ο Lucas έγραφε την τρίτη ταινία πολλά πράγματα είχαν αλλάξει. Η προσωπική του ζωή κατέρρεε και η δημιουργία της δεύτερης ταινίας («Episode V: Empire Strikes Back») ήταν αγχωτική και ακριβή. Μέχρι την κυκλοφορία της τρίτης ταινίας, της «Episode VI: Return of the Jedi», το 1983, ο Lucas πλέον δήλωνε δημόσια πως έχει τελειώσει με το franchise. Τα πρώτα drafts ήθελαν τον Darth Vader να ανταγωνίζεται τον Αυτοκράτορα για το ποιος θα αποκτήσει τον Luke ενώ, σύμφωνα με ένα δεύτερο, διορθωμένο σενάριο, ο Vader γινόταν πιο συμπαθητικός.

Τα prequel
Αφού έχασε μεγάλο μέρος της περιουσίας του στο διαζύγιό του, το 1987, ο George Lucas είχε πια παραιτηθεί από το franchise και, ανεπίσημα, ακύρωσε τα σχέδια για τη δεύτερη τριλογία. Ωστόσο, οι τεχνικές εξελίξεις των ‘80s και ‘90s συνέχιζαν να τον συναρπάζουν και να του προκαλούν το ενδιαφέρον, σε σημείο που σκέφτηκε να επισκεφτεί ξανά τα τετράδιά του, που πλέον μετρούσαν μια εικοσαετία ζωής. Η δημοτικότητα του «Star Wars» συνέχιζε να είναι στα ύψη, χάρη στα βιβλία κόμικ που κυκλοφορούσαν. Βλέποντας πως τα παιδιά του είχαν πια μεγαλώσει, πως η τεχνολογία των CGI έκανε «μπαμ» και το κοινό του franchise παρέμεινε πιστό, ο Lucas άρχισε να φλερτάρει ξανά με την ιδέα μιας δεύτερης τριλογίας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το 1999 να κυκλοφορήσουν εν τέλει τα «Episode I: The Phantom Menace», «Episode II: Attack of the Clones» και «Episode III: Revenge of the Sith» όλα με τρία χρόνια διαφορά μεταξύ τους. Το στόρι επικεντρωνόταν στην πτώση του Galactic Republic αλλά και τη στροφή του Anakin Skywalker στο «σκότος». Οι τρεις αυτές ταινίες λειτουργούσαν σαν prequel της πρώτης τριλογίας, εξ ου και η «αλλόκοτη» αρίθμηση των ταινιών.

Η επιστροφή
Φήμες για συνέχεια του franchise, μετά το τέλος του «Revenge of the Sith», διαψεύστηκαν από τον ίδιο τον Lucas, που ισχυριζόταν πως τα σχέδιά του περιλάμβαναν έξι μόνο ταινίες. Το 2012 η Walt Disney Company, ωστόσο, συμφώνησε να αγοράσει την εταιρεία παραγωγής του, Lucasfilm, και ανακοίνωσε τα πλάνα  της για τρεις νέες ταινίες, βασισμένες σε ιστορίες που έγραφε ο George Lucas πριν την πώληση της Lucasfilm. To πρώτο απ’ αυτά, το «Episode VII: The Force Awakens», κυκλοφόρησε το 2015, με τον J.J. Abrams σε ρόλο σκηνοθέτη και κατέγραψε θεαματική πορεία στο box office, με $2.068 δισεκατομμύρια εισπράξεις τη στιγμή που το συνολικό κόστος της παραγωγής ανήλθε μόλις στα $306 εκατομμύρια. Γεγονός όταν, εκτός των άλλων, και η επιστροφή των τριών βασικών πρωταγωνιστών της ταινίας, των Ford, Hamill και Fisher στους ρόλους που πλέον θεωρούνται θρυλικοί, δηλαδή του Han Solo, του Luke Skywalker και της Leia. Στην ταινία, φυσικά, συμμετείχαν και  αρκετοί καινούργιοι πρωταγωνιστές, όπως η Daisy Ridley και ο John Boyega και άλλα μεγάλα ονόματα του κινηματογράφου, όπως ο Oscar Isaac και η Lupita Nyong’o, γεγονός που προσέδωσε νέα πνοή στο franchise, προσελκύοντας περισσότερο κοινό και, κυρίως, την απαιτητική νεολάια. Στο «Force Awakens», τριάντα χρόνια μετά την καταστροφή της Γαλακτικής Αυτοκρατορίας, ο γαλαξίας απειλείται από τον Kylo Ren και το First Order, όταν ο Finn προσγειώνεται σε έναν ερημωμένο πλανήτη, όπου συναντά την Rey.  H επόμενη ταινία, το «Episode IX: The Last Jedi», ακολουθεί στις 15 Δεκεμβρίου 2017. Η πολυαναμενόμενη ταινία φέρει τη σκηνοθεσία του Rian Johnson και τα γυρίσματα ολοκληρώθηκαν τον Μάρτιο του 2016. Στο μεταξύ, η κινηματογραφική πρώην πριγκίπισσα και νυν λοχαγός Leia, Carrie Fisher, απεβίωσε, δυστυχώς, μετά από καρδιακό επεισόδιο, αυτό, ωστόσο, δεν εμποδίζει τη λειτουργικότητα της πλοκής, καθώς είχε ήδη τελειώσει με τα γυρίσματα του ρόλου της. Σ’ αυτή την ταινία, το θεαματικό καστ της προηγούμενης επιστρέφει ενώ η πλοκή κρατείται σαν επτασφράγιστο μυστικό. Το μόνο synopsis που γνωρίζουμε είναι πως η Ray, έχοντας ήδη πραγματοποιήσει τα πρώτα της βήματα σε έναν μεγαλύτερο κόσμο, συνεχίζει τη διαδρομή της με τον Finn, τον Poe και τον Luke Skywalker. Η προγραμματισμένη ημερομηνία της τρίτης και τελευταίας ταινίας της τριλογίας είναι η 20η Δεκεμβρίου του 2018. Όπως ανέφεραν τα πρώτα δημοσιεύματα, η Leia θα είχε βασικό ρόλο στην ταινία αλλά μετά τον θάνατό της Carrie Fisher τα πράγματα έπρεπε να αλλάξουν. Παρότι η Disney εξασφάλισε δικαιώματα για να χρησιμοποιήσει αχρησιμοποίητα πλάνα της Fisher, ανακοινώθηκε πως η «μεγάλη» ηθοποιός δεν θα εμφανιστεί καθόλου στο επόμενο επεισόδιο.

Rogue One
Εκτός όμως από τις βασικές ταινίες, τον Δεκέμβριο του 2016 κυκλοφόρησε και μία νέα, η πρώτη από μια σειρά από αυτόνομες ταινίες, που εκτυλίσσεται ακριβώς πριν τα γεγονότα των πρώτων ταινιών, με εντελώς διαφορετικό καστ και στόρι. Εδώ ακολουθούμε μια ομάδα από απρόσμενους ήρωες, που ενώνει τις δυνάμεις της σε μια αποστολή να κλέψει τα σχέδια του Death Star, του απόλυτου όπλου για να καταστρέψουν την Αυτοκρατορία. Το κομβικό αυτό γεγονός στην ιστορία του «Star Wars» ενώνει συνηθισμένους ανθρώπους που με τις πράξεις τους επιλέγουν να συμμετέχουν σε κάτι πολύ μεγαλύτερο. Το καστ, όπως είπαμε, ήταν καινούργιο με ενδιαφέροντα ονόματα, όπως η Felicity Jones, o Diego Luna, o Mads Mikkelsen, o Riz Ahmed, o Forest Whitaker κ.ά να αποτελούν τη νέα ομάδα ενώ ο James Earl Jones είναι και πάλι η φωνή του Darth Vader. To «Rogue One», όπως ήταν αναμενόμενο, αποδείχθηκε πραγματικό… χρυσωρυχείο, αφού με μόλις $265 εκατομμύρια κόστος παραγωγής κατάφερε να φτάσει τα $1.056 δισεκατομμύρια σε εισπράξεις.  

Το φαινόμενο
Η αλήθεια είναι πως η σειρά ταινιών «Star Wars», αλλά και όλα όσα προήλθαν απ’ αυτές (βιβλία, κόμικς, ταινίες animation, παιχνίδια και videogames ακόμα και τα theme parks που υπήρχαν και πρόκειται να γίνουν στην Disney) συντελούν στην άποψη πως πρόκειται ίσως για το πιο θρυλικό franchise όλων των εποχών. Η ταινία «The Force Awakens», αξίζει να πούμε, πως πούλησε $50 εκατομμύρια σε εισιτήρια μόνο από την προπώληση και μέσα σε μόλις ένα μήνα. Τα φωτόσπαθα (κοινώς τα lightsabers) ήταν και είναι το αγαπημένο παιχνίδι μικρών και μεγάλων για γενιές και γενιές. Η πρώτη τριλογία έχει κερδίσει συνολικά οκτώ Όσκαρ με τις δύο πρώτες ταινίες να έχουν επιλεχτεί από τη βιβλιοθήκη της βουλής για να διαυλαχθούν στο Εθνικό Αρχείο Κινηματογράφου της Αμερικής (το 1989 η πρώτη και το 2010 η δεύτερη). Μετά την κυκλοφορία του «The Last Jedi» περιμένουμε ακόμα μια για να κλείσει αυτή την τριλογία και δύο ακόμα –τα σίκουελ του «Rogue One» και είναι σίγουρο πως και οι τέσσερις θα σαρώσουν στο πέρασμά τους, όπως και όλες οι προηγούμενες. Το ταξίδι μας σε ένα μακρινό γαλαξία δεν μοιάζει να πλησιάζει στο τέλος.

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση