ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Denim jumpsuit και μπαλαρίνες
 

«Smuggling Hendrix»: Στην Κύπρο η πολυβραβευμένη ταινία του Μάριου Πιπερίδη

Η πρώτη ταινία μεγάλου μήκους με τη σεναριακή και σκηνοθετική υπογραφή του Μάριου Πιπερίδη και τίτλο «Φυγαδεύοντας τον Χέντριξ» (ή «Smuggling Hendrix») έρχεται επιτέλους στις 9 Μαΐου στους κινηματογράφους Κ-Cineplex σε όλη την Κύπρο.

Η ιστορία μιας «αταίριαστης» φιλίας που κέρδισε το μεγάλο βραβείο στο Tribeca Film Festival της Νέας Υόρκης, πριν ένα χρόνο, και που με αφορμή την παραβίαση του κανονισμού της πράσινης γραμμής από ένα σκύλο, έρχεται και ανατρέπει με χιούμορ βαθιά ριζωμένες προκαταλήψεις.

Βασικός ήρωας της ταινίας είναι ο 43χρονος Γιάννης, ένας ξοφλημένος μουσικός, του οποίου η ζωή δεν κυλά όπως ακριβώς την είχε φανταστεί. Η κοπέλα του τον έχει εγκαταλείψει ενώ οι «δανειστές» του, του έχουν γίνει στενός κορσές. Σχεδιάζει να φύγει το συντομότερο μαζί με τον αγαπημένο του σκύλο, Jimi. Ωστόσο, ο σκύλος το σκάει προς την τουρκοκρατούμενη πλευρά του νησιού και ο Γιάννης έχει να αντιμετωπίσει μια ευρωπαϊκή νομοθεσία που απαγορεύει τη διέλευση ζώων στις ελεύθερες περιοχές. Εγκλωβισμένος στα κατεχόμενα αναγκάζεται να ζητήσει την βοήθεια της πρώην φιλενάδας του καθώς επίσης και του Χασάν, ενός Τούρκου έποικου, για να φυγαδεύσουν τον Jimi πίσω στις ελεύθερες περιοχές. Πρωταγωνιστής της ταινίας ο Αδάμ Μπουσδούκος, γνωστός για τις συνεργασίες του με τον Φατίχ Ακίν. Μαζί του και οι Βίκυ Παπαδοπούλου, Fatih Al και Özgür Karadeniz.

Τόσο στη Γαλλία όσο και στην Ιταλία, η ταινία κέρδισε το βραβείο κοινού, ενώ οι κριτικές σε πολλά έγκυρα περιοδικά όπως Variety και Screen International ήταν πάρα πολύ καλές. Η ταινία κέρδισε το βραβείο καλύτερης ταινίας στο φεστιβάλ του Κεμπέκ στον Καναδά και ειδικές μνείες στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και στο Palm Springs, ένα από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ στον κόσμο. Επίσης, στην Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου (τα Ελληνικά Όσκαρ) η ταινία ήταν προτεινόμενη για τις πέντε σημαντικές κατηγορίες: Καλύτερης Ταινίας, Καλύτερου Σεναρίου, Καλύτερου Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη, Καλύτερου Ά Ανδρικού Ρόλου και Καλύτερου Β΄ Ανδρικού Ρόλου και απέσπασε εν τέλει το Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου. Στο φετινό Φεστιβάλ Cyprus Film Days κέρδισε το Πρώτο Βραβείο Καλύτερης Κυπριακής Ταινίας και το Βραβείο Κοινού.

Η ταινία έχει ως τώρα συμμετοχή σε πάνω από 40 φεστιβάλ σε Ευρώπη και Αμερική καθώς επίσης στην Ασία, στην Ταϊουάν και Λατινική Αμερική, στο Μπουένος Άιρες. Αυτή τη στιγμή προβάλλεται στο HBO σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και στην Amazon Prime σε Αμερική και Καναδά. Έχει ήδη βγει στις αίθουσες στην Ουγγαρία, ενώ πριν λίγες μέρες «άνοιξε» στις κινηματογραφικές αίθουσες στην Ιταλία με τον τίτλο «Torna a casa Jimi» (Γύρνα στο σπίτι Τζίμη). Στην Ελλάδα η ταινία θα προβληθεί φέτος το καλοκαίρι και στην Γερμανία τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Αναμένεται επίσης διανομή σε αίθουσες και σε άλλες χώρες όπως στην Γαλλία, την Αυστρία, το Ισραήλ, τον Λίβανο και την Κίνα.

Στην Κύπρο η ταινία θα προβάλλεται στους κινηματογράφους Κ-Cineplex από τις 9 Μαΐου και για μία μόνο εβδομάδα (έως και τις 15 Μαΐου 2019). Παράλληλα, η ταινία θα προβάλλεται στον κινηματογράφο Πάνθεον στη Λευκωσία με αγγλικούς υποτίτλους, από τις 13 έως και τις 21 Μαΐου.

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

X