ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Φούξια σατέν πουκάμισο, denim φούστα και sneakers
 

Σαϊεντολογία – Ποια είναι η «πίστη» που έγινε διάσημη στην Κύπρο σε μια μέρα

Μια ιστορία με μυστηριώδες υπόβαθρο ήρθε στο φως χθες, Τετάρτη 30 Ιανουαρίου, μετά από τις δημόσιες αναφορές του Προέδρου της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, Κυριάκου Χατζηγιάννη, για αναφορές προσκεκλημένων στην συνεδρία της Επιτροπής, για καντίνα σχολείου στην Κύπρο που πωλούσε ναρκωτικά στους μαθητές. Μια μέρα μετά, προκύπτει η ανακοίνωση εκ μέρους της Αστυνομίας ότι πρόκειται για fake news, ενώ δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η οργάνωση η οποία προέβη στις αναφορές ανήκει στην «Εκκλησία» της Σαϊεντολογίας.

Κι ενώ μέχρι σήμερα, είχαμε την εν λόγω έννοια συνυφασμένη με τους σταρ του Χόλιγουντ και γνωρίζαμε ότι οι Σαϊεντολόγοι έφταναν μέχρι την Ελλάδα, βρεθήκαμε να ψάχνουμε ποιοι είναι αυτοί, αφού φαίνεται πως η ύπαρξή τους αφορά και την Κύπρο.

Τι είναι η Σαϊεντολογία

Σύμφωνα με πληροφορίες από ρεπορτάζ του CNN, η Σαϊεντολογία είναι μια θρησκεία που εφευρέθηκε την δεκαετία του ’50 από τον L. Ron Hubbard. Στον πυρήνα της υπάρχει η πεποίθηση ότι το κάθε ένα ανθρώπινο ον διαθέτει έναν εγκέφαλο ο οποίος ανταποκρίνεται στα τραύματα της ζωής, θολώνει την κριτική μας σκέψη και μας κρατά πίσω από το να βιώσουμε την πραγματικότητα.

Τα άτομα που ασπάζονται αυτήν την «θρησκεία» υποβάλλονται σε μια διαδικασία κατά την οποία αναβιώνουν τις καταστάσεις που τους οδήγησαν στα τραύματά τους, ώστε να τις εξουδετερώσουν, και να επαναβεβαιώσουν τα πρωτεία της αναλυτικής σκέψης, εκτελώντας μια πνευματική εργασία.

Η διαδικασία, σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ, περιλαμβάνει και μια συσκευή που ονομάζεται «E-meter», το οποίο, κατά τους Σαϊεντολόγους, μετρά την ηλεκτρική ροή του σώματος, την ώρα που ένας «ελεγκτής» υποβάλλει ερωτήσεις ώστε να αποκαλύψει τις πηγές των τραυμάτων του ατόμου που υποβάλλεται στην διαδικασία.

Ναρκωτικά, ένας κυλικειάρχης ντίλερ, η Σαϊεντολογία και τα μυαλά μας «πουρές»

Οι περίεργες μέθοδοι και αντιλήψεις

«Ο «Έλεγχος» (auditing) χρησιμοποιεί μεθόδους – σετ ερωτήσεων ή οδηγιών που δίνονται από τον «ελεγκτή» για να βοηθήσουν το άτομο να προσδιορίσει τις περιοχές της πνευματικής του δυσφορίας, να ανακαλύψει πράγματα για τον εαυτό του και να βελτιώσει την κατάστασή του», όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της Εκκλησίας της Σαϊεντολογίας.

Σύμφωνα με τον καθηγητή David Bromley, το άτομο ανεβαίνει την σκάλα της ελευθερίας, μέχρι να γίνει «θεός της λειτουργικότητας». Όπως λέει ο ακαδημαϊκός η εκκλησία της Σαϊεντολογίας προωθεί την ιδέα του αρχαίου διαγαλαξιακού πολιτισμού, βάσει του οποίου εκατομμύρια όντα καταστράφηκαν και μετατράπηκαν σε άλλα, τα οποία αγκυλώνονται στα ανθρώπινα όντα και προκαλούν περισσότερα τραύματα.

Διαφορετικές και οι τελετές

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα τους scientology.gr, «κάθε Κυριακή, ο Εφημέριος της Εκκλησίας ή κάποιος άλλος λειτουργός διεξάγει την εβδομαδιαία λειτουργία για τα μέλη της Εκκλησίας, η οποία όμως είναι ανοιχτή και σε όσους δεν είναι μέλη. Σε αυτή τη λειτουργία, ο λειτουργός αναφέρεται σε θέματα που συνδέονται με κάποια σημαντική αρχή ή πρακτική της Σαηεντολογίας και συζητάει για το πώς θα μπορούσε να εφαρμοστεί στην καθημερινή ζωή.

Ένα τυπικό κήρυγμα της Σαηεντολογίας μπορεί να μεταδίδει την ιδέα ότι ο άνθρωπος είναι μια πνευματική ύπαρξη, να αναφέρεται στα οκτώ δυναμικά, στα Αξιώματα της Σαηεντολογίας ή ίσως στα Πιστεύω της Εκκλησίας.

Αυτές οι εβδομαδιαίες λειτουργίες συμβάλλουν ιδιαίτερα στην ενδυνάμωση της θρησκευτικής αφοσίωσης των Σαηεντολόγων, αλλά συνάμα προσφέρουν ελπίδα για μια καλύτερη ζωή σε όσους δεν είναι Σαηεντολόγοι και οι οποίοι είναι βέβαια πάντα ευπρόσδεκτοι να συμμετάσχουν.

Τελετές

Επίσης, το εκκλησίασμα της Σαηεντολογίας γιορτάζει τους γάμους και τα βαφτίσια με τις δικές του τυπικές τελετές και τιμάει το θάνατο των συντρόφων του με επικήδειες τελετές.

Ο Εφημέριος συχνά διεξάγει αυτές τις τελετές, αν και κάθε χειροτονημένος λειτουργός της Σαηεντολογίας μπορεί επίσης να εκτελέσει χρέη Εφημέριου. Οι Σαηεντολόγοι πιστεύουν ότι αυτές οι λειτουργίες της Σαηεντολογίας που καλλιεργούν το πνεύμα σύμφωνα με τις διδαχές της θρησκείας, ταιριάζουν απόλυτα στις ανάγκες τους και προσφέρουν μια ιδιαίτερη ποιότητα στις περιστάσεις αυτές».

Κόντρα με την επιστήμη

Οι Σαϊεντολόγοι βρίσκονται σε σύγκρουση με τους επιστήμονες, για τα «πιστεύω» τους, όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ. Συγκεκριμένα, ο ιατρικός κόσμος τους αμφισβητεί όσον αφορά τις πεποιθήσεις τους περί της πνευματικής υγείας, οι επιστήμονες αμφισβητούν τα «E-meters» τους, ενώ οι άλλες θρησκευτικές ομάδες τους αμφισβητούν για την προσέγγισή τους επί της θρησκείας.

Όπως λέει χαρακτηριστικά ο καθηγητής Bromley, «είναι μισή θρησκεία, μισή θεραπεία και μισή ομάδα UFO»! Την ίδια ώρα, οι Σαϊεντολόγοι υποστηρίζουν ότι η εκκλησία τους αφορά την προσωπική εξέλιξη.

ΠΗΓΗ: 24news

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση