ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Denim jumpsuit και μπαλαρίνες
 

Πώς εκπαιδεύονται και πώς συνδράμουν στο έργο της αστυνομίας οι σκύλοι;

Του Δημήτρη Λουκά

Ένας σκύλος έχει έως και 100.000 φορές ισχυρότερη όσφρηση από τον άνθρωπο. Εκτός από τον καλύτερο φίλο του ανθρώπου, στα χέρια ενός ειδικού μπορεί να αποτελέσει «ισχυρό όπλο». Ένα Αστυνομικό Σώμα δεν θα μπορούσε να το αφήσει αυτό το γεγονός ανεκμετάλλευτο. 

Καθημερινά γίνονται εγκλήματα όπου μέλη της αστυνομικής δύναμης συλλαμβάνουν κάποιο κακοποιό ή ολοκληρώνουν με επιτυχία τις έρευνες για μια υπόθεση με την πολύτιμη βοήθεια των «τετράποδων αστυνομικών». Πολλές είναι, όμως, και οι φορές που η συμβολή των αστυνομικών σκυλιών είναι κάτι περισσότερο από καθοριστική.

Υπάρχουν περιπτώσεις εγκληματικών ενεργειών που οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά. Μια τέτοια περίπτωση ήταν και μια απόπειρα φόνου, για την οποία δεν μας δόθηκαν περισσότερες πληροφορίες αλλά μας τονίστηκε το πώς λειτούργησαν τα σκυλιά της αστυνομίας. Οι ερευνητές της υπόθεσης μετά από πολύωρες έρευνες δεν μπορούσαν να εντοπίσουν τους κάλυκες που απώθησε το όπλο του δράστη και τότε ανέλαβε δράση ο κλάδος των ανιχνευτικών σκύλων της αστυνομίας.

Όπως μας εξομολογήθηκε ένας εκ των εκπαιδευτών, η ομάδα έφτασε στο σημείο και αφού «χτένισε» την περίμετρο κατόρθωσε να εντοπίσει τους κάλυκες σε χρόνο μηδέν. Τα ευρήματα που εντοπίστηκαν κατάφεραν να δώσουν πολύτιμα στοιχεία στους ανακριτές της υπόθεσης.

Δεν είναι λίγες οι φορές που το συγκεκριμένο κλιμάκιο της αστυνομίας καλείται να δώσει λύσεις σε υποθέσεις που αφορούν κυρίως τον εντοπισμό ελλειπόντων και καταζητούμενων προσώπων αλλά και υποθέσεις που έχουν να κάνουν με ναρκωτικά και εκρηκτικές ύλες.

Το 24NEWS βρέθηκε στη Μηχανοκίνητη Μονάδα Άμεσης Δράσης και συγκεκριμένα στον Κλάδο Ανιχνευτικών Σκύλων και είχαμε την τύχη να παρακολουθήσουμε εντυπωσιακές επιδείξεις και ασκήσεις για ανεύρεση ύποπτου αντικειμένου. Ταχείς, ζωηροί, ευέλικτοι, πειθαρχημένοι αλλά πάνω από όλα υπάκουοι στον εκπαιδευτή/χειριστή τους.

Σε συνομιλία που είχαμε με ένα εκ των χειριστών σκύλων, τον Ανδρέα Σωφρονίου, μας εξήγησε όλες τις δραστηριότητες που εκτελούν οι ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι της Αστυνομίας αλλά και την ιστορία εισαγωγής τους στη δύναμη.

Όπως μας ενημέρωσε, ο συγκεκριμένος κλάδος ιδρύθηκε από τους Άγγλους την περίοδο της Αγγλοκρατίας και ο στόχος τους ήταν η ανίχνευση εκρηκτικών υλών. 

Η Αστυνομία θέλοντας να ενισχύσει τον συγκεκριμένο κλάδο δημιούργησε και την ομάδα της ιχνηλασίας ώστε να είναι αποτελεσματικότερη η διαδικασία ανεύρεσης ελλειπόντων προσώπων. Στο παρόν στάδιο, στον συγκεκριμένο κλάδο υπάρχουν οι πιο κάτω ειδικεύσεις:

1. Ανίχνευση ναρκωτικών 
2. Ανίχνευση εκρηκτικών υλών 
3. Ιχνηλασία

Το συγκεκριμένο τμήμα χωρίζεται σε τέσσερα κλιμάκια: Λευκωσίας, Λάρνακας, Λεμεσού και Πάφου. Στο δυναμικό της Αστυνομίας Κύπρου βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε υπηρεσία γύρω στους 40–45 σκύλους. Το κάθε κλιμάκιο απαρτίζεται από δέκα άτομα, χειριστές και εκπαιδευτές.

Τα κλιμάκια Λάρνακας και Πάφου εδρεύουν στα αεροδρόμια ενώ αυτό της Λεμεσού εδρεύει στο λιμάνι.

Στα αεροδρόμια και στα λιμάνια ο τρόπος κάλυψης γίνεται με περιπολίες, όπως μας εξήγησε ο υπεύθυνος του κλιμακίου Λευκωσίας, Νίκος Μούσκος, προσθέτοντας ότι «σκοπός της περιπολίας είναι η αποφυγή οποιουδήποτε δυσάρεστου συμβάντος στους χώρους αφίξεων και αναχωρήσεων και στους χώρους στάθμευσης».

Ανδρέας Σωφρονίου, εκπαιδευτής/χειριστής
«Ένα από τα βασικότερα κριτήρια είναι η ηλικία τους. Θα πρέπει να είναι περίπου 8–14 μηνών».

Άλλο βασικό κριτήριο είναι η ράτσα του σκύλου που θα χρησιμοποιηθεί. Μια από τις βασικές ράτσες είναι τα λαμπραντόρ αφού ως γνωστό είναι λαίμαργα, γεγονός που βοηθά στην εκπαίδευσή τους, αλλά είναι και πιο αρεστά στο κοινό. Ο λόγος που χρειάζεται ένα σκυλί να είναι αρεστό είναι ότι δεν έχει σκοπό να τρομοκρατήσει αλλά να κάνει τη δουλειά του, όπως μας ενημέρωσαν.

Άλλες ράτσες που άρχισαν να χρησιμοποιούνται τα τελευταία χρόνια από τη δύναμη είναι τα βελγικά λυκόσκυλα-μαλινουά και τα γερμανικά ποιμενικά.

Μια όμορφη κίνηση από πλευράς Αστυνομίας είναι πως κάποια σκυλιά προέρχονται από οικογένειες, οι οποίες για κάποιους λόγους δεν μπορούν να τα συντηρούν ή ακόμη και από καταφύγια.

«Εμείς τους βλέπουμε αν είναι φιλικοί προς τον κόσμο, δεν έχουν φοβίες, τους αρέσει το παιχνίδι ή το φαγητό, τα οποία αποτελούν κίνητρο για να δουλέψουν. Μένουν στον κλάδο για 1-2 μήνες για να εξοικειωθούν με τον εκπαιδευτή τους και, όταν περάσουν αυτή την διαδικασία και κριθούν κατάλληλοι, τότε προχωρούν στην εκπαίδευσή τους».

Όπως μας δήλωσε ο κ. Σωφρονίου, η εκπαίδευσή τους χωρίζεται σε δυο στάδια, αυτό του φαγητού και αυτό του παιχνιδιού. Την επιλογή του τρόπου εκπαίδευσης την κάνει με τον χαρακτήρα του ο ίδιος ο σκύλος.

Η βασική εκπαίδευση στην ανίχνευση, είτε αφορά ναρκωτικά είτε εκρηκτικές ύλες, διαρκεί περίπου τρεις μήνες. Καθ’ όλη τη διάρκεια της εκπαίδευσης ο σκύλος μαθαίνει να ξεχωρίζει όλες τις ναρκωτικές ουσίες ή εκρηκτικές ύλες. Όταν ολοκληρωθεί το πρώτο στάδιο εκπαίδευσης, τότε τα σκυλιά βγαίνουν έξω σε πραγματικές συνθήκες για δυο μήνες.

Στον τρίτο μήνα γίνεται αξιολόγηση από ομάδα εκπαιδευτών και, αν ο σκύλος κριθεί κατάλληλος για ανίχνευση, τότε παραμένει στον κλάδο και μπορεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του μέχρι και τα 10 χρόνια ζωής του. Η εκπαίδευση είναι εφ’ όρου ζωής αφού σε κάθε αποστολή στην οποία συμμετέχει η μονάδα μας, είναι μια νέα ευκαιρία να γίνει ένας σκύλος ακόμη καλύτερος, τόνισε ο κ. Σωφρονίου.

Η ζωή του σκύλου στη μονάδα

Μετά την ένταξη ενός τετράποδου στην ομάδα καθορίζεται ο χειριστής του. Στον κλάδο ξοδεύουν μέχρι και 12 ώρες την ημέρα για την εκπαίδευσή τους, η οποία περιλαμβάνει φυσική άσκηση, εξοικείωση, παιχνίδι, επιχειρησιακές έρευνες και εκπαίδευση σε πραγματικές συνθήκες. 

Η σύνδεση μεταξύ σκύλου και χειριστή/εκπαιδευτή είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο για τη σχέση των δυο. Η επιτυχής έκβαση μιας επιχείρησης που καλούνται να εξιχνιάσουν οι αστυνομικοί σε συνεργασία με τους σκύλους βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην ομαδικότητα. Ο σκύλος χρησιμοποιεί το πιο δυνατό του στοιχείο, αυτό της όσφρησης, και ο χειριστής τα μάτια και το μυαλό.

«Αν δεν συνδεθείς, δεν μπορείς να δουλέψεις ούτε εσύ ούτε και ο σκύλος»

Αίσθηση προκαλούν ιστορίες εκπαιδευτών, οι οποίοι, όταν ένας σκύλος-συνάδελφος φτάσει σε ηλικία «αφυπηρέτησης», αποφασίζουν να τον έχουν στο σπίτι μαζί τους για το υπόλοιπο της ζωής του.

Να σημειωθεί ότι, εκτός από την αστυνομική δράση των σκυλιών, το συγκεκριμένο κλιμάκιο διοργανώνει επιδείξεις φιλανθρωπικού και επιμορφωτικού χαρακτήρα, δείχνοντας έτσι το πολύπλευρο κοινωνικό έργο που επιτελεί. Η επίσκεψή μας στο κέντρο εκπαίδευσης ήταν κάτι περισσότερο από καθηλωτική. Οι εικόνες που θα παρακολουθήσετε στα βίντεο και τις φωτογραφίες που ακολουθούν δίνουν μόνο μια μικρή γεύση για τα όσα βιώσαμε.

 

ΠΗΓΗ: 24NEWS

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

X