ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Φούξια σατέν πουκάμισο, denim φούστα και sneakers
 

Πρώτη η Κύπρος σε κρούσματα στην Ευρώπη σε αναλογία με τον πληθυσμό

Προβληματισμός από την αρνητική κατάταξη στους επιδημιολογικούς δείκτες

Η Καθημερινή

kathimerini.com.cy

Του Απόστολου Τομαρά

Τα αρνητικά ρεκόρ που καταγράφουν μέρα με την ημέρα τα νέα κρούσματα καθώς και το ποσοστό θετικότητας στην Κύπρο είναι μόνο η μια όψη του νομίσματος, σε τοπικό επίπεδο. Η άλλη είναι η διεθνής κατάταξη της Κύπρου στις επιδημιολογικές λίστες που εν πολλοίς αποκαλύπτει την ανησυχητική τροπή που έχει πάρει η πανδημία από τις 28 Δεκεμβρίου, ημερομηνία κατά την οποία τα ημερήσια κρούσματα εκτοξεύθηκαν πάνω από τις 2 χιλιάδες. Με βάση τις αναφορές που υπάρχουν από επίσημες πηγές κάθε κράτους για την επιδημιολογική εικόνα σε ημερήσια βάση, η Κύπρος, όπως φαίνεται και στο σχετικό πίνακα, μέχρι τις 2 Ιανουαρίου βρισκόταν στη δεύτερη θέση, πίσω από την Δανία, σε ημερήσια κρούσματα ανά ένα εκατομμύριο πληθυσμό. Ωστόσο η θέση αυτή πολύ πιθανόν να είναι πλασματική αν ληφθεί υπόψη πως τα συγκεκριμένα επιδημιολογικά δεδομένα καταχωρούνται με χρονική καθυστέρηση κάτι που μεταφράζεται πως ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων να είναι μικρότερος από τον αριθμό των λοιμώξεων. Η διαφορά με την πρώτη Δανία είναι μικρή και ενδεχομένως σήμερα που τα ημερήσια κρούσματα έχουν ξεπεράσει τις πέντε χιλιάδες, η Κύπρος να βρίσκεται στην πρώτη θέση.

Πέντε χιλιάδες

Με την Κύπρο να κινείται σταθερά σε υψηλά νούμερα νέων περιστατικών (5,024 (ποσοστό θετικότητας: 3,06%) νέα περιστατικά της νόσου COVID-19 την Δευτέρα) άγνωστο παραμένει το πότε η όλη κατάσταση θα παρουσιάσει σημάδια εκτόνωσης. Στην Ε.Ε οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές εκτιμούν πως η υποχώρηση των επιδημιολογικών δεικτών θα ξεκινήσει από τα μέσα του Ιανουαρίου. Στη Λευκωσία οι υγειονομικές αρχές πιστεύουν πως η πτώση θα εμφανισθεί από την ερχόμενη εβδομάδα και θα έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με αυτά της επιδείνωσης. Δηλαδή δεν θα πραγματοποιηθεί σταδιακά αλλά απότομα.

Οι νοσηλείες

Το πως θα αντιδράσει ο μηχανισμός αντιμετώπισης της πανδημίας απέναντι στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί θα ξεκαθαρίσει μετά τη σύσκεψη Υπουργού Υγείας και επιδημιολόγων την Τρίτη. Οι εισηγήσεις που θα κατατεθούν από τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής Επιστημόνων (ΣΕΕ) θα καθορίσουν τα μέτρα που θα πάνε στο Υπουργικό Συμβούλιο της Τετάρτης προς έγκριση. Σε πολιτικό επίπεδο αυτό που φαίνεται να παρακολουθείται με προσοχή είναι ο αριθμός των ημερήσιων νοσηλειών ο οποίος σύμφωνα με την αξιολόγηση που γίνεται κινείται σε διαχειρίσιμα επίπεδα. Την Δευτέρα καταγράφηκαν  201 βαριά περιστατικά από τα οποία τα 75 σε σοβαρή κατάσταση. Ποσοστό 81.1% των νοσηλευόμενων δεν έχουν ιστορικό εμβολιασμού. Μια μέρα πριν την Κυριακή είχαν καταγραφεί 203 βαριά περιστατικά από τα οποία τα 84 σε σοβαρή κατάσταση.

Σχολεία

Εκ των πραγμάτων τα θέμα που χρήζει άμεσης διαχείρισης είναι αυτό της εκπαίδευσης με το άνοιγμα των σχολείων μετά τις διακοπές των εορτών. Η εικόνα που επικρατεί είναι θολή ένεκα του μεγάλου αριθμού νέων περιστατικών με κάποιες απόψεις να υποστηρίζουν πως η επιστροφή των μαθητών στις σχολικές μονάδες θα επιβαρύνει την όλη κατάσταση. Σε πολιτικό επίπεδο η επικρατούσα άποψη την δεδομένη στιγμή είναι πως τα σχολεία πρέπει να επανέλθουν σε καθεστώς φυσικής παρουσίας, εκπαιδευτικών και μαθητών, όπως έχει προγραμματιστεί ωστόσο την τελική απόφαση θα κρίνουν οι εισηγήσεις των επιστημών που θα παρουσιασθούν στη σύσκεψη της Τρίτης.

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση