ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Denim jumpsuit και μπαλαρίνες
 

Πρεμιέρα στα αεροδρόμια με 5+1 πτήσεις

Αίρονται οι περιορισμοί στις αερομεταφορές με εφαρμογή της πρώτης φάσης

Το πρώτο βήμα που θα οδηγήσει στο ουσιαστικό άνοιγμα των αεροδρομίων και επαναφορά της συνδεσιμότητας της Κύπρου με τον έξω κόσμο, πραγματοποιείται με την εφαρμογή της πρώτης φάσης άρσης των περιοριστικών μέτρων. Η αρχή θα γίνει με έξι πτήσεις προς το αεροδρόμιο Λάρνακας. Η πρώτη άφιξη είναι από το Τελ Αβίβ στις 10.20. Από τις υπόλοιπες πέντε πτήσεις, οι τρείς είναι από την Αθήνα, μια από Σόφια, και υπάρχει και μια πτήση επαναπατρισμού από Λονδίνο.

Κυβέρνηση και διαχειρίστρια εταιρεία των αεροδρομίων δηλώνουν ότι τα πάντα είναι έτοιμα για την επανάληψη των πτήσεων. Ο Υπουργός Μεταφορών που κατά τη σημερινή μέρα θα παρακολουθεί στενά την εφαρμογή της πρώτης φάσης, σε συνέντευξή του στην «Κ» της Κυριακής εμφανίσθηκε αισιόδοξος για την επαναφορά της συνδεσιμότητας της Κύπρου, η οποία θα επαναληφθεί κάτω από συγκεκριμένα βήματα. «Είμαστε πανέτοιμοι, έχουν ήδη ενημερωθεί οι εταιρείες και ο στόχος είναι να γίνει ένα αποτελεσματικό άνοιγμα της Κύπρου χωρίς φυσικά να επηρεαστεί η δημόσια υγεία».

Α Φάση

Με στόχο την 1η Ιουλίου όπου οι περισσότερες αεροπορικές εταιρείες θα ξεκινήσουν τις πτήσεις, από σήμερα 9 Ιουνίου έως και 19 Ιουνίου όλοι οι επιβάτες από οποιαδήποτε χώρα, για να έλθουν στην Κύπρο θα πρέπει να έχουν εφοδιαστεί με πιστοποιητικό πριν ταξιδέψουν. Σύμφωνα με τον κ. Καρούσο «εάν είναι Κύπριος υπήκοος ή έχει μόνιμη διανομή θα έχει την επιλογή το τεστ να το πραγματοποιήσει με την άφιξη στην Κύπρο. Για παράδειγμα κάποιος Κύπριος, που θα επιστρέψει στην Κύπρο μετά την Τρίτη 9 Ιουνίου, δεν είναι υποχρεωμένος να κάνει το τεστ από τη χώρα που έρχεται αλλά έχει τη δυνατότητα να το κάνει με την άφιξή του στην Κύπρο.

Μετά τις 20 Ιουνίου, οι επιβάτες από χώρες της κατηγορίας Α δεν θα είναι υποχρεωμένοι να φέρουν πιστοποιητικό, εν αντιθέσει με τους επιβάτες από χώρες της κατηγορίας Β, που θα είναι υποχρεωμένοι να έχουν το σχετικό πιστοποιητικό. Όλοι όμως οι επιβάτες θα πρέπει να συμπληρώνουν ένα ερωτηματολόγιο με κάποιες λεπτομέρειες. Αν για παράδειγμα ταξίδεψαν σε χώρα που δεν είναι στις κατηγορίες Α και Β τις τελευταίες 14 ημέρες και κάποια στοιχεία που θα χρησιμοποιηθούν για σκοπούς ιχνηλάτησης του επιβάτη σε περίπτωση που βρεθεί θετικός. Αυτό το ερωτηματολόγιο θα συμπληρώνεται διαδικτυακά προκειμένου να επιτρέπεται στον επιβάτη να περάσει από τον έλεγχο του αεροδρομίου. Όσοι επιβάτες είναι υποχρεωμένοι να έχουν πιστοποιητικό, θα το καταχωρούν και πάλι ηλεκτρονικά. Για τους επιβάτες που δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία, θα υπάρχει επιλογή η όλη διαδικασία να γίνεται με τον παραδοσιακό τρόπο».

Αναλυτικά το πλαίσιο

Αναλυτικά με βάση τα μέτρα που έχουν ληφθεί κατά την πρώτη φάση άρσης των περιορισμών τα ταξίδια προς την Κύπρο θα πραγματοποιούνται με τις ακόλουθες προϋποθέσεις

Στην Α Φάση, για όσους επιβάτες επιθυμούν να ταξιδέψουν στην Κυπριακή Δημοκρατία από τις χώρες των ΚατηγοριώνΑ και Β, θα απαιτείται:

α. ο επιβάτης να έχει προβεί σε εργαστηριακό έλεγχο από αναγνωρισμένο εργαστήριο κατά τις τελευταίες τουλάχιστον 72 ώρες προ της αναχώρησης και να έχει Πιστοποιητικό, που να αποδεικνύει αρνητικό PCR για COVID-19.

β. ο επιβάτης να έχει συμπληρώσει κάποια πληροφοριακά στοιχεία καθώς και υπεύθυνες δηλώσεις.

Φωτογραφία αρχείου

Οι ακόλουθες κατηγορίες επιβατών

1) Οι Κύπριοι πολίτες , οι αλλοδαποί σύζυγοί τους και τα ανήλικα τέκνα αυτών,
2) Τα νόμιμα διαμένοντα στη Δημοκρατία πρόσωπα,
3) Τα πρόσωπα που δικαιούνται να εισέλθουν στη Δημοκρατία σύμφωνα με τη Σύμβαση της Βιέννης,
4) Τα πρόσωπα ανεξαρτήτως υπηκοότητας, που δικαιούνται να εισέλθουν στην Κυπριακή Δημοκρατία, μετά από ειδική άδεια από την Κυπριακή Δημοκρατία,
5) Τα πρόσωπα ανεξαρτήτως υπηκοότητας, όπου τεκμηριωμένα και κατόπιν ανακοίνωσης από το Υπουργείο Υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι αρχές της χώρας (Κατηγορία Α ή Β) που διαμένουν, δεν παρέχουν υπηρεσία εργαστηριακών αναλύσεων, εναλλακτικά θα έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν τον εργαστηριακό έλεγχο κατά την άφιξή τους στην Κύπρο, καταβάλλοντας οι ίδιοι το κόστος της εργαστηριακής εξέτασης που ανέρχεται στην τιμή των 60 ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση και μέχρι τη γνωστοποίηση του αποτελέσματος θα παραμένουν σε αυτοπεριορισμό στο σπίτι τους ή στο χώρο διαμονής τους.

Για όσες χώρες δεν περιλαμβάνονται στις δύο Κατηγορίες Α και Β κατά την πρώτη φάσης σταδιακής επανέναρξης των πτήσεων (09/06/2020 -19/06/2020) οι πτήσεις προς και από την Κυπριακή Δημοκρατία απαγορεύονται.

Οι πτήσεις θα επιτρέπονται μόνο εάν αφορούν πτήσεις μεταφοράς εμπορευμάτων (cargo), πτήσεις προς την Κυπριακή Δημοκρατία άνευ επιβατών, προκειμένου να μεταφερθούν πρόσωπα που επιθυμούν να αναχωρήσουν από την Κυπριακή Δημοκρατία καθώς και πτήσεις προς και από την Κυπριακή Δημοκρατία για ανθρωπιστικούς λόγους (humanitarian/ambulance/repatriation flights) ή άλλες μεμονωμένες πτήσεις (Individual flights) για εξαιρετικές περιπτώσεις επείγουσας ανάγκης, οι οποίες πτήσεις θα επιτρέπονται μόνον κατόπιν ειδικής άδειας από τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων.

Επιπρόσθετα μόνο οι ακόλουθες κατηγορίες επιβατών θα δικαιούνται να ταξιδέψουν στην Κυπριακή Δημοκρατία από χώρες Κατηγορίας Γ.

1) Οι Κύπριοι πολίτες μόνιμα διαμένοντες στην Κυπριακή Δημοκρατία , οι αλλοδαποί σύζυγοί τους και τα ανήλικα τέκνα αυτών,
2) Τα νόμιμα διαμένοντα στη Δημοκρατία πρόσωπα,
3) Τα πρόσωπα που δικαιούνται να εισέλθουν στη Δημοκρατία με τη Σύμβαση της Βιέννης,
4) Τα πρόσωπα ανεξαρτήτως υπηκοότητας, που δικαιούνται να εισέλθουν στην Κυπριακή Δημοκρατία, μετά από ειδική άδεια από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Οι ανωτέρω αναφερόμενες κατηγορίες επιβατών (αριθμοί1-2) θα πραγματοποιούν εργαστηριακό έλεγχο για COVID-19 κατά την είσοδο τους στην Κυπριακή Δημοκρατία, με την καταβολή από την Κυπριακή Δημοκρατία του κόστους, του εργαστηριακού ελέγχου και θα παραμένουν σε χώρο που θα τους υποδειχθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία, με το κόστος, περιλαμβανομένων των μεταφορικών, να καταβάλλεται από την Κυπριακή Δημοκρατία, για μία ημέρα ή για όσο χρονικό διάστημα θα χρειαστεί, ώστε να βγουν τα αποτελέσματα του εργαστηριακού ελέγχου και ακολούθως αυτού, είτε το αποτέλεσμα είναι θετικό ή αρνητικό, θα αυτοπεριορίζονται για 14 ημέρες στην οικία τους σύμφωνα με τις οδηγίες και τα μέτρα προφύλαξης και αυτοπροστασίας του Υπουργείου Υγείας.

Οι ανωτέρω αναφερόμενες κατηγορίες επιβατών (αριθμοί 3-4) έχουν τη δυνατότητα:

i. εφόσον θα παραμένουν στην Κυπριακή Δημοκρατία μέχρι 4 ημέρες, είτε να πραγματοποιούν οι ίδιοι τον εργαστηριακό έλεγχο τις τελευταίες 72 ώρες προ της αναχώρησης, είτε να διεξάγεται ο έλεγχος αυτός κατά την είσοδό τους στην Κυπριακή Δημοκρατία, με την καταβολή από τους ίδιους του κόστους του εργαστηριακού ελέγχου. Στην περίπτωση που θα επιλέγουν να πραγματοποιούν τον εργαστηριακό έλεγχο κατά την είσοδό τους στην Κυπριακή Δημοκρατία, θα παραμένουν σε χώρο που θα τους υποδειχθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία, με δικό τους κόστος περιλαμβανομένων των μεταφορικών, για μία ημέρα ή για όσο χρονικό διάστημα θα χρειαστεί, ώστε να βγουν τα αποτελέσματα του εργαστηριακού ελέγχου και ακολούθως εάν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό θα λαμβάνουν μέτρα προφύλαξης και αυτοπροστασίας τα οποία θα δοθούν από το Υπουργείο Υγείας. Εάν το αποτέλεσμα είναι θετικό, τα πρόσωπα αυτά θα παραμένουν σε καθεστώς υποχρεωτικής απομόνωσης (καραντίνας), θα ακολουθείται το Ιατρικό Πρωτόκολλο του Υπουργείου Υγείας και θα λαμβάνουν μέτρα προφύλαξης και αυτοπροστασίας τα οποία θα δοθούν από το Υπουργείο Υγείας

ii. εφόσον θα παραμένουν στην Κυπριακή Δημοκρατία περισσότερο από 4 ημέρες, έχουν τη δυνατότητα, είτε να πραγματοποιούν οι ίδιοι τον εργαστηριακό έλεγχο τις τελευταίες 72 ώρες προ της αναχώρησης, και με την άφιξη τους θα μεταφέρονται για 14 ημέρες σε αυτοπεριορισμόείτε να διεξάγεται ο έλεγχος αυτός κατά την είσοδο τους στην Κυπριακή Δημοκρατία, με την καταβολή από τους ίδιους του κόστους του εργαστηριακού ελέγχου. Στην περίπτωση που θα επιλέγουν να πραγματοποιούν τον εργαστηριακό έλεγχο κατά την είσοδό τους στην Κυπριακή Δημοκρατία, θα παραμένουν σε χώρο που θα τους υποδειχθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία, με δικό τους κόστος περιλαμβανομένων των μεταφορικών, για μία ημέρα ή για όσο χρονικό διάστημα θα χρειαστεί, ώστε να βγουν τα αποτελέσματα του εργαστηριακού ελέγχου και ακολούθως αυτού, είτε το αποτέλεσμα είναι θετικό ή αρνητικό, θα μεταφέρονται για υποχρεωτικό αυτοπεριορισμό 14 ημερών σε χώρο που θα τους υποδειχθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία, σύμφωνα με τις οδηγίες και τα μέτρα προφύλαξης και αυτοπροστασίας του Υπουργείου Υγείας.

Cyprus Flight Pass

Με σκοπό να διευκολυνθούν τόσο οι επιβάτες όσο και οι αεροπορικές εταιρείες έχει δημιουργηθεί ηλεκτρονική πλατφόρμα, μέσω της οποίας όσοι επιβάτες επιθυμούν να ταξιδέψουν στην Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να υποβάλλουν εκ των προτέρων όλες τις απαιτούμενες πληροφορίες και έγγραφα (όπως πιστοποιητικό υγείας για COVID-19, δηλώσεις, κλπ).

Η χρήση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας CyprusFlightPass είναι υποχρεωτική για όλους όσους επιθυμούν να επισκεφθούν την Κύπρο. Για να καταστεί δυνατή η αναχώρηση τους από αεροδρόμιο του εξωτερικού προς την Κυπριακή Δημοκρατία θα απαιτείται η προσκόμιση ηλεκτρονικής έγκρισης από την Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία θα δίνεται μέσω της πλατφόρμας. Επίσης για επιβάτες που δεν είναι εξικοιωμένοι με την τεχνολογία η συγκεκριμένη διαδικασία μπορεί να γίνεται χειρόγραφα.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα (https://www.cyprusflightpass.gov.cy) θα είναι διαθέσιμη μέσω διαδικτύου και προσβάσιμη μέσω οποιασδήποτε κινητής συσκευής και θα τεθεί σε λειτουργία την Τρίτη 9 Ιουνίου 2020.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα CyprusFlightPass θα παρέχει, επίσης, τα πιο κάτω:

-Ενημερωτικό Υλικό σε σχέση με τις υπηρεσίες της πλατφόρμας και τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται για να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη έγκριση
-Γρήγορο έλεγχο (Quick Check) από επιβάτη που θα του/της επιτρέπει να γνωρίζει κατά πόσο πληροί τις προϋποθέσεις για να ταξιδέψει προς την Κύπρο

Εξυπηρέτηση Επιβατών:

-Δημιουργία προσωπικού λογαριασμού και προφίλ χρήστη
-Υποβολή Στοιχείων και ανέβασμα (upload) του απαιτούμενου αρνητικού πιστοποιητικού υγείας COVID-19.
-Έλεγχος, έγκριση/απόρριψη του αιτήματος και αποστολή σχετικού αποδεικτικού μέσω email στον επιβάτη.

Πηγή: Η Καθημερινή

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

X