ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: strapless top,baggy jeans και μποτάκια
 

Πόσο κοντά είναι η Κύπρος στην 3η δόση εμβολίου;

«Η τρίτη δόση εμβολίου είναι κάτι το οποίο θέσαμε υπόψιν τόσο του Υπουργού Υγείας όσο και του Προέδρου της Δημοκρατίας επανειλημμένα», ανέφερε ο κ. Καραγιάννης

Η Καθημερινή

kathimerini.com.cy

Παρά τις αντιδράσεις μερίδας των πολιτών ο εμβολιασμός στην Κύπρο προχωρά αρκετά καλά, σύμφωνα και με τους αρμόδιους φορείς, αφού την Τετάρτη (4/8) ανακοινώθηκε από τον υπουργό Υγείας Μιχάλη Χατζηπαντέλα, ότι οι εμβολιασμοί ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο, ενώ να υπενθυμίσουμε πως οι εμβολιασμοί με την 1η δόση έχουν ξεπεράσει το 74% του ενήλικου πληθυσμού και το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων αντίστοιχα είναι πέραν του 66%.

Ωστόσο, αυτό που είναι στο προσκήνιο είναι κατά πόσον θα υπάρξει 3η δόση εμβολίου, ποιους θα αφορά και αν θα εφαρμοστεί και στην Κύπρο.

Σεπτέμβρη εμβολιασμοί με 3η δόση σε Γαλλία – Γερμανία – Σουηδία

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επιβεβαίωσε, με ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, την Πέμπτη (5/8) ότι η κυβέρνησή του οργανώνει εκστρατεία εμβολιασμού για μια 3η δόση εμβολίου κατά του κορωνοϊού και συγκεκριμένα, όπως ανέφερε, μετά το τέλος των καλοκαιρινών διακοπών, δηλαδή από τον Σεπτέμβριο, ενώ διευκρίνισε πώς η 3η δόση θα αφορά τις ευάλωτες ομάδες και τους ηλικιωμένους.

Να σημειωθεί ότι παρόμοια είναι και η στάση Γερμανίας και Σουηδίας, χώρες οι οποίες δήλωσαν πρόθεση να εμβολιάσουν τις προαναφερθείσες κατηγορίες πολιτών με μια 3η δόση εμβολίου.

«Εκτίμησή μας είναι ότι δεν είναι δυνατό να εξαλειφθεί ο ιός και άρα το έργο του εμβολιασμού θα πρέπει να είναι μακροπρόθεσμο και να επικεντρώνεται στη μείωση της σοβαρής νόσησης και της θνητότητας», τόνισε ο επικεφαλής επιδημιολόγος της Σουηδίας Άντερς Τέγκνελ.

Στο τραπέζι από τους επιδημιολόγους

Σε επικοινωνία μας, με το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, Καθηγητή Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Δρ Πέτρο Καραγιάννη και θέτοντας του το ερώτημα για το πόσο κοντά είναι η Κύπρος στην 3η δόση εμβολίου μας απάντησε: «Η τρίτη δόση εμβολίου είναι κάτι το οποίο θέσαμε υπόψιν τόσο του Υπουργού Υγείας όσο και του Προέδρου της Δημοκρατίας επανειλημμένα».

Μάλιστα, ο Δρ Καραγιάννης τόνισε πώς: «Τα κρούσματα σε γηροκομεία δείχνουν ότι οι μεγαλύτεροι ίσως παρουσιάζουν έκπτωση στα επίπεδα ανοσίας, έτσι αν αποφασιστεί τρίτη δόση του εμβολίου, οι ηλικιωμένοι, τα άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες και ίσως και όσοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, θα χρειαστεί να λάβουν και την τρίτη δόση».

Εν κατακλείδι διευκρίνισε: «Δεν υπάρχει πρόβλημα όσον αφορά τη μίξη εμβολίων, αφού οι μελέτες έχουν ολοκληρωθεί και παρουσιάζουν καλύτερη ανοσιακή απάντηση. Το τελικό αποτέλεσμα είναι η έκφραση της πρωτεΐνης του κορωνοϊού έναντι της οποίας οι εμβολιασμένοι χρειάζεται να κάνουν αντισώματα. Η Κυβέρνηση και το Υπουργείο θα περιμένουν σύσταση από ΕΜΑ και ECDC, ωστόσο, αργά ή γρήγορα πρέπει να πάρουμε κάποια απόφαση. Οι περισσότεροι από τους υπόλοιπους που δεν ανήκουν στις πιο πάνω ομάδες που αναφέρθηκαν, δεν είναι αναγκαίο να λάβουν και τρίτη δόση».

Περιμένουμε το πράσινο φως

Ουσιαστικά αυτό που προκύπτει είναι ότι στην Κύπρο περιμένουμε το «πράσινο» φως από τον ΕΜΑ (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων) για να εφαρμοστεί η 3η δόση, το εν λόγω συμπέρασμα επιβεβαίωσε και η Αναπληρώτρια Διευθύντρια των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών, Έλενα Παναγιωτοπούλου σε επικοινωνία μας: «Το θέμα της 3ης δόσης είναι κάτι που μας προβληματίζει και παρακολουθούμε στενά τις αποφάσεις του ΕΜΑ, ωστόσο, το Υπουργείο Υγείας είναι σε πλήρη ετοιμότητα ούτως ώστε να υπάρξει η επιχειρησιακή δυνατότητα να εφαρμοστεί με το που αποφασιστεί».

Μάλιστα όπως μας δήλωσε η Δρ Παναγιωτοπούλου στην προκειμένη φάση δεν μπορούμε να μιλήσουμε για λεπτομέρειες, μιας και οι αποφάσεις του ΕΜΑ είναι που θα κρίνουν την 3η δόση εμβολίου και το πώς αυτή θα εφαρμοστεί, ενώ υπάρχει ένα χρονικό πλαίσιο στο οποίο αναμένεται να υπάρξουν εξελίξεις στο εν λόγω θέμα και αυτό προσδιορίζετε στον Σεπτέμβριο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση