ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: strapless top,baggy jeans και μποτάκια
 

Ποιοί και γιατί κέρδισαν τα Βραβεία Ποιότητας Γαστρονόμος

newsroom must

Τα πρώτα Βραβεία Ποιότητας Γαστρονόμος διοργάνωσαν το βράδυ της Τρίτης η εφημερίδα «Η Καθημερινή» και το περιοδικό μαγειρικής «Γαστρονόμος» στις ανακανισμένες αποθήκες Τρακασόλ στη Μαρίνα Λεμεσού, με την ευγενή στήριξη της Τράπεζας Κύπρου και χορηγό πολιτισμού τον ΟΠΑΠ.

Τα βραβεία Ποιότητας Γαστρονόμος είναι ένας θεσμός που πραγματοποιείται τα τελευταία επτά χρόνια στην Ελλάδα από την «Καθημερινή» και τον «Γαστρονόμο» Ελλάδας. Ακολουθώντας την επιτυχημένη πορεία των βραβείων στην Ελλάδα η «Καθημερινή» και ο «Γαστρονόμος» Κύπρου έφεραν τα βραβεία και στη χώρα μας. Η φιλοσοφία αυτής της βράβευσης περιστρέφεται γύρω από την ποιότητα, τη γεύση και την καταλληλότητα των προϊόντων σε άμεση συνάρτηση με την εμπορία, τη μεταποίηση, την κατανάλωση και τον σεβασμό στο περιβάλλον και τον ίδιο τον καταναλωτή.

Η βραδιά βεβαίως ήταν αφιερωμένη στους Κύπριους παραγωγούς και στα ντόπια προϊόντα.

Συνολικά δόθηκαν έξι βραβεία στις κατηγορίες των Εξαγωγών, του Γαλακτοκομικού προϊόντος, του Ποτού, της Ετικέτας και Συσκευασίας, της Αρτοποιίας και της ζαχαροπλαστικής καθώς και ένα έβδομο τιμητικό βραβείο για το έργο ζωής ενός σημαντικού ανθρώπου των τομέων που πρεσβεύουν τα βραβεία, του κ. Νίκου Καλλή.

Οι νικητές σε κάθε μία από τις επτά κατηγορίες, προήλθαν μέσα από την κριτική επιτροπή η οποία συνήλθε και μέσω της διαδικασίας της τυφλής γευσιγνωσίας και της ψηφοφορίας ανέδειξε στις 19 Οκτωβρίου τους νικητές κάθε κατηγορίας.


Το τιμητικό βραβείο δόθηκε στον Νίκο Καλλή, γεωπόνο, κοινοτάρχη Ζωοπηγής Λεμεσού και πρόεδρος των 14 Κουμανταροχωρίων. Ο κ. Νίκος Καλλής γεννήθηκε το 1945 στον Μαραθόβουνο της Αμμοχώστου και έγραψε τη διπλωματική του διατριβή στην κουμανταρία, μετά τις σπουδές του στη Γεωπονική Σχολή Θεσσαλονίκης, το 1971. Μετά από την τουρκική εισβολή, η ιδέα της επιστροφής στη γενέτειρά του απομακρύνθηκε και έτσι ρίζωσε στα χωριά της κουμανταρίας, έγινε κοινοτάρχης Ζωοπηγής-αξίωμα, πρόεδρος του Συμβουλίου Αμπελοοινικών Προϊόντων, από το 1993 μέχρι το 1999 και ακόμη πρόεδρος της οινοποιητικής της κοινότητας. Με δική του πρωτοβουλία επετεύχθη η συνένωση των 14 Κουμανταροχωρίων Λεμεσού, με την ίδρυση της Συνεργατικής Εταιρείας της Ομάδας Παραγωγών Κουμανταρίας το 2010. Ο συνεταιρισμός αυτός βάση νομοθεσίας αναλαμβάνει το πρώτο στάδιο της οινοποίησης για την παραγωγή κουμανταρίας. Η ενέργειά του συνέβαλε σημαντικά στη διατήρηση της παραδοσιακής συνταγής της κουμανταρίας, στη διάσωση του προϊόντος με ονομασία προέλευσης, συνέτεινε στη βελτίωση της ποιότητάς της αλλά και ελέγχου της τιμής της. Όνειρο ζωής, όμως, για τον κ. Νίκο Καλλή ήταν η δημιουργία ενός Μουσείου Κουμανταρίας στην περιοχή και με την είσοδο της Κύπρου στην ΕΕ εξασφαλίστηκαν τα χρήματα για την αποπεράτωσή του.

Το βραβείο Αρτοποιείας και Ζαχαροπλαστικής δόθηκε στον Τηλέμαχο Γεωργίου, ιδιοκτήτη των Φούρνων «Το προζύμι», παστόπιτα/ταχινόπιτα. Από το 1997 εμφανίστηκε στην Ξυλοφάγου η νεότευκτη οικογενειακή επιχείρηση, με ξεχωριστά και ποιοτικά προϊόντα με κύριο χαρακτηριστικό της το φρέσκο ψωμί με προζύμι. Όραμα του κ. Γεωργίου ήταν η παρασκευή ποιοτικών προϊόντων που θα κέρδιζαν την προτίμηση των καταναλωτών της κοινότητας, οι οποίοι μέχρι τότε προμηθεύονταν αρτοποιήματα από τις διάφορες υπεραγορές. Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα τα προϊόντα από τον φούρνο «Το προζύμι» κέρδισαν το στοίχημα και η φήμη τους ξεπέρασε τα σύνορα της Ξυλοφάγου. Πέραν του ψωμιού και των υπολοίπων προϊόντων η ταχινόπιτα και η παστόπιτα ήταν τα αρτοποιήματα του φούρνου που αγαπήθηκαν ιδιαίτερα. «Το μυστικό στην ταχινόπιτα βρίσκεται στην ποσότητα από το ταχίνι», αναφέρει ο ιδιοκτήτης του φούρνου. Η παστόπιτα, όμως, ήταν εκείνη που ξεχώρισε, ένα άγνωστο προϊόν στο ευρύτερο κοινό και ιδιαίτερα εύγεστο. Ο τύπος αυτού του προϊόντος προέρχεται από τα Κοκκινοχώρια και αποτελεί μία πατροπαράδοτη συνταγή των γιαγιάδων και στην Ξυλοφάγου. Η νοστιμιά των προϊόντων του και η προτίμηση τόσο από ντόπιους όσο και από τους εκτός κοινότητας καταναλωτές συνέβαλε στην ανάπτυξη της επιχείρησης και την επέκτασή της σήμερα στις επαρχίες Αμμοχώστου και Λάρνακας με επτά καταστήματα.

Το βραβείο Κυπριακού Παραδοσιακού Προϊόντος δόθηκε στο Φοινιώτικο λουκούμι από την παραγωγό Ουρανία Πίσσουρου. Το 1930 ο Φυλακτής Πηλαβάκης φέρνει από την Αίγυπτο στο Φοινί της επαρχίας Λεμεσού μία ξεχωριστή συνταγή παρασκευής λουκουμιού με άρωμα περγαμόντο και καβουρδισμένο αμύγδαλο. Το γλυκό έδεσμα κερδίζει την προτίμηση των κατοίκων της κοινότητας και γίνεται κομμάτι του γαστρονομικού χάρτη του χωριού αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Το λουκούμι του Φυλακτή Πηλαβάκη σύντομα γίνεται γνωστό σε όλη την Κύπρο με τον προσδιορισμό φοινιώτικο. Ο γιός του Δημήτρης, μερικά χρόνια μετά αναλαμβάνει τα ηνία της οικογενειακής επιχείρησης και μέχρι το θάνατό του το 2002 ασχολείται με την παραγωγή του. Για πέντε χρόνια, η παραγωγή του λουκουμιού σταματά στο Φοινί. Το 2007, όμως, η Ουρανία Πίσσουρου, αδελφότεχνη από την μεριά της γυναίκας του Δημήτρη Πηλαβάκη αποφασίζει να δώσει συνέχεια και με την συμβολή των διαρθρωτικών προγραμμάτων της ΕΕ η κ. Πίσσουρου καταφέρνει να επαναλειτουργήσει την βιοτεχνία, παρασκευάζοντας φοινιώτικο λουκούμι περγαμόντου με αμύγδαλο διατηρώντας μία συνταγή χρόνων. Σήμερα το λουκούμι, που ξεχωρίζει με την γεύση, το άρωμα και την ποιότητά του, αποτελεί κύριο τοπικό προϊόν της κοινότητας και πόλο έλξης τουριστών και εγχώριων επισκεπτών.

Το βραβείο Εξαγωγών δόθηκε στην εταιρεία Alion Vegetables and fruits Co. Ltd και στους ιδιοκτήτες της Θεόδωρο Ζαβό και Παναγιώτη Παπαλοΐζου. To 1990 τα δύο ξαδέρφια προερχόμενοι από οικογένειες αγροτών, άρχισαν τη λειτουργία μίας οικογενειακής επιχείρησης εστιάζοντας στην παραγωγή, συσκευασία και εξαγωγή φρέσκων λαχανικών, βοτάνων και φρούτων. Η εταιρεία έφερε στην Κύπρο αρκετά προϊόντα, άγνωστα στο νησί τα οποία καλλιέργησε και προχώρησε στην εξαγωγή τους. Το 2000, η Alion καταφέρνει να διπλασιάσει τους εργαζομένους της και να εισαγάγει νέα προϊόντα στην αγορά ενώ τέσσερα χρόνια αργότερα, ξεκίνησε τη δική της παραγωγή φρέσκων λαχανικών και βοτάνων. στη συνέχεια φέρνει τις επαναστατικές συσκευασμένες φρέσκες σαλάτες στις ειδικές συσκευασίες σε σχήμα πυραμίδας, ειδικής τεχνολογίας. Σήμερα, με πάνω από 200 εργαζομένους έχει εδραιωθεί στην εγχώρια αγορά παρουσιάζοντας μία εντυπωσιακή πορεία στον τομέα των εξαγωγών. Η δραστηριότητα των εξαγωγών επεκτείνεται σε 25 ευρωπαϊκές χώρες, σε πολλές αραβικές όπως Ντουμπάι και Ιορδανία, στη Ρωσία και τη Σιγκαπούρη. Η εταιρεία εξάγει ετησίως πάνω από 3.000 τόνους λαχανικά, όπως κόλιαντρο, βασιλικό, θυμάρι, δυόσμο, ρίγανη, μαϊντανό, σπανάκι και άλλα σπανιότερα που παράγονται στην Κύπρο από την εταιρεία και αποστέλλονται αεροπορικώς στο εξωτερικό. Το Υπουργείο Γεωργίας της χώρας μας βραβεύει τα τελευταία χρόνια την εταιρεία Alion για την δραστηριοποίησή της στον τομέα των εξαγωγών.


Το βραβείο Ετικέτας και Συσκευασίας δόθηκε στο Οινοποιείο Άης Αμπέλης για την Κουμανταρία Άης Αμπέλης με οινοπαραγωγό τον Γιώργο Τρυπάτσα. Το οινοποιείο ξεκίνησε το 1992 στο Καλό Χωριό Ορεινής της επαρχίας Λευκωσίας. Τα τελευταία χρόνια έχει επενδύσει τόσο στην ποιότητα των κρασιών της όσο και στην εμφάνιση της ετικέτας της δίδοντας στην αισθητική παρουσία των μπουκαλιών της ιδιαίτερη σημασία. Πριν από ένα χρόνο το οινοποιείο λάνσαρε το νέο της προϊόν, την Κουμανταρία Άης Αμπέλης. Ο κ. Τρυπάτσας έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο συγκεκριμένο προϊόν ένεκα του ιστορικού του χαρακτήρα από τη μία και από την άλλη της γευστικής του ισχύς. Το οινοποιείο παράγει 4.000 φιάλες κουμανταρίας η οποία παλαιώνεται στα 3,5 με 4 χρόνια ακολουθώντας την παραδοσιακή συνταγή και παραγωγή. Η ιδέα της εμφάνισης της Κουμανταρίας ανήκει στο ίδιο τον κ. Τρυπάτσα όσο και στην σχεδιάστρια Άρτεμις Ελευθεριάδου. Το συμπαγές, κυλινδρικό γυάλινο μπουκάλι, με την χοντρή βάση, συσκευάζεται σε λευκό χάρτινο κουτί όπου στο εξωτερικό του απεικονίζονται σε γκρι χρώμα στιγμιότυπα της κυπριακής χλωρίδας και πανίδας. Η στρογγυλή λευκή ετικέτα του μπουκαλιού παραπέμπει σε κυπριακό κέντημα και κλαδιά αμπελώνα αναπαριστώντας σχέδια από την κυπριακή φύση δοσμένα με μία σύγχρονη εκδοχή όπου συναντούμε όλη την Κύπρο.

Το βραβείο Γαλακτοκομικού Προϊόντος δόθηκε στην εταιρεία παραδοσιακών προϊόντων «Δήμητρα» για το Χαλούμι «Δήμητρα» με παραγωγό την Δήμητρα Θεμιστοκλέους. Η κ. Θεμιστοκλέους ανατράφηκε σε γεωργοκτηνοτροφική οικογένεια μαθαίνοντας από μικρή την τέχνη της παρασκευής γαλακτοκομικών προϊόντων και του χαλουμιού. Σήμερα φημίζεται για την ποιότητα των γαλακτοκομικών της προϊόντων σε ολόκληρη την επαρχία Πάφου και Λεμεσού όπου βρίσκουμε τα προϊόντα της. Την μικρή βιοτεχνική μονάδα των παραδοσιακών προϊόντων «Δήμητρα» συναντούμε στην μικρή κοινότητα Στατός-Άγιος Φώτιος. Με γάλα από ζώα δικής της εκτροφής φτιάχνει τα δικά της τυποποιημένα προϊόντα που ξεχωρίζουν. Γιαούρτι, τραχανά, αναρή και χαλούμι με αιγοπρόβειο γάλα δικής της παραγωγής. Η εποχή παραγωγής του παραδοσιακού χαλουμιού γίνεται τους μήνες Μάρτιο με Αύγουστο, εποχή γαλακτοφορίας των ζώων οπότε και η κ. Δήμητρα φτιάχνει το εκλεκτό της χαλούμι το οποίο ξεχωρίζει για το άρωμα και την φυσική του γεύση. Αλμυρό, μαλακό και μυρωδάτο το χαλούμι «Δήμητρα» αποτελεί ένα ιδιαίτερο και ξεχωριστό εκπρόσωπο του παραδοσιακού τυριού της Κύπρου που τιμά την ιστορία του δικού μας χαλουμιού. Το χαλούμι «Δήμητρα» είναι συνώνυμο της γνησιότητας και του ονόματος του λευκού τυριού της χώρας μας.


Το βραβείο Ποτού δόθηκε στο Οινοποιείο Κυπερούντας για την Κουμανταρία Κυπερούντας με οινοπαραγωγό τον Αλέξη Φωτιάδη. Το οινοποιείο ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1998 με τη συνεργασία αμπελουργών, υλοποιώντας το όραμα της οικογένειας Φωτιάδη. Σήμερα στο οινοποιείο παράγονται και ωριμάζουν οίνοι υψηλής ποιότητας με πολλά βραβεία και επιδόσεις σε Κύπρο και εξωτερικό. Η συνύπαρξη της αγάπης για την παραγωγή οίνου, η υψηλή τεχνολογία που διαθέτει το οινοποιείο και οι γνώσεις του οινολόγου της εταιρίας Μηνά Μηνά, συνέβαλαν ώστε το Οινοποιείο Κυπερούντας να καθιερωθεί ως οινοποιείο ποιότητας με 300.000 φιάλες ετήσια παραγωγή. Το καμάρι του είναι η κουμανταρία του η οποία εξέπληξε με τα αρώματα και τη γεύση της την κριτική επιτροπή αποσπώντας πολύ υψηλή βαθμολογία κατά τη διαδικασία της γευσιγνωσίας. Η εξαιρετικής ποιότητας κουμανταρία του βγήκε στην κυπριακή αγορά πρόσφατα, ακολουθώντας τα πρότυπα παρασκευής και την παραδοσιακή συνταγή του κυπριακού νάματος. Η κουμανταρία παλαιώνεται σε δρύινα βαρέλια στο κελάρι του οινοποιείου αφού πραγματοποιηθεί το πρώτο στάδιο οινοποίησης στα Κουμανταροχώρια όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία που διέπει την παραγωγή κουμανταρίας στην Κύπρο.

Διαβάστε ακόμη:

Δόθηκαν τα πρώτα Βραβεία Ποιότητας Γαστρονόμος

Στα πρώτα Βραβεία Ποιότητας Γαστρονόμος

 

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση