ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Denim jumpsuit και μπαλαρίνες
 

Ποια είναι η γυναίκα που κυνηγά την Apple και την Google

Είναι σκληραγωγημένη και τολμηρή στις δηλώσεις της και με έξυπνο χιούμορ

newsroom must

Θα πιστεύατε ποτέ ότι ο άνθρωπος που τα βάζει με τις Apple, την Google, την Gazprom και άλλα πολυεθνικά «θηρία» του κόσμου είναι μία γυναίκα;

Κι όμως! Είναι σκληραγωγημένη, εμπνευσμένη από μία λουθηρανή αντίληψη ηθικής αλλά τολμηρή στις δηλώσεις της και με έξυπνο χιούμορ. H Δανέζα Margrete Westager, Eυρωπαία Eεπίτροπος Ανταγωνισμού, είναι το κατάλληλο πρόσωπο για το κυνήγι των κολοσσιαίων εταιρειών.

Θα ήταν καλύτερα να υπήρχε μια Αρχή η όποια θα παρακολουθούσε τις πολυεθνικές κολοσσιαίες εταιρίες οι οποίες κρύβουν εκατομμύρια ή και δισεκατομμύρια. Να τους αναγκάσει να σέβονται τους όρους του θεμιτού ανταγωνισμού. Να τους επιβάλλει να επιστρέψουν τα εκατομμύρια ίσως και δισεκατομμύρια ευρώ που χρωστάνε σε διάφορα κράτη.

Αντί για αυτού, υπάρχει μια γυναίκα με εκσυγχρονισμένο τύπο που κινείται με άνεση στον κόσμο των ανδρών, χωρίς να νιώθει μειονεκτικά χωρίς να τους αντιγράφει, δεν το χρειάζεται άλλωστε. Δεν κρύβει ότι μπλέκει για να συγκεντρώνεται, μαγειρεύει, μεγαλώνει τα τρία παιδιά της, και κινείται με ποδήλατο.

«Δεν είναι κρίμα που οι άνδρες πρέπει να περιορίζονται σε μία γραβάτα; Πρέπει να δείξουν ολόκληρη την προσωπικότητά τους σε αυτό το κομμάτι ύφασμα», είχε πει σε πρόσφατη συνέντευξή της στην ελληνική εφημερίδα Η Καθημερινή.

Το 2001 μπήκε στην Βουλή της Δανίας και το 2007 αννέλαβε επικεφαλής του Κόμματος των Σοσιαλφιλελευθέρων. Το 2011 συμμετείχε στην κυβέρνηση συνεργασίας υπό την πρωθυπουργία της Χέλε Τόρνινγκ Σμιτ, παρότι εκπροσωπούσε ένα κόμμα μειοψηφίας, ανέλαβε τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών κι έγινε και αντιπρόεδρος κυβέρνησης.

Πρώτος της στόχος η Google!
Δεν υπάρχει προηγούμενο σε αυτό που έχει αρχίσει να κάνει η Margrete Westager τους τελευταίους μήνες. Πρώτα επιτέθηκε κατά της Google : «Σήμερα, ενισχύσαμε περαιτέρω την υπόθεσή μας ότι η Google έχει αθέμιτα ευνοήσει τη δική της υπηρεσία συγκρίσεων αγορών στις σελίδες γενικών αποτελεσμάτων αναζητήσεων», είχε πει τον περασμένο Απρίλιο. Κατηγόρησε την εταιρεία ότι εκμεταλλεύεται την κυρίαρχη θέση της στο Διαδίκτυο, προκειμένου να χειραγωγήσει τις ηλεκτρονικές πωλήσεις των χρηστών κατευθύνοντάς τις προς τη δική της αντίστοιχη υπηρεσία. Τότε κατηγορήθηκε από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού για αντι – αμερικανισμό.  Λίγες μέρες αργότερα τα έβαλε με τον ρωσικό γίγαντα Gazprom.

Στόχος δυο η … Apple!
Με μία βαριά κατηγορία. «Η Επιτροπή έχει υιοθετήσει απόφαση σύμφωνα με την οποία οι φοροαπαλλαγές της Apple στην Ιρλανδία είναι παράνομες», δήλωσε η επίτροπος σε ανακοίνωσή της. 

Η  Ιρλανδία οφείλει να ανακτήσει από την Apple φόρους ύψους 13 δισ. ευρώ, τους οποίους η αμερικανική εταιρεία δεν κατέβαλε μετά από προνομιακή συμφωνία που είχε με το Δουβλίνο και διατηρούνταν σε ισχύ για πάνω από είκοσι χρόνια. Παρά τις προειδοποιήσεις του διευθύνοντος συμβούλου της τεχνολογικής εταιρείας, Tim Cook, πως «ολισθαίνει στον λάθος δρόμο», παρά τις προειδοποιήσεις του ίδιου του αμερικανού προέδρου, Barack Obama ότι τέτοιες κινήσεις είναι προς το όφελος των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, η Margrete Westager άνοιξε το μεγάλο μέτωπο.

Πρόκειται για μία αποστολή που αναστατώνει διαφορετικές κυβερνήσεις και «χτυπά» διάφορα συμφέροντα και γι’ αυτό απαιτεί ένα άτομο με γερή κράση και δυναμισμό, υπό αυτήν την άποψη, η δανέζα επίτροπος είναι πλήρως εξοπλισμένη. Κι όμως, ενώ αναδεικνύει τη λουθηρανική της παιδαγώγηση αναζητώντας το «δίκαιο» και το «ηθικό», δεν φοβάται να σε αποστομώσει διαγράφοντας με ένα χιουμοριστικό σχόλιο όλο αυτό το εκκλησιαστικό προφίλ.

«Την μέρα που δεν θα έχεις πια την εξουσία θα είναι τραγικό»
Όταν το 2014, ως αντιπρόεδρος της δανέζικης κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, η ίδια παρουσίασε ένα σχέδιο ανάπτυξης για την αναβίωση της οικονομίας της χώρας, ο τότε πρόεδρος της αντιπολίτευσης της επεσήμανε ότι το πλάνο αυτό ήταν «μικρό». Εκείνη είπε «είμαι λίγο επιφυλακτική όταν πρέπει να εμπιστευτώ κριτική ανδρών βασισμένη στο μέγεθος. Και μάλλον –ίσως αυτή είναι η προσέγγιση μίας γυναίκας- με απασχολεί περισσότερο το αποτέλεσμα».

Τώρα πια, η 49χρονη Margrete Westager έχει αναλάβει μία από τις πιο ισχυρές θέσεις στην ΕΕ. Μάλιστα, είναι πολύ πιθανό, σταδιακά, να διαμορφώσει ένα στάτους φορολόγησης εντός της Ενωσης. Να τι λέει η ίδια, όμως, για τη δύναμη που έχει στα χέρια της: «Αν έχεις το προνόμιο να σου δανείσουν οι άνθρωποι εξουσία για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, πρέπει να γνωρίζεις ότι δεν είναι επειδή είσαι εκπληκτικός ή καλός ή οτιδήποτε. Σε εμπιστεύονται για λίγο και μετά πρέπει να την επιστρέψεις πίσω». Με λίγα λόγια δεν πρέπει να ταυτίζεις τον εαυτό σου με την εξουσία. «Αυτό είναι το πιο σημαντικό πράγμα, γιατί τη μέρα που δεν θα έχεις πλέον την εξουσία –και αυτή η μέρα θα έρθει– θα είναι τραγικό».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Must  |  Apple  |  Google  |  Gazprom  |  News

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

X