ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Φούξια σατέν πουκάμισο, denim φούστα και sneakers
 

Πέφτει η τιμή του πετρελαίου: Θα έχουμε φθηνότερη βενζίνη και ρεύμα;

Τι αντίκτυπο θα έχει αυτή η πτώση λοιπόν στα βενζινάδικα, τους λογαριασμούς της ΑΗΚ και κατ’επέκταση στην τσέπη του Κύπριου καταναλωτή;

Η Καθημερινή

kathimerini.com.cy

Στα ύψη βρίσκεται το ενδιαφέρον σε ότι αφορά τις τιμές του αργού πετρελαίου παγκόσμια, αφού η τιμή του είναι πλέον συνυφασμένη στο μυαλό του καταναλωτή με τις τιμές των καυσίμων κίνησης αλλά και του ηλεκτρικού ρεύματος. Τι αντίκτυπο θα έχει αυτή η πτώση λοιπόν στα βενζινάδικα, τους λογαριασμούς της ΑΗΚ και κατ’επέκταση στην τσέπη του Κύπριου καταναλωτή;

Αρχικά η τιμή του αργού πετρελαίου δεν συνάδει απόλυτα με τις τιμές των καυσίμων στην πραγματικότητα, κάτι που είχαμε αναλύσει και σε προηγούμενο δημοσίευμα. Όπως είχε επεξηγήσει ο εκτελεστικός διευθύνων σύμβουλος της Πετρολίνα, Ντίνος Λευκαρίτης είναι ένα πράγμα το αργό πετρέλαιο, και άλλο τα καθαρά προιόντα που εξάγονται από αυτό. Με τον όρο αργό πετρέλαιο εννοούμε το ακατέργαστο πετρέλαιο, αυτό που αγοράζουν τα διυλιστήρια και πηγαίνει για διύλιση. Το αργό πετρέλαιο βγάζει (διυλίζεται) διάφορα προϊόντα όπως είναι το πετρέλαιο κίνησης, η βενζίνη και η κηροζίνη.

Με τις χρεώσεις Ιουλίου ο λογαριασμός που θα φτάσει στο γραμματοκιβώτιο του νοικοκυριού θ’ανέλθει –περίπου- στα 295 ευρώ, 55 ευρώ περισσότερα απ’ότι τον Ιούνιο

Μόλις πριν από 35 μέρες το αργό πετρέλαιο είχε φτάσει τα 120$ το βαρέλι (10 Ιουνίου) ενώ σε όλο το μεσοδιάστημα οι προβλέψεις συνεχίζουν να είναι δυσοίωνες, αφού δε διαφαίνεται από τους αρμόδιους φως στο τούνελ και μεταστροφή τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους λόγω και της συνεχιζόμενης εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Παρά ταύτα σήμερα (Πέμπτη 14 Ιουλίου) και την ώρα που γράφεται το κείμενο η τιμή του πετρελαίου έχει πέσει κάτω από 100$ το βαρέλι προκαλώντας συγκρατημένη αισιοδοξία στους καταναλωτές που αναμένουν μείωση στις τιμές των καυσίμων κίνησης αλλά και στον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος.

Φθηνότερη βενζίνη και πετρέλαιο κίνησης - Τι αλλάζει

Το αντίκτυπο που θα έχει η πτώση της τιμής του πετρελαίου στα υγρά καύσιμα σχολίασε μιλώντας στην «Καθημερινή» ο εκπρόσωπος Τύπου του Παγκύπριου Συνδέσμου Πρατηριούχων, Χριστόδουλος Χριστοδούλου. Η βουτιά στο κόστος θα διαφανεί στην τιμή των καυσίμων και μάλιστα άμεσα με τον ίδιο να διαβεβαιώνει πως ήδη δύο εταιρείες έχουν προχωρήσει στην αποστολή ανανεωμένων χαμηλότερων τιμών που θα τοποθετηθούν στις ταμπέλες, ενώ πολύ σύντομα θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες.

Η διαφοροποίηση θα ανέλθει σε πρώτο στάδιο σε μείωση 2,5 σεντ το λίτρο στην τιμή της βενζίνης και 3,6 σεντ περίπου το λίτρο για το πετρέλαιο κίνησης, τοποθετώντας την πρακτική εφαρμογή πιθανότατα από την αρχή της επόμενης εβδομάδας. Η παραλαβή των νέων φορτίων –με τις χαμηλότερες τιμές- θα γίνει την Παρασκευή (15 Ιουλίου) ενώ δεν αποκλείστηκε το ενδεχόμενο να υπάρξουν ακόμη μεγαλύτερες πτώσεις στη συνέχεια.

Ανασταλτικός παράγοντας είναι φυσικά η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου ενώ η κίνηση στα πρατήρια συνεχίζει να είναι μειωμένη. Όπως επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος Τύπου των Πρατηριούχων η ακρίβεια έχει σπρώξει ακόμη περισσότερους καταναλωτές στα κατεχόμενα αφού η διαφορά είναι γύρω στα 30 με 40 σεντ –ουσιαστικά αφορά τους φόρους- με τον ίδιο να δηλώνει πως αναμένει ένα όχι περαιτέρω μείωση τουλάχιστον σταθεροποίηση στο εγγύς μέλλον. Οι καταναλωτές συνεχίζουν να περιορίζουν τις μετακινήσεις τους στο βαθμό του δυνατού με την πλειοψηφία να ζητά 5, 10 ή 20 ευρώ.

Υπομονή για το ρεύμα - Καυτός και για την τσέπη ο Ιούλιος

Με την ευχή η μείωση που παρατηρήθηκε στην τιμή του πετρελαίου να συνεχιστεί ξεκίνησε η εκπρόσωπος Τύπου της ΑΗΚ, κυρία Χριστίνα Παπαδοπούλου. Σε περίπτωση που η κάθοδος της τιμής δεν αποτελεί απλά συγκυριακό φαινόμενο αλλά τάση, το κέρδος της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου θα μεταφραστεί σε μειώσεις που θα μετακυλιστούν στους λογαριασμούς των καταναλωτών.

Παρ’όλα αυτά κάτι τέτοιο δεν αναμένεται να συμβεί άμεσα αφού ο αντίκτυπος θα διαφανεί μετά από 2 τουλάχιστον μήνες. Ο λόγος; Η Αρχή Ηλεκτρισμού αγοράζει καύσιμο ανά 2-3 εβδομάδες αφού οφείλει να διατηρεί στη διάθεση της απόθεμα καυσίμων που καλύπτει δύο με τρεις μήνες. Για να συμβεί όμως αυτό το καύσιμο που αγοράζεται προστίθεται στην υπάρχουσα δεξαμενή δημιουργώντας ένα μείγμα που έχει αγοραστεί σε διάφορες τιμές. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η μεσοσταθμική τιμή των καυσίμων να επηρεάζει ετεροχρονισμένα τους λογαριασμούς.

Από τη συζήτηση δεν μπορούσε να λείπει και το ζήτημα των νέων διατιμήσεων που έχουν εγκριθεί με τις αυξήσεις τον Ιούλιο να ανέρχονται στο 22.5% σε σχέση με τον Ιούνιο. Αυτό οφείλεται καθαρά στη μεταβολή της τιμής του πετρελαίου διεθνώς καθώς και την τιμή των θερμοκηπιακών αερίων που παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Μέχρι το τέλος Ιουνίου η τιμή βασικής διατίμησης της κιλοβατόρας ήταν 8,82 σεντ ενώ με την έγκριση της ρυθμιστικής αρχής ενέργειας (ΡΑΕΚ) η τιμή μετά τις αναπροσαρμογές φτάνει τα 10,34 σεντ.

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της αύξησης που θα επωμιστεί ένα νοικοκυριό, αρκεί να αναφέρουμε ότι η κατανάλωση –χοντρικά και κατά μέσο όρο- για μία τετραμελή οικογένεια, είναι περίπου 800 κιλοβατόρες. Με τις χρεώσεις Ιουλίου λοιπόν, ο λογαριασμός που θα φτάσει στο γραμματοκιβώτιο του νοικοκυριού για ολόκληρο τον μήνα θ’ανέλθει –περίπου- στα 295 ευρώ, 55 ευρώ περισσότερα απ’ότι θα πλήρωνε τον Ιούνιο για την ίδια κατανάλωση.

 

Του Ανδρέα Κόκκινου

 

 
 

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση