ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: Λινό παντελόνι, λινό πουκάμισο και kitten heels
 

Ο ''βιασμός'', η ανατροπή, η βιντεοσκόπηση και ο συντηρητισμός

Δέσποινα Άσπρου

Τις τελευταίες μέρες όλοι γίναμε "μάρτυρες" του φερόμενου βιασμού της 19χρονης Βρετανίδας από 12 Ισραηλινούς στην Αγία Νάπα. Το γεγονός προκάλεσε σοκ στην κυπριακή κοινότητα και όπως ήταν αναμενόμενο, λόγω της σοβαρότητάς του, πήρε τεράστιες εκτάσεις σε Κύπρο, Ισραήλ και Βρετανία.

Τότε όλοι, μαθαίνοντας το γεγονός, σπεύσαμε να κάνουμε τις δικές μας εικασίες και να παραθέσουμε την άποψή μας για την τροπή των γεγονότων. Μέχρι εδώ όλα γνωστά. Για την ιστορία -αν και μάλλον δεν χρειάζεται- να πούμε ότι η υπόθεση ανατράπηκε και η 19χρονη αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι έκανε ψευδή καταγγελία, καθώς υπήρχαν στοιχεία που μαρτυρούσαν πως η ίδια ήρθε σε σεξουαλική επαφή με την θέλησή της με μερικούς από τους Ισραηλινούς.

Και κάπως έτσι, η ίδια από θύμα μετατράπηκε σε θύτης και μετά από αναβολή της δίκης της -που ήταν χθες 29/8- πρόκειται σήμερα να παρουσιαστεί ενώπιων δικαστηρίου. Όπως αναφέρουν αρκετά δημοσιεύματα ο λόγος που προέβη στην καταγγελία ήταν η ενόχλησή της καθώς χωρίς την συγκατάθεσή της μερικοί βιντεοσκοπούσαν την σεξουαλική πράξη.

Λίγο μετά από την αλήθεια που έλαμψε, αρκετά δημοσιεύματα αναφέρουν πως η ίδια στο παρελθόν είχε κάνει παρόμοια καταγγελία για να εισπράξει ασφάλεια, ενώ μάλιστα διαβάσαμε πως σύμφωνα με τον δικηγόρο των Ισραηλινών η νεαρή εργαζόταν στο ξενοδοχείο που έγινε το περιστατικό και «επέλεγε» άντρες με τους οποίους πήγαινε στο δωμάτιο της - κάτι το οποίο είναι εντελώς άσχετο, αν θέλετε την άποψή μου! Γιατί τα λέω αυτά; Θα σας εξηγήσω αμέσως.

Αναρωτιέμαι ποιος τελικά έχει δίκιο και ποιος άδικο στην όλη ιστορία. Σαφώς το να καταδικάσει η 19χρονη τα 12 αγόρια, είναι λάθος και σε αυτό είμαι κάθετη. Κι όμως, να την μαγνητοσκοπούν είναι σωστό; Η επιλογή για ομαδική συνεύρεση ήταν καθαρά απόφαση όλων - όπως αποδείχτηκε. Γιατί η γυναίκα πρέπει να αντιμετωπιστεί διαφορετικά και γιατί οι άντρες πρέπει -για άλλη μια φορά- να δείξουν την "ανωτερότητά" τους, βιντεοσκοπώντας την πράξη;

Προφανώς η κίνησή τους αποδεικνύει την "ανωριμότητά" τους - λόγω ηλικίας, μάλλον. Δεκτό. Κι όμως, γιατί τώρα όλοι πρέπει να εναντιωθούμε στην κοπέλα - όχι λόγω της ψευδής καταγγελίας, επαναλαμβάνω- αλλά λόγω της επιλογής της;

 Ναι, αντιλαμβάνεστε τι εννοώ. Όλοι ξαφνικά ξεκινήσαμε να την κρίνουμε εξαιτίας της επιλογής της για ομαδική συνεύρεση. Δεν λέω αν αυτό είναι σωστό, ή λάθος -γιατί απλώς δεν υπάρχει σωστό και λάθος στο σεξ. Κι όμως, καλό είναι να ξεφύγουμε από τους συντηρητισμούς και τις μικρότητες, όταν πρόκειται για τόσο σοβαρά θέματα.

Εμείς άλλωστε δεν είμαστε αυτοί που λέμε πως ο καθένας μπορεί να κάνει ότι θέλει στο κρεβάτι του; Οπότε αφού είναι έτσι, γιατί να εστιάσουμε στην επιλογή της και όχι μόνο στην ψευδή καταγγελία - που αυτό είναι και το γεγονός; Βρισκόμαστε στο 2019 και δεν υπάρχει λόγος να ασχολούμαστε με αχρείαστα γεγονότα. Ας μάθουμε επιτέλους να αντιμετωπίζουμε ορθά τις καταστάσεις, αφήνοντας πίσω μας ξεπερασμένες ιδεολογίες.

Με όσα λέω, για κανέναν λόγο δεν θέλω να υπερασπιστώ κάποιον, ούτε και να κρίνω κάποιον. Θα μου πείτε βέβαια ο καθένας είναι υπαίτιος των πράξεών του και θα πληρώσει γι' αυτές. Δεκτό. Κι όμως, μόνο αυτοί γνωρίζουν τι ακριβώς συνέβη. Αυτό που εγώ θέλω να πω, είναι πως έφτασε η στιγμή να σταματήσουμε να κρίνουμε ανθρώπους από τις επιλογές τους και ότι καλό θα ήταν να μέναμε απλώς στα γεγονότα - το ότι η 19χρονη έσφαλε κάνοντας ψευδή καταγγελία και ότι οι  Ισραηλινοί λάθος βιντεοσκόπησαν ένα άτομο χωρίς την συγκατάθεσή του... εκτός και αν υπήρξε συγκατάθεση, πράγμα που προσωπικά δεν γνωρίζω και παραδέχομαι πως σε αυτή την περίπτωση η άποψή μου θα ανατραπεί.

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση