ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Leopard pants, μαύρο crop top και kitten heels
 

Νotre Dame: Οι σημαντικές στιγμές του εμβληματικού ναού

Η Notre Dame είναι ένας παλιός καθολικός καθεδρικός ναός που βρίσκεται στο Cite Island στον ποταμό Σηκουάνα στο κέντρο του Παρισιού.
Αυτός ο καθεδρικός ναός του γοτθικού ρυθμού είναι αφιερωμένος στην Παναγία. Το κτήριο αυτό ξεκίνησε το 1163 κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Louis VII με τον Πάπα Αλέξανδρο Γ ' να είχε την τιμή να θέσει το θεμέλιο λίθο. Μετά την ολοκλήρωση της χορωδίας το 1183 άρχισε η εργασία στο ναό και ολοκληρώθηκε τον 13ο αιώνα.

Η διάσημη Παναγία των Παρισίων, ή Notre Dame όπως είναι γνωστό αν και γλίτωσε από πολέμους και φυσικές καταστροφές καταστράφηκε το 2019 και συγκεκριμένα στις 15 Απριλίου -την μεγάλη Δευτέρα των Καθολικών- από μία πυρκαγιά.

Η πυρκαγιά αυτή εξαπλώθηκε σε πολύ λίγο χρόνο -πιθανότατα εξαιτίας σπίθας από τις εργασίες συντήρησης- σε όλο τον ξύλινο σκελετό της εκκλησίας, που άρχισε να χτίζεται το 1163 και ολοκληρώθηκε τα μέσα του 13ου αιώνα. Σε περίπου δυο ώρες η οροφή και το εμβληματικό κωδωνοστάσιο του ναού κατέρρευσαν ενώ οι εικόνες έγινε viral παγκόσμια και σόκαραν.


Φωτογραφία του 1881


Η Notre Dame προστατευμένη με σακιά άμμου στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

Ιστορικά στον ναό αυτό έλαβαν χώρα αρκετά σημαντικά γεγονότα ενώ ήταν αρκετοί οι οποίοι εμπνεύστηκαν από αυτόν για τα έργα τους.

Στον Εκατονταετή Πόλεμο ο Κάρολος ο 6ος στέφθηκε εκεί Βασιλιάς της Γαλλίας και της Αγγλίας όπως και η Μaria Stewart. 

- Στα τέλη του 1700 οι βασιλιάδες και οι βασίλισσες κάποτε στέφθηκαν στον ναό αυτό ενώ κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης, πολλοί θησαυροί του καθεδρικού ναού καταστράφηκαν ή λεηλατήθηκαν.

- Τον Δεκέμβριο του 1804, ο Ναπολέων Βοναπάρτης στέφθηκε εκεί αυτοκράτορας καθώς και η τότε σύζυγός του Ιωσηφίνα.

- Το 1831 ο Βίκτωρ Ουγκώ με έμπνευση τον ναό έγραψε το διάσημο μυθιστόρημά του, «Παναγία των Παρισίων». Το μυθιστόρημα αυτό αναζωπύρωσε το ενδιαφέρον του κοινού για τον ναό και ήταν το έναυσμα για να ξεκινήσουν οι εργασίες αποκατάστασης του.

- Το 1845 ξεκίνησε μια επιχείρηση αναστήλωσης και αποκατάστασης της Notre Dame η οποία διήρκησε 25 χρόνια και προστέθηκε στην οροφή του ναού το εμβληματικό κωδωνοστάσιο των 90 μέτρων από τον αρχιτέκτονα Eugene Viollet-le-Duc.

- Το 1963, η πρόσοψη του καθεδρικού ναού καθαρίστηκε από αιώνες αιθάλης και βρωμιάς, επιστρέφοντας στο αρχικό της χρώμα.

- Το 1991 η Notre Dame εντάχθηκε στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco. 

- Το 2013 η Παναγία των Παρισίων απέκτησε 9 νέες καμπάνες που αντικατέστησαν τις παλιές.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Τα μηνύματα γνωστών προσωπικοτήτων για την πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων

Παγκόσμιος συγκλονισμός από την πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων

Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση