ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: midi στενό φόρεμα και μποτάκια
 

Nadia Murad: Από σκλάβα του σεξ των τζιχαντιστών στο Νόμπελ Ειρήνης

Δέσποινα Άσπρου

Βασανίστηκε και βιάστηκε από το ISIS. Έγινε πρέσβειρα του ΟΗΕ και έδωσε σκληρή μάχη, ώστε οι διώξεις που διαπράχθηκαν το 2014 κατά των Γεζίντι να αναγνωριστούν ως γενοκτονία. Στη δίκη την εκπροσώπησε η Amal Clooney. Ο λόγος για την Nadia Murad.

Η Nadia είναι μια από τις σύγχρονες ηρωίδες. Μια γυναίκα την οποία όλοι πρέπει να ξέρουμε, γι αυτό θα δούμε λίγο την ιστορία της. Μια ιστορία η οποία ανατριχιάζει.

Η νεαρή αυτή κοπέλα ζούσε ήρεμα σε μια ορεινή περιοχή ανάμεσα στο Ιράκ και την Συρία. Η επέλαση του Ισλαμικού Κράτους το 2014 άλλαξε όμως τα πάντα.

Μία ημέρα του Αυγούστου τζιχαντιστές που επέβαιναν σε φορτηγάκια εισέβαλαν στο χωριό της Nadia, σκότωσαν τους άνδρες, πήραν για στρατιώτες τα αγόρια και ανάγκασαν χιλιάδες γυναίκες στη σεξουαλική σκλαβιά, ανάμεσά τους και η ίδια.

Οι τζιχαντιστές θέλησαν «να μας στερήσουν την τιμή μας, όμως έχασαν τη δική τους», είχε δηλώσει η Murad απευθυνόμενη πρόσφατα στους ευρωβουλευτές.

Η ίδια έχει οριστεί από τον ΟΗΕ «πρέσβειρα για την αξιοπρέπεια των θυμάτων του trafficking», κάτι το οποίο γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα μας.

Πώς έχει η ιστορία; Συνοπτικά οι τζιχαντιστές οδήγησαν με τη βία τη Murad στη Μοσούλη, την ιρακινή πρωτεύουσα του «χαλιφάτου» τους, όπου η περιπέτειά της διήρκησε μήνες. Βασανίστηκε, βιάστηκε, πουλήθηκε επανειλημμένα στις αγορές των σκλάβων του ΙΚ, αναγκάστηκε να απαρνηθεί τη θρησκεία της: η Nadia τα έζησε όλα.

Το δράμα της βέβαια δεν τελείωσε εκεί. Η ίδια αναγκάστηκε να «παντρευτεί» έναν τζιχαντιστή, ο οποίος όχι απλώς της φαιρόταν απαίσια, αλλά και τη χτυπούσε χωρίς όρια.

«Αδυνατούσα να αντέξω τόσους βιασμούς και τόση βία», επεσήμανε για να εξηγήσει τους λόγους που την ώθησαν να δραπετεύσει, ένα σχέδιο που κατάφερε να θέσει σε εφαρμογή χάρη στη βοήθεια μιας οικογένειας μουσουλμάνων στη Μοσούλη.

Με πλαστά χαρτιά η Nadia έφτασε μέχρι το Ιρακινό Κουρδιστάν, μερικές δεκάδες χιλιόμετρα από τη Μοσούλη, όπου βρέθηκε εν μέσω του πλήθους των εκτοπισμένων σε καταυλισμούς.

Από εκεί, αφού έμαθε για τον θάνατο έξι αδελφών της και της μητέρας της, ήρθε σε επαφή με μια οργάνωση που βοηθά τους Γιαζίντι για να βρει την αδελφή της στη Γερμανία. Έπειτα η ίδια πήρε την απόφαση να στραφεί προς τον ακτιβισμό.

Από τη Γερμανία διεξάγει «τον αγώνα για τον λαό της», όπως λέει η ίδια: φέρνει στο φως της δημοσιότητας τις διώξεις που υπέστησαν οι Γιαζίντι από το ΙΚ, τις οποίες χαρακτηρίζει γενοκτονία. 

Ο «αγώνας» της Νάντιας Μουράντ της επιφύλαξε όμως και όμορφες εκπλήξεις. Στις 20 Αυγούστου ανακοίνωσε μέσω Twitter τον αρραβώνα της με έναν άλλο ακτιβιστή υπέρ των Γιαζίντι, τον Αμπίντ Σαμντίν. «Ο αγώνας για τον λαό μας μάς έφερε κοντά και θα συνεχίσουμε αυτό τον δρόμο μαζί», έγραψε, συνοδεύοντας την ανακοίνωση με μια φωτογραφία της μαζί με τον νεαρό σύντροφό της.

Σήμερα, 5 Οκτωβρίου, το κορίτσι αυτό κατάφερε να πάρει το νόμπελ ειρήνης για το 2018, οπότε η ιστορία της κάνει -δίκαια- τον γύρο του κόσμου.

 

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση