ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Φούξια σατέν πουκάμισο, denim φούστα και sneakers
 

Lockdown: Tι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται

Διευκρινήσεις για το τι θα ισχύει από τις 10-31 Ιανουαρίου 2021 και ποιες είναι οι εξαιρέσεις στις μετακινήσεις.

Το νέο καθολικό lockdown θα ισχύει από 10-31 Ιανουαρίου 2021 και οι πολίτες θα βρίσκονται αντιμέτωποι με μια νέα πραγματικότητα. Έκκληση Υπουργού Υγείας να μαζέψουμε δυνάμεις, να εφαρμόσουμε πιστά τα μέτρα ώστε να νικήσουμε και αυτή τη δοκιμασία.

Για ποιους λόγους επιτρέπεται η μετακίνηση κατά τις ώρες απαγόρευσης κυκλοφορίας (9 το βράδυ με 5 το πρωί της επόμενης μέρας);

• για σκοπούς εργασίας με την παρουσίαση του Εντύπου Α, υπογεγραμμένο από τον εργοδότη.

• για μετάβαση σε ιατρικό κέντρο ή νοσηλευτήριο ή φαρμακείο ή κτηνίατρο για επείγοντα ιατρικά περιστατικά και για μετάβαση για παροχή επείγουσας βοήθειας σε άτομα που αδυνατούν να αυτό-εξυπηρετηθούν

Πόσες φορές ανά ημέρα θα επιτρέπεται η κατ’ εξαίρεση μετακίνηση;
Θα επιτρέπεται δύο φορές ανά ημέρα με την αποστολή γραπτού μηνύματος στο 8998. Τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών δύνανται να χρησιμοποιούν το Έντυπο Β.

Επιτρέπεται η μετάβαση σε άλλη επαρχία εκτός εργασίας;
Ναι για σκοπούς ατομικής άθλησης στη θάλασσα (κολύμπι και ψάρεμα), νοουμένου ότι δεν υπερβαίνουν τα δύο άτομα, εξαιρουμένων των ανήλικων τέκνων. Η μετάβαση δεν θα υπερβαίνει τις τρεις (3) ώρες

Πώς θα γίνεται η μετακίνηση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση, η οποία είναι αναγκαία για την απρόσκοπτη επικοινωνία και επαφή γονέων και τέκνων;
Θα πρέπει να προσκομίζουν Δικαστικό Διάταγμα για τη φύλαξη των παιδιών τους τις συγκεκριμένες μέρες/ώρες της μετακίνησης.

Μπορώ να μεταφέρω πρόσωπο στο αεροδρόμιο;
Ναι με την παρουσίαση αποδεικτικού στοιχείου (εισιτήριο) με το οποίο να αποδεικνύεται η ημέρα και η ώρα άφιξης/αναχώρησης.

Επιτρέπεται η μετάβαση γεωργών ή κτηνοτρόφων στις δουλειές τους;
Επιτρέπεται νοουμένου ότι προσκομίζουν το έντυπο εκταρικής και κεφαλικής επιδότησης ή, σχετική βεβαίωση.

Σε ποιες περιπτώσεις επιτρέπεται η κατ’ εξαίρεση μετακίνηση χωρίς αποστολή SMS;

Η μετακίνηση χωρίς αποστολή sms επιτρέπεται:

• για διακίνηση ατόμων με αναπηρία και ατόμων που εμπίπτουν στο φάσμα του αυτισμού, μαζί με τον συνοδό τους.

• για βόλτα για τις ανάγκες κατοικίδιου ζώου,(σε ακτίνα 500 μ. από την κατοικία τους) και εφόσον δεν υπερβαίνουν τα δύο άτομα, εξαιρουμένων των ανήλικων τέκνων.

• για μεταφορά ανήλικων παιδιών από και προς τους βρεφικούς, βρεφονηπιοκομικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία, προδημοτική και ειδική εκπαίδευση.

Πόσα άτομα μπορούν να επιβαίνουν σε ιδιωτικό όχημα;
Στα ιδιωτικά οχήματα μπορούν να επιβαίνουν άτομα της ίδιας οικογένειας, χωρίς τη χρήση μάσκας. Σε περιπτώσεις μετακίνησης με όχημα ατόμων από διαφορετικά νοικοκυριά, επιτρέπεται μέχρι τρία (3) άτομα, περιλαμβανομένου του οδηγού, με απαραίτητη τη χρήση μάσκας.

Για μετακινήσεις για σκοπούς εργασίας επιτρέπεται να επιβαίνουν μέχρι τέσσερα (4) άτομα, με απαραίτητη χρήση μάσκας.

Επιτρέπονται οι κοινωνικές συναθροίσεις/ επισκέψεις σε οικίες;
Eπιτρέπεται η επίσκεψη σε οικίες για σκοπούς:

• φύλαξης ανηλίκων και ατόμων με αναπηρία κατά την περίοδο που οι γονείς/ κηδεμόνες δουλεύουν

• υποβοήθησης προσώπων που αδυνατούν να αυτό-εξυπηρετηθούν

• εργασίας από επαγγελματίες, όπως ηλεκτρολόγων, υδραυλικών, οικιακών βοηθών καθώς και επαγγελματιών υγείας

Επιτρέπεται η λειτουργία των ιερών ναών/ θρησκευτικούς χώρους λατρείας;
Η Θεία Λειτουργία στους ιερούς ναούς/θρησκευτικούς χώρους λατρείας τελείται χωρίς την παρουσία πιστών ενώ απαγορεύεται και η παρουσία πιστών στο προαύλιο. Διευκρινίζεται ότι οι πιστοί μπορούν να προσέρχονται στους θρησκευτικούς χώρους για ατομική προσευχή.

Μπορώ να κάνω παραγγελία από εστιατόριο;
Νοείται ότι οι χώροι εστίασης μπορούν να προσφέρουν μόνο υπηρεσίες κατ’ οίκον παράδοσης (delivery) στο ωράριο που καθορίζουν τα ίδια τα υποστατικά και take-away και drive-through μέχρι τις 9 το βράδυ. 

Αν χαλάσει το αυτοκίνητό μου, μπορώ να το πάρω στον μηχανικό;
Ναι, παραμένουν σε λειτουργία τα συνεργεία αυτοκινήτων και οι άλλες συναφείς επιχειρήσεις, καθώς και οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών τεχνικού ελέγχου οχημάτων οδικών μεταφορών (ΜΟΤ).

Μπορώ να μεταβώ σε ένα ξενοδοχείο ή τουριστικό κατάλυμα;
Όχι αυτά παραμένουν ανοικτά μόνο για τη φιλοξενία ατόμων που δεν έχουν τη μόνιμη διαμονή τους στην Κύπρο.

Τι ισχύει για τη λειτουργία των φροντιστηρίων, και πώς θα διδάσκονται τα ιδιαίτερα απογευματινά μαθήματα;Η εκπαίδευση γίνεται διαδικτυακά μέσω τηλεκπαίδευσης σ’ όλες τις βαθμίδες. Το ίδιο ισχύει και για τα φροντιστήρια αλλά και για τους εκπαιδευτικούς που προσφέρουν κατ’ οίκον μαθήματα.

Σε περίπτωση ελέγχων από την αστυνομία, τι θα πρέπει να παρουσιάσουμε;
Όλα τα άτομα που μετακινούνται για οποιοδήποτε από τους πιο πάνω λόγους οφείλουν να φέρουν μαζί τους ταυτότητα ή διαβατήριο, για σκοπούς ταυτοποίησης.

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση