ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Denim jumpsuit και μπαλαρίνες
 

Κύπρος 2015 - Αρχίζουν οι κινηματογραφικές μέρες

Το 13ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου «Κινηματογραφικές Μέρες - Κύπρος 2015», είναι έτοιμο για τη μεγαλύτερη διεθνής διοργάνωση στην Κύπρο αφιερωμένη στον παγκόσμιο κινηματογράφο του σήμερα και πραγματοποιείται στο Θέατρο Ριάλτο στη Λεμεσό και τον Κινηματογράφο Ζήνα Πάλας στην Λευκωσία με διοργανωτές τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και το Θέατρο ΡΙΑΛΤΟ.

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου θα προβάλει ταινίες που έχουν διακριθεί σε σημαντικά φεστιβάλ και αγαπηθεί ανά το παγκόσμιο (πρόγραμμα Viewfinder), ενώ για πρώτη φορά εντάσσει στον κορμό του Κυπριακό Διαγωνιστικό Τμήμα με τέσσερεις νέες Κυπριακές ταινίες μεγάλου μήκους. Παράλληλα, το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα «Glocal Images» αναβαθμισμένο όσο ποτέ, επιφυλάσσει συγκινητικές εμπειρίες. Όπως και κάθε χρόνο, το φεστιβάλ περιλαμβάνει ειδικά αφιερώματα, εργαστήρια και μουσικές εκδηλώσεις.

Επίσης εντάσσεται για πρώτη φορά και ειδικό τμήμα για τις νεότερες γενιές των Κυπρίων σινεφίλ κάτω από τον τίτλο Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες για Παιδιά και Νέους. Στο πλαίσιο αυτό θα προβληθούν βραβευμένες ταινίες για παιδιά από διαφορετικές χώρες, καθώς και ταινίες μικρού μήκους που έγιναν από παιδιά της Κύπρου και της Ελλάδας. Το Φεστιβάλ αυτό γίνεται σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Παιδικού Κινηματογράφου «International Children’s Film Festival of Cyprus».

VIEWFINDER: MΑΤΙΕΣ ΣΤΟΝ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΔΙΕΘΝΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ
• «Λεβιάθαν» (ΡΩΣΙΑ / Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου στις Κάννες, Υποψήφιο για Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας κ.α.)
• «Whiplash» (Η.Π.Α. / Όσκαρ Β' Ανδρικού Ρόλου για τον Τζέι Κέι Σίμονς, Όσκαρ Καλύτερου Μοντάζ, Όσκαρ Καλύτερου Μιξάζ, Υποψήφιο για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας και Διασκευασμένου Σεναρίου κ.α.)
• «Ξενία» (ΕΛΛΑΔΑ / Eπίσημη συμμετοχή στο τμήμα «Un Certain Regard» του 67ου Κινηματογραφικού Φεστιβάλ των Καννών)
• «Corn Island» (ΓΕΩΡΓΙΑ / Νικήτρια ταινία του Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι, Βραβείο “Bridging the borders” στο Διεθνές Φεστιβάλ του Παλμ Σπριγκς κ.α.)

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ «Το Άλλο Σινεμά του Φανταστικού»
(Περιλαμβάνει διεθνείς μεγάλου μήκους ταινίες με έντονο το στοιχείο του φανταστικού.)
• «Νορβηγία» (EΛΛΑΔΑ / Επίσημη συμμετοχή στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Κάρλοβι Βάρι, Βραβείο Διεθνούς Ενωσης Κριτικών Κινηματογράφου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης κ.α.)
• «A Girl Walks Home Alone at Night» (H.Π.Α / Gotham Independent Film Award for Breakthrough Director κ.α.)
• «Goodnight Mommy» (ΑΥΣΤΡΙΑ / Βραβείο FIPRESCI στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και επίσημη συμμετοχή στα Φεστιβάλ Βενετίας και Τορόντο)

EΘΝΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Συμμετοχή – ρεκόρ σημειώνεται φέτος για τις κυπριακές ταινίες αφού τέσσερεις νέες κυπριακές παραγωγές θα διαγωνιστούν στο φετινό Φεστιβάλ. Για το Βραβείο Καλύτερης Κυπριακής ταινίας θα διαγωνιστούν οι:
1. «Μέλος Οικογένειας», του Μαρίνου Καρτίκκη
2. «Τα Μαγικά Φασόλια», του Θεόδωρου Παναγίδη
3. «Οι Εντυπώσεις ενός Πνιγμένου» του Κύρου Παπαβασιλείου, και
4. «Conveyor Belt» της Αλεξίας Ρόιτερ.

ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ GLOCAL IMAGES
Συνολικά εννέα ταινίες πρόκειται να διαγωνιστούν φέτος, ανάμεσά τους και η ταινία του Κύρου Παπαβασιλείου «Οι εντυπώσεις ενός πνιγμένου» (Κύπρος). Eμπνευσμένη από την τελευταία μέρα της ζωής του Κώστα Καρυωτάκη, η ταινία του Παπαβασιλείου διαγωνίζεται και στο Εθνικό Διαγωνιστικό μέρος ενώ αξίζει να αναφερθεί ότι έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο διαγωνιστικό τμήμα του 44ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ρότερνταμ.

To σκηνοθετικό ντεμπούτο του Guy Myhill «Τhe Goob» (Μεγάλη Βρετανία), είναι ένα δράμα ενηλικίωσης με έντονο το στοιχείο του κοινωνικού ρεαλισμού, και φόντο τα Φένλαντς της Ανατολικής Αγγλίας.

Ο Eric Cherrière σκηνοθετεί το φιλμ νουάρ «Cruel» (Γαλλία), με πρωταγωνιστή ένα απρόσμενο ήρωα της διπλανής πόρτας: ένα κατά συρροήν δολοφόνο.

Στη ταινία «The Chambermaid Lynn» (Γερμανία), του Ιngo Haeb, η καμαριέρα Lynn ψάχνει με μανία τα υπάρχοντα των πελατών του ξενοδοχείου με την ελπίδα να ανακαλύψει τα μυστικά τους.

Από την Αφρική θα δούμε την ταινία «Diffret» (Αιθιοπία), του Zeresenay Berhane Mehari, με εκτελεστή παραγωγό την Αντζελίνα Τζολί, η οποία αφηγείται την ιστορία μιας νεαρής δικηγόρου.

Κυριολεκτικά «εκρηκτική» έχει χαρακτηριστεί η νέα ταινία του Σύλλα Τζουμέρκα «A Blast» (Ελλάδα). Σε μια Ελλάδα που ζει στον απόηχο της έκρηξης, οι οικογενειακοί δεσμοί και οι ερωτικές σχέσεις δοκιμάζονται.

Η ταινία «Valley» (Ισραήλ), της Sophie Artus, ξεδιπλώνει την ιστορία τριών εφήβων που έρχονται αντιμέτωποι με τη βία, στο σχολείο αλλά και στην οικογένειά τους, βιώνοντας τη σκληρότητα μα και την ομορφιά του εφηβικού κόσμου.

Η ταινία «Three Windows and a Hanging» (Κόσοβο, Γερμανία) του Isa Qosja, είναι μια οδυνηρή ιστορία για ένα χωριό που αναγκάζεται να κλείσει τα μάτια μπροστά στον βιασμό γυναικών από σερβικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Κόσοβο, το 1998-99.

Η ταινία «Homesick» (Γερμανία, Αυστρία) του Αυστριακού σκηνοθέτη Jakob M. Erwa αφηγείται την ιστορία της φιλόδοξης Τζέσικα, μαθήτριας του τσέλο, η οποία λαμβάνει τιμητική πρόσκληση για να εκπροσωπήσει τη Γερμανία σε διεθνή διαγωνισμό κλασικής μουσικής.

Οι περισσότεροι σκηνοθέτες των οποίων οι ταινίες διαγωνίζονται θα είναι στην Κύπρο, και θα συμμετέχουν σε ζωντανό διάλογο με το κοινό μετά την προβολή της ταινίας τους σε Λεμεσό και Λευκωσία.

Την Καλλιτεχνική Επιτροπή του Φεστιβάλ αποτελούν οι σκηνοθέτιδες Τώνια Μισιαλή και Στελάνα Κληρή και ο ακαδημαϊκός Δρ. Κώστας Κωνσταντινίδης.

Η Διεθνής Κριτική Επιτροπή του Φεστιβάλ αποτελείται φέτος από τους
• Kristi Zea: (Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής): Aμερικανίδα παραγωγός και σκηνογράφος η οποία έχει προταθεί 2 φορές για Βραβείο Όσκαρ
• Elma Tataragic: Υπεύθυνη προγραμματισμού στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαράγεβο και βραβευμένη σεναριογράφος – παραγωγός.
• Βαγγέλης Μουρίκης: Πολυβραβευμένος Έλληνας σεναριογράφος και ηθοποιός του κινηματογράφου με συμμετοχή σε περισσότερες από 30 βραβευμένες ταινίες
• Άδωνις Φλωρίδης: Κύπριος σκηνοθέτης στον κινηματογράφο και το θέατρο, θεατρικός συγγραφέας και σεναριογράφος.
• Christie Huysmans: Βελγίδα συγγραφέας, σεναριογράφος, θεωρητικός και κριτικός του κινηματογράφου.


Το αναλυτικό πρόγραμμα του 13ου Φεστιβάλ είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ στην διεύθυνση www.cyprusfilmdays.com και στη σελίδα του Φεστιβάλ στο facebook,

Όλες οι ταινίες θα προβάλλονται στους αυθεντικούς τους διαλόγους με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους.

Info
17-26 Απριλίου 2015
Θέατρο Ριάλτο, Λεμεσός και Ζήνα Πάλας, Λευκωσία
€6 Εισιτήριο Ημέρας
€25 Κάρτα Φεστιβάλ (για όλες τις προβολές του Φεστιβάλ)
Δωρεάν για φοιτητές με την παρουσίαση της φοιτητικής κάρτας
Δωρεάν για μαθητές και για κατόχους κάρτας ΑμεΑ

Σειρά εργαστηρίων για επαγγελματίες
Οι «Κινηματογραφικές Μέρες - Κύπρος 2015» παρέχουν και φέτος την ευκαιρία σε επαγγελματίες του κινηματογράφου να συμμετάσχουν σε σειρά εργαστηρίων, που θα πραγματοποιηθούν στο Point Centre for Contermporary Art, στη Λευκωσία, και θα παραδίδονται στα αγγλικά από διεθνείς προσωπικότητες του κινηματογράφου.

1. Διήμερο εργαστήρι για επαγγελματίες Ηθοποιούς με την casting director Nancy Bishop - 18 & 19 Απριλίου 2015

2. «Διανομή Ρόλων σε ηθοποιούς, εργαστήρι για Σκηνοθέτες και Παραγωγούς», με την casting director Nancy Bishop - 19 Απριλίου 2015

3. «Σκηνοθετώντας τους Ηθοποιούς», με την ηθοποιό Carolina Giammetta - 25 Απριλίου 2015

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη σε όλα τα εργαστήρια εκτός από το εργαστήρι για ηθοποιούς στις 18 Απριλίου που έχει κόστος 10 ευρώ για την κάλυψη γεύματος.

Info
18 & 19 Απριλίου 2015
Point Centre for Contemporary Art, Λεωφ. Ευαγόρου 2, Λευκωσία. Πηγή: Wiz.cy

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

X