ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Denim jumpsuit και μπαλαρίνες
 

Κορωνοϊός: Πάνω από 40 αεροπορικές δεν κατάφεραν να τα… βγάλουν πέρα

Oι προοπτικές για το υπόλοιπο του 2020 δεν είναι ενθαρρυντικές.

Ο κλάδος των αερομεταφορών έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από την πανδημία του κορωνοϊού, με την τρέχουσα κατάσταση μάλιστα, να προοιωνίζει έναν ακόμη πιο δύσκολο χειμώνα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας δεδομένων Cirium, από τον Ιανουάριο του 2020 τουλάχιστον 43 αεροπορικές εταιρείες έχουν σταματήσει ή αναστείλει τη λειτουργία τους. Ο αριθμός αυτός αποκτά μεγαλύτερη αξία, λαμβάνοντας υπόψη ότι ολόκληρο το 2019 σταμάτησαν ή ανέστειλαν τη λειτουργίας τους 46 αεροπορικές.

«Χωρίς κυβερνητική στήριξη, θα είχαμε ένα μαζικό κύμα χρεοκοπιών τους πρώτους έξι μήνες. Αντ’ αυτού, έχουμε έναν διαχειρίσιμο αριθμό χρεοκοπιών και έναν μικρό αριθμό καταρρεύσεων» σχολιάζει, σε κάθε περίπτωση, ο Μπρένταν Σόμπι, αναλυτής της Sobie Aviation.

Η κυβερνητική στήριξη, η οποία παρέχεται από αρκετά κράτη (σ.σ. μόλις χθες ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε τη χορήγηση 25 δισ. δολαρίων στον κλάδο), φαίνεται ότι έχει «διασώσει» αρκετές αεροπορικές, οι οποίες «βλέπουν» την επιβατική κίνηση να παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Παρά την κρατική βοήθεια, ωστόσο, οι προοπτικές για το υπόλοιπο του 2020 δεν είναι ενθαρρυντικές. «Αρκετές αεροπορικές θα αποτύχουν να τα βγάλουν πέρα τους τελευταίους μήνες του έτους» δηλώνει ο Ρομπ Μόρρις, επικεφαλής αναλυτής της Cirium. Και εξηγεί: «Το πρώτο και το τέταρτο τρίμηνο ενός έτους είναι τα δυσκολότερα, γιατί τα περισσότερα έσοδα παράγονται στο δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο».

«Με την ανάκαμψη στις περισσότερες περιοχές να είναι στάσιμη και τις αεροπορικές να δίνουν μάχη για να αυξήσουν τα έσοδα, αναμένουμε περισσότερες καταρρεύσεις το τελευταίο τρίμηνο του 2020 και το πρώτο τρίμηνο του 2021» συνεχίζει, στο ίδιο πλαίσιο.

Όπως προκύπτει από τα διαθέσιμα στοιχεία, αυτές που αντιμετωπίζουν τα περισσότερα προβλήματα είναι οι μεγάλες αεροπορικές εταιρείες. Δηλαδή όσες έχουν τουλάχιστον 10 αεροσκάφη, οι οποίες και απαρτίζουν σχεδόν το 50% όσων ανέστειλαν ή διέκοψαν τη λειτουργία τους, κατά τη διάρκεια του α’ εννεάμηνου του 2020. Αυτό το στοιχείο, μάλιστα, σημαίνει ότι φέτος συνολικά 485 αεροσκάφη έχουν διακόψει τις πτήσεις τους, παραμένοντας στο έδαφος, έναντι 431 ολόκληρο το 2019 και 406 το 2018.

Πηγή: kathimerini.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

X