ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Denim jumpsuit και μπαλαρίνες
 

Κάθε χρόνο και λιγότερα ξοδεύουν οι τουρίστες

Η πρόσφατη έρευνα του ινστιτούτου συνδέσμου τουριστικών επιχειρήσεων Ελλάδας για την πορεία του τουρισμού και των τουριστικών δαπανών στην χώρα ήταν η αφορμή για να ανατρέξουμε σε παλαιότερα δεδομένα της κυπριακής στατιστικής υπηρεσίας ώστε να συγκρίνουμε την κατά κεφαλή δαπάνη των τουριστών στην Κύπρο, στο πέρασμα των χρόνων. Διαπιστώσαμε, βάσει των διαθέσιμων στοιχείων, ότι καταγράφεται την τελευταία πενταετία, πτωτική τάση στην κατά κεφαλή δαπάνη των τουριστών. Η μεγαλύτερη απόκλιση στο επίπεδο εξόδων των τουριστών εντοπίζεται, στην σύγκριση των στοιχείων του 2014 σε σχέση με τα ετήσια περσινά. 

Συγκεκριμένα η ποσοστιαία διαφορά μεταξύ των 828.9 ευρώ του 2014, και των 688.22 ευρώ του 2018, ανέρχεται στο 18%. Φυσικά το 2014 ήταν χρονιά ρεκόρ για το ύψος της κατά κεφαλήν δαπάνης των τουριστών. Το ποσό αυτό μειώθηκε στα 794.3 ευρώ την χρονιά που ακολούθησε, έφτασε στα 741.7 ευρώ το 2016, και στα 722.62 ευρώ το 2017. Παρατηρείται ότι η μέση κατά κεφαλή δαπάνη μεταβάλλεται, χωρίς να μεταβάλλεται ανάλογα και η μέση διάρκεια παραμονής, έτσι ενδεχομένως τα αίτια της μείωσης να μπορούν να αποδοθούν στην αύξηση τουριστών από νέες αγορές χαμηλότερης δαπάνης όπως Ελλάδα και Πολωνία, ή ακόμα και των μειωμένων πακέτων ξενοδόχων και ταξιδιωτικών πρακτόρων. Σημειώνεται δε ότι το 2018 λόγω των αφίξεων ρεκόρ, τα λιγότερα κατά κεφαλή έξοδα των τουριστών δεν εμπόδισαν ρεκόρ στα ετήσια έσοδα από τον τουρισμό. 

Value for money

Φυσικά, η μείωση στις δαπάνες των τουριστών δεν παρουσιάζεται μόνο στην Κύπρο, αφού παρόμοια εικόνα καταγράφεται και στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την έρευνα του ινστιτούτου συνδέσμου τουριστικών επιχειρήσεων μεταξύ 2005 και 2018 σημειώθηκε μείωση 30% στη μέση κατά κεφαλή δαπάνη των τουριστών που επισκέπτονται χώρα, φτάνοντας στα 519,6 ευρώ. Στα 600 ευρώ είναι η μέση τιμή για την Ισπανία. «Σαν υφυπουργείο δεν θα θέλαμε η χώρα μας να φτάσει σε αυτά τα επίπεδα τιμών» σχολιάζει ο Υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος, ο οποίος τονίζει ότι μπορεί η Κύπρος να είναι ακριβότερος προορισμός, αλλά το ζητούμενο είναι να παραμείνει ένας «Value for money» προορισμός. Η ανάγκη για αλλαγές στην διατίμηση των πακέτων στα ξενοδοχεία ξεκίνησε από τον περασμένο χρόνο με την επιστροφή στο προσκήνιο των ανταγωνιστικών προορισμών της Τουρκίας και της Αιγύπτου. Προορισμοί οι οποίοι είναι κατά παράδοση φθηνότεροι, και άρα και πιο δελεαστικοί για τους τουρίστες οι οποίοι κλείνουν τις διακοπές τους με βασικό κριτήριο το κόστος. 

Δύσκολο το θετικό πρόσημο

Οι τουριστικές αφίξεις σε επίπεδο τετραμήνου του 2019, σχεδόν στα ίδια επίπεδα με του 2018 (+0.5%) δεν αφήνουν περιθώριο για υπέρμετρες προσδοκίες νέας χρονιάς ρεκόρ για τον τουρισμό. «Αν πλησιάσουμε τις περσινές επιδόσεις τότε και οι δικές μας ενέργειες και αυτές του ιδιωτικού τομέα θα έχουν πετύχει», εκτιμά ο κ. Περδίος. Σε επίπεδο κρατήσεων στα ξενοδοχεία, οι εκτιμήσεις του ΠΑΣΥΞΕ κάνουν λόγο για μείωση κατά 5-10%. Γίνονται ενέργειες για αναθέρμανση της ζήτησης μέσω μάρκετινγκ αλλά και ειδικών προσφορών, αναφέρει σχετικά ο κ. Ιωαννίδης και χαρακτηρίζει ως απομακρυσμένο το σενάριο οι πληρότητες του φετινού καλοκαιριού να να είναι αντίστοιχες των περσινών επιπέδων. 

Είναι προφανές ότι και οι προσπάθειες σε επίπεδο Υφυπουργείου επικεντρώνονται περισσότερο στην ενίσχυση των αφίξεων του 2020 μάλλον παρά για να αλλάξουν τα δεδομένα της τρέχουσας καλοκαιρινής περιόδου. Μάλιστα το πλάνο το οποίο παρουσιάζεται στις συναντήσεις με τουριστικούς φορείς άλλων χωρών από πλευράς Υφυπουργείου είναι δεκαετές αφού στόχος είναι η εξασφάλιση θετικών προσήμων για μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Όσον αφορά στην τρέχουσα καλοκαιρινή περίοδο, εκτιμάται ότι ενδεχομένως να υπάρχει μικρή αύξηση των κρατήσεων από Βρετανούς τουρίστες λόγω της μετακίνησης του Brexit για τον Οκτώβριο. Από την άλλη, με την αλλαγή στην ημερομηνία του Brexit εκτιμάται ότι θα παραταθεί η περίοδος αρνητικών επιπτώσεων και για την τουριστική σεζόν του 2020. Θολό παραμένει επί του παρόντος το τοπίο για την γερμανική αγορά. Σύμφωνα με ενημέρωση από το Υφυπουργείο Τουρισμού, πιο ξεκάθαρη εικόνα θα υπάρξει περί τις αρχές Ιουλίου, μετά τις επαφές του κ. Περδίου στην Γερμανία. Σημειώνεται τέλος ότι το κενό που δημιούργησε το κλείσιμο της Cobalt στην απευθείας σύνδεση με Παρίσι δεν έχει ακόμα αναπληρωθεί.

ΠΗΓΗ: Kathimerini.com.cy

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

X