ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Denim jumpsuit και μπαλαρίνες
 

Καπιτώλιο: Σύμβολο Δημοκρατίας

Δείτε την ιστορία, την εξέλιξη και τους χώρους του εμβληματικού κτηρίου που από το 1800 στεγάζει την Αμερικανική Δημοκρατία

Μοντάζ Λοΐζος Λοΐζου

Καπιτώλιο, εκεί όπου από το 1800 στεγάζεται η Αμερικανική Δημοκρατία καθώς σε αυτό συνέρχεται το Κογκρέσο, το νομοθετικό σώμα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών.

Είναι ένα αρχιτεκτονικό επίτευγμα και σύμβολο του αμερικανικού λαού και της κυβέρνησής του, το οποίο στεγάζει επίσης μια σημαντική συλλογή της αμερικανικής τέχνης και ιστορίας και αποτελεί ένα αξιοθέατο το οποίο επισκέπτονται εκατομμύρια κόσμου κάθε χρόνο. Αν και δεν βρίσκεται στο γεωγραφικό κέντρο της Ουάσινγκτον, το επιβλητικό και μεγαλοπρεπές Καπιτώλιο ορίζει τα τεταρτημόρια στα οποία χωρίζεται η πόλη.

Ο θόλος του Καπιτωλίου υψώνεται επιβλητικά και στο ψηλότερο σημείο του θόλου, σε απόσταση σχεδόν ενενήντα μέτρων από το έδαφος, στέκει το μπρούντζινο άγαλμα της Ελευθερίας ύψους έξι μέτρων.

Ο συγγραφέας Νταν Μπράουν, στο βιβλίο του «Το χαμένο σύμβολο» γράφει: «…ο Λάνγκτον έβρισκε ειρωνικό το γεγονός ότι οι εργάτες που είχαν ανεβάσει καθένα από τα κομμάτια του ύψους έξι μέτρων μπρούτζινου αγάλματος και το είχαν τοποθετήσει στη θέση του ήταν σκλάβοι, ένα από τα μυστικά του Καπιτωλίου που σπάνια έβρισκε στη θέση στα σχολικά βιβλία της ιστορίας. Ολόκληρο το κτήριο για την ακρίβεια, ήταν ένα πραγματικό θησαυροφυλάκιο αλλόκοτων μυστικών, στα οποία περιλαμβανόταν μια «φονική μπανιέρα» που ήταν υπεύθυνη για τον θάνατο από πνευμονία του αντιπροέδρου Χένρι Γουίλσον, μια σκάλα από ένα ανεξίτηλο λεκέ από αίμα, πάνω στον οποίο, περιέργως, σκόνταφτε ένας ασυνήθιστα μεγάλος αριθμός επισκεπτών, καθώς και ένα σφραγισμένο θάλαμο στο υπόγειο όπου εργάτες ανακάλυψαν το 1930 το ταριχευμένο άλογο του στρατηγού Τζον Αλεξάντερ Λόγκα…»

Το κτήριο σχεδιάστηκε από τον Βρετανό γιατρό, εφευρέτη και αρχιτέκτονα Γουίλιαμ Θόρτον το 1793 (ο οποίος κέρδισε τον διαγωνισμό) και ήταν εμπνευσμένο από τη δυτική πρόσοψη του Λούβρου και το Πάνθεον του Παρισιού.

Το Καπιτώλιο κατασκευαζόταν από το 1793 μέχρι το 1811, αν και η πρώτη σύγκληση του Κογκρέσου έγινε το 1800, μέσα στο ημιτελές κτήριο στη βόρεια πτέρυγα. Εξαιτίας του αυξανόμενου αριθμού αντιπροσώπων από τις νέες πολιτείες, το κτήριο επεκτάθηκε το 1850 και διπλασιάστηκε σε μήκος, ενώ ο παλιός θόλος, ο οποίος αποδείχθηκε μικρός μετά την επέκταση του κτηρίου, αντικαταστάθηκε από έναν νέο, τρεις φορές ψηλότερο. Το ύψος του Καπιτωλίου φτάνει τα 88 μέτρα.

Πόλεμος του 1812

Tα τεκταινόμενα της Τετάρτης ήταν η πρώτη εισβολή στο Καπιτώλιο των Ηνωμενών Πολιτειών μετά από 209 χρόνια, στον πόλεμο του 1812, όταν βρετανικά στρατεύματα έβαλαν φωτιά στο Καπιτώλιο που βρισκόταν ακόμη υπό κατασκευή, αφού προήλασαν στην Ουάσινγκτον τον Αύγουστο του 1814. Το κτίριο γλύτωσε την καταστροφή χάρη σε μια καταιγίδα.

Ο πόλεμος του 1812 διεξήχθη μεταξύ των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, και του Ηνωμένου Βασιλείου και των συμμάχων του. Ξεκίνησε όταν οι ΗΠΑ κήρυξαν πόλεμο στη Μεγάλη Βρετανία τον Ιούνιο του 1812 και έληξε τον Φεβρουάριο του 1815.

Κόστος

Το εκτιμώμενο κόστος του Καπιτωλίου των Ηνωμένων Πολιτειών από το 2003 ήταν 133 εκατομμύρια δολάρια. Πολλές προσθήκες, ανακαινίσεις και προσπάθειες εκσυγχρονισμού που έγιναν όλα αυτά τα χρόνια πρόσθεσαν άλλα 122 εκατομμύρια δολάρια.

Μεγαλοπρεπής θόλος και ο Έλληνας

Φτιαγμένος από χυτοσίδερο, κατασκευάστηκε το 1855-1866. Τον μεγαλοπρεπή ουρανό του θόλου φιλοτέχνησε ο Κωνσταντίνος Μπρουμίδης, φημισμένος νωπογράφος, ο οποίος με τα εκκλησιαστικά του έργα άφησε εποχή. Τον αποκαλούν «Μιχαήλ Άγγελο» του Καπιτωλίου. «Η Αποθέωση του Ουάσινγκτον» στη Ροτόντα θεωρείται το αριστούργημά του.

Κέντρο επισκεπτών

Η νεαρότερη προσθήκη σε αυτό το ιστορικό συγκρότημα έχει χαρακτήρα φιλόξενο και εκπαιδευτικό για τον κόσμο που το επισκέπτεται. Σε σχεδόν 580 χιλιάδες τετραγωνικά πόδια, που είναι περίπου τα τρία τέταρτα του μεγέθους του ίδιου του Καπιτωλίου. Η όλη εγκατάσταση βρίσκεται υπόγεια στην ανατολική πλευρά του Καπιτωλίου, έτσι ώστε να μην παρεκκλίνει από την εμφάνιση του Καπιτωλίου.

Ροτόντα

Είναι ένα μεγάλο, θολωτό, κυκλικό δωμάτιο κάτω από τον τρούλο του Καπιτωλίου, 96 μέτρα σε διάμετρο και 180 πόδια στο ύψος και βρίσκεται στο κέντρο του ιστορικού κτηρίου, το οποίο χρησιμοποιείται σε ειδικές εκδηλώσεις. Το κουβούκλιο της Ροτόντας στεγάζει το ζωγραφικό έργο «Η αποθέωση του Ουάσινγκτον», του Έλληνα Κωνσταντίνου Μπρουμίδη, που ολοκληρώθηκε το 1865. Μια νωπογραφία έκτασης τετρακοσίων τριάντα τεσσάρων τετραγωνικών μέτρων που καλύπτει όλο τον θόλο.

Διάδρομοι Μπρουμίδη

Θολωτοί, περίτεχνα διακοσμημένοι διάδρομοι βρίσκονται στον πρώτο όροφο της πτέρυγας της Γερουσίας, ονομάστηκαν προς τιμήν του Έλληνα καλλιτέχνη που σχεδίασε τις τοιχογραφίες και τα βασικά στοιχεία.

Κρύπτη του Καπιτωλίου

Η μεγάλη κυκλική περιοχή στον πρώτο όροφο του Καπιτωλίου των ΗΠΑ ονομάζεται κρύπτη. Στους 40 δωρικούς κίονες από καφέ πέτρα στηρίζονται σταυροθόλια από ψαμμίτη, τα οποία υποστηρίζουν το δάπεδο της Ροτόντας. Το τετράκτινο αστέρι της πυξίδας στο κέντρο του δαπέδου δηλώνει το σημείο από το οποίο οι δρόμοι της Ουάσινγκτον ορίζονται και αριθμούνται. Στην κρύπτη βρίσκονται 13 αγάλματα από την National Statuary Hall, που εκπροσωπούν τις 13 αρχικές αποικίες, και το αντίγραφο της Magna Charta.

Στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ, βρίσκονται επίσης:

Αίθουσα της Συγκλήτου

Η Αίθουσα της Συγκλήτου είναι ένα ορθογώνιο, δύο ορόφων δωμάτιο, που βρίσκεται στο κέντρο της βόρειας πτέρυγας. Εκατό γερουσιαστές του έθνους κάθονται σε επιμέρους γραφεία τοποθετημένα σε μια κλιμακωτή ημικυκλική εξέδρα που αντιμετωπίζει ένα υπερυψωμένο βάθρο. Αποτελεί γκαλερί του επισκέπτη με θέα τον θάλαμο στις τέσσερις πλευρές.

Αίθουσα Παλαιού Ανώτατου Δικαστηρίου

Η Αίθουσα Παλαιού Ανώτατου Δικαστηρίου είναι η πρώτη αίθουσα που κατασκευάστηκε για χρήση από το υψηλότερο δικαιοδοτικό όργανο του έθνους και χρησιμοποιήθηκε από το Δικαστήριο, από το 1810 μέχρι το 1860. Χτισμένο από τον Benjamin Henry Latrobe, ήταν ένα σημαντικό αρχιτεκτονικό επίτευγμα, ουσιαστικά άνευ προηγουμένου στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Παλαιά Αίθουσα της Συγκλήτου

Βρίσκεται βόρεια της Ροτόντα. Είναι η πλούσια διακοσμημένη, παλιά αίθουσα της Συγκλήτου. Σχεδιασμένο από τον Benjamin Henry Latrobe, αυτό το δωμάτιο ήταν η έδρα της Γερουσίας των ΗΠΑ από το 1819 μέχρι το 1859 και αργότερα του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ από το 1860 έως το 1935. Σήμερα το ανακαινισμένο τμήμα χρησιμοποιείται κυρίως ως μουσείο, που υπενθυμίζει σημαντικές στιγμές από τη Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών και τη νομοθετική ιστορία του έθνους.

Επιμελητήριο

Το επιμελητήριο, επίσης γνωστό ως η «Αίθουσα της Βουλής των Αντιπροσώπων», βρίσκεται στο κέντρο της νότιας πτέρυγας του Καπιτωλίου. Τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων κάθονται σε πολυθρόνες τοποθετημένες σε ημικύκλιο κλιμακωτά, απέναντι από το βήμα του ομιλητή. Πίσω από το βήμα είναι μια προμετωπίδα με ιωνικούς κίονες από μαύρο ιταλικό μάρμαρο με λευκά μαρμάρινα κιονόκρανα της Αλαμπάμα. Μια αμερικανική σημαία καταλαμβάνει το κέντρο και πλαισιώνεται από δύο χάλκινα πρόσωπα.

Ξέρετε ότι:

*Το μήκος του Καπιτωλίου των ΗΠΑ, από βορρά προς νότο, είναι 751 πόδια και 4 ίντσες. Το μεγαλύτερο πλάτος του είναι 350 πόδια. Το ύψος του πάνω από τη γραμμή βάσης στο ανατολικό μέτωπο έως την κορυφή του αγάλματος της Ελευθερίας είναι 288 πόδια.

*Το αρχικό κτήριο, που ολοκληρώθηκε το 1826, ήταν κατασκευασμένο από τούβλο επενδυμένο σε ψαμμίτη. Τα βόρεια και νότια φτερά και οι συνδετικοί διάδρομοι που προστέθηκαν στα μέσα του 19ου αιώνα και τα αντίγραφα του Ανατολικού Μετώπου που κατασκευάστηκαν τον 20ό αιώνα είναι κατασκευασμένα από τούβλα επενδυμένα με μάρμαρο. Ο θόλος είναι κατασκευασμένος από 8.909.200 λίβρες χυτοσιδήρου.

*Καμένο από τα βρετανικά στρατεύματα το 1814, το Καπιτώλιο πέρασε από πολλές σημαντικές ανακαινίσεις. Όπως και με πολλά κτήρια που κατασκευάστηκαν κατά την ίδρυση της Ουάσινγκτον, το μεγαλύτερο μέρος της εργασίας έγινε από σκλάβους Αφροαμερικανούς.

*Το πιο διάσημο χαρακτηριστικό του κτηρίου, ο νεοκλασικός θόλος του Thomas Ustick Walter, δεν προστέθηκε μέχρι τα μέσα του 1800. Ο αρχικός θόλος του Charles Bulfinch ήταν μικρότερος και κατασκευασμένος από ξύλο και χαλκό.

*«Αποθέωση του Τζορτζ Ουάσινγκτον» ονομάζεται η τοιχογραφία που κοσμεί την οροφή του Καπιτωλίου στην Αμερική, έργο του Έλληνα ζωγράφου Κωνσταντίνου Μπρουμίδη, το οποίο είναι εμπνευσμένο από την ελληνική μυθολογία.

*Η πανεπιστημιούπολη Capitol των ΗΠΑ αποτελείται από περισσότερα από 18,4 εκατομμύρια τετραγωνικά πόδια και 570 στρέμματα.

*Εδώ και 200 χρόνια, ο Βοτανικός Κήπος των ΗΠΑ προβάλλει φυτά σε επισκέπτες από όλο τον κόσμο και η δημιουργία του προτάθηκε από τον Τζορτζ Ουάσινγκτον.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

X